Temeli 23 Ağustos 2013'te Suat Kılıç'ın Gençlik ve Spor Bakanlığı döneminde atılan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından inşa edilen 35 bin kişilik Yeni Eskişehir Stadının kapıları TFF 1. Lig'de Eskişehirspor ile Yeni Malatyaspor arasında 20 Kasım 2016'da yapılan maçta açıldı.
Açıldığı günden bu yana milli maç, Türkiye Kupası finali ve 3. Lig'e yükselme gibi önemli maçların yanı sıra Eskişehirspor'un lig ve kupa karşılaşmalarına da sahne oldu.Yeni stadın hizmete girmesiyle birlikte mevcut Atatürk Stadı yıkılarak yerine Millet Bahçesi yapıldı.
40 yıl boyunca gerek Eskişehirspor'un gerekse sahaları kapanan, tadilatta olan takımları konuk eden Atatürk Stadyumunun yaşatılması, gelecek kuşaklara maziyi unutturmamak adına yerine yapılan Millet Bahçesi'nin içerisinde ufak bir bölüm de olsa sembolik bir tribünün bırakılması girişimleri de sonuçsuz kaldı. Yıkılan Atatürk Stadyumu ile birlikte Eskişehirspor'un anıları da yok edildi.
NABİ AVCI 'ATATÜRK STADYUMU
OLARAK TESCİLLENDİ' DEMİŞTİ
AK Parti eski Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, Millet Bahçesi'nde düzenlediği basın toplantısında 6 yıldır (2023'de 7 oldu) 'Eskişehir Yeni Stadyumu' olarak kullanılan stadyumun 'Yeni Atatürk Stadyumu', Millet Bahçesi'nin de 'Recep Tayyip Erdoğan' olarak tescillendiğinin müjdesini vermişti.
Bu müjdenin üzerinden koskoca üç yıl geçti. Ne stadyuma 'Atatürk Stadyumu' tabelası asıldı ne de TFF'nin sitesindeki 'Eskişehir Yeni Stadyumu' yazısı düzeltildi.
Sayısını tam olarak hatırlamıyorum Eskişehirliler kaç kez 'Eskişehir Yeni Stadyumunun adını Atatürk adını koyun artık' diye çağrı yaptılar.
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM kürsüsünden gündeme getirdi. Gençlik ve Spor Bakanına çağrıda bulundu.
Ama bakanlık hala nedendir bilinmez stadyumun ismini 'Atatürk' olarak değiştirmedi...
* * *
Her ne kadar yaygın basında yazılmasa da yayıncı kuruluşunun spikerleri canlı yayınlarda 'Atatürk Stadyumu' olarak telaffuz etmese de Eskişehirliler ve Eskişehirspor taraftarları yeni stadyumun hizmete girdiği günden beri adını hep 'Atatürk Stadyumu' olarak kullanıyor.
Birileri stadyumun ismini 'Atatürk' olarak kullanmamak için direnseler de bizler yani Eskişehir halkı Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün adını yeni stadyumunda da yaşatmaya devam edeceğiz.
ATATÜRK'ÜN İSMİNİ SİLMEYE KALKIŞANLAR
Yeni yapılan Atatürk Stadyumunun isminin söz verilmesine rağmen niçin hala 'Atatürk Stadyumu' olarak tescillenmediği için Adaletin Hukuku ve Parlamenter Demokrasi İdeali (AHPADİ) Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Ektaş'da yaptığı basın açıklamasıyla tepki göstermişti.
Ektaş, yaptığı basın açıklamalarında, 'Eskişehir halkının talebi ve Sayın Nabi Avcı'nın söz vermesine rağmen stadyumun isminin ATATÜRK Stadyumu olarak tescillenmesini ya da kullanılmasını engelleyen ATATÜRK düşmanı, düşmanları kimlerdir? Tüm milletvekillerine sesleniyoruz. Stadyuma ATATÜRK isminin verilmesini ya da kullanılmasını engelleyen kişileri bulun, ifşa edin, hesap sorun, stadyumun ismini ATATÜRK Stadyumu olarak tescillettirin, tescillendiyse kullanılmasını sağlayın' demişti.
Bu çağrıya da henüz bir yanıt gelmedi...
28 Mayıs yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Kabinesinde Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu idi. Kasapoğlu ilgisiz kaldı. Eskişehirlilerin 'Stadyumumuzun adının Atatürk olmasını istiyoruz' çağrılarını duymazdan geldi.
Bugünkü Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın 'bu konuda bilgisi var mıdır, ne düşünmektedir?' Bilmiyorum.
Yakın zamanda iki kez Eskişehir'e geldi.
Sanıyorum genç meslektaşlarım sormamış.
Basına ve kamuoyuna olumlu veya olumsuz görüşü yansımadı.
Bu köşeden kendisine şunu soruyorum.
-Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlamaya 2 gün kaldı. Böylesine önemli gün öncesi yani 29 Ekim 2023 tarihinde Eskişehirlilere; 'Yeni Stadyumun isminin Atatürk olacağı müjdesini verecek misiniz?
Biliyorum Sayın Bakan bu yazımı görmeyecek ve okumayacak.
AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Fatih Dönmez veya Ayşen Gürcan tarafından bu yazım kendisine iletilir veya okuması sağlanır ise 'evet' veya 'hayır' cevabını belki alabiliriz...
* * *
Eskişehir'de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak
İYİ Parti'nin kuruluşunun 6. Yılı Eskişehir'de de kutlandı. Meral Akşener, MHP'de Genel Başkanlığa aday oldu. Ancak seçim yarışına giremedi. Aday olması engellendi.
Daha sonra MHP'den istifa ederek İYİ Parti'yi kurdu.
2018'de yapılan milletvekili genel seçimleri öncesi İYİ Parti'nin seçimlere katılabilmesi için, 15 CHP'li milletvekili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla istifa ederek İYİ Parti'ye katıldı. Böylelikle İYİ Parti TBMM'de grup kurarak seçimlere katılma hakkını elde etti.
Katıldığı ilk seçimde büyük bir başarı elde eden İYİ Parti 44 milletvekili çıkarmayı başardı.
2018 seçimlerinde ise Eskişehir'den bir milletvekili çıkardı. 14 Mayıs 2023 de yapılan milletvekili genel seçimlerinde de yine bir milletvekilini TBMM'ye gönderdi.
Aslında her iki seçimde de beklenti iki milletvekili idi.
Seçimler öncesi yapılan anketlere baktığımda bunun mümkün olmayacağını görmüştüm.
* * *
25 Ekim Çarşamba günü İYİ Parti'nin 6'ıncı kuruluş yıldönümü münasebetiyle Eskişehir il başkanlığı tarafından valilik önündeki Atatürk Anıtına çelenk konuldu.
Burada konuşan İYİ Parti İl Başkanı Serdar Ulucan, geçen altı yıl içerisinde yaşanılan zorluk, baskı ve yıpratma politikalarına karşın partinin kimseye boyun eğmediğini belirtti.
Ulucan, 'İYİ Parti Saraylara kapıkulu olmak yerine aziz milletimizin partisi oldu. İYİ Parti 'Mesele Türkiye ise, mesele Türk Milleti ise, çıkarız, yürürüz, geliriz' diyen cesurların partisi olmaya devam etti. Bu yolculuğumuz süresince akıllara durgunluk veren alçakça iftiralarla karşılaştık. En ahlaksız kişilerin bile söyleyemeyeceği yalanlara muhatap olduk' dedi.
Bu hafta başından beri gündem yoğunluğu nedeniyle İYİ Parti'nin kuruluşu ile ilgili yazım bugüne kaldı.
İYİ Parti İl Başkanı Serdar Ulucan'ı uzun yıllardır tanırım.
MHP Odunpazarı ilçe yönetim kurulu üyeliğinden ilçe başkanlığına kadar yürüdü.
Parti içi mücadeleyi en iyi bilen isim.
MHP içerisinde yaşanan sorunlar sonunda birçok arkadaşı ile birlikte partisinden istifa ederek İYİ Parti'ye katılmıştı...
Emine Edizgil döneminde Siyasi İşlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı idi.
Edizgil, Odunpazarı Belediye Başkan adaylığı için görevinden istifa etmesiyle İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Serdar Ulucan'ı il başkanı olarak görevlendirdi.
Yaşı genç olmasına rağmen siyasette eski.
Ülkü Ocakları tabanından yetişti.
İl Başkanı olarak atandığı günden beri kendisini takip ediyorum.
İl başkanı olarak ilk sınavını 31 Mart 204'de yapılacak yerel seçimlerde verecek.
Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Melih Aydın.
Odunpazarı Belediye Başkanı adayı ise il eski başkanı Emine Edizgil.
Serdar Ulucan'a, 'Tepebaşında aday çıkarmayacak mısınız?' diye sordum.
'Adaylık için müracaat eden arkadaşlarımız var. Genel Merkezimiz bu isimler üzerinde istişare yapıyor. Kasım ayında belli olur' dedi.
'biz hazırız şimdi onlar düşünsün'
Serdar Ulucan ile Hamamyolu'ndaki işyerinin önünde karşılaştık. Bürosuna davet etti. Hava güzeldi. 'Senin için mahsuru yoksa parkta oturalım' dedim.
'Sen nasıl istersen' dedi.
İkimizin de vakti sınırlıydı. O yüzden hemen lafa girdim.
31 Mart 2024 de yapılacak seçimlerinde beklentilerini sordum.
'Yerel seçimler zorlu bir süreç. Bu süreçte hür ve müstakil bir parti olarak yola devam edeceğiz. Biz hazırız. Diğer partiler düşünsün. Bizim anlayışımızda, iktidar olmak demek, sorumluluk almak demektir. Hizmet demek, refah demek, huzur demek, mutluluk demektir. O nedenle biz geldiğimizde, bizden öncekiler gibi olamayız, olmayacağız. Vatandaşlarımızın kendilerini her anlamda güvende hissedecekleri adil bir Türkiye için çalışacağız. Rövanş hissine kapılmayacağız. Toplumumuzun her kesiminin, her insanımızın avukatı, kendimizin ise savcısı olacağız. Artık Türkiye'de ve Eskişehir'de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Artık iyi oynayanlar değil, iyi olanlar kazanacak.
'Bize selam verenlere soruşturma açıldı'
Partimizin 14 Mayıs seçimleri öncesinde haklı gerekçesini sunduğunda dinlemeyip, ülkemizin 5 yılını çalanlar, bugün de hür ve müstakil olarak milletimizle kucaklaşırken, İYİ Parti'nin iktidar yolunda yürüdüğünü gördüklerinden, iftira ve yalanlarına devam ediyorlar. Altı yıl içerisinde bütün yollarımız tutuldu. Ayak oyunlarıyla seçimlere girmemiz engellenmeye çalışıldı. Bize selam verenlerin bile haklarında soruşturmalar açıldı. Ancak 1944'te tabutluklarda, 1980'de Mamak'ta zincirlenemeyen Türk Milliyetçileri olarak Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutladığımız bu günlerde ilk günkü inanç ve kararlılıkla yollarına devam ediyor' dedi.
'BÜYÜKŞEHİR'İ ZORLARIZ ODUNPAZARI İYİ OLACAK'
İYİ Parti İl Başkanı Serdar Ulucan'a son olarak şunu da sordum.
'Büyükşehir'de Melih Aydın, Odunpazarında Emine Edizgil. İki adaydan hangisinin kazanma şansı yüksek?'.
'Hedefimiz hem Büyükşehir'i hem de Odunpazarı'nı kazanmak. Bu konuda çok ciddi saha çalışmaları yapıyoruz. Seçmenden çok ciddi karşılık buluyoruz. Seçmen belediyelerde değişim istiyor. Büyükşehir'i kazanamazsak bile zorlarız. Odunpazarında Emine Hanım'ın ciddi bir alt yapısı var. Kazanma şansımızı yüksek görüyorum' yanıtını verdi.
* * *
Siyasette hedef elbette seçim kazanmak.
Ama ayaklar da yere sağlam basmalı.
Bir tarafta 4 dönemdir çok istemesine rağmen Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanamayan AK Parti var.
Diğer tarafta da girdiği 5 seçimi de kazanmayı başaran Eskişehirlilerin gönüllerine girmeyi başaran CHP'li Yılmaz Büyükerşen faktörü söz konusu.
İYİ Parti'nin seçimi kazanması için AK Partiden de çok ciddi oylar çalması lazım.
Bunu başarabilirler mi?
Zor!
Ama siyasette önemli olan zoru başarmak değil mi?
* * *