Kurulduğunda birçok insanın umudu olmuştu.

Yıllardır AK Parti, CHP, MHP ve diğer partilere oy veren seçmen Demokrat Parti’nin tabanını kaybetmesinden sonra merkez sağda bir parti beklentisi içerisindeydi.

Meral Akşener, MHP kurultayında yaşanan gerginlikler sonucu partiden ihraç edilmesiyle eski MHP, Demokrat Parti ağırlıklı isimlerle kurmuş olduğu İYİ Parti merkez sağ düşüncesindeki insanların umudu oldu.

Ancak tabanı olmayan, diğer partilerden istifa ederek gelip oluşturulan yönetim kurulu üyeleri arasında uyumsuzluklar yaşanmaya başladı.

* * *

Oysaki ilk kez girdiği 2018 yılındaki milletvekili genel seçimlerinde yüze 9.96 oy alarak 43 milletvekili çıkarmayı başardı.

Bu büyük bir başarıydı.

MHP tabanının İYİ Parti’ye kaydığı yorumları yapılmaya başlandı.

Bir sonraki seçimde beklenti 100’ün üzerinde milletvekili çıkarmaktı.

14 Mayıs 2023 milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimi önce “Millet İttifakı” içerisinde yer alan İYİ Parti’nin Genel Başkanı Meral Akşener’in altılı masadan kalkması, daha sonra geri dönmesi seçmende güvensizlik oluşturdu.

Bir de bazı illerde partinin kuruluşundan beri emek veren maddi manevi desteğini esirgemeyenler yerine sonradan gelenlerin milletvekili adayı yapılması da tabanda homurdanmalara neden oldu.

Örneğin Eskişehir’de milletvekili adaylarının birkaçı hariç partiye sonradan üye olanlar arasından yapılması teşkilat içerisinde bölünmelere yol açtı.

Buna rağmen bir milletvekili çıkarmayı başardı.

BELİRLENEN BELEDİYE BAŞKAN

ADAYLARI TEPKİLERE NEDEN OLDU

Eskişehir’de 2024 de yapılacak yerel seçimlerde belediye başkan adaylarının ön seçimle belirlenmesi beklentisi vardı.

Milletvekili seçimlerinde yapılan yanlışın yerel seçimlerde yapılmaması için Genel Başkan Meral Akşener ile partinin üst düzey yöneticilerine mektuplar yazıldı. Ziyaretler yapıldı.

14 Mayıs’ta yapılan milletvekili genel seçimlerinde ikinci sıra milletvekili adayı ile bir ve üçüncü sıra milletvekili adayları arasında ciddi iletişim kopukluğu yaşandı.

İlk üç sıradaki milletvekili adayları birkaç toplantı haricinde bir araya gelmediler.

2. Sıra milletvekili adayı Özlem Ayrancı, seçimden sonra Genel Başkan Meral Akşener’le görüşmek için randevu talep etmesine rağmen bugüne kadar dönüş olmadı.

Parti içerisinde milletvekili belirleme döneminde yaşanan sıkıntılar görmezden gelinerek yerel seçimlere 6 ay gibi bir uzun süre varken Akşener’in Eskişehir ziyaretinde Büyükşehir ve Odunpazarı Belediye Başkan adaylarını tabana sorulmadan belirlenmesi parti içerisindeki var olan huzursuzluğun üzerine tuz biber ekti.

Birde 14 Mayıs’ta milletvekili seçilen Nebi Hatipoğlu’nun partiden istifa ederek AK Parti’ye katılması sonrasında “milletvekili adayları belirlenirken tabanın sesine kulak verilmediği” tepkilerinin dozunu daha da artırdı.

“CHP ile ittifak yapmazsak belediyeleri AK Parti’ye kaptırırız” diyen partililerden bazıları, Akşener’in “kesinlikle ittifak olmayacak” açıklaması ardından CHP’ye destek verme kararı aldılar.

İSTİFALAR PEŞ PEŞE GELMEYE BAŞLADI

Gerek milletvekili adayları belirleme süreci gerekse tabana sorulmadan açıklanan belediye başkan adayları parti içerisinde kabul görmedi.

Buna tepki olarak başlayan istifalar peş peşe gelmeye başladı.

Parti yönetimin en etkili isimlerinden Yüksel Alem başta olmak üzere ardından önceki günde kısa süre önce İYİ Parti Odunpazarı İlçe Başkanlığı görevini yürütürken görevden alınan Zafer Tuna “Beraber çalıştığımız Odunpazarı ilçe yöneticisi arkadaşlarım, mahalle temsilcileri, delege ve üyeleri ile İl Gençlik Kolları Başkanı Melih Can Kazangirler ile Gençlik Kolları üyelerinden oluşan 200 kişi ile birlikte partiden istifa ettiğimizi bildiririz” açıklamasıyla partisinden istifasını duyurdu.

Kulağıma istifaların devam edeceği iddiaları geliyor.

Bu peş peşe gelen istifalardan sonra Eskişehir’de İYİ Parti ciddi bir yara aldı.

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde 14 Mayıs’ta aldığı oyun yarısını bile alamayacak düşüncesindeyim.

200 DEĞİL 142 KİŞİ İSTİFA ETTİ

Yazımı tamamlayıp gazeteye göndermek üzere iken İYİ Parti İl Başkanlığından istifalarla ilgili açıklama geldi.

İstifa edenlerin sayısının önce 700, ardından 500 olacağı iddiaları dolaşırken en sonunda 200’e düştüğü belirtilen açıklamada, gerçek istifa sayısının 142 olduğu belirtildi.

İYİ Parti İl Başkanı Serdar Ulucan yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Ortada birilerinin iddia ettiği gibi 700 kişinin, 500 kişinin veya 200 kişinin istifasını verdiği toplu bir istifa girişimi yoktur. Bu süre zarfında 247 yeni üye kaydımız olduğu da görülürse, İYİ Parti’nin üye sayısının azalmadığı, bilakis arttığı görülecektir.

Büyüklerimizin de söylediği gibi ‘Aslı Yok Yaylasında 200 koyunum var’ diyerek kendilerini muktedir olduklarını zanneden yapıdaki insanlara, bir dönem sahip oldukları bütün makam ve sıfatların İYİ Parti ve Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener tarafından aldıklarını unutmamaları gerektiğini hatırlatırız.

Beklentileri ve şahsi çıkarları karşılanmayanların yeni yerlere yelken açmalarına alışkınız. Bu kişilerin ‘Temiz toplum, Temiz Siyaset’ hedefimizle bağdaşmadıkları açıktır.

İYİ Parti olarak şahsi çıkar ve menfaatlerinin peşinden koşanlarla değil, ‘Hedefimiz net, Pusulamız Millet’ diyenlerle birlikte yolumuza devam etmekteyiz.”

* * *

Bekleyip göreceğiz İYİ Parti’deki son gelişmeleri.

* * *

CHP’DE “YARGI GÖZETİMİNDE ÖN SEÇİM”

Cumhuriyet Halk Partisi’nde 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde belediye başkanı ve belediye meclisi aday adaylıkları için başvurular başladı.

Genelgeye göre büyükşehir, il, ilçe belediye başkanlıkları ile belediye meclis üyeliliğine adaylığı için başvurular 28 Kasım’da sona erecek. Yasa gereği görevlerinden istifa etmesi gereken kamu görevlileri en son 1 Aralık’ta görevlerinden ayrılmak zorunda…

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul, Ankara ve Aydın dışındaki illerde belediye başkan adaylarının yapılacak anket sonucuna göre belirleneceğini, ön seçim için yeterli zamanın olmadığını açıklamıştı.

Ancak taban “ön seçim” istiyor…

* * *

Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) Genel Başkan Özgür Özel’in başkanlığında yapılan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında, yerel seçim takvimi ve belediye başkan adaylığı kriterleri belirlendi. CHP; İstanbul, Ankara ve Aydın dışındaki belediye başkanlarını “memnuniyet anketi” ile örgüt yöneticileri, il milletvekilleri ve parti yöneticilerinin görüşleri alınarak, büyük ölçüde eğilim yoklaması ile belirleyecek. Seçim takviminin uygun olması halinde, CHP’nin çok güçlü olduğu bazı yerlerde “hâkim gözetiminde ön seçim” seçeneği de gündemde…

CHP’DE HEDEF YÜZDE 35

Partide yaşanan değişimin seçmende olumlu bir hava yarattığını ifade eden CHP lideri Özgür Özel, "Ben önümüzdeki 4 yıllık sürecin sonunda CHP'nin oylarını yüzde 35'in üzerine çıkaracağını düşünüyorum" dedi.

Kurultayın ardından ortaya çıkan sonucun seçmeni umutlandırdığını kaydeden CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 4 yıl sonra yapılacak genel seçimler için iddialı bir çıkışa imza attı. Özel, yaratılan bu olumlu hava ile önümüzdeki genel seçimlerde CHP'nin oy oranının yüzde 35'e çıkacağını belirtti.

ADAYLARIMIZI BELİRLERKEN DEMOKRATİK YÖNTEMLER UYGULANACAK

CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel ise, önümüzdeki yerel seçimde de yine halkın dertleriyle dertlenen, halkın sorunlarına çözüm üreten belediye başkan adaylarıyla seçimlere gireceklerini söyledi…

Yücel, belediye başkan adayları belirlerken katılımcı, kapsayıcı ve demokratik yöntemler uygulanacağını, aynı Merkez Yönetim Kurulu ve ‘Gölge Kabine’ belirlenirken olduğu gibi mümkün olduğunca kadın temsilini arttıracak, eşit temsil prensibine uyulmasına özen gösterileceğinin altını çizdi.

* * *

CHP Genel Başkanı Özel, “CHP’nin çok güçlü olduğu bazı yerlerde “hâkim gözetiminde ön seçim” seçeneği de gündemde” dedi.

Şimdi gözler Eskişehir’de.

Özellikle Büyükşehir ve Tepebaşı İlçe Belediye Başkanlığı seçimlerinde ciddi bir oy farkı ile seçim kazanılmış olduğundan, Eskişehir’de de “hâkim gözetiminde ön seçim yapılacak mı?” beklentisi oluştu.

Bunun cevabını belediye başkan aday adaylığı başvurularının sona ermesinden sonra öğreneceğiz.

Bakalım CHP Genel Merkezi Eskişehir’de de “ön seçim” yapacak mı?

* * *

DÜŞÜNDÜREN HİKÂYE:

MÜCADELECİ KURBAĞA

Bir grup kurbağa ormanda dolaşırken gruptan ikisi derin bir çukura düştü. Diğer kurbağalar çukurun etrafına toplanıp, çukurun ne kadar derin olduğunu görünce, iki kurbağaya, kurtuluşları için hiç umut kalmadığını söylediler.

Ancak, iki kurbağa diğerlerinin söylediklerini görmezden gelmeye karar verdi ve çukurdan çıkmaya çalıştı.

Çabalarına rağmen, çukurun tepesindeki kurbağa grubu hala pes etmeleri gerektiğini ve asla başaramayacaklarını söylüyordu.

Sonunda kurbağalardan biri diğerlerinin söylediklerine kulak astı ve pes ederek dibi boyladı, öldü. Diğer kurbağa elinden geldiğince hızlı zıplamaya devam etti. Yine kurbağa kalabalığı ona olumsuz sözler telkin etmeye devam etti. Sonunda en iyi zıplayışını yaptı ve başardı. Dışarı çıkınca diğer kurbağalar, hayretle, nasıl başardığını sorduklarında kurbağa onlara dönerek ve ellerini kulaklarına götürerek; “Efendim, bir şey mi söylediniz; sizi duyamıyorum!” dedi.

Kurbağa işitme engelliydi.

* * *

Hikâyeden çıkarılacak ders:

İnsanların sözleri, başkalarının yaşamları üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Ağzınızdan çıkmadan önce ne söyleyeceğinizi düşünün. Bazen bir söz yaşamsal olduğu gibi, ölümcül de olabilir…

* * *

FIKRA:

NİSANDA PİŞER

Fındık köyündeki bir eve kasım ayında bir misafir gelir. Adam içeri buyur edildikten sonra ocağın başını göstererek evin hanımına:

- Bacım şuraya bir minder ser marta kadar. Kadın hemen minderi getirir. Altında ateş yanmayan bir ocağın üzerine bir kazan, kazana da iki tas su kor. Merakla kadının ne yemek yapacağını bekleyen misafirin gözlerinin içine baka baka:

- “Kayna kazan kayna nisana kadar". Misafir de "Bacım nisana kadar kazan kaynar mı? deyince kadın "Mart’a kadar oturan misafirin yemeği ancak nisana pişer" der.

* * *