CHP Milletvekili Utku Çakırözer ile İYİ Parti Milletvekili TBMM kürsüsünden Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu'na da sordular.
Bakan da sessiz kalmayı tercih ediyor.
AK Parti Eskişehir milletvekilleri ile Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı aylardır sorulan soruya yanıt vermediğine göre 'TÜRASAŞ'ın özelleşeceği' iddiaları doğru.
TÜLOMSAŞ'ın adı TÜRASAŞ olarak değiştirilip yeni bir oluşum kapsamına alındığında CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 'TÜLOMSAŞ'ın özelleştirilmesinin ilk adımı atıldı' diye açıklama yapmıştı.
Çakırözer'in bu iddiasına, 'Özelleştirme söz konusu değil. Güçlü bir yapılanma söz konusu' diye yanıtlanmıştı.
* * *
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 2020 yılında TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ ve TÜDEMSAŞ, 'Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş.' adı altında birleştirilerek tek bir şirkete dönüştürüldü. Şirket kısaltması TÜRASAŞ olarak belirlendi.
2020 yılının mart ayından beri TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü adı altında faaliyeti sürdüren Türkiye'nin en önemli kuruluşlarından birisi olan TÜRASAŞ'ın özelleştirme kapsamına alındığı iddiaları Eskişehir'de aylardır dillendirilirken bakanlıktan herhangi bir açıklama yapılmaması iddiaların doğru olduğu kanaati oluştu.
İşçiler ayaklandı: Eskişehir'imizin namusudur!
Demiryollarının özelleştirileceği iddiaları Eskişehir'de işçiler tedirgin ediyor. İddialara tepki gösteren Demiryol-İş Sendikası Eskişehir Şube üyeleri TÜRASAŞ Bölge Müdürlüğü önünde eylem yaptı.
Şube Başkanı Ramazan Kaya, 'Gerek Sivas'ta gerek Sakarya'da ve gerekse Eskişehir'de etle tırnak gibi olmuş bir TÜRASAŞ Bölge Fabrikaları ve demiryolları üzerinde asla oyun oynanmasına müsaade edilmeyecektir. Demiryolları Eskişehir'imizin namusudur' dedi.
Demiryollarının topyekûn bir halde serbestleştirme adıyla özelleştirme kapsamına alınacağına dair iddialar Eskişehir'de TÜRASAŞ çalışanlarının da ana gündem maddesi oldu.
AK Parti iktidarı, son yıllarda yapılan zamlara 'güncelleştirme' adı vererek vatandaşlardan gelecek tepkileri aza indirmeye çalışırken, özelleştirme yönünde yaptıkları çalışmalara ise 'serbestleştirme' adı vererek toplumdan gelecek tepkileri azaltmaya çalışıyor.
Serbesleştirme adı altında da TCDD (Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları) ve TURASAŞ (Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş.)'ın da bu yılın sonuna kadar TBMM'de yasalaşması öngörülüyor.
Son günlerde basında ve sosyal medyada çıkan birtakım haberler üzerine gerek demiryolu çalışanları ve gerekse de Eskişehir halkı tarafından çok sık sorulara muhatap olduklarını belirten Demiryol-İş Sendikası Eskişehir Şube yöneticileri demiryollarının ve TURASAŞ'ın serbestleştirme adıyla özelleştirme iddialarına tepki gösterdiler.
* * *
İlk adıyla Anadolu-Osmanlı Kumpanyası bugünkü adıyla TURASAŞ 129 yıldır faaliyette.
Yukarıda da yazdım.
TÜRASAŞ'ın kurulduğu 2020 yılından beri 'Özerkleştirileceği veya özelleştirmenin ilk adımı atıldı' iddiaları gündeme gelmişti.
Üç yıl sonra kokusu çıktı.
Demiryol-İş Sendikası Eskişehir Şube Sekreteri Hüseyin Çakmak, 'Böylesi güzide bir kurumların özelleştirilmesinin akıldan dahi geçirilmesi bir art niyet değilse bile budalalıktan başka bir şey değildir' dedi.
TÜRASAŞ çalışanları ve Eskişehirliler bu tür iddialardan tedirgin oldular.
Demiryolları sadece bir iş yeri değil şehirlerimizin kültürel kimliğini inşa eden ve insanımızla bütünleşen bir yapı olarak karşımızda durmaktadır.
Eskişehir'imizin şehirleşmesi ve sanayileşmesi demiryolu yatırımları sayesinde başladı. Ülkemizin 150 yılı aşan demiryolu macerasında en büyük pay bu yüksek ruhun ve tecrübenin sahibi olan demiryolu emekçilerinindir. Şimdi yapılmak istenilen şey bu tecrübeyi yok sayarak çöpe atmak ve demiryolunu emekçilerini cezalandırmak mıdır?
Bu manada açıkça ifade etmek gerekir ki bahse konu taslak metin tüm demiryolcuların ağzının tadını kaçırdı. Sadece TÜRASAŞ'ı değil, bütün demiryollarını ilgilendiren bu metin serbestleştirme başlığı altında bir takım yeni düzenlemeleri öngörmektedir.
Demiryollarının çağın gerekliliklerini yerine getiren, daha işlevsel bir yapıya kavuşması için serbestleşmesi ya da özelleşmesi gerekir düşüncesinde olanlara ise dünya üzerindeki demiryolu özelleştirmelerinin hüsranla sonuçlanan serüvenlerine bakmalarını öneririm.
* * *
129 yıldan beri kamunun yönetiminde olan TÜRASAŞ'ı özelleştirmekle ne amaçlanıyor?
1980 yılında Türkiye'deki kamu iktisadi işletmelerinin sayısı 166'ydı. Bu rakam kimi şirketlerin bünyesinde kurulan yan işletmelerle birlikte arttı. 1995 yılında Türkiye'de kamuya ait işletmelerin sayısı 278'di. Türkiye Cumhuriyeti bu işletmelerin büyük bir bölümünden kar elde ediyordu.
Bu işletmelerle zaman içerisinde ilgilenen olmadı. İşletmelerde yer alan makineler eskidi, kadrolar şişti. Bu da işin bahanesi oldu. 'Zarar ediyor' denilerek AK Parti'nin 21 yıllık iktidarlığı döneminde düğmeye bir basıldı, Şeker Fabrikaları, Türkiye'nin 8 ilinde üretim tesisi bulunan SEKA kağıt işletmesi gibi ne var ne yok satıldı.
2002 yılından 2021 yıl sonuna kadar 273 özelleştirme yapıldı. Yapılan satışlar 63 milyar doları buldu.
Sırada TÜRASAŞ mı var?
Kar eden bir kurumun özelleştirmesinin gerekçesi ne?
Bu iddiaların doğru olup olmadığı konusunda Eskişehir AK Parti Milletvekilleri Fatih Dönmez ve Ayşen Gürcan'dan Eskişehirliler bir açıklama bekliyor.
* * *

Bahçeli, Erdoğan'dan bu 3 büyükşehri istiyor
Yerel seçim için çalışmalarına devam eden Cumhur İttifakı'nda MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Adana, Mersin ve Manisa'da AK Parti'nin aday çıkarmamasını isteyecek. Buna karşılık MHP de diğer büyükşehirlerde AK Parti'nin adayına destek verecek.
Yerel seçim için geri sayım devam ederken Cumhur İttifakı kanadında hareketli günler yaşanıyor. Seçimde yapılacak iş birliği için her iki partide yer alan heyetlerin haftaya bir araya gelmesi bekleniyor. Ankara'daki bir restoranda yapılacağı ileri süren görüşmede, AK Parti ve Mhp'li kurmaylar yaptıkları ön çalışmalar hakkında bilgi verecek. Heyetlerin iş birliği kapsamında önceliği de büyükşehir belediye başkan adaylarının belirlenmesine vereceği ifade ediliyor.
BAHÇELİ 3 BÜYÜKŞEHRİ İSTİYOR
AK Parti ve MHP arasında 2019 yerel seçimleri döneminde yapılan iş birliği kapsamında, Adana, Mersin ve Manisa'da MHP, diğer büyükşehirlerde ise AK Parti aday göstermişti. 31 Mart 2024'te yapılması planlanan yerel seçimlerde de 2019'da olduğu gibi Adana, Mersin ve Manisa'da MHP'nin adayının, diğer büyükşehirlerde ise AK Parti'nin adayının destekleneceği kaydediliyor.
MHP, BELİRLENECEK ADAYLARA ŞERH DÜŞEBİLİR
Cumhuriyet'te yer alan habere göre; ancak, bu kez MHP'nin 'Seçilebilecek aday' için AK Parti'nin belirleyeceği isimlere gerektiğinde şerh düşebileceği de ileri sürülüyor. Özellikle CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanlığı için aday belirlemede o büyükşehirlerdeki seçmen yapısının dikkate alınacağına işaret ediliyor.
SEÇMEN KİTLESİNİN KABULLENECEĞİ İSİMLER BELİRLENECEK
AK Parti ve MHP'nin, başta CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanlığı olmak üzere tüm büyükşehir belediye başkan adayları ile bir çalışma yaptığı da kaydediliyor. Bu kapsamda da MHP'nin aday belirleyeceği büyükşehirlerde 'AK Parti tabanının da itiraz etmeyeceği bir ismin', AK Parti'nin aday gösterdiği büyükşehirlerde ise 'MHP tabanının itiraz etmeyeceği bir ismin' aday olacağı ifade ediliyor. 519 ilçe belediye başkanlıklarında yürütülecek iş birliğinde ise 'dengenin gözetileceğine' işaret ediliyor.
* * *

KISSADAN HİSSE:

Cesaretiniz Kırılmasın
Günlerden bir gün kurbağaların yarışı varmış. Hedef çok yüksek bir kulenin tepesine çıkmakmış, Bir sürü kurbağa da arkadaşlarını seyretmek için toplanmışlar ve yarış başlamış.
Gerçekte seyirciler arasında hiçbiri yarışmacıların kulenin tepesine çıkabileceğine inanmıyormuş. Sadece şu sesler duyulabiliyormuş: Zavallılar! Hiçbir zaman başaramayacaklar?
Yarışmayı başlayan kurbağalar kulenin tepesine ulaşamayınca teker teker yarışı bırakmaya başlamışlar, içlerinden birkaç tanesi inatla ve yılmadan kuleye tırmanmayı çalışıyormuş.
Seyirciler bağırıyorlarmış: 'Zavallılar hiçbir zaman başaramayacaklar!'
Sonunda bir tanesi hariç, diğer kurbağaların hepsinin ümitleri kırılmış ve bırakmışlar ama kalan son kurbağa büyük bir gayret ile mücadele ederek kulenin tepesine çıkmayı başarmış. Diğerleri hayret içinde bu işi nasıl başardığını öğrenmek istemişler. Bir kurbağa ona yaklaşmış ve sormuş bu işi nasıl başardın diye.
O anda farkına varmışlar ki kuleye çıkan kurbağa sağırmış!
* * *

FIKRA:

Vesikalık Fotoğraf
Temel ile Dursun çok iyi arkadaşlar. Temel belediye başkanlığına aday olmuş. İstenen belgelerin listesini almış. İstenen belgelerde 6 adet vesikalık fotoğraf da varmış. Temel vesikalık fotoğrafın ne olduğunu bilmiyormuş. Öğrenmek için Dursun'a gidip sormuş.
- 'Dursun, ha bu vesikalık fotoğraf ta ne oli?'.
Dursun; 'Bilmeymisun la Temel! İnsanların belden yukarisinin fotoğrafidur' demiş.
Temel, 'peki nasıl yapacağuz' diye sorunca.
Dursun; 'Yere çukur kazacağuz içine gireceksun bende senun fotoğrafını çekeceğum' demiş.
'Peki' demiş Temel.
-Dursun, Temel'e, 'Sen çukur kaz ben fotoğraf makinasu alıp geleyum' demiş.
Dursun, fotoğraf makinesini alıp gelince bir de ne görsün. Temel 6 tane çukur kazmış.
Dursun şaşırmış ve Temele sormuş: 'Nedir bu la Temel?'.
Temel de: '6 tane vesikalık fotoğraf lazımya ondan dolayı' demiş.
Dursun ise kızarak; 'ne gerek vardı 6 çukura Temel. Ben zaten 6 tane fotoğraf makinası getirmiştum' demiş.
* * *