31 Mart yerel seçimlerinde 81 kentin 11'inde kadın belediye başkanları seçildi…

Bunların 6'sında CHP, 4'ünde DEM Parti ve 1'inde AKP'li kadın adaylar yarışı önde tamamladı. Türkiye genelinde 922 ilçenin 61'inde de kadın belediye başkanları seçildi…

CHP 32 isimle en fazla kadın belediye başkanı çıkarırken, DEM Parti'den 31 belediye başkanı seçildi…

AK Parti ise il ve ilçelerde 8 kadın belediye başkanı çıkardı. Bunlardan biri büyükşehir belediye başkanı oldu…

Kadın belediye başkanı çıkaran büyükşehirler Aydın, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep ve Tekirdağ oldu. Afyonkarahisar, Ağrı, Batman, Bilecik, Edirne ve Siirt'te de seçimleri kadın adaylar kazandı…

Türkiye genelindeki oy oranlarına göre seçimi üçüncü sırada bitiren YRP hiç kadın aday çıkarmazken, MHP'den sadece bir aday seçildi…

31 Mart yerel seçimleri sonrası göreve gelen ve çalışmaları ile takdir toplayan kadın Büyükşehir Belediye Başkanlarının başarısı halka soruldu…

ORC Araştırma Şirketi tarafından yapılan ankete göre, başarı oranı en yüksek kadın Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin olurken, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ’de 4. Sırada yer aldı…

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’nin göreve geldiği günden bu yana kente kazandırdığı sosyal belediyecilik projeleri ile kadın ve çocuklara yönelik çalışmalar, vatandaşlar tarafından büyük takdir toplamaya devam ediyor. Bu memnuniyet yapılan anketlerde de kendini gösteriyor…

* * *

ORC Araştırma Şirketi, Türkiye'deki kadın belediye başkanlarıyla ilgili yeni bir anket yayınladı…

Araştırma, kadın belediye başkanlarının tanınma oranlarını ve başarı oranlarını değerlendirildi. Anketin sonuçlarına göre, başarı oranı en yüksek kadın belediye başkanı Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin oldu. Şahin'in başarı oranı yüzde 59,7 olarak belirlendi…

Ayrıca, Türkiye genelinde tanınma oranı en yüksek kadın belediye başkanları arasında Fatma Şahin ve Özlem Çerçioğlu öne çıkıyor…

5-12 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen ankete göre Kadın Büyükşehir Belediye Başkanlarının ‘Başarı Düzeyi' sonuçları ise şu şekilde sıralandı:

-Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Fatma Şahin

- Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Candan Yüceer

- Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Özlem Çerçioğlu

- Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Ayşe Ünlüce

- Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı DEM Partili Ayşe Bucak Küçük.

* * *

 

“SAZAK ADAY YAPILSAYDI MHP BİR VEKİL ÇIKARIRDI”

İki gün önce MHP’li 5 arkadaşla bir arkadaşım işyerinde sohbet ettik…

Kendilerini tanımıyorum…

MHP’li olduklarını da sohbette öğrendim…

Şehir ve ülke gündemiyle başlayan sohbet siyasete döndü…

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin sonuçlarını değerlendirdik…

İçlerinden birisi şu iddiada bulundu:

“MHP’lilerin çoğu AK Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu’na oy vermediler. AK Parti’nin 31 Mart’ta Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde aldığı oya baktığınızda bunu çok rahat görebilirsiniz. AK Parti 204 bin 504 oy aldı. CHP ise 275 bin 739. 71 bin fark var. Odunpazarında özellikle Emek ve 71 Evler Mahallesindeki MHP’liler Özkan Alp’i desteklemelerine rağmen Kazım Kurt seçimi 21 bin farkla kazandı. Tepebaşında ise MHP’liler AK Parti’nin adayı Hamid Yüzügüllü’ye destek vermediler. Geçmiş seçimlerde olduğu gibi yine Ahmet Ataç’ı desteklediler. Tepebaşı ilçesinde sağ görüşe sahip seçmen ağırlıkta olmasına rağmen Ataç, yaklaşık 36 bin fark attı.

2023 de yapılan milletvekili seçimlerinde Eskişehir’de AK Parti 201 bin 243 MHP ise 44 bin oy aldılar. İkisinin toplamı 245 bin. Bunun 35 binini dış ilçeler ve köylerinden geldiğini var sayarsak 210 bin oya tekabül eder. 2018 milletvekili seçimlerinde AK Parti+MHP oylarının toplamı 230 bin. Bunun içerisinde Cumhur İttifakı içerisinde yer alan diğer Yeniden Refah, BBP başta olmak üzere diğer partilerinde oyu var. Hadi onların oyu 5 bin diyelim. 225 bin civarında oyu var her iki partinin. 31 Mart yerel seçimlerinde oyunu 20 bin civarında artırmış. Buna rağmen belediye başkanlıklarını kazanamadılar. Bu sadece MHP’lilerin değil AK Partililerin de Nebi Hatipoğlu’na oy vermediklerinin göstergesi.”

“2023 SEÇİMLERİNDE ADAY TERCİHİ YANLIŞTI”

MHP’li arkadaşlara “2023 milletvekili genel seçimlerinde MHP neden milletvekili çıkaramadı?” diye sordum.

“2018 seçimlerinde birinci sıra adayı Metin Nurullah Sazak’tı. Sazaklar Eskişehir’de geniş bir aile. Oy potansiyeli de fazla. Eski MHP’li Gümrük ve Tekel Bakanı rahmetli şehit Gün Sazak’ın yeğeni. Bu nedenle seçildi. Ankara’da yaşamasına rağmen bir ayağı da Eskişehir’de idi. Haftada veya 15 günde bir Eskişehir’e gelirdi. Milletvekili seçildikten sonra özellikle hemen hemen her hafta sonunu Eskişehir’de geçirdi. Halkın içinde idi. Sempatikti. Kendisini sevdirmişti. 2023 seçimlerinde Sazak aday gösterilmedi. İstanbul’da yaşayan Bülent Maşaoğlu 1. Sıradan aday yapıldı. Bülent Maşaoğlu’nu Eskişehir’de pek tanıyan yoktu. Bu nedenle de seçilemedi. Sazak tekrar aday yapılsaydı kesin kazanırdı. MHP aday tercihi yanlış olduğundan kaybetti.”

* * *

MHP’li arkadaşlara katılıyorum…

Eskişehir’de Sazak ailesine her zaman sevgi-saygı var…

Yine MHP arkadaşların söyledikleri gibi Metin Nurullah Sazak, özellikle milletvekili seçildikten sonra Eskişehir’i karış karış adımladı…

Hemen hemen herkese dokundu…

Sık sık TBMM kürsüsünden Eskişehir’in sorunlarını gündeme getirdi…

14 Mayıs 2023’de yapılan milletvekili genel seçimlerinde tekrar birinci sıradan aday gösterilseydi seçilme şansı bana göre de yüksekti…

MHP, Sazak’ı aday göstermeyerek bir milletvekili kaybetti…

Aklıma birçok soru geliyor aday gösterilmemesiyle ilgili…

Hadi birisini yazayım…

12 Eylül öncesi öldürülen MHP yöneticilerinden ve eski bakanlardan Gün Sazak’ın oğlu, eski MHP Eskişehir Milletvekili Süleyman Servet Sazak, 2022 yılının ocak ayında partisinden istifa etti...

Sazak, istifa açıklamasında, “Türk milliyetçisinin, yegâne hassasiyeti bölücü terör mü? Dilimiz, töremiz, ahlakımız, estetiğimiz, ekonomimiz yok ediliyor, ne gam. MHP üyeliğinden istifa ettim” dedi…

MHP’yi eleştirmişti…

Acaba MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Servet Sazak’ın MHP’yi “Dilimiz, töremiz, ahlakımız, estetiğimiz, ekonomimiz yok ediliyor” diye eleştirisi nedeniyle mi kuzeni Nurullah Sazak’ı aday göstermedi?

* * *