Sosyal Demokrasi Vakfı’nın Eskişehir’de, “Sosyal Demokrasi ve Belediyecilik Anlayışı” ile ilgili düzenlediği panel Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ayşe Ünlüce’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.

Organizasyon mükemmel, ancak aynı zamanlarda şehirde başka etkinlikler de vardı, bu yüzden katılımcılar açısından bölünmeler oldu, zamanla yarışanlar oldu. Onun için şehirde bu tür etkinlikler için ortak akıl ve Sivil Toplum Kuruluşları ile iletişim şart.

Örneğin CHP İl Başkanı Talat Yalaz’ın konuşmacı olarak katıldığı, Atatürkçü Düşünce Derneği’nin “Anayasa” konulu söyleşiyle, “Sarıcakaya Yok Olmasın” yürüyüşü çakıştı.

Katılımcı, dinleyici olarak kendimden örnek verirsem;

Başkan Av. Ayşe Ünlüce’yi dinler, oradan İl Başkanı Talat Yalaz’ın konuşmasına yetişirim diye düşündüm.

Öyle olmadı,

Başkan Av. Ayşe Ünlüce ev sahipliği inceliği ile konuşma sırasını misafirlere bıraktığı için, İl Başkanı Av. Talat Yalaz’ı dinlemek için, yerel basının çok iyi gazetecilerine güvenerek, (en iyi şekilde aktarırlar diye) Başkan Av. Ayşe Ünlüce’yi dinleyemedik.

Atatürkçü Düşünce Derneği’nin “Anayasa” konulu söyleşisine koştura koştura yetiştik.

Yetiştiğimize de değdi. Söyleşiyi yöneten Tarık Sayer, Mehmet Ektaş ve İl Başkanı Talat Yalaz çok iyi hazırlanmışlar ve anlaşılır bir dille “Anayasa” tartışmaları konusunda bizleri epey aydınlattılar. Detayları başka yazımızın konusu olabilir.

CHP İl Başkanı Talat Yalaz’ın da, “Anayasa” konusunda bir hukukçu olarak konuşması epey dikkat çekiciydi. Çok anlaşılır, dikkatli ve CHP İl Başkanı sorumluluğu ile konuştu. Ben çok beğendim.

Ben, zaten Talat Yalaz’ı beğeniyorum, yanılgıya düşmeyeyim diye, Tarık Sayer hocaya ve diğer dinleyicilere de sordum. Hepsi, on numara çok iyi dediler.

Tabi bu arada “Sarıcakaya Yok Olmasın” yürüyüşünün başarılı bir şekilde devam ettiğini, halkın katılımının çok iyi olduğunu yazışmalardan takip ediyordum.

Eskişehir yerel basınında güvenilir çok iyi gazetecileri, Başkan Av. Ayşe Ünlüce’nin konuşmasını hemen aktarırlar fikri ile eve geldim. Düşündüğüm gibiydi.

Başkan Av. Ayşe Ünlüce’nin konuşması detaylı bir şekilde basında yer alıyordu.

Özetle,  

Eskişehir’in, Türkiye’deki sosyal demokrat belediyeciliği uygulayan en iyi illerden birisi olduğunu Yılmaz Hoca’ya da atıf yaparak değinmesi,

Bunun Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt ile devam ettiğini söylemesi çok iyi tespitler.

Öğrenci şehri olarak bilenen Eskişehir nüfusunun %25’ini emeklilerin oluşturduğunu “Sosyal demokrasi, yerelde eşitliği ve adaleti mahalleler arasında sağlamak anlamına gelir” tespiti çok kayda değer.

“Merkez mahallelerimizdeki yoksullaşma ve yaşlı nüfusun artması şehirde farklı sosyal demokrat politikalar gerektiriyor. Bizim şehrimiz ‘gençlik şehri’ olarak bilinir. Ancak yaşlı ve kıdemli nüfus, nüfusun önemli bir bölümünü oluşturuyor. Eskişehir nüfusunun dörtte birini 50 ve 60 yaş üstü kesim oluşturuyor” tespitiyle,

“Sosyal demokrat yapılanmada, şehirleri tek açıdan büyüyen bir kadere terk etmemek gerekiyor. Bazı şehirler turizm şehri oluyor… İçinde yaşayan vatandaşa yaşam alanı kalmıyor. Yine gençlik şehri oluyor, o zamanda bütün imkânlar gençlere tanınıyor. O nedenle “Dengeli Kalkınma Modelini” vurguluyoruz. Dengeli Kalkınma Modelinin altında sekiz ana başlık açtık. Sekiz ana başlığın altında turizm, sanayi, gençler, çocuklar, kıdemli nüfus var. Bu şehrin bütün özelliklerini bir araya getirerek, dengeli şekilde geliştirerek, sosyal demokrat politikalarla halkımızla eşit ve adil olarak paylaşmak derdindeyiz. Yerelde bunu başarırsak, ülkede de bunu başarabileceğimizi düşünüyoruz” diyor.

Ve “yerelde başarırsak ülkede de başarırız” diyor.

Şimdi Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ayşe Ünlüce, seçim döneminde sorunları en iyi şekilde tespit ederek, seçim vaadi olarak gerçekçi-yapılabilir projeler açıkladı.

Projeler, tespit edilen veriler ışığında gelişti, hiçbir ayrım gözetmeden ihtiyaç sahiplerine ulaşılmaya yönelik oldu.

CHP Genel Merkezine de örnek olabilecek ve hayata geçen projeleri, öğrenciler için ulaşımı ucuz hale getirmesi,

Emekliler ve gelir düzeyi düşük halk için, halk ekmek, halk market, halk lokantaları, emekli parkları gibi yakında hayatımıza girecek birçok yeni proje ile “dengeli ve eşit” hizmetler.

Her türlü hizmet ve fayda için şehri bir bütün halinde ele alıp, “Dengeli Kalkınma Modelini” hayata geçirmeye çalışan, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ayşe Ünlüce’yi izlemeye devam edelim.

Yapılan işlerin, uygulanabilir, gerçekleştirilebilir, halka dokunan faydalı işler olarak, siyasete ne kadar olumlu etki edeceğini çok yakında göreceğiz.