Eskişehir Balmumu Müzesi diğer bir ismiyle Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi 2013 yılında, Eskişehir’de kapılarını 19 Mayıs 2023’de ziyaretçilerine açtı…

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in, Eskişehir’e, kazandırdığı ve Dünyanın pek çok ülkesinde bulunan “Madam Tussaud” Müzesi’nin Türkiye’deki ilk örneği olan “Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi”nde, Yılmaz Büyükerşen’in Büyükşehir Belediyesi’ne bağışladığı, tarihi kişiler ile yerli ve yabancı ünlü 200 kişinin heykeli yer almakta…

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çeşitli heykelleri bulunan bu yer aynı zamanda da Atatürk’ün ailesini de içerisinde barındırmakta…

1950 yılından sonra Türkiye’de siyasete yön vermiş ünlü devlet adamları, yine Türk edebiyatına bir zamanlar damgasını vurmuş kişiler ile sanatçıların, medya mensuplarının ve sporcuların heykelleri bulunan bu yer Türkiye’nin tarihi anlarını da içerisinde bulundurmakta…

Eski̇ Si̇yasetçi̇leri̇n Heykelleri̇

* * *

Açıldığı tarihten itibaren çok büyük ilgi görüyor…

Eskişehir’e gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğrak yeri oldu…

Bugüne kadar 10 milyondan fazla kişi ziyaret etti…
Müzenin gelirleri bağış şartı gereğince kız çocukları ile engelli çocukların eğitimi için kullanılmakta…

* * *

Müze de;

Atatürk, İsmet İnönü, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Turgut Özal, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan, Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli, Abdullah Gül, İlhan Selçuk, Emre Kongar, Hürrem Sultan, Fazıl Say, Nazım Hikmet, Müjdat Gezen, Zübeyde Hanım, Necip Fazıl Kısakürek, Beyazıt Öztürk, Zuhal Olcay, Hulusi Kentmen, Müjdat Gezen, Adile Naşit, Kemal Sunal, Cüneyt Arkın, Tarık Akan, Nevra Serezli, Yıldız Kenter, Genco Erkal, Gülriz Sururi…

Mehmet II, 1. Selim, Süleyman I, Hürrem Sultan, Cengiz Topel, Sabiha Gökçen, Cüneyt Arkın, Orhan Gencebay, Hulusi Kentmen, Barış Manço, Kemal Sunal, Yunus Emre, Battal Gazi, Nasrettin Hoca, İlber Ortaylı, Hıfzı Topuz, Ataol Behramoğlu, Beyazıt Öztürk, İlyas Salman, Adile Naşit, Haldun Dormen, Nükhet Duru,

Müzeyyen Senar, İlyas Salman, Candan Erçetin, gazeteciler Emin Çölaşan, Özlem Gürses, Ertuğrul Özkök, Mehmet Barlas...

Bilim insanı-giyilebilir kalp pilinin mucidi Canan Dağdeviren, orkestra şefi Musa Göçmen, operatör-ürolog-akademisyen Prof. Dr. Ali Rıza Kural, iş insanı Hüsnü Özyeğin, cam sanatçısı Ekrem Özen, Mudo’nun kurucusu Mustafa Taviloğlu, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın balmumu heykelleri de müzede sergileniyor…

* * *

Ayrıca Eskişehir futbol takımının efsane oyuncuları, Eskişehir’in sevilen ses sanatçıları Mithat Körler ile rahmetli Saim Günal, Putin, Merkel, Obama Churchill ve Gandhi de görebileceğiniz isimler arasında bulunuyor.

Sayısı 200’ü aşkındı. Bugün kaç oldu tam bilmiyorum…

* * *

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Müzesi’nde bana göre iki eksik isim var…

İkisi de Eskişehir’in en önemli siyasetçisi…

Onlarda bir zamanlar Türk siyasetinin önemli isimleri…

Üstelik ikisi de bakanlıkları döneminde şehit edildiler…

Birisi Demokrat Parti döneminin Maliye Bakanı Eskişehir Milletvekili Hasan Polatkan diğeri ise Gümrük ve Tekel Bakanı Gün Sazak…

Menderes, dönemin cuntacıları tarafından idam edildi, Sazak ise Ankara’nın göbeğinde makam aracının içerisinde taranarak şehit oldu…
İşte bu gerekçelerle Hasan Polatkan da, Gün Sazak da “Demokrasi Şehidi.”

DP’Lİ MALİYE BAKANI HASAN POLATKAN

Adnan Menderes’in Başbakanlığında 9 yıl gibi uzun bir süre Maliye Bakanlığı yaptı…
7 Ocak 1946’da Celal Bayar ve Adnan Menderes’in başını çektiği bir grup milletvekili, CHP’den istifa ederek  Demokrat Parti’yi kurdular...
Adnan Menderes’in ricası ile Eskişehir’in sevilen ve tanınan sımalarından olan Hasan Polatkan da Demokrat Parti’nin kurucu kadrolarında yer aldı…
Partinin kuruluşundan yaklaşık 6 ay sonra 21 Temmuz 1946’da yapılan seçimlerde Demokrat Parti Türkiye genelinde 62 milletvekilini meclise gönderdi ve o 62 kişi içinde Eskişehir Milletvekili Hasan Polatkan da vardı...
Menderes, kurduğu hükümette Hasan Polatkan’a Maliye Bakanlığı görevini verdi…
Merhum Polatkan, 1946, 1950, 1954 ve 1957 seçimlerinde daima listenin en başında Eskişehir’den Demokrat Parti milletvekili seçildi…
Polatkan’ın bakanlığı döneminde Türkiye’ye yapılan önemli hizmetlerden Eskişehir de nasibini aldı...
Özelleştirilerek Sarar Şirketler Grubunun bünyesine geçen Sümerbank Basma, Çukurhisar Çimento ve Eti Bisküvi Fabrikası gibi devasa kuruluşlar, Polat’ın Maliye Bakanlığı döneminde gerçekleşti…

Atatürk zamanında tesis edilen Şeker Fabrikası ve Devlet Demiryolları Fabrikalarına ek tesislerin kurulması, onlarca başka fabrikaların hizmete girmesi ve Anadolu Üniversitesinin temellerinin atılması başta olmak üzere, o dönemde sayısız eser gerçekleştirildi Eskişehir’de...
15 Eylül 1961’de Yassı Ada’da son bulan yargılamalar (!) sonucunda Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın da aralarında bulunduğu toplam 14 kişi hakkında ölüm cezası verilmiş, ancak yalnızca Başbakan Adnan Menderes, Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu idam cezasına çarptırıldılar…
15 Eylül 1961’i 16 Eylüle bağlayan gece, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu’nun cezaları gece yarısından sonra infaz edilerek idam edildiler… 
 

GÜMRÜK VE TEKEL BAKANI GÜN SAZAK

Gün Sazak, 26 Mart 1932 tarihinde Eskişehir'de doğdu. Türk Milliyetçiliği fikrinin siyasi hayattaki aksiyonu 1971 yılında Milliyetçi Hareket Partisi'ne katıldı...

MHP’nin 1973’deki kongresinden sonra MHP Genel Başkan Yardımcısı görevine getirildi...
Şehit Gün Sazak, 21 Temmuz 1977 tarihinde kurulan AP, MSP, MHP koalisyon hükümetinde parlamento dışından Gümrük ve Tekel Bakanı oldu…
Gün Sazak’ın bakanlık dönemi Türk tarihinde kaçakçılığa karşı en şiddetli mücadelenin yürütüldüğü bir dönem olarak hatırlanacaktır. Gün Sazak, üstün çalışma şevki ve azmi ile başarılı bir bakanlık döneminde dost ve düşman herkesin takdirini kazanmıştı…
27 Mayıs 1980'de eşi ile gittiği bir ziyaretten dönüp arabadan eşyalarını indirirken düzenlenen bir silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Cenazesi Eskişehir'in Sazak köyünde toprağa verildi…

* * *

Eskişehirliler, eski Büyükşehir Belediye Başkanımız Yılmaz Büyükerşen’den, Eskişehir’in yetiştirdiği, ikisi de şehit edilmiş olan Polatkan ve Sazak’ın balmumu heykellerini yaparak müzeye koymasını istiyorlar…
Böylece bu iki önemli Eskişehirli devlet adamının isimlerini hem ölümsüzleştirmemiş oluruz…
* * *