Emeklilerin en temel sorunlarından birisi pek çok kişinin olduğu gibi geçim sorunu oluşturuyor. Bugün en düşük emekli maaşı olan 7 bin 500 TL ile geçimini sağlamasımümkün değil.
Hafta içerisinde TBMM'ye sunulan memur maaşlarının en düşük 22 bin TL olması ile ilgili kanun tasarısı içerisinde emekliler yok.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'emeklileri enflasyonaezdirmeyeceğiz.
Yapılabilecek iyileştirmeler hususunda bakanlarımıza gerekli talimatı verdim' dedi ama içeriğini açıklamadı.
* * *
TÜİK 2023'ün 6 aylık enflasyon oranı açıkladı:Yüzde 19,77.
Bu rakam ne kadar gerçeği yansıtıyor?
Bu rakama kimse inanmıyor.
28 Mayıs'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra aylardır baskılanan zamlar peş peşe geldi. Başta akaryakıt olmak üzere, dolardaki hızlı yükselişle birlikte iğneden ipliğe, ekmekten, süt, yumurta, peynir, sebze-meyvenin fiyatları yükseldi.
Artık et ve et ürünlerine emeklilerin ulaşması nerede ise imkansız hale geldi.
TBMM'ye sunulan torba yasasında en düşük memur maaşının 22 bin lira olması önerilirken emeklilere verilecek zam oranı neden açıklanmıyor?
Dillerde dolaşan rakam yüzde 19,77 enflasyon farkı yüzde 20'de refah payı.
Toplam yüzde 39,77.
Eğer doğru ise 'Emekli, yemesin, içmesin, aç kalıp hayatına devam etsin mi?'isteniyor.
* * *
Dün ResmîGazetede yayımlanan cumhurbaşkanı kararnamesi ile Katma Değer Vergisi oranları yeniden belirlendi. Yüzde 18'lik KDV oranı yüzde 20'ye, yüzde 8'lik KDV oranı ise yüzde 10'a yükseltildi.
Deterjan ve dezenfektanlar ile kağıt ürünleri gibi temizlik maddelerinin ithal ve teslimlerinde genel KDV oranının yüzde 20 olarak uygulanması öngörüldü. Başta gıda maddeleri olmak üzere, söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listede yer alan yüzde 1'e tabi mal ve hizmetlerin KDV oranında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.
Yargı, Noter, Vergi Yargısı, Tapu ve Kadastro, Konsolosluk, Pasaport, İkamet Tezkeresi, Çalışma İzni, Çalışma İzni Muafiyeti, Vize, Dışişleri Bakanlığı Tasdik, Gemi ve liman, İmtiyazname, Ruhsatname, Diploma ve Trafik harçlarını kapsayan 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tariflerde yer alan maktu harçlara yüzde 50 oranında artış yapıldı.
* * *
Zaten petrol ürünlerine peş peşe gelen zamlar, dövizin aşırı yükselmesi hatta yükselişe devam etmesiyle zamlar peş peşe gelmeye başlamıştı.
Şimdi KDV oranlarında yüzde 2'lik artış çalışanlara, emeklilere verilecek maaş artışlarının bir kısmını cebinden alacak.
* * *
Tüm Emeklilerin-Sen Şube Başkanı Nalan Karagöz, 'TÜİK' in verilerine inanmıyor ve tanımıyoruz. Onlarda biliyor ki ne haziran ayı enflasyonu ne de 6 aylık enflasyon verileri gerçek. Emekliler, emeği ile geçinenler ve bütün kamuoyu aldatılıyor.
Eve ekmek almak bile emeklileri zorlar olmuştur. Eti unuttuk. Sebze ve meyve almak tarım ülkesinde imkansızlaştı. Bir dilim baklavanın 15-20 liraya satıldığı bir ortamda, bayram ikramiyesi diye ödenen 2000 liraya tek kuruş artış yapılmadı. Emekliye bayramı çok gördüler. İktidar, alım gücümüzün düşmesini görmezden geliyor.Sadece son 1 ayda alım gücü yüzde 25 azaldı. Bizim hesabımıza göre ilk 6 aylık dönemde maaşlarımız yüzde 52'nin üzerinde eridi. Bir bardak çay bir simit 20 lirayı buldu. Yani çay simit bile lüks oldu. 4 kişilik bir aile 3 öğün bir bardak çay,bir simit yeseler dahi günlük eder 240 lira. Yani ayda eder 7200 lira. Yani neredeyse bir emekli maaşı tutarında' dedi.
* * *
Sonuna kadar haklı.
Emekliler Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Seçilirsem emeklilerin bayram ikramiyelerini asgari ücret seviyesine çıkaracağım. Kurban Bayramı öncesinde emeklilere Ramazan Bayramından kalan ikramiye farkı ile 15 bin TL ikramiye parası vereceğim' demesine rağmen oy vermedi.
Tercihlerini Erdoğan'dan yana kullandılar.
Bunun karşılığı olarak emeklilerin bayram ikramiyelerine hadi yüzde yüz değil yüzde 50 zam yapılmalıydı.
Erbakan ve Destici'den
hükümete emekli maaşı çağrısı
Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan ve Büyük Birlik Partisi lideri Mustafa Destici, emekli maaş zammıyla ilgili hükümete çağrıda bulundu. Erbakan, emeklilere yüzde 19,77 olarak açıklanan 6 aylık enflasyon oranında zam yapılmasının emeklilerin enflasyona ezdirilmesi anlamına geleceğini ifade ederken; Destici ise 'Memur ve emeklimize enflasyon farkı artı seyyanen 10.000 TL artı yüzde 10 refah payı verilmesinin doğru olacağına inanıyoruz' dedi.
* * *
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a destek veren iki partinin genel başkanları bile bugünkü emekli maaşlarının düşük olmasından rahatsız.
Açlık sınırının altında yaşayan emekliler de tıpkı memurlar gibi seyyanen zammı hak ediyor.
Milyonlarca emeklinin bu yıl da açlık sınırının çok altında yaşamaya mahkum edilmesi büyük hata olacaktır. Memurlarımıza yapılan seyyanen zam, milyonlarca memur emeklileri de kapsamalıdır.
* * *
'Eskişehir'de mavi yakalı işçi bulamıyoruz'
Son açıklanan rakamlara göre Türkiye'de 10 milyonun üzerinde işsiz var. Gerçekten öyle mi? Ben bu rakamın doğru olduğuna inanmıyorum.
Neden inanmıyorum?
Türkiye'de çalışmak isteyen her kesime iş var.
Ancak maalesef iş arayanların büyük çoğunluğu iş beğenmiyor. Çoğu kamu da çalışmak istiyor.
Gerekçe olarak, 'iş güvencesi' diyorlar.
Doğru çalışan, işini tam anlamıyla yapan işçilere baktığımda kamuda çalışanlardan daha iyi imkanlara sahip. Hem sosyal hakları hem de iş güvencesi açısından.
Özellikle de meslek lisesi mezunları.
Türkiye'de ara eleman sıkıntısı çok ciddi hissediliyor.
Kulakları çınlasın, yıllar önce Sanayi Odası'nın 6 dönem başkanlığını yapan Savaş Özaydemir ile o yıllarda yaptığımız sohbetlerde hep 'ara eleman' sıkıntısına dikkat çekiyordu.
Aradan yıllar geçti aynı sorun bugünde yaşanıyor.
* * *
EOSB Başkanı Nadir Küpeli, Türkiye Yüzyılında Mesleki ve Teknik Eğitim Panelinde yaptığı konuşmada Eskişehir'in bu sorununa dikkat çekti. Küpeli, 'Biz hep konuşuyoruz ya işsizlik var diye. Bizler son dönemde mavi yakalı insanları beyaz yakalılardan iki üç katı bedelle ancak bulup çalıştırabiliyoruz, hatta bulamıyoruz' dedi.
Küpeli,'Maalesef küçük düşüncelerle dar kafalarla mesleki eğitimin öneminin göz ardı edilerek bu daldaki gençlerimizin, geleceğimizin engellenmesi ülkemizde bugün çok ciddi sıkıntılara neden olmuştur. İşsizlik var deniliyor, öyle mi? Türkiye'de işgücü piyasasında 387 bin 490 kişilik açık var. Bu çok büyük bir rakam. Biz hep konuşuyoruz ya işsizlik var diye… Bizler son dönemde mavi yakalı insanları beyaz yakalılardan iki üç katı bedelle ancak bulup çalıştırabiliyoruz. Hatta bulamıyoruz, o oradan bu buradan transfer ediyor' diyerek meslek liselerinin önemine vurgu yaptı.
Eskişehir özelinde ciddi miktarda eksiğimiz var
Küpeli'nin konuşmasında dikkatimi çeken sözleri şunlar:
'Ben de meslek lisesi mezunuyum. Bizim dönemimizde meslek liselerinden mezun olan bütün arkadaşlarım hepsi çok iyi yerlerde. Bir tane meslek lisesi mezununun başkasının eline baktığını görmedim. İşsiz kalanını hiç görmedim. Meslek liselerimizde eğitim toplumun her ihtiyacına yönelik veriliyordu. Biz bunu bir süre önce yitirdik ama şimdi tekrar önemini kavramaya çalışıyoruz. Eskişehir özelinde ciddi miktarda eksiğimiz var. 43 bin kişi eksik var. 20 bin 500 tanesi İşkur'da açık iş olarak gözüküyor ve biz bulamıyoruz, eleman bulamıyoruz. Bizim meslek liselerinden mezun olacak çocuklarımızın istihdamının neredeyse garanti olduğunu çok net biçimde söyleyebilirim'.
* * *
Bugün ülkeyi yönetenler Meslek Liselerinin sayılarını ve kapasitelerini artırarak her ilde hangi alanda hangi branşta açık eleman sıkıntısı varsa o yönde eğitim verilmesini sağlamalıdır.
Bu şekilde Nadir Küpeli'nin dikkat çektiği 'Mavi Yakalı' eleman sıkıntısı çözülebilir.
* * *
FIKRA:
Kardeşim ayı bu
Bir avcı, evine gelen misafirlerine eski bir ayı postunu göstererek der ki:
– 'Bu ayıyı Bolu ormanlarında vurmuştum.'
Misafirlerden biri bunun bir palavra olduğunu düşünür.
İnanmayıp sorar:
– 'Nasıl olur? Bu kutup ayısıdır. Bolu'da bulunmaz.'
Avcı gülümseyerek cevap verir:
– 'Kardeşim ayı bu…
'Buranın kutup olmadığını, Bolu ormanları olduğunu nereden bilsin?'
* * *