Sevgili okurlar, Yazın gelmesiyle vatandaşlar kendi imkanları nispetinde çoluk çocuk tüm yılın yorgunluğunu atabilmek için güzel yurdumuzun çeşitli yerlerine dağıldılar.

Ben de fırsattan istifade yıllık iznimde hem yakın olması hem de mesela bir Bodrum’a göre daha hesaplı olan Marmara, Yalova tarafına gitmeyi yeğledim.

Yurdumuzda maalesef aşırı derecede kar hırsıyla 3 alınıp 23 satılan çok şeylere şahitlik ediyoruz. Nitekim şirin bir kasabada bir köylü tarlasından domates getirmiş sabah namazından sonra cami cemaatiyle geniş bir meydanlık ve binlerce yıllık koca çınarın altında köy kahvesinden çayları yudumlarken market sahibi ile köylünün pazarlığını şahit olduk, kilogramı 12 liradan anlaştılar. Tüm yükünü köylü oraya boşaltıp döndü akşam aklıma geldi falanca markete günlük taze domates geldi gidip oradan alayım diye, kalkıp markete gittim domatesin fiyatına baktım 35 lira etiket koymuş.

Peki nerede kaldı insaf, merhamet, din, iman? Bir köyde bile aracısız aldığı bir ürünü yüzde üç yüz fiyatla satarsa memleket nereye gider hiç mi Allah korkusu yok? Ondan sonra memlekette pahalılık var diye feryat ediyoruz. Devlet her bakkala vergi memuru mu koysun? Senin vicdanın korumuşsa ona yapılacak hiçbir şey, hiçbir nasihat kar etmez.

Demek ki şairin dediği gibi insanlarda insaf ve merhamet ancak Allah korkusundandır. Bu da yoksa zaten sözün bittiği yerdir. Bakkala kardeşim sabah ben ister istemez pazarlığınıza şahit oldum peki senin bu yaptığın helal mi diye incitmeden sordum. Cevap olarak bey amca beni meşgul etme alacaksan al almayacaksan beni meşgul etme diye adeta bakkaldan kovdu.

İşte sende merhamet bitmişse vicdanın kurumuş ise yapılacak hiçbir şey kalmamıştır, ama bir de şu var devlet olmak sadece memur tayini, vergi toplama demek değil vatandaşını her türlü tehlikeye karşı korumak da devlet görevidir.

Sınırda nasıl ki canımızı, malımızı koruyorsan şu anda en büyük anarşi sayılan fahiş fiyatlara da mutlaka çare bulman zecri (zoraki) tedbirlere baş vurman gereklidir ve devlet olarak sana farzdır. Yoksa milyonlarca vatandaş inim inim inlemeye devam edecektir. Bunun vebalinin altından da kalkamazsın istersen dünyaya hükmet. Senin ilk görevin önce halkını korumak, sonra gücün yeter se dışarıya bak Allah’ın emri de bu yöndedir.