Bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Eskişehir Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarında ilginç bir protesto eylemi yaşandı.
Açılış törenin ardından protokol ve katılımcılar fuar alanını gezerken Eskişehirli bir gurup çiftçi ellerine aldıkları dövizlerle tarım girerek hububat fiyatlarını protesto etti. Düdüklerle protesto gösterisini gerçekleştiren çiftçiler dövizlere, 'Ürettik aç kaldık, ekmek pahalı, buğday ucuz, ellere var, bize yok mu, çiftçiyi de ithal edin' yazdı.
Protestocu üreticileri fuar alanından çıkarmak için özel güvenlik görevlileri devreye girdi.
Görevlilerin engelleme çalışmalarını CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer araya girerek önledi.
Çiftçiler daha sonra tepkilerini hem pankart hem de basın açıklaması ile dile getirdi. Çiftçiler adına konuşan, Burak Kuşan, 'Geçimini topraktan temin eden başta bizler olmak üzere, toplumun önemli bir kesiminin içine sürüklendiği ekonomik çıkmazın faturası emeğiyle geçinen kesimlerin sırtına sarılmak istenmektedir. TMO'nun geçtiğimiz yıllarda ucuz ekmek ürettirmek bahanesiyle sanayici özelinde uyguladığı sübvansiyonun hazineye maliyeti milyarları aşmaktadır. Bugün çiftçiden esirgenen kaynaklar, konu sanayici olduğunda rahatlıkla kullanılmaktadır. Plansız, sorumsuz, vicdansız ithalat politikaları ve tarımsal girdi fiyatlarının aşırı yükselişi yerli üreticinin yaşadığı dar boğazın sebeplerinden biridir. Dünyada tarımsal emtia fiyatları gerilerken, bir de üzerine vergisiz ve kotasız uygulanan ithalat politikaları ve yüksek enflasyon yerli üreticiyi çaresiz bırakmıştır.Buğdayda sıfır gümrükle yapılan ithalatın benzeri mısırda da uygulanmış, 2021 yılından 30 Nisan 2023 tarihine kadar vergisiz ithalat yaptırılmıştır. Bildiğimiz üzere TMO, 2022 yılı mısır müdahale fiyatını 5.70 TL/kg olarak açıklamıştı. 2023 yılı için bir önceki yılın fiyatına oranla yalnızca yüzde 5.3 artışla 6 TL/kg açıkladı. Bu oran hem tarımsal girdi enflasyonu hem de TÜİK'in açıkladığı gıda enflasyonu rakamlarının çok çok altındadır.On iki aylık tarımsal girdi enflasyonu % 76.36 iken, mısır üreticisine reva görülen % 5,3'lük zam kararı bir hezeyandır.
TÜİK verilerine göre yalnızca 2023 yılının ağustos ayında;
Margarin : %23.5
Ekmek : %18.5
Tereyağı :%15.8
Yumurta : %15
Peynir :%12.5
Şeker :%8.9
Şebeke suyu :%7.4
Un : %7.3
Çay : %7 zamlandı.
Buna karşılık bir yılın sonunda mısır fiyatına yapılan % 5.3'lik komik zam, insan aklıyla alay etmektir. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir.Buradan yetkililere sesleniyoruz. Bıçak kemiğe dayandı, çiftçi dayanma direncini kaybetti. Telafisi olmayan, uzun yıllar çiftçiyi mağdur edecek bu yanlıştan acele dönün. Bu memleketin hayrınadır. Bizler ürettiğimiz için cezalandırılmak istemiyoruz. Lütuf değil, hakkımızı istiyoruz. Bu ortak çağrımızdır.80 milyonu doyuran çiftçilerin ekmeğiyle oynamayın.!'
* * *
Tarım Fuarı'nın açılışında hükümet tarafından açıklanan hububat taban fiyatlarını protesto eden üreticilerin açıklamasının tamamımı köşeme aldım.
Haksızlar mı?
Hayır sonuna kadar haklılar.
8-9 ay boyunca ektikleri mahsule gözü hatta evladı gibi bakan ilacını, gübresini pahalı olmasına rağmen atan, litresi 38 liradan aldığı mazotla tarlasını sulayan üreticilere verilen taban fiyat maliyetini bile zor karşılıyor.
* * *
İktidar 'üreticileri destekliyoruz' diyor.
Üretici ise, 'destek istemiyoruz. İktidar bizim tarlamızda kullandığımız traktörün mazotundan ÖTV ve KDV kaldırılsın. Bize ucuz ilaç ve gübre ve ürünümüze hepimizi memnun edecek taban fiyat verilsin' diyor.
Yabancı bayraklı özel yatlar, Türkiye'den aldıkları motorin için yurt dışına çıkmak kaydı ile ÖTV ödemiyor ve vergisiz mazotu Türk vatandaşları ile çiftçisinden daha ucuza alıyor. Litresi 37.86 lira olan mazota ÖTV'siz 30 lira ödüyor.
Yabancı bayraklı özel yatlardan alınmayan ÖTV çiftçiden de alınmasın. Litre başı alınmayacak 8 TL üretici için ciddi bir para.
* * *
Sırası gelmişken yazayım.
Bir fırıncı arkadaşım anlattı.
Geçen yıl iktidar ekmeklik buğday fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle vatandaşların 'ucuz ekmek' alabilmeleri için bazı un fabrikalarına ucuz buğday verdi.
'Un yapıp fırınlara talep ettikleri kadar verin' dendi.
Ancak, bazı un fabrikaları fırın işletmecilerine, 'size şu kadar çuval unu bakanlığın belirlediği fiyattan veririz. Kalanını da belirlediğimiz şu fiyattan almak zorundasınız' denmiş.
Onlarda vatandaşların ekmeksiz kalmamaları ve işletmelerindeki çarkın dönmesi için un fabrikası işletmecilerinin teklifini kabul etmek zorunda kalmışlar.
Peki bundan Tarım veya Ticaret Bakanlığı'nın haberi olmadı mı?
Oldu ise o un fabrikalarının işletmecilerine herhangi bir cezai müeyyide uygulandı mı?
* * *

BU İDDİA DOĞRU MU?
14 ve 28 Mayıs seçimlerine 'Millet İttifakı' olarak giren, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde destekleyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, seçimlerin kaybedilmesiyle yaptığı açıklamalar bir hayli şaşırtıcı.
Akşener, gazeteci Fatih Altaylı'nınYouTube'daki programına konuk oldu, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Akşener, seçim çalışmaları sürecinde yaşadıkları kırgınlıkları anlattı.
İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu ile Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen arasında geçen ve Türkiye gündemine oturan açıklamaların adeta perde arkasını açıklayan Akşener, Büyükerşen ile ilgili bomba açıklamalar yaptı.
'İYİ Parti milletvekili çıkaramaz' diye gezmiş
İşte Meral Akşener'in o sözleri: 'Beni ve İYİ Parti'yi düşmanlaştırarak AK Parti bünyesinden bizim üzerimizden sayın Kılıçdaroğlu'na gelebilecek oylar yada aday gösterdiğimiz kişiye gelebilecek oyların önü kesildi. Buna da çanak tutuldu. Mesela Eskişehir'de ben Yılmaz Hoca'yı çok severim, çok da sayarım. Hemşerimdir. Ama ilginç bir şey oldu. Nebi kardeşimiz (nebi Hatipoğlu) niye tepki gösterdi. Çünkü arkasında büyük bir kızgınlığı var. Ailece görüştükleri Hoca'nın iddiaya göre, yani kendisine bildirilene göre, 'İYİ Parti milletvekili çıkaramaz, dört çıkaralım' diyerek gezmesi. Bunlar insanları kırıyor'.
* * *
Meral Akşener'in bu iddiasına yazımı gazeteye gönderdiğim saate kadar Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'den yanıt gelmedi.
Belki de tartışmayı büyütmemek adına yanıt vermemiş olabilir.
Zaten İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'de 'iddia' demiş.
Ben şahsen Yılmaz Büyükerşen'in, 'İYİ Parti'ye oy vermeyin' dediğine ihtimal vermiyorum.
Seçim arifesinde birileri 'Millet İttifakını' çatlatmak veya aralarına 'nifak sokmak'adına böyle bir dedikodu çıkartmış olabilir.
Keşke Akşener, 'çok severim, çok da sayarım' dediği Yılmaz Büyükerşen'e telefon ederek bu iddianın doğruluk derecesini öğrenip, doğru ise o zaman gündeme getirseydi daha doğru olurdu.
* * *

FIKRA:
Bakkal Çocuğu
Bir öğretmen sınıfta ders anlatırken çocuklara sordu:
- 'Anneniz sizi çarşıya yolladı, bir kilo patates iki kilo domates, bir paket tuz, yardım kilo da beyaz peynir al, dedi. Patatesin, domatesin, tuzun peynirin fiyatlarını biliyorsunuz, daha önceki derste bu üniteyi işlemiştik. Şimdi hesaplayın bakalım, bakkala ne kadar vermemiz gerekiyor?'.
Bütün öğrenciler hesabını yapmış, toplamış, defterlerine bir güzel yazmışlar. Ama çocuğun biri hiçbir şey yazmadan öyle oturuyormuş, öğretmen merak etmiş:
- 'Oğlum sen niye yazmıyorsun?'.
- 'Öğretmenim benim babam bakkaldır, biz böyle şeylere para vermeyiz.'
* * *