Merkez Üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6'lık iki deprem 10 ili vurdu.Türkiye, son yüzyılın en büyük deprem felaketlerinden biri olarak gösterilen depremlerin açtığı yaraları sarmak için seferber oldu.
Bu büyük felaketin yaralarını sarmak adına valiler,kaymakamlar,il ve ilçe belediye başkanları, şirketler, iş adamları, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, sendikalar, mahalle ve köy muhtarları ile hayırsever vatandaşlar kapsamlı bir yardım seferberliği başlattı.
Afetzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için dayanışma ağları örülüyor.Türkiye'nin dört bir yanından olduğu gibi Eskişehir'den de depremzedelerin yaralarının sarılması için toplanan yiyecek, giyecek, içecek, battaniye, ısıtıcılar yüzü aşkın tır ve kamyonlarla deprem bölgesine gönderildi.
BÜYÜKŞEHİR 50 TIR GÖNDERDİ
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi de deprem bölgesine 50 tır su, ekmek ve Eskişehirli vatandaşların yaptıkları giyecek, içecek bağışları ve yaşam malzemeleri gönderdi.
Büyükerşen, 'Eskişehir'de bu kadar çok TIR sahibi olduğunun farkında değildim. Teşekkür ederim sahiplerine. 9 şubat itibariyle gönderdiğimiz TIR sayımız 50'ye yükseldi. Daha önce sorsanız bu kadar büyük TIR filosunu yola çıkaramazdık diye düşünüyorum' dedi.
200 EĞİTİMLİ PERSONEL GİTTİ
Büyükşehir Belediyesi personel anlamında depremin haber alınmasının hemen ardından sismik arama yapabilen öncü itfaiye personelini bölgeye sevk etti. Ardından da AFAD'dan eğitim almış uzman 200 personel ile arama kurtarma da gerekli araç gereç de gönderdi.
'Eskişehirlilere şükran borçluyuz,
unutulmayacak düzeyde bir katılım var'
Eskişehirli hayırsever vatandaşlarımıza şükran borçlu olduklarını da söyleyen Büyükerşen, 'Eskişehirlilerin böyle felaket anlarında birlik ve beraberlik gösterdiğini biliyordum ama, şimdi olan unutulmayacak bir düzeyde oldu. Bize ulaştırılan destek paketlerinde daha seçici davranıyoruz. Nerede ne ihtiyaç varsa nokta atışı gönderecek şekilde bir tasnifleme sistemine geçtik. Diğer paketleri de önümüzdeki günler için hazır tutuyoruz. Yaraları hep birlikte saracağız. Eskişehirlilere ve orada kar kış demeden çalışan arkadaşlarımıza ve gönüllülere de teşekkürü bir borç biliyorum' dedi.
büyükşehir tesislerini açtı
oteller kontenjan ayırdı
Büyükşehir Belediyesi Eskişehir'e gelen Afetzedeleride otogarda karşılıyor. AFAD ile koordineli çalışarak onlara yardım ediyor. Barınma konusunda Büyükşehir Belediyesi Bademlikteki tesislerini açarken, Eskişehir'deki bazı otellerde kontenjan açtı. Tasigo Otel'in sahibi Eskişehirli iş insanı Erol Tabanca Tasigo Otelde 30 aileyi konuk edecek yemeklerini de sağlayacak.
* * *
Toplumlar yardımlaşma sayesinde ayakta durabilir ve gelişebilirler. Bir değer olarak yardımlaşmaya önem veren toplumlardaki insanlar birbirlerine daha çok bağlanır.
Birlik, beraberlik ve dayanışma bizim milletimizde var olan yüksek bir hassasiyettir. Olumsuzluklar karşısında bir yükseliş bir irtifadır.
Kur'an-ı Kerim'in en çok üzerinde durduğu ve teşvik ettiği hususlardan biri, Allah'ın verdiği rızkın paylaşılmasıdır. Allah'ın verdiği rızkı muhtaç durumda olan kimselerle paylaşma, Müslüman'ın en önemli özelliklerinden biridir. Çünkü İslamiyet yardımlaşma ve paylaşma dinidir.
Paylaşmanın önemi ile ilgili hadisler de var.
İşte onlardan birisi şöyle:
'Allah, insanların ihtiyaçlarını gidermek için bir kısım insanlar yaratmıştır ki, insanlar ihtiyaç duyunca onlara koşarlar işte onlar, Allah'ın azabından güvende olanlardır.'
* * *
Afetzedelere yardım eden, aç, açıkta kalanlara kapılarını açan tüm milletimizden Allah razı olsun.
* * *
HALK EKMEK VE FIRINCILARDAN DEPREM BÖLGESİNE 100 BİN EKMEK
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 şehirde büyük yıkıma neden olan depremdezedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için Eskişehir'de faaliyet gösteren 80 fırın ile Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası için toplam 160 bin ekmek üreterek bölgeye gönderdi.
Fırıncılar 24 saat mesai yapıyor
Eskişehir İç Anadolu Fırın İşverenleri Sendikasına bağlı 80 fırın, afet bölgesindeki vatandaşların ekmek ihtiyaçlarını karşılamak için kolları sıvadı. Her işletme bin ila 2 bin olmak üzere toplam 100 bin ekmek üretti. Devlet Malzeme Ofisi'nin deposundan 100 bin civarındak ekmekleri tırlara yükleyerek afet bölgesinegönderdildi.
Vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda ekşi mayalı ekmek tercih ettiklerini belirten Odunpazarı ilçesinde fırın işleten Hüseyin Topçu, 'Ekmek günlük tüketilmesi gereken bir malzeme. Bu yüzden afetteki vatandaşlarımıza özel olarak ekşi mayalı ekmek üretip gönderiyoruz. Oradaki vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına göre ekmek yapıyoruz. Ekşi mayalı ekmekler bayatlamadığı için bunu tercih ettik. İhtiyaçları karşılayabilmek için 24 saat mesai yapıyoruz. Vatandaşların yanındayız' dedi.
Topçu, afet bölgesindeki yiyecek ihtiyacına destek olmak amacıyla Eskişehirli fırıncıların üstlerine düşeni yapmaya çalıştıklarını, sendikanın aldığı karar ile afet bölgesine gönderilmek üzere Devlet Malzeme Ofisi'nin deposundan 100 bin civarındak ekmekleri tırlara yükleyerek afet bölgesine gönderdiklerini söyledi.
VATANDAŞLARDA DESTEK VERİYOR
Fırın işletmecilerinin yanında Eskişehirliler de destek sağlıyor. 5 bine yakın ekmeğin parasını ödediler. Talep geldiği süre de üretip göndermeye devam edecekler.
HALK EKMEK 60 BİN EKMEK 4OO TON SU GÖNDERDİ
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek fabrikasından da günde 60 bin ekmek bölgeye sevk ediliyor. ESKİ Genel Müdürlüğü de her boy ve ebatta Kalabak suyunu tırlarla deprem bölgelerine gönderdi. ESKİ'nin gönderdiği su miktarı 400 tonu geçti.
* * *
Yaşı KÜÇÜK AMA ama yüreği kocaman ÇOCUKLAR
Ülke olarak 10 ilimizde büyük yıkımlara neden olan depremin yaralarını sarmaya çalıştığımız bugünlerde yardım malzemelerinin içinden çıkan bir not okuyan herkesi duygulandırdı.
Yardım kampanyasına aileleriyle destek veren çocuklar, getirdiği oyuncakların üzerine duygu dolu notlar yazıyor.
Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenen toplama merkezlerine getirilen tonlarca yardım malzemesi, toplama merkezlerinde ayrıştırılarak tırlar vasıtasıyla deprem bölgesine gönderiliyor. Gelen yardım malzemelerinin içinden çıkan bir mektuplar yürekleri dağladı.
Çocuklar, çiçek çizdikleri not kağıtlarına, 'Küçük ya da büyük arkadaşlarım, bütün oyuncakları inşallah beğenirsiniz. Sizi çok seviyorum','Merhaba benim adım Rana. Ben Eskişehir'de yaşıyorum. 8 yaşındayım seni tanımasam da seni çok seviyorum. İnşallah verdiklerimizi seversiniz. Sana verdiğim oyuncak ayıya ben de son olarak sarılarak uyudum. Sende inşallah sarılarak uyursun, üzülme canım arkadaşım', 'Selam ben Aymına deprem olduğu için çok üzüldük o yüzden size bunları koyduk. Bazı şeyler olmadığı için koyamadık. Allah yardımcın olsun. 9 yaşındayım. Sizi çok seviyorum. Kalbim sizinle. Eskişehir', 'Bu zor gününde yanınızda olamadık ama dualarımız ve en sevdiğim bebeğim yanınızda. Geçmiş olsun. Belinay-Eskişehir''İnşallah bu durumdan hemen kurtulursunuz, hepinizi çok seviyoruz' ifadelerini yazarak oyuncaklara iliştiriyorlar.
* * *
Çalışmaları yakından takip eden Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise bu görüntülerin büyük bir dayanışma örneği olduğunu belirterek, 'Aydınlık yarınlarımız olan çocuklarımızın içimizi ısıtan mesajları, gönüllü yüzlerce gencimizin emeğiyle deprem bölgesindeki yaraları sarmak için çalışıyoruz. Kalbi güzel evlatlarım, yardımsever Eskişehirliler. Hepinizle gurur duyuyor, gözlerinizden öpüyorum. Dayanışma ruhuyla çalışmaya devam ediyoruz' dedi.
* * *
Küçük ama yürekleri büyük olan çocuklarımızın bu duygu yüklü mesajları içimizi ısıtıyor. Kendilerini kutluyorum.
* * *
BİR BİLİM ADAMI BUNU NASIL SÖYLER
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İhsan Göker, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 'Deprem veya binalar öldürmez, Allah öldürür. O da eceli geleni. Depremde ölenler aynı anda Mars'ta bile olsalar yine öleceklerdi' ifadelerine yer verdi.
Bu paylaşım sonrası Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Prof. Dr. Ali İhsan Göker hakkında idari soruşturma başlattı. Konu hakkında üniversiteden yapılan açıklamada, 'Üniversitemiz Fen Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ali İhsan Göker hakkında, sosyal medyada yaptığı açıklamalardan dolayı idari soruşturma açılmıştır' denildi.
* * *
Bu sözleri bırakın koskoca bir profesörü okuma yazma bilmeyen mektep-metrese görmemiş sözde cahil denilen kişiler bile söylemez.
Bilim adamları, deprem uzmanlarının ve hepimizin söylediği şöyle bir cümle var.'Deprem öldürmez, bina öldürür'. 'Deprem veya binalar öldürmez Allah öldürür' paylaşımı yapan Prof. Dr. Ali İhsan Göker Hocam keşke bu paylaşımı yapmadan önce görev yaptığınız üniversitedeki meslektaşlarınızaa bir sorsaydınız. Onlar bu iddianızın doğru olmadığını söylerlerdi.
* * *
Ali İhsan Hocam, Kahramanmaraş Pınarbaşı Merkezli 10 ili etkileyen depremde yıkılan evler hiç mi dikkatinizi çekmedi.
Yıkılan 3-4 katlı evlerin yanında, arkasında veya önünde ayakta kalmış daha yüksek katlı binalar var. Onlar niye yıkılmamış. Çünkü deprem yönetmeliğine uygun yapılmış. Demir ve çimento olması gereken kadar kullanılmış.
Ülke topraklarımızın %93'ü, nüfusumuzun % 98'i deprem riski taşıyan bölgelerin içinde yer alıyor. Deprem, ülkemizin kaçınılmaz bir gerçeğidir. Doğayla birlikte yaşamayı öğrenmemiz, bunu öğrenirken de geçmişten ders alarak, bilgi ve tecrübelerimizi harmanlayarak gerekli tedbirleri almamız gerekmez mi hocam?
* * *