Tepebaşı Belediyesi'nin Tarih Vakfı iş birliğinde hayata geçirdiği 'Milli Mücadele'de Eskişehir ve 100. Yılında Eskişehir'in Kurtuluşu' projesi kapsamında 5 adet kitap bastırıldı.
Sağolsun Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, kent arşivi için büyük katkı sağlayacak bu kitaplardan banada göndermiş.
Editörlüklerini Prof. Dr. Kemal Yakut ile Doç. Dr. Nurşen Gürboğa'nın birlikte yaptığı '100. Yılında Milli Mücadele ve Eskişehir'. Prof. Dr. Kemal Yakut'un editörlüğünü yaptığı '100. Yılında Eskişehir'in Kurtuluşu' ve '100. Yılında Eskişehir'de İşgal ve Direniş'. Editörlüğünü Tarih Vakfı Başkanı Prof.Dr. Mehmet Öznur Alkanile Tarihçi Yazar Ayşe Ozil'in yaptığı '100. Yılında Yunan Arşiv Kaynaklarında İşgal Eskişehir'i'. Mehmet Öznur Alkan yaptığı 'Milli Mücadele'de Eskişehir'de Sol' kitapları kent arşivine büyük katkı sağlayacak.
Her biri farklı araştırmalar ve belgeleri kapsayan kitaplar, Eskişehir'in Milli Mücadele yıllarındaki farklı yönlerine mercek tutuyor. Sadece yerli değil, Yunan arşivinden de belgelerin ışığında hazırlanan kitaplar, objektif şekilde tarihi olayların akışını, okuyuculara aktarıyor. Kitaplar hakkında bilgi almak ya da seriyi edinmek isteyenler, Tepebaşı Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'ne uluşabiliyor.
Kitapları henüz okuma imkanım olmadı. Sadece ön sayfalarına birde içeriğine göz attım. Kütüphanemde özel bir yeri olacak bu 5 kitap.
SERGİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Tepebaşı Belediyesi'nin Tarih Vakfı iş birliğinde hayata geçirdiği 'Milli Mücadele'de Eskişehir ve 100. Yılında Eskişehir'in Kurtuluşu' projesi kapsamında hazırlanan sergi, belgesel ve kitap serisi kent halkından yoğun ilgi gördü.
Tepebaşı Belediyesi, tarih bilinci ve milli olayların önemi doğrultusunda çalışmalarına devam ediyor.
Bu kapsamda Tarih Vakfı iş birliğinde hazırlanan 'Milli Mücadele'de Eskişehir ve 100. Yılında Eskişehir'in Kurtuluşu' projesi de Eskişehir'in Milli Mücadele dönemine ışık tutuyor. Sergi, belgesel ve kitap serisinden oluşan ve Milli Mücadele yıllarını Eskişehir odaklı inceleyen proje, uzunca bir akademik çalışma ve araştırma döneminin ardından hayat buldu.
Milli Mücadele'de Eskişehir ve 100. Yılında Eskişehir'in Kurtuluşu sergisi, Eskişehir'in uğradığı işgallerden verilen mücadelelere, Mustafa Kemal Atatürk'ün Eskişehir'e ilişkin tespitlerinden İnönü Savaşları'na kadar pek çok tarihi olayı, görsel zenginlikler ile ziyaretçilerine anlatıyor. Eskişehirli vatanseverlerin Milli Mücadele ile bütünleşmesini aktarıldığı sergi, 1 yıl boyunca ziyaretçilere açık kalacak. 7'den 70'e kent halkı da sergiyi ziyaret ederek Eskişehir tarihine duyduğu merakı gideriyor.
Belgesel ile tarihe not düşülüyor
Kent arşivi için büyük bir katkı olarak dikkat çeken belgesel de Milli Mücadele'de Eskişehir'in öyküsünü anlatıyor. Hazırlanan belgesel, görsel olarak Milli Mücadele yıllarının tarih severlere anlatımını kapsıyor. Belgesel, Tepebaşı Belediyesi'nin 'tepebasibld' adlı Youtube sayfasından izlenebiliyor.
Başkan Ataç: Özel bir anlam taşıyor
Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç da projenin çok özel bir anlamı olduğunu ifade ederek, 'Eskişehir, Milli Mücadele yıllarında askeri ve siyasi olayların yaşandığı diğer illerimiz kadar ön planda gözükmüyor. Oysaki ilimizde yaşanan olaylar, kent halkının işgalcilere karşı mücadelesi kesinlikle tarih sahnesinde büyük yere sahip. Mustafa Kemal Atatürk'ün Eskişehir ziyaretlerinde sarfettiği sözlerden de bunu çok iyi anlayabiliyoruz. Kentimiz bir kez İngilizler, bir kez de Yunanlar tarafından olmak üzere iki kez işgal edildi. Eskişehir demiryolu ulaşımının merkezinde olması nedeniyle çok kritik bir öneme sahip. Demiryolu ile İstanbul'dan Anadolu' ya geçişlerde kilit rolü oynarken aynı zamanda askeri açıdan da batı Cephesi'nin bütün yükünü üstlendi. Milli Mücadele'de Eskişehir herhangi bir cephe değil, hem askeri hem de kurtarılacak ve/veya inşa edilecek ülkenin siyasi rejiminin ne olacağına ilişkin derin tartışmaların yaşandığı alanlardan biriydi. Milli Mücadele'de Batı Cephesi'nde yaşanılan beş büyük savaşın dördü Eskişehir ve çevresinde gerçekleşti. Bu nedenle halk savaşın en korkunç yüzünü doğrudan doğruya yaşadı. Bu haliyle Eskişehir, Milli Mücadele açısından özel bir şehir manzarası sergilemektedir. Biz de bu mücadelenin, Eskişehirlilerin işgalcilere karşı verdiği vatan savunmasının derlenip tarihe not düşülmesini istedik. Tarih Vakfı ile birlikte yaptığımız projemiz, kitapları, sergisi ve belgeseli ile çok özel bir anlam taşıyor. Uzun süren araştırmalar, çalışmalar ve büyük çabaları barındıran bu projede, emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum' dedi.
* * *
Yukarıda da belirttiğim gibi Eskişehir'in Milli Mücadele yıllarındaki farklı yönlerine mercek tutacak bu 5 kitabı Eskişehirliler mutlak okumalı.
Eskişehir'in tarihine ışık tutacak kitapların hazırlanmasında emeği geçen Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'a, kitapların editörlüklerini yapan Kemal Yakut, Mehmet Ö. Alkan, Ayşe Özel'e, Nurşen Gürboğa'ya bir Eskişehirli olarak teşekkür borçluyum.
Kaleminize sağlık.
* * *

AK Parti'de merkez ilçe BAŞKANLARI belli oldu
AK Parti Eskişehir'de Odunpazarı ve Tepebaşı ilçe başkan ve yönetim kurulları belli oldu.
Milletvekili aday adayı olmak için görevlerinden istifa eden Odunpazarı İlçe Başkanı Ali Acar ile Tepebaşı İlçe Başkanı Hakan Çizmelioğlu ve yönetim kurulu üyelerinin yerlerine atamalar yapıldı.
Zihni Çalışkan'ın istifası ile boşalan İl Başkanlığına geçtiğimiz günlerde Süleyman Reyhan atanmıştı.
Yeni İl Başkanı Süleyman Reyhan, istifalardan dolayı boşalan Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Başkanlıkları ile yönetim kurulu üyelerini belirleyerek AK Parti Genel Merkezine göndermişti.
AK Parti Genel Merkezi Odunpazarı ve Tepebaşı ilçe başkanları ile yönetim kurulu üyeliklerine atamaları gerçekleştirdi.
Süleyman Reyhan'ın il başkanlığına atanmasından sonra AK Parti MKYK üyesi Burhan Sakallı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Odunpazarı ve Tepebaşı ilçe başkanlıklarına atanacak isimleri paylaşmıştı.
Önceki gün yapılan atanan Odunpazarı ve Tepebaşı ilçe başkanları Sakallı'nın paylaştığı isimler olmadı.
Burhan Sakallı ya gönlünden geçen isimleri paylaştı ya da genel merkeze önerip de kabul ettiremedi.
Ümit Sezer ODUNPAZARI Emre Aydın
TEPEBAŞI İLÇE BAŞKANI OLDU
AK Parti İl Medya Tanıtım Başkanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Başkanlıkları yönetim kurulu üyeleri şu isimlerden oluştu:
Odunpazarı: Ali Çelik, Bilal Karagöz, Cem Oka, Cihan Danış, Emre Okay, Eray Uzun, Esra Topçu, Funda Özkan, Hakan Çeliktepe, Hasan Taşçıoğlu, Mehmet Meral, Mesut Tekinli, Murat Tekle, Mustafa Kurt, Mustafa Semih Erkek, Müslüm Okan, Oğuzhan Uzun, Osman Akbıyık, Ramazan Mutlu Keskin, Sadettin Çakar, Serdar Akyüz, Şeyma Tüfekçioğlu, Tevfik Demiryürek, Tuğçe Asil, Tunahan Öztürk, Ummahan Turmuş, Ümmü Ilıca, Yakup Kara, Yasin Durgut.
Tepebaşı:Ahmet Özdemir, Alaattin Özen, Ali Potaş, Ayşegül Mutlu, Bayram Çakır, Ersin Çaltık, F. Mehmet Akmeşe, Feyza Deliktaş, Fikriye Sarıçam, Selçuk Demirdöver, Funda Demir, Gültekin Polat, Hüseyin Öksüz, İzzet Erdağ, İzzet Ünal, Kadir Ersöz, Kemal Çankırlı, M. Fahir Gökbuğa, Musa Solmaz, Neslihan Ateş, Nuri Şimşek, Oktay Birgül, Ramazan Alpaslan, Recep Çakır, Fuat Yılar, Selahattin Akar, Sercan Savaş, Volkan Öztürk, Yılmaz Altsoy.
* * *
Odunpazarı ve Tepebaşı ilçe yönetim kuruluna atanan isimlere göz attığımda Ali Acar ile Hakan Çizmelioğlu yönetimlerinde bulunan bazı isimler bulunuyor.
Demek ki onlar AK Parti ilçe yönetimlerinin vaz geçilmez isimleri!
* * *

KISSADAN HİSSE:

TREN YOLCULUĞU
Doğarken bindiğimiz trende anne ve babamızla tanıştık. O zamanlar onların hep bizimle seyahat edeceklerini sanıyorduk.
Oysa istasyonun birinde onlar trenden ineceklerdi ve bizi yolculuğumuzda yalnız bırakacaklardı.
Zamanla trene başkaları da bindi ve bizim için önemliydiler. Kardeşlerimiz, arkadaşlar, çocuklarımız, hatta hayatımızın aşkı...
Birçoğu inmiştir arkalarında üstelik de kalıcı bir boşluk bırakarak.
Kimisinin de eksikliği o kadar fark edilmez olmuştur ki, yerlerinin boşluğunu bile fark edememişizdir.
Bu tren yolculuğu neşe, keder, hayaller, beklentiler, merhabalar, Allahaısmarladıklar ve vedalarla doludur.
Burada başarı, tüm yolcularla iyi ilişkilerde olmaktır. Bunun için de elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız.
Ancak, hepimizin karşı karşıya olduğu bir muamma var:
Hiçbirimiz hangi istasyonda ineceğimizi bilmiyoruz.
İşte bunun içindir ki,
En iyi şekilde yaşamalı, en iyi şekilde sevmeli, affetmeli, olduğumuzun en iyisini yansıtmalıyız.
Burası çok önemli çünkü trenden inip de yerlerimizi boş bırakacağımızda yaşam treninde yolculuğa devam edeceklerde güzel anılar bırakmalıyız.
Öyleyse yaşam treninde size iyi yolculuklar diliyorum.
Çok sevgi verin, başarı biçin!
Son olarak da, trenimde yolcu olduğunuz için her birinize teşekkür ederim.
Ha, unutmadan!
Şahsen trenden bu yakınlarda inmeye hiç niyetim yok!
Yine de, ola ki indim, sizinle seyahat bir zevkti!
İyi ki binmişsiniz!
(alıntı)
* * * *

FIKRA:

BİZ YILLARDIR BAKIYORUZ
Akıl hastanesine yeni atanan müdür hastaneyi dolaşmaya karar vermiş. Dolaşırken hastanesinin dışarıya bakan duvarının dibinde bir grup akıl hastasının tek sıra olup duvardaki bir delikten baktıklarını görmüş. Merak içinde yanlarına giderek:
'Yahu hepiniz toplanmış burada ne yapıyorsunuz?'.
'Hiçbir şey yapmıyoruz sadece bu delikten dışarı bakıyoruz.'
Bunun üzerine müdür, hastaları kenara iterek:
'Durun bir de ben bakayım' demiş ve delikten dışarıya doğru bakmış. Bir de ne görsün delik kapalı ve hiçbir şey görünmüyor. Hiddetle akıl hastalarına dönerek:
―Yahu, demiş, 'Ben baktım bu delikten dışarı bir şey görünmüyor peki siz ne görüyorsunuz?'.
Deliler hep bir ağızdan:
'Müdür Bey, biz yıllardan beri bakıyoruz bir şey göremedik siz bir bakışta nasıl göreceksiniz ki.'
* * *