Geçtiğimiz günlerde DSP Genel Başkan Yardımcısı Dilara Tambova, yaptığı açıklamada hem Tepebaşı Belediye Başkanı ile Belediye Meclis Üyelerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yaptıkları ziyareti eleştirmişti. Hem de CHP'yi.
Bu eleştiriye CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Atilay Dalgıç cevap verdi.
Dalgıç'ın cevabını aşağıda yazacağım. Ancak önce Tepebaşı Belediye Başkanı Ataç ile Belediye Meclis Üyeleri ve bürokratlarının KKTC'ye yaptıkları ziyaret konusuna değinmek istiyorum.
Bu tür ziyaret Eskişehir'de ne ilk oldu ne de son olacak.
Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere diğer belediyeler de başkan, meclis üyeleri ve belediye bürokratları da yurt dışı ziyaretleri yaptılar. Bu ziyaretler öncesi belediye meclislerinde karar alınır. Dilara Tambova Eskişehir'de yaşadığı için bunlardan bilgisinin olmaması mümkün değil.
BAŞKAN VE MECLİS ÜYELERİNİN
YURT DIŞINA ÇIKMALARI YASAL
Bilmiyorum Dilara Tambova'nın bu konuda bilgisi var mı?
Önceden İçişleri Bakanlığının 14.10.2016 tarihli ve 22836 sayılı yazısında yurt dışı ziyaretleri için İç İşleri Bakanlığından izin alınması gerekiyordu. Bakanlığın 31.07.2018 tarihli ve 15933 sayılı yazısıyla söz konusu izin işlemi kaldırıldı. Buna göre, belediye başkanlarının yurtdışına çıkışlarıyla ilgili olarak İç İşleri Bakanlığından izin alınmasına yönelik bir düzenleme bulunmamakta.
Büyükşehir, il ve ilçe belediye meclis üyeleri ve il genel meclis üyelerinin yurt dışına çıkışlarında 'il valisinden, yazılı izin alacaklardır'uygulaması da yine İç İşleri Bakanlığının 31.07.2018 tarihli ve 15933 sayılı genelgesi ile kaldırıldı.
Bakanlığın genelgesinde sadece şu ibare var:
'Tasarruf tedbirleri uyulması kaydıyla'.
BELEDİYE MECLİSİNDE OY
BİRLİĞİ İLE KARAR ALINMIŞ
Başkan ve meclis üyelerinin KKTC'ye turistik gezi değil, eşdeğer kurumlar arasında ilişkilerin geliştirilmesi, işbirliğinin artırılması amacıyla yapılması belediye meclisinde tüm meclis üyelerinin oy birliği ile alınan karar gereği gerçekleştirilmiş.
Zaten teklif belediye başkanından belediye meclisine gelir. Belediye Meclisinden olumlu karar çıkarsa yurt dışı ziyaretleri gerçekleştirilir. Bu gezilere sadece belediye başkanları veya belediye meclis üyeleri değil, belediye başkanın uygun gördüğü daire müdürleri de katılabilirler.
Sanıyorum DSP Genel Başkan Yardımcısı Tambova'nın İç İşleri Bakanlığının genelgesinden ya bilgisi yok ya da bilgi almış ise aldığı kişiler kendisini yanıltmış!
TAMBOVA, GENEL BAŞKANININ
AÇIKLAMALARINI OKUMUYOR MU?
DSP Genel Başkan Yardımcısı Dilara Tambova, 'muhalefet partileri olarak öncelikli amacımız, bu kötü iktidardan kurtulmaktır' demiş.
DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, geçtiğimiz mayıs ayında yaptığı açıklamada 6 muhalefet partisinin oluşturduğu 'altılı masa' toplantılarını eleştirmiş, 'Her kafadan, her siyasi parti temsilcisinden farklı bir görüş çıkıyorsa, farklı bir beklenti ortaya konuluyorsa oradan bir sonuç çıkmasını beklemek iyi niyetli olmaktan öte bir anlam ifade etmez' demişti.
Aksakal, daha önce de 'İttifaklar dışında kalmamız mümkün değil. AKPartiiktidarı 2015'ten beri dış politikada 'ulusalcı' bir çizgiye geldi. Özellikle 2015'ten sonraki dönemde biraz daha farklı daha milliyetçi daha ulusalcı kararların altına imza atar oldu. Bu gerek Güneydoğu'daki terörle mücadele konularında, gerek Doğu Akdeniz'de gerek Kıbrıs politikalarında Ege politikası hatta Avrupa Birliği politikalarında bugün izlenen uygulamaların, bugün izlenen çizginin biz her zaman destekçisi olduk ve olmaya devam edeceğiz. Çünkü Türkiye'nin hak ve menfaatleri ön plana çıkaran ve ön planda tutan bir politika izleniyor' diyerek övmüştü.
Herhalde Dilara Hanımın genel başkanının bu açıklamalarını okumadı veya görmedi!
Dilara Tambova, AK Parti iktidarın izlediği politikaları eleştiriyor ama Genel Başkanı Aksakal ise övüyor. Hangisine inanalım.
Zaten DSP'nin 'Millet İttifakına' katılma gibi düşüncesi de yok.
'DSP HANGİ İTTİFAKTA OLMAK İSTEDİĞİNİ NETLEŞTİRMELİ'
CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Atilay Dalgıç, yaptığı açıklamasında DSP Genel Başkan Yardımcısı Tambova'yı şu sözlerle eleştirdi:
'DSP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Dilara Tambova son günlerde, bir taraftan Genel Başkanımızı eleştirirken diğer taraftan Tepebaşı Belediyemizin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine yapmış olduğu ziyareti siyaset alanına çekip haksız ithamlarda bulunmaktadır. Altılı masada istemediklerişeklindeki iması haksızdır. Tek adam rejimini ortadan kaldırıp, demokrasiyi ve adaleti yeniden tesis etmek isteyen herkesin bu blokta yeri vardır. Ancak, 'İttifaklar dışında kalmamız mümkün değil. AK Parti 2015'ten beri ulusalcı oldu. Biz de bu çizginin destekçisiyiz' diyen DSP üst yönetiminin, öncelikle hangi ittifakta olmak istediğini netleştirmesi gerekmektedir. Üst yönetim ne karar verirse versin, DSP tabanının Sayın Ecevit'in çizgisinde ve altılı masanın yanında olduğu yönündeyse hiçbir şüphe yoktur.'
'KKTC ZİYARETİNİN HİÇBİR MUĞLAK YANI YOK'
Dalgıç, Tambova'nın KKTC ziyareti ile ilgili eleştirilerine de şöyle yanıt verdi:
'Tepebaşı Belediye Meclisinin Ekim ayı toplantısında, Belediye Meclis Üyeleri ve belediye bürokratlarının KKTC'ne teknik bir ziyaret yapması konusu görüşülerek, CHP, AKP, İYİParti ve MHP'li üyelerin oybirliğiyle karar alındı. Ve karara ziyarete katılacakların ismi tek tek yazıldı. Belediyenin en üst organı olan Belediye Meclisinin kararı ile gerçekleştirildi. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı da ziyaret edilmiştir. Yani ziyaretin muğlak hiçbir yanı olmayıp, meclise sunulan ziyaret programına aynen riayet edilmiştir'.
* * *
Bu açıklamadan DSP Genel Başkan Yardımcısı Dilara Tambova'nın tatmin olup olmadığını bilmiyorum. Bence de açıklama yapmadan önce Tepebaşı Belediyesi yetkililerinden ziyaretle ilgili bilgi alsaydı mahcup duruma düşmezdi.
* * *
Millet ve Cumhur arasındaki fark daralıyor
2023 seçimlerine yaklaşırken anket firmalarının da çalışmaları yakından takip ediliyor. Son seçimleri bilen ORC araştırma şirketi de 41 ilde 3420 kişiye, 'Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?' sorusunu yöneltti. Ankette Cumhur İttifakı'nın oyu yüzde 36.9, Millet İttifakı'nın oy oranı ise yüzde 41.6 çıktı. Böylece ittifaklar arasındaki fark yüzde 4.7 şeklinde oluştu. İki ittifak arasındaki fark, geçtiğimiz ay ortaya çıkan 6.7'den yüzde 4.7 oranına düşmüş oldu.
ORC Araştırma, 1 - 4 Kasım 2022 tarihleri arasında 41 ilde toplam 3420 katılımcıyla yüz yüze gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını paylaştı.
İKİ İTTİFAK ARASINDAKİ OY FARKI YÜZDE 4.7
ORC Araştırma'nın sonuçlarına göre, Cumhur İttifakı'nı oluşturan AK Parti ve MHP'nin oy oranlarının toplamı yüzde 36.9 olurken, Millet İttifakı'nı oluşturan CHP ve İYİ Parti'nin oy oranlarının toplamı ise yüzde 41.6 oldu. Ekim ayında yapılan araştırmada ise, Cumhur İttifakı oy oranı yüzde 36.5 Millet İttifakı yüzde 43,2 olarak açıklanmıştı. Böylece iki ittifak arasındaki fark yüzde 6.7'den yüzde 4.7 oranına düşmüş oldu.
BTP VE TÜRKİYE DEĞİŞİM PARTİSİ'NİN OY ORANLARI DİKKAT ÇEKTİ
Ankette ayrıca son günlerde ismi Millet İttifakı ile anılan Bağımsız Türkiye Partisi'nin oy oranının yüzde 1.9 olarak çıkması dikkat çekerken, Türkiye Değişim Partisi'nin oy oranı ise yüzde 2.1 olarak çıktı.
Partilerin oy oranları şu şekilde kayıtlara geçti:
AK Parti yüzde : 30.4
CHP yüzde : 24.0
İYİ Parti yüzde : 17.6
HDP yüzde : 7.2
MHP yüzde : 6.5
Gelecek Partisi yüzde : 2.6
DEVA Partisi yüzde : 2.5
TDP yüzde : 2.1
Y. Refah Partisi yüzde :1.1
BTP yüzde : 1.9
Memleket Partisi yüzde: 1.2
BBP yüzde : 1.4
Diğer yüzde : 1.5
* * *
KISSADAN HİSSE:
KUKLALAR VE İNSANLAR
Marangozun biri kuklalar yapıp, ipleri elinde salmış ortalığa. Kiminin ipi uzun, kiminin ki kısa. Sonra bir avuç hüzün, bir avuç acı, bir tutamda mutluluk serpmiş ortalığa.
Başlamış kuklaları oynatmaya. İpleri kısa olanlar, uzanamamış mutluluğa. Uzun olanlarsa, tam eriştiklerini sandıkları anda bir tutam mutluluğa, çarpmışlar kocaman acı duvarlarına! Ve acıyı öğrenmiş tahta bedenleri, bir tutam mutluluk için, ödenen o bedeli.
Derken, acı ile mutluluk arasında gide gele tahta bedenleri, insan olmuşlar.
Sonra da koparıp iplerini, bir avuç hüzünle susturmuşlar kanayan yüreklerini.
Ama bir daha kukla olamamışlar.
İpleri kısa olanlarsa, ne mutluluk, ne acı, ne de hüznü öğrenemeden, sonsuza dek oynayıp durmuşlar ortalıkta...
* * *
fıkra:
KIŞIN NASIL BİNECEKSİN?
Dursun, çok sıcak bir yaz gününde son model bir Mercedes almış ve kahvenin önüne gidip Temeli çağırmış.
Dışarısı çok sıcak araba klimalı olduğundan çok soğuk…
Dursun Temel'i gezdirmiş de gezdirmiş ve kahvenin önüne gelmişler Dursun sormuş;
-'Nasıl Temel arabamı beğendin mi?'
Temel;
-'Beğendim beğenmesine ama acaba kışın nasıl bineceksin bu arabaya.'
* * *