Geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında okul öncesi eğitimde öğrencilere bir öğün yemek ücretsiz veriliyordu.

14 Mayıs milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde “okul öncesi eğitim kurumlarında bir öğün ücretsiz devam edecek” denilmişti.

Dönemin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci döneminin başladığı 6 Şubat 2023'ten itibaren okul öncesi eğitimdeki çocuklara ücretsiz yemek verileceğini açıkladı.

Uygulama 2022-2023 eğitim-öğretim dönemi sonuna kadar devam etti.

Bakanlık tarafından okullarının 2023-2024 eğitim-öğretim yılına başlamasına günler kala 08.09.2023 tarihinde okullara gönderilen “Deprem Bölgesinde Beslenme Desteği Verilmesi” konulu genelgeyle söz konusu uygulamanın 2023-2024 eğitim öğretim yılında yalnızca 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 il için devam edeceğinin bildirildi.

Diğer illerde hizmet veren okulların idari amirlerine yemek için bütçe ayırılmadığı bildirildi ve okul öncesi öğretmeni olarak görev yapan öğretmenlere mesaj yoluyla ve sözlü olarak velilerden beslenme hazırlamalarının istenilmesi söylendi.

BİR ÖĞÜN YEMEK KALKTI

“KATKI PAYI” GELDİ

Okul öncesi eğitim için çocuklarını kayıt yaptıran velilerden “kayıt ücreti” adı altında para istenmedi…

Ancak okulun temizlik başta olmak üzere diğer giderler için Aile Birlikleri tarafından istenilen parayı yatıran veliler geçtiğimiz günlerde okul idareleri tarafından kendilerinden istenilen parayı öğrenince şaşkına döndüler…

Okul idareleri tarafından velilere gönderilen yazıda şu ifadeler yer alıyor:

"Sayın velilerimiz 14/10/2023 tarih ve 32339 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğini 26. ve 27. maddesi gereğince Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğünce 'Okul Öncesi Ücret Tespit Komisyonu' oluşturulmuş ve komisyonca bağımsız anaokullarında katkı payı bedeli, beslenme, personel, temizlik ve benzeri giderler dahil aylık 950 TL olarak belirlenmiştir. Alınacak bu katkı payı Eylül ayından itibaren 9 ay toplanacaktır.

- Okul Aile Birliği hesabına ücret yatıran velilerimiz yatırdığı ücreti düşerek kalan ücreti aşağıda belirtilen .... Anaokulu Müdürlüğü katkı payı hesap numarasına öğrenci adı-soyadı ve sınıfını belirterek yatırmaları

- Okul Aile Birliği hesabına hiç ücret yatırmayan velilerimizin de Eylül-Ekim-Kasım aylarını peşin (2 bin 850 TL=, Aralık-Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Mayıs aylarını da ilgili ayın 18'ine kadar aylık 950 TL olarak yatırmaları, ayrıca sizlere göndermiş olduğumuz sözleşmeyi imzalayarak en kısa zamanda sınıf öğretmeninize ulaştırmanız yönetmelik gereği rica olunur.

- Toplanacak katkı payında kardeş veya ikiz indirimi uygulanmayacaktır. Bir öğrenci için 2023-2024 yılında 8 bin 550 TL katkı payı ödemesi alınacaktır."

İKİ ÇOCUK OKULA GİDİYORSA

17 BİN TL ÖDEMEK ZORUNDALAR

Bazı ailelerin ya ikiz çocukları var ya da aralarında bir yaş olmasına rağmen Anaokullarına giden çocukları var.

Bir ailenin eğer iki çocuğu varsa aylık bin 900 TL okula katkı payı yatırmak zorunda.

Yıllık ise toplam 17 bin TL eder.

Yaşanan bu hayat pahalılığında aldıkları maaşlarla zar zor geçinen aileler istenilen bu parayı nasıl ödeyecekler?

İstenilen bu parayı ödeyemeyecek durumda olan aileler ise çocuklarını okuldan almanın hesaplarını yapıyorlar…

Bugünkü hayat şartları, özellikle şu kış mevsiminde yaşanan ekonomik sıkıntılar da düşünüldüğünde öğrenci velilerin sırtına bu kadar büyük bir yükün bindirilmesi kabul edilemez…

DEVLET OKULLARI SÖZDE PARASIZ

Kişilerin, Anayasa ile güvence altına alınmış olan eğitim ve öğretim hakkından yararlanabilmeleri için, bu hakkın gereği olan imkânların devlet tarafından sağlanması gerekir…

Gerek Anayasa da gerekse 1961 de yürürlüğe giren 222 sayılı İlk Öğretim kanununda, “İlköğretim, ilköğretim kurumlarında verilir, ilköğrenim çağında olan kız ve erkek çocuklar için zorunlu ve devlet okullarında parasızdır. Kanunun başlıca hükümleri, zorunlu ilköğretim çağı, okula devam zorunluluğu, öğretim süresi ve okullaşma oranı, sınıftaki öğrenci sayısı, ilköğretim kurumları, ilköğretim görevlileri, ilköğretim kurulları, öğretmen ihtiyacı ve ilköğretimin mali kaynağı üzerine odaklanmıştır” der.

Anayasaya göre ücretsiz olması gereken Anaokuluna giden çocukların velilerinden her ne ad adı altında olursa olsun para toplamak Anayasa’ya aykırı.

Koskoca bir devlet Anaokullarında eğitim gören çocuklara bir öğün ücretsiz yemek veremez mi?

Okullardaki temizlik malzemelerini almak ve temizlik personelinin maaşını ödemek için velilerden para toplamak devletimize yakışmaz….

Bunlar çok büyük paralar değil…

Devleti yöneten hükümetler gerekirse küçük küçük yapılacak tasarruflarla okul öncesindeki okullardaki çocuklara bir öğün yemek ile temizlik görevlisi olmak üzere okulun tüm ihtiyaçlarını velilerden talep etmeden ödeyebilecek güçte olduğunu düşünüyorum…

* * *

ETO’DAN ESKİŞEHİR TARİHİNE IŞIK TUTACAK KİTAP

Son yıllarda gerek valilik gerek belediyeler gerekse STK’lar Eskişehir’in tarihine ışık tutacak bastırdıkları kitaplarla gelecek kuşaklara önemli bir eser bırakacaklar…

Eskişehir’in sosyal, kültürel, tarihi yerlerini gösteren kitaplar, dergiler, broşürler basıldı…

Bu yayınların çoğu Eskişehirlilerin evindeki kütüphanesinde var olduğunu düşünüyorum…

Olmayanlarda İlk Halk Kütüphanesine giderek o kitaplardan istedikleri bilgileri alabiliyorlar…

ETO’nun kitabını tam olarak inceledim dersem yalan olur.

Daha elime geçeli bir gün oldu…

Ama yüzeysel olarak incelediğimde yıllar önce Eskişehir’de aşı yapımı için bir laboratuvarı kurulmuş. Siemens’in telsiz telefon fabrikası var. Tramvay ve şehrin elektrik hattı. Merkez Bankası’nın yerleşim yeri. Önce Ticaret, Sanayi ve Ticaret Borsası olarak kurulan, ilerleyen yıllarda Ticaret Borsası ve Sanayi Odası ayrılarak bireysel oda kurulduğunu yine ETO’nun “Belgelerle Eskişehir” kitabından öğrendim.

Daha yazamadığım pek çok belge var.

Cumhurbaşkanı “Mustafa Kemal, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Cumhurbaşkanı Adnan Menderes, o dönemlerin başbakanları, bakanlarının da imzaları olduğu kitap da yer alan bu belgelerin bazıları ETO’nun meclis salonu fuayesinde bire bir kopyaları sergileniyor.

Eskişehirlilerin tarihe ışık tutan bu sergiyi mutlak ama mutlak gezmelerini öneririm…

ETO ÖNEMLİ BİR EKSİKLİĞİ GİDERDİ

Geçmişte Eskişehir’in sanayisi, ekonomisi, tarımı, ticaretinin nasıl olduğunu o yılları yaşamış olan atalarımız biliyor, zaman zaman da anlatıyorlardı…

Ancak yazılı bir belge ortaya konulmadığından bu önemli bilgilerin çoğu hafızalarımızdan çıkıp gitti…

Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, bu eksikliğin farkına varmış ve “ETO 130. yıl Belgelerle Eskişehir” kitabını bastırmış…

Güler, Eskişehir Ticaret Odası 130. yıl “Belgelerle Eskişehir” kitabını Mustafa Çekiç Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıda tanıttı.

ETO Başkanı Metin Güler, “Kurulduğumuz günden itibaren tarım ne zaman başlamış, nereye ulaşmış, Eskişehir sanayi yapısı nasıl ortaya çıkmış, kuruluşundan günümüze kadar, elektriğin Eskişehir’e ilk geldiği tarihten kalabak suyun ilk geldiği tarihte kadar hem ticari hayatımızı yakından ilgilendiren pek çok belge bu kitapta yer alıyor. Ben bu kitabın hazırlanmasında büyük emeği olan, Osmangazi Üniversitesi tarih bölümünden değerli hocam Prof. Dr. Zafer Koylu’ya teşekkür ediyorum. Kendisi ile uzun yıllardan beri çalışıyoruz. Bu kitap 1 yıllık bir süreçte hazırlandı. Arşive ulaşmak, oradan bilgileri toparlamak, derlemek, anlaşılır hale getirmek baya bir zaman aldı” dedi.

Eskişehir’in tarihi bu kitapta

Prof. Dr. Zafer Koylu, kitabın içeriği hakkında şu bilgileri verdi:

“Biz bu süreçte herkesin kitapta bir şeyler bulabileceği köşe taşlarını koymaya çalıştık. Eskişehir’in sanayileşme, tarım, basın, sağlık tarihini görebiliyorsunuz burada. Örneğin Eskişehir’de aşı yapımı için bir laboratuvar var. Düşman ilerlemesiyle beraber bu laboratuvarın düşman eline geçmemesi için başka bir yere naklediliyor. Hasırca çiftliğinin istimlak edilip orada hayvan vebasına karşı aşı üretmek için orada bir girişim var. Siemens’in telsiz telefon fabrikası var burada öyle bir sanayileşme var ki. Tren yolunun buraya gelmesiyle ticaret odasının açılması tesadüf olmasa gerek. Bu kitap için çok ciddi bir emek harcadık. Bu süreçte Metin Güler başkanımın ciddi bir emeği var. O kadar yoğunluğa rağmen her kapısını çaldığımızda bize kapısını açtı.”

* * *

Böylesine önemli belge bilgilerin yer aldığı Eskişehir’in tarihine ışık tutacak kitabın hazırlanmasında emeği geçen Ticaret Odası Başkanı Metin Güler’e, ETO Meclis üyelerine ve tabii ki belge ve bilgilerin derlenip kitap haline getirilmesinde çok büyük emeği geçen ESOGÜ Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Zafer Koylu’ya teşekkür etmezsem haksızlık yapmış olurum…

* * *

artık simit de lüks “yiyecek” oldu

Simit’e zam geldi…

Vatandaşların günün her saatinde tercih ettiği gıdalardan biri olan simit Eskişehir'de zamlandı.

5 TL’ye satılan simidin fiyatı geçtiğimiz haziran ayında yapılan 2 TL’lik zamdan sonra 7 TL’ye yükseldi…

Aradan 5 ay geçtikten sonra simit fırını işletme sahipleri un, maya, pekmez, yağ, susam gibi ana maddelerin fiyatlarının artmasından dolayı ETO’ya zam talebinde bulundular.

Eskişehir Ticaret Odasının önceki gün yapılan kasım ayı meclis yoplantısında simide zam kararı çıktı…

Simit ve benzeri ürünler azami fiyat tarifesine yönelik görüşmeler sonucunda yeni fiyat tarifesi mecliste oy çokluğuyla kabul edildi. Yeni tarifeye göre şu an 7 lira olan 100 gram simit 9 liraya, 80 gram kek, açma, poğaça ve karaköy 8 liradan 10 liraya çıktı. 80 gramı 9 lira olan börek ise 12 liraya oldu.

* * *

Artık “iki simit aşa şehirde yaşa” dönemi bitti…

Dar gelirli memur öğle tatilinde iki simit yiyip bir bardak çay içerek karnını ekonomik olarak karnını doyurabiliyordu…

İki simit 18, bir bardak çay ise 10 TL…

İki simit bir bardak çayla karnını doyurmanın bedeli 28 lira oldu…

O da lüks oldu…

* * *

FIKRA:

At Yarışı

Temel, atıyla ilk kez bir yarışa girmiş. Bir müddet birinci gittikten sonra atın üstünden kaymış. Atın kuyruğu da elinden gidince yere çakılmış. Gayet sakin seslenmiş:

- “Bu at bitti, yenisini getirin...”

* * *