İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Orkun Kılınç, önemli bir uyarıda bulundu. Bu uyarıyı sadece Kılınç tarafından yapılmadı. Jeoloji Mühendisleri ve yer bilimcileri de aynı uyarıyı yıllardır beri yapıyor.
Ney di o uyarı?
'Eskişehir'in alüvyon zemininde bulunan yüksek katlı diyebileceğimiz 7-8 katlı ve altında iş yeri olan binaların riskli olduğunu düşünüyoruz.'
Hatırlayalım. 1999 depreminde Sivrihisar Caddesi üzerindeki çok katlı Tarhan Apartmanının altında oto galeri vardı. Bu galeri yapılırken apartmanın kolonlarının kesildiği iddia edildi.
Kılınç, kentin merkezinde yer alan caddelerdeki eski ve alüvyon zemindeki yapıların hasar alacağını belirtirken, arama kurtarmaya kadar birçok faaliyetin aksayacağı konusuna da dikkat çekti.
* * *
6 Şubat'tan bu yana meydana gelen depremlerden dolayı Eskişehir'deki binalarının depreme dayanıklı olup olmadığı vatandaşların kafalarında soru işareti oluşturuyor. 4 farklı aktif fay hattının çevresinden geçtiği Eskişehir'de muhtemel bir depreme binaların ne kadar hazır olduğu vatandaşların en çok merak ettiği konu.
İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Orkun Kılınç, özellikle kent merkezinde bulunan bazı bölgelerde bulunan alüvyon toprak yapısı üzerine inşa edilen, alt kısmında da dükkan olan bina sakinlerinin performans test yaptırmalarını önerdi.
Bu yapıların genellikle Eskişehir'in merkezinde ve geçmiş dönemde yapılan binaların, merkezi ve işlek caddelerde olmasından dolayı muhtemel deprem sonrası yıkıma bağlı olarak bu güzergahların kapanabileceği konusunda uyaran Kılınç, arama-kurtarma çalışmaları dahil birçok faaliyetlerinin aksayabileceğini de dikkat çekti.
'altında iş yeri olan binaların
riskli olduğunu düşünüyoruz'
Kentin bina ve zemin yapısıyla ilgili bilgi veren İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Orkun Kılınç, şöyle konuştu:
'Eskişehir aslında bazı açılardan şanslı bir şehir. 1998 yılında İnşaat Mühendisleri Odası, belediyelerle yaptığı protokol çerçevesinde demir kontrolleri yapıyor. 2002 yılında yapı denetim sistemi giriyor, 2003 yılından beri yine İnşaat Mühendisleri Odası ve belediyelerin beraber protokolüyle C25 beton minimum beton olarak kullanılıyor. C25'in minimum beton olarak kullanılması 2018 deprem yönetmeliğinde gündeme geldi. Aslında böyle şeyleri o kadar önden takip eden bir şehiriz. Tüm bu olumlu tablonun yanında bir de olumsuz bir tablomuz var. Bu da özellikle 1999 öncesi yapılarımızın durumundan kaynaklanıyor. Eskişehir'in alüvyon zemininde bulunan yüksek katlı diyebileceğimiz 7-8 katlı ve altında iş yeri olan binaların riskli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bu binalar o zamanın yönetmeliklerine ve şartlarına göre yapılmışlar, bazılarında çok kötü beton sınıflarının olduğunu ve düz demirlerin kullanıldığını düşünüyoruz. Bundan dolayı böyle yerlerde oturan vatandaşlarımız binalarını inceletebilirler veya yenilemek için girişimlerde bulunabilirler'.
'Caddelerin kapanması halinde arama-kurtarma
faaliyetlerini çok ciddi şekilde aksatacak'
Özellikle kent merkezindeki caddeler çok dar. İki-üç araç yan yana zor geçiyor. Yıllar önce imar planları yapılırken 40-50 yıl sonra Eskişehir'in nüfusunun ve araç sayısının ne olacağı düşünülmemiş.
Bugün hemen dibimizdeki Konya'ya gittiğimizde nerede ise uçakların iniş kalkış yapabileceği caddelere sahip. Yıllar önce yapılan imar planlarında Eskişehir'de düşünülmeyen nüfus ve araç sayısı düşünülerek özellikle ana caddeler geniş tutulmuş.
6 Şubat'da Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli meydana gelen 10 ilde yıkımlara neden olan depremlerden sonra Eskişehir'de bazı insanlar özellikle de kent merkezindeki çok katlı binalarda ikamet edenler 'Apartamınız depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda endişeliyiz. Geceleri korkudan uyuyamıyoruz' diyorlar.
Orkun Kılıç, hiçbir inceleme yapılmadan, 'Şu bina risklidir' veya 'Bu bina riskli değildir' diyemeyeceklerini, ancak performans analizi yani çok detaylı çalışmalarla bunun tespit edilebileceğinin altını çizdi.
'Genel olarak Eskişehir'in yapısına baktığımız zaman bir deprem durumunda sıkıntı yaşayacağımız yerler hem alüvyon zemini olan hem yüksek katlı binaların bulunduğu hem de ulaşım için çok ihtiyacımızın olduğu ana caddelerimizdir. Bunlar; Yunus Emre Caddesi, Sivrihisar Caddesi, Sakarya Caddesi, Atatürk Caddesi, Kızılcıklı Mamut Pehlivan Caddesi, İsmet İnönü Caddesi, Cengiz Topel Caddesi ve Öğretmenler Caddesi. Buralar hem alüvyon, hem yüksek katlı binalarla çevrili, hem de ticari alan üzerine inşa edilmiş konutların bulunduğunu ve eski yapım teknolojileriyle yapıldığını bildiğimiz yerler. Bir deprem durumunda ciddi deprem yükleri alacak, yapı malzemesi kötü olduğu için de ciddi yıkımlar olacak bu bölgelerde. Bir deprem durumunda bahsettiğimiz caddelerin kapanması halinde arama-kurtarma faaliyetlerini çok ciddi şekilde aksatacak problemler yaşayacağımızı da maalesef üzülerek öngörüyoruz' diyor.
* * *
O zaman ivedi olarak Orkun'un dikkat çektiği cadde üzerindeki çok katlı binaların riskli olup olmadıklarının kontrolleri yapılamalı.
Çünkü bu caddeler üzerinde geçmişte inşa edilmiş içerisinde 20-30 hatta 40 dairelerin bulunduğu binalar çoğunlukta.
Eskişehir merkezli 7 ve üzerindeki büyüklükte deprem meydana gelmesi halinde belki de en çok zarar görecek.
Hiç vakit kaybetmeden apartman sakinlerinin talebi olmasa da bu çok katlı binaların depreme dayanıklı olup olmadıklarının tesbitlerine başlanmalı.
* * *

Manisa'da imzalar atıldı!
Yukarıdaki yazımda Eskişehir İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Orkun Kılıç'ın uyarılarını yazmıştım.
Dün internette gezinirken bir haber dikkatimi çekti. Yazımın başlığını okuyanlar Manisa ile Eskişehir ne alaka diyebilir.
Örnek olması için köşeme aldım.
600 BİN YAPI ÜCRETSİZ DENETLENECEK
Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Manisa'daki 17 ilçede 600 bin yapının depreme dayanıklılık testi için işbirliği protokol imzalamış. Birinci derece riskli deprem bölgesinde yer alan Manisa'da çalışmaların kısa süre içerisinde başlayacağı belirtilirken, protokol çerçevesinde finansını Büyükşehir Belediyesinin sağlayacağı denetimler de ücretsiz olacak.
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç ile birlikte Manisa'daki muhtemel bir deprem öncesinde yapıların risk derecesini belirlemek üzere Manisa'nın 17 ilçesindeki 600 bin bağımsız birimden oluşan yapılar depreme uygunluk ve sağlamlık açısından denetlenecek. Saha çalışmasının finansmanı Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanacak ve ücretsiz yapılacak.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini dile getirerek, protokol çerçevesinde akademinin bilgi kaynağını bu sürece aktararak, bir yol haritası çıkarmak istediklerini dile getirdi.
İMAR PLANLARININ ÖNEMİ BİR KEZ DAHA ANLAŞILDI
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, 'Manisa'mızda depreme dayanıklı yapılar inşa etmek, planlarıyla oturmuş bir kent oluşturmak için 1989 yılından beri yapılamayan imar planları noktasında ilçe belediyelerimiz ve kıymetli meclis üyesi arkadaşlarımızla yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Yaşadığımız bu büyük afetin ardından imar planlarının önemi bir kez daha ortaya çıkmış oldu. En kısa sürede çalışmalarımızı tamamlayarak, planlı ve modern bir şehir inşa etmek tek gayemizdir' ifadelerini kullandı.
* * *
Eskişehir'de Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri İMO ile 20 bin konutun incelenmesi için protokol imzaladı.
Manisa'da olduğu gibi 20 bin değil özellikle 1999 öncesi inşa edilen tüm konutlar incelemeye alınmalı.
Olası depremde de hiç olmazsa kayıp sayısı en aza indirilmeli.
* * *

ZİHNİ ÇALIŞKAN İSTİFA ETTİ
AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan'ın milletvekili aday adayı olacağını dün yazmıştım. Akşama doğru AK Parti'den Çalışkan'ın görevinden istifa ettiği bilgisi geldi.
AK Parti Genel Merkezi teşkilatlarda görev yapan ve milletvekili aday adayı olmayı düşünenlerin 10 Mart 2023 tarihine kadar görevlerinden istifa etmeleri uyarısı yaptı.
Zihni Çalışkan istifa etti. Odunpazarı İl Başkanı Ali Acar ile Tepebaşı İlçe Başkanı Hakan Çizmelioğlu'da istifa edecekler mi?
AK Parti'de eski il başkanlarından Dündar Ünlü'nün de milletvekili aday adayı olacağı bilgisi geldi.
GALİP YILDIRIM'DA ADAY ADAYI
CHP'den ilk milletvekili aday adaylığını açıklayan isim Kadir Kodak olmuştu. Ardından geçtiğimiz pazar günü CHP eski milletvekili Zeki Ünal'ın oğlu Ali Ünal ile Kamber Kahraman da milletvekili aday adaylıklarını açıklamışlardı.
Yarın da Büyükşehir Belediyesinin eski ESKİ Genel Müdürü Garip Yıldırım'da aday adaylığını açıklayacak.
Böylece CHP'den milletvekili aday adaylığı için resmen açıklama yapanların sayısı 4 olacak.
İktidara talip olan CHP'den milletvekili aday adayı olmak için isim açıklayanların sayısının 4 olması şaşırtıcı.
Kamuoyunda birçok isim dolaşıyor.
Bu isimler aday adaylıklarını açıklamak için neyi bekliyorlar?
İYİ PARTİ'DEN MELİH AYDIN ADAY ADAYI
İYİ Parti'de de milletvekili aday adaylığı için benim bildiğim 10'a yakın isim kulaktan kulağa fısıldanıyor.
Ancak resmi olarak Melih Aydın'ından başka açıklama yapan olmadı.
Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu'nun bu dönemde de milletvekili adayı olacağı konuşuluyor.
Milletvekili aday adayı olmayı düşünenler, 'Eskişehir'den bir milletvekili çıkarabiliriz. Arslan Kabukcuoğlu liste başı yazılacaksa müracaat etmeye gerek yok mu?' diye düşünüyorlar.
* * *

FIKRA:

Maça Gitmiyor Musun?
İki fanatik futbolsever konuşmaktadır. Biri:
- 'Maça gitmiyor musun?'
- 'Ne diye gideyim? Oynanan futbol değil ki... Hakemler kötü... Oynanan oyun itiş kakış... Saatlerce gişe önünde, kuyrukta bekle... İçeride kavga gürültü... Çıkışta vasıta bulamıyorsun...'
Diğeri:
- 'Bende tıpkı senin gibi maça gitmiyorum. Beni de tıpkı senin gibi karım bırakmıyor... '
* * *