Eskişehir’de kent merkezi nüfusu her geçen yıl artıyor…

İlçeler çok fazla gelişmediği için ve sosyal donatıları şehir merkezinden çok çok az hatta bazılarında hiç olmaması nedeniyle insanlar daha kaliteli bir yaşam için kent merkezini tercih ediyor…

Bu da Eskişehir’in kentleşmesine çok büyük engel oluyor…

Kentteki konut sayısı belli…

Yeni imar alanları açılamadığı için kent adeta bir çemberin içine sıkıştı…

Allahtan Batıkent, Ihlamurkent, Vadişehir, Sozova ve 75. Yıl Mahalleleri açılınca kent az da olsa nefes aldı…

Hızla nüfusu artan kent merkezine haklı olarak belediyeler hizmet götürmede sorunlar yaşıyorlar…

KENT YÖNETİCİLERİ 40-50 YIL SONRASINI DÜŞÜNMEMİŞ

Taşra ilçeleri ve mahallelerden (köy) hızla kent merkezine göç olunca haklı olarak Konya, Kayseri gibi 40-50 yıl sonrası düşünülmeden imar ruhsatları verilmesinden dolayı da merkezdeki sözde ana caddeler adeta bir sokak gibi kaldı…

Artan nüfusla birlikte araç sayısının da artması ister istemez ciddi sorunlar getirdi…

Taşra mahallelerinden arabayla kent merkezine gelmek deveye hendek atlatmaktan daha zor hale geldi…

Aracımızı park edecek park yeri bulamadığımız için ister istemez ara sokaklara park etmek zorunda kalıyoruz...

Mevcut otoparkların ücretleri de astronomik rakamlara ulaşınca çoğu zaman kent merkezine arabayla gelmek yerine toplu ulaşım araçlarını tercih etmek zorunda kaldık…

Bu da belediye otobüsleri ile tramvaylarda yolcu yoğunluğunun artmasına neden oluyor…

İLÇE VE KÖYLERDEN GÖÇ ÖNLENMELİ

İlçe ve köylerde yaşayan özellikle genç nesil, zaman zaman şehre geldiğinde şehirdeki sosyal donatıları, sinema, tiyatro v.b gibi eğlence merkezlerini görünce doğup büyüdüğü yerde yaşamak istemiyor…

Çünkü kent merkezindeki gibi sosyal donatılar olmadığından kentte yaşamayı arzuluyor…

Geçmişte Sivrihisar ve Beylikova Belediye Başkanları Hamid Yüzügüllü ile Özkan Alp ilçelerinde genç kesimin ihtiyaçlarını karşılayacak bir-iki sosyal donatılar yaptı ama yeterli olmadı...

Kent merkezindeki sosyal donatılara benzerleri dış ilçelere hatta büyük köylere de yapılsa, gençleri hatta orta yaşlı erkek ve kadınlar için projeler geliştirilse belki onları doğup büyüdükleri yerlerde tutabiliriz…

 

YENİ YERLEŞİM MERKEZLERİ AÇILMALI

Eğer kent merkezi dışa yayılmaz, yeni yerleşim yerleri imara açılamazsa, kent içerisine sıkışmış alışveriş merkezleri kentin dışına çıkarılamazsa çok değil yakın gelecekte Eskişehir’in merkezinde yaya yürümek bile büyük sorun olacak…

Bu nedenle belediyeler şehri dışarıya yayabilmek için yeni yerleşim merkezleri oluşması için imar planları yapmalı…

Şehri ne kadar dışarıya doğru yayabilir, oralarda da halkın ihtiyacını karşılayacak AVM ve ticaret alanları açılırsa şehrin merkezindeki yoğunluğu bu şekilde azaltabiliriz…

* * *

Gelelim yazımın başlığına…

Aslında o söz AK Parti Eskişehir Milletvekili Ayşen Gürcan’a ait…

Bende kendisinden çaldım!

Ayşen Gürcan, geçtiğimiz günlerde ES TV’de ‘Ekstra Gündem’ programına konuk oldu…

Ayşen Hoca programda şehir merkezinde yaşanan sıkışıklığı şöyle tarif etti:

“Ben 1980-1981 öğretim yılında geldim Eskişehir'e. Geldiğimde büyüklük açısından 6‘ıncı şehirdi. Gerçekten bu şehir hem coğrafi konumu kavşak olması, doğu batı güney kuzeyin tam ortasında olması hem de göç alabilen ve göçü de seven bir şehir aslında baktığınızda. Ahtapot gibi bir şehir olmuş, şehir merkezi çok büyümüş. Belki Türkiye'de birinci sırada bu şehir merkezi. İstanbul'u, metropolleri bir kenara bırakarak söylüyorum. Yüzde 87-90'a yakını ve de yüz ölçümü değişmeksizin, yeni alanlar açılmaksızın buraya sıkışmış...”

HAZİNE ARAZİLERİ İMARA AÇILMALI

Ayşen Hocam güzel bir teşbihte bulunup şehri Ahtapota benzetmiş…

Doğru bir teşhis…

O zaman yaşanan bu sorunu gidermek, kent merkezindeki yığılmayı önlemek için şehre yakın alanlarda hazineye ait araziler var…

Organize Sanayi Bölgesi şehrin o tarafa doğru büyümesine engel…

Batıkent’ten sonra ticaret merkezi var…

Kuzeyde Bozdağ…

O zaman şehrin Seyitgazi yönüne doğru genişlemesi gerekir…

O bölge de imara kapalı…

Odunpazarı Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Seyitgazi Karayolu üzerindeki arazilerde imar planları yaparak o bölgeyi imara açmalı…

Seyitgazi Karayolu üzerindeki araziler imara açılır, devlette hazine arazilerinden belediyelere yer verirse o zaman yukarıda da belirttiğim gibi şehir biraz daha kenarlara yayılır…

* * *

Bunun önümüzdeki 5 yıl içerisinde gerçekleştirilmesi gerekiyor…

Neden kent merkezindeki üç belediye başkanı CHP’li…

Uyumlu çalışıyorlar…

5 yıl sonraki seçimlerde belediye başkanları farklı farklı partilerden seçilmesi halinde bu sorunun çözüme kavuşturulması zor, hatta mümkün olmayabilir…

* * *

ERDOĞAN'IN UYKULARINI KAÇIRACAK ANKET!

14 Mayıs 2023 de yapılan Milletvekili Genel Seçimlerinde AK Parti yüzde 36,30 oy oranıyla sandıktan birinci parti çıktı…

Seçime iddialı giren Cumhuriyet Halk Partisi ise beklediği oy oranına ulaşamayarak yüzde 25,80 de kaldı…

31 Mart 2024’deki Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde ise bu kez AK Parti umduğu oyu alamadı. CHP son yıllarda yapılan seçimlerde aldığı oyu artırarak birinci parti oldu…

AK Parti’nin oyu neden geriledi?

CHP’nin oyu nasıl arttı?

Bunların üzerinde AK Parti’de CHP’de çalışıyor…

Gerekçeleri önümüzdeki aylarda açıklanır…

14 Mayıs 2023 seçiminden sonra daha da bozulan ekonomi, buna paralel olarak yüzde 70’leri bulan enflasyonla birlikte iğneden ipliğe gelen zamlar ile maaşlar geriledi halkın alım gücü ciddi oranda geriledi…

MHP destekli AK Parti iktidarı yüksek enflasyonu düşüremeyince seçmen 31 Mart Mahalli İdareler seçiminde haklı olarak “sarı kart” gösterdi…

* * *

Her ne kadar Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun düşme eğilimine girdiğini söylese de halkın alım gücü yükselmediği için iktidara karşı eğilimi daha doğrusu desteği de giderek azaldı...

* * *

14 Mayıs 2023'teki genel seçimlerin üzerinden 1 yıl geçtikten sonra yapılan ankette dikkat çeken sonuçlar ortaya çıktı. Ankete göre bugün seçim olsa CHP, AK Parti'nin 1,4 puan önünde yer alıyor. Ankette CHP'ye yüzde 32,9 oy çıkarken, AK Parti yüzde 31,5 oy aldı.

"Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu yöneltildi. Çıkan sonuçlarda AK Parti 31,5 ile 2. sırada yer alırken CHP yüzde 32,9 ile ilk sırada görüldü.

CHP, AK PARTİ'YE 1.4 PUAN FARK ATTI

ORC araştırma şirketi tarafından yapılan "Siyasi Durum" araştırmasından çıkan ilginç sonuçlar kamuoyuyla paylaşıldı. Araştırma şirketinin seçmene 2-12 Mayıs tarihleri arasında sorduğu sorularla yapılan ve 11 bin 600 kişinin katıldığı anket sonuçları şu şekilde:

CHP         : Yüzde 32,9 (14 Mayıs 2023'te yüzde 25,80 oy aldı.)

AK Parti   : Yüzde 31,5 (14 Mayıs 2023'te yüzde 36,30 oy aldı.)

MHP        : Yüzde 11,5 (14 Mayıs'ta yüzde 10,30 oy aldı.)

DEM Parti : Yüzde 9,2 (Yeşil Sol Parti adıyla önceki seçimde yüzde 9 oy aldı.)

YRP         : Yüzde 4,7 (Önceki seçimde yüzde 2,90 oy aldı.)

İYİ Parti  : Yüzde 4,1 (Önceki seçimde yüzde 9,90 oy aldı.)

Zafer Par.: Yüzde 2,9 (Önceki seçimde yüzde 2,30 oy aldı.)

Diğer       : Yüzde 3,2.

* * *

Sonuç olarak AK Parti halkın refahını yani alım gücünü yükseltmekte, artan yüzde 70’leri bulan enflasyonu düşürmekte başarılı olamaz, başta gıda olmak üzere fiyatları aşağıya çekemez, alınan ekonomik tedbirlerde başarılı olmazsa merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in dediği gibi “tencere iktidarı düşürür…”

Dişini sıkan ve sıkmaya da devam eden halk evinde tenceresini kaynatamaz duruma gelirse AK Parti’ye olan tepkiler artabilir...

Seçmenden gelen tepkiler üzerine MHP destekli AK Parti iktidarı da erken seçim kararı almak zorunda kalabilir…

Seçmen AK Parti’den umudunu azda olsa kesmiş gibi görünüyor…

CHP 31 Mart seçimleri öncesi koyduğu çizgisini bozmaz, şatafat ve gösterişe kaçmaz, nepotizmden hızla uzaklaşıp kazandığı belediyelerde halka yönelik projeler gerçekleştirebilirse erken veya zamanında yapılacak seçimlerde oyunu daha da artırarak sandıktan yine birinci parti olarak çıkabilir…

* * *