Eskişehir'de yıllardır 'Osmangazi Üniversitesi'nin altından fay hattı geçip geçmediği' tartışılıyor.
Geçtiğini iddia edenler de geçmediğini de söyleyenler var. Kafa karışıklığı söz konusu. Bu da gerek özellikle çok katlı Osmangazi Üniversitesi Hastanesinde görev yapan hekim, hemşire, öğretim üyeleri, hastane personeli ile hasta ve hasta yakınlarını tedirgin ediyor.
'KAMPÜSTEN FAY GEÇİYOR'
Uzmanlık alanı paleosimoloji olan Dr. Ramazan Demirtaş, daha önce Eskişehir fay zonu boyunca sakınım bandı oluşturulduğunu ve raporun Bakanlıkça onaylandığını belirterek, 'Uzmanlık alanım olduğu için bu konuyu yakından takip ediyorum. Osmangazi Üniversitesi'nin içerisinden fay geçiyor mu geçmiyor mu meselesi, bu fay Eskişehir'in güneyinden geçiyor. Eskişehir fayı yok demek doğru değil, Eskişehir fayı var. Eskişehir fayı 1956'da 6.4'lük bir deprem üretti. Normal bir fay ve eğimi var. Bu faya sakınım bandı oluşturulur mu? Kampüsten fay geçiyor gözüküyor. Geniş bir zon. Yapılan yanlış şu, oradan fay geçmiyor diye rapor yazdılar bu rapor da onaylandı. Bu rapor onaylanınca şu andaki çok ciddi bir komedi başladı' iddiasında bulundu.
'ESOGÜ içerisinde aktif fay geçtiğine
dair hiçbir belirti ya da veri yok'
Bu tartışmalar sürerken Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erhan Altunel, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nin içerisinden fay hattının geçmediğini söylemişti.
Uzmanlık alanı paleosimoloji olan Dr. Ramazan Demirtaş'ın, 'ESOGÜ kampusunun altından fay hattı geçiyor' iddiası üzerine kendisine bu iddia hatırlatılınca şu yanıtı verdi: 'Eskişehir'de orta büyüklükte deprem üretme potansiyeli olan bir fay var.1999 yılında Gölcük depremi gerçekleştiğinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bir çalışma yaptırdı. 2000 yılında açıklanan raporda Eskişehir fayının Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin içinden geçtiği belirtiliyor. Fay buradan geçtiği için yüzey kırığı oluşturur düşüncesiyle fayın elli metre sağına elli metre soluna toplam 100 metre genişliğinde sakınım bandı eklendi. Herhangi bir aktif fayın araştırılması herkes tarafından yapılamaz. Konunun uzmanı olması gerekiyor. Hele ki bir sakınım bandı kolay kolay koyulacak bir şey değildir, çünkü özellikle şehir merkezlerinde bunun çok büyük sorumlulukları vardır. Eskişehir'deki raporu hazırlayan meslektaşlarımıza baktığımızda aslında aktif fay konusunda uzmanlıkları olan arkadaşlar değiller. Elbette ki uzman oldukları alanlar vardır, ama aktif fay konusunda uzman değiller, bunun altını özellikle çizerek söylüyorum ama uzman olmadıkları bir konuda karar vermişler ve bu ne yazık ki bakanlık tarafından da onaylandı. Bizim yaptığımız çalışmalarda ESOGÜ içerisinde aktif fay geçtiğine dair hiçbir belirti ya da veri yok. Biliyorsunuz ki gelişmekte olan bir yerdi ve 2000'li yıllarda bu kampüs yeni yeni oluşuyordu, buraya rektörlük binası, yemekhane yapılacaktı. Eğer üniversitenin içinde bir fay varsa ve 100 metre genişliğinde de bir koridor varsa o zaman doğal olarak kampüste bina yapacak yer kalmıyor. Bizim o zamanki rektörümüz, Nejat Akgün arayıp, 'Böyle bir fay geçiyor, biz belediyeye müracaat ettik bina yapmak için ama belediye de fay geçiyor diye bize yapı izni vermedi' dedi. Biz bunun üzerine Eskişehir fayının kampüsten geçip geçmediği üzerine araştırmalar yaptık. Ben ömrümü aktif fayları araştırma üzerine geçirdim, dolayısıyla aktif faylar ile ilgili yeterli bilgi birikim ve çalışmalarım var. Bu bilgi birikim çerçevesinde yaptığımız çalışmalarda ESOGÜ içerisinde aktif fay geçtiğine dair hiçbir belirti ya da veri yok. Dolayısıyla sakınım bandını koyan arkadaşlarımız neye göre yaptılar bilmiyoruz.'
* * *
İddia edenlerin iddiası doğru ise ki bu konuda sadece ESOGÜ Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erhan Altunel'in yaptığı araştırma-inceleme dışında yapılmış başka ciddi bir çalışma yok.
O zaman Allah göstermesin 6,5 veya 7 büyüklüğünde yaşanacak Eskişehir merkezli bir deprem ESOGÜ Hastanesinde çok ciddi hasara yol açabilir.
Bu konuda kafa karışıklığının giderilmesi ve Dr. Ramazan Demirtaş'ın iddiasını çürütmek adına konunun uzmanlarından oluşan bir heyet oluşturarak detaylı araştırma yapılmalı.
Gerçekten iddia edildiği gibi hastanenin de bulunduğu ESOGÜ kampusunun altından fay hattı geçiyorsa yol yakınken gereken önlem alınmalı.
Yoksa yarın çok geç olabilir.
Veya uzmanlar tarafından yapılacak araştırma-imceleme sonucu ESOGÜ Kampusunun içerisinden fay hattı geçmediği kesin olarak belirlenirse gerek hastanede görev yapanlar gerekse hastalar ve hasta yakınlarının kafalarındaki soru işareti de giderilmiş olunur.
* * *
Not: Yukarıdaki yazımı okuyan okurlarım içerisinde 'paleosimoloji'nin ne demek olduğunu bilmeyenler olabilir. Çünkü çok sık kullanılan bir kelime değil.
Paleosismoloji: Eski depremlerin yeri, zamanı ve büyüklüğü hakkında bilgi elde etmeye çalışan bir aktif tektonik çalışma disiplinidir.
* * *


İYİ PARTİ'DEN YILMAZ BÜYÜKERŞEN'E DESTEK YOK
Yerel seçimlere ilişkin siyaset gündeminde peş peşe dikkat çeken gelişmeler yaşanırken son olarak İYİ Parti yerel seçim kararını açıkladı.
İYİ Parti'nin 81 ilde kendi adaylarını çıkarma kararının görüşüldüğü Genel İdare Kurulu toplantısı gerçekleşti.
Toplantı sonrası İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, basın toplantısı düzenleyerek partisinin kararını açıkladı. Zorlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 'Buna göre 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek yerel seçimlerde 81 il ve ilçelerde partimizin kendi adaylarının teşkilatımızın görüşlerinin yanı sıra aday adaylarımıza yönelik halkın eğilim ve tercihlerinin dikkate alınarak tespit edilmesine karar verilmiştir'.
Eskişehir'de ittifak resmen sona erdi
İYİ Parti'nin yerel seçim kararı ile Türkiye genelinde olduğu gibi Eskişehir'de de 'CHP ile ittifak yapılacak mı yapılmayacak mı' tartışmaları sona ermiş oldu. İYİ Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye başkanlığı için kendi adayını çıkaracak. CHP'de Yılmaz Büyükerşen'in olası büyükşehir adaylığına ise İYİ Parti destek vermeyecek.
İYİ PARTİ İTTİFAKA KAPILARI KAPADI
İYİ Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu, 'CHP'ye tüm kapılar kapandı mı?' sorusuna şu yanıtı verdi: 'Bu sorular Türk siyasetine ne kadar zorlu bir dönemeçten geçtiğimizin işareti. Biz bu ittifaklar mekanizmasıyla Türk milletinin kıskaç siyasetine alınmasına karşıyız. Biz bu yolculuğu onların desteğiyle yapacağımıza inanıyoruz. Şu anda odaklandığımız şey kendi adaylarımızı ülke genelinde belirleyerek milletimizin karşısına çıkabilmek.'
İTTİFAK OLMAZSA İYİ PARTİ SEÇİM KAZANAMAZ
İYİ Parti 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde 81 ilde aday çıkararak tek başına seçime girecek.
2009 seçimlerinde İYİ Parti Eskişehir'de merkezde sadece Odunpazarı ilçesinde aday çıkarmıştı.
Belediye Başkan adayı Salih Karabacak 9 bin 447 oy aldı.
AK Parti adayı Volkan Doğan 113 bin 207, CHP'nin adayı Kazım Kurt ise 120 bin 394 oy aldı.
İYİ Parti'nin Odunpazarı Belediye Başkanlığını kazanabilmesi için artan seçmen sayısını da hesaba katarsak en az 130-140 bin civarında oy alması gerekiyor.
Bu mümkün mü?
Mümkün değil.
'Peki sürpriz yaşanabilir mi?'.
Sürpriz yaşanması için CHP ve AK Parti'nin oylarının 50 bin civarına düşmesi gerekiyor. AK Parti ve CHP'den giden oyların İYİ Parti'nin torbasına girmesi gerekiyor.
İşte bu nedenle iddialı bir şekilde 'mümkün değil' diyorum.
SEÇMEN CHP'YE DEĞİL BÜYÜKERŞEN
VE ATAÇ'IN ŞAHSINA OY VERİYOR
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen 5 dönem üst üste seçimi kazanarak Eskişehir'de rekor üstüne rekor kırdı.
Ahmet Ataç'ta biri aralıklı olmak üzere 4 dönemdir Tepebaşı Belediye Başkanlığı koltuğunda oturuyor.
2019 seçimlerinde Büyükerşen 285 bin 687, AK Parti'nin adayı Burhan Sakallı ise 246 bin 579 oy aldı.
Yılmaz Büyükerşen 39 bin fark attı.
Tepebaşın da ise Ahmet Ataç açık ara ile seçim kazanıyor.
2019 seçimlerinde Ataç, Tepebaşı'nda 124 bin 194 oy aldı.
AK Parti'nin adayı Hasan Tuç ise 90 bin 783.
Ahmet Ataç 34 bin farkla seçim kazandı.
Büyükerşen ve Ataç'ın oyları içerisinde İYİ Partililerin de oyları var.
AK Parti'nin oyu içerisinde MHP'lilerin oyu olduğu unutulmamalı.
MHP Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerinde AK Parti ile 'ittifak' yaparak seçimlere girmedi.
Bu nedenle İYİ Parti 31 Mart seçiminde kendi adayları ile sandığa girse de seçimi kazanması zor hatta imkansız.
Yılmaz Büyükerşen ve Ahmet Ataç üst üste seçim kazanıyorsa sağ partililerden de oy alıyorlar.
Yoksa sadece CHP'ye gönül verenlerin destekleriyle seçim kazanmaları zor.
31 Mart'ta Yılmaz Büyükerşen Büyükşehir, Ahmet Ataç Tepebaşı Belediye Başkan adayı olarak sandığa girseler İYİ Parti'nin desteği olmasa da yine kazanırlar.
Odunpazarının sonucunu tahmin etmek zor.
Kazım Kurt, İYİ Parti'nin aday çıkarmasına rağmen 7 bin farkla seçimi kazandı.
Odunpazarı ilçesinde İYİ Parti'nin özellikle Emek ve 71 Evler Mahallelerinde tabanı var.
Eğer İYİ Partililer kendi adaylarına destek verirse Odunpazarında CHP seçim kazanmakta zorlanabilir.
* * *

KISSADAN HİSSE:


* * *

FIKRA:
Komando Birliği
Çoğunluğunu Lazların oluşturduğu komando bölüğü iki haftadır ormanda, çamur içinde, aç susuz perişan halde, doğal yaşama uyum eğitimindedirler. On beşinci gün komutan Temel çavuşu çağırır:
- 'Çavuş iki haftadır bölük gayet iyi bir performans gösterdi! Biz de onları ödüllendirelim, bugün çamaşırlarını değiştirebilirler artık.'
- 'Baş üstüne komitanım'.
Temel Çavuş, heyecanla koşarak bölüğü toplar:
- 'Uşaklar sizlere çok sevinecegunuz bir haber cetirdum !... Komitan izin verdi bugün erat çamasir değistirecek, siraya geçin bakiyum, şimdu de degistirun. Dursun sen İdris'le. Kadir sen Osman'la. İsmail sen Cemal'le...'