Türkiye genelinde sosyal konut çalışmaları içerisinde dar ve sabit gelirli vatandaşlarımız ev sahibi olsun, sıcak yuvaya başlarını soksun diye 100 bin konut açıklaması yapıldı.

Eskişehir'de 100 bin konut projesinden 2450 hak sahibi için kuralar çekildi ve 2019’da 2 yıl içerisinde bu evlere başınızı sokacaksınız denildi.

Belirlenen bedelin yüzde 10’unu ev tesliminde ve taksitleri de 890 lira civarında başlayacak en fazla 1.100 TL civarında taksitlerle ev sahibi olacaksınız denildiğinde taksitler asgari ücretin yüzde 30’u civarındaydı.

TOKİ’NİN 2+1 sosyal konutlarI çok pahalı

2019’da 100 bin konut hak sahibinden birisi, TOKİ'ye telefon ederek daire fiyatını sormuş.

Kendisine, “Daire fiyatları 1 milyon 250 bin ila 1 milyon 540 bin arası değişecek, ayrıca KDV yüzde 18 olarak hesaplanacak, yüzde 10 peşinat 154 bin TL, yüzde 18 KDV yaklaşık 280 bin TL, toplam 440 bin TL ödeme yapmaları gerektiği” söylenmiş.

Hani sosyal konuttu? Hani alt gelir grubuydu bu konutlara yazılan ve hak sahibi olanlar…

Bugün asgari ücretle çalışan ve kirada oturan TOKİ’den hak sahibi olanlar 440 bin TL peşinatı nereden bulup ödeyecekler?...

Sosyal konutun mantığı bu mudur? Devlet müteahhit gibi kâr amacıyla iş yapar mı?

İKİ YIL İÇERİSİNDE TESLİM EDİLECEKTİ

Dar gelirliler konut sahibi olma hayaliyle TOKİ'ye başvurdu…

Şansı yaver gitti kuradan daire çıktı…

İlk etapta başını sokacak bir eve kavuşacağı ve kira derdinden kurtulacağına sevindiler…

2019 Aralık ayında çekilen kurada hak kazanan vatandaşlara konutların 2 yıl sonra teslim edileceği söylendi.

Aradan tam tamına 4 yıl geçti…

Eskişehir'de 100 bin konut projesinden 2450 hak sahibi için kuralar çekildi ve 2019’da 2 yıl içerisinde bu evlere başınızı sokacaksınız denildi.

Belirlenen bedelin yüzde 10’unu ev tesliminde ve taksitleri de 890 lira civarında başlayacak en fazla 1.100 TL civarında taksitlerle ev sahibi olacaklardı. O zaman bu taksitler asgari ücretin yüzde 30’u civarındaydı. Sosyal konutun mantığı budur…

TOKİ’den konut sahibi olacaklar, “Devlet müteahhit gibi kâr amacıyla iş yapmaz” diyerek peşinatın ve aylık ödenecek taksitlerin yeniden gözden geçirilmesini istediler…

* * *

TOKİ konutları henüz vatandaşlara teslim edilemedi… Ne zaman teslim edileceği konusunda da bilgilendirme yok…

2019’da TOKİ ile sözleşme imzalayan hak sahipleri, artan maliyetler sebep gösterilerek peşinatlardaki fiyatların yükselmesine tepki gösterdiler…

“Yıl 2023 kat kuraları daha yeni çekildi. 2019’da 20 bin lira civarında bir rakam peşinat alacağız denildi. Şimdi maliyetler arttı diye 2+1 için aşağı yukarı 145 bin lira, 3+1 için 180 bin lira peşinat, yüzde 10 da KDV isteniliyor. Taksitler de 894 liradan 2+1 için 5800-6 bin TL civarı, 3+1 için 8 bin lira civarında. Asgari ücret 11 bin lira. Emekli maaşı bu memlekette 7 bin 500 lira. Ödeyeceğimiz rakam 1 milyon 540 bin lira. Ayrıca her yıl memur maaşı artışlı şartı var” diye haklı olarak yakındılar…

Asgari ücretle çalışanlar ile 7 bin 500 TL emekli maaşı alanların zaten istenilen peşinatı ödemeleri mümkün değil…

Maaşı ortalama 20 bin lira olan bir memurun aylık kira elektrik, su, gaz veya kömür gideri en az 6 bin TL…

Yemek (temel gıda), ulaşım, giyim, kuşam, okula giden çocuğu varsa cebine koyduğu harçlığı da hesaba kattığında istenilen 308 bin TL ne peşinatı ne de aylık taksitlerini ödeyemez…

Peşinatlar 20 binden 170 bine çıktı

TOKİ’den konut sahibi olacaklar için 4 yıl önce kendilerinden 20 bin lira peşinat denilmişti. Bugün ise 170 bin lira peşinat isteniyor…

Hak sahipleri, “En çok belimizi büken şey KDV’mizin yüzde 1 olması gerekirken yüzde 10’a çıkarılması. Biz şu an kendi dairem için 168 bin lira peşinat ödemek zorundayız ama birkaç ay sonra anahtar tesliminde bir o kadar da KDV isteniyor. Bizim gibi dar ve orta gelirli insanların bunu karşılaması mümkün değil. Birçok sıkıntı oldu biliyoruz ama bunun faturasını biz ödemek zorunda değiliz, bize ödetmesinler. 20 bin peşinat vermemiz gerekiyordu 170 bine çıktı. Eğer ki bunu kabul ediyorsak bizim gerçekten 4 yılda enflasyonumuz yüzde 1000 mi arttı yoksa bu sadece bize mi yansıtıldı?” diyerek tepkilerini dile getirdiler…

Sabit ödemeye geri dönülsün

TOKİ mağduru vatandaşlar, “2019’da kurada çıktı. Sonra binalar yapılmaya başladı ama yapımı gecikti. Binalar gecikince maliyetler de arttı. Emekliler 7 bin 500 lira maaş alıyorlar, 7 bin 139 lira taksit var. Bunun elektriği, suyu, doğalgazı var. Ne yiyecek bu vatandaş nasıl ödeyecek. Çok mağduruz. Sabit ödemeye dönülmesi gerekir” diyorlar ve çokta haklılar...

* * *

Eğer hem KDV oranı hem de ödeyecekleri aylık rakamlar düşürülmezse istenilen bu paraları bırakın asgari ücretle çalışanı, emekliyi, ayda ortalama 20 bin TL maaş alan memur bile ödeyemez…

Onlar istenilen rakamları ödeyemeyince hakları yanacak. TOKİ yeniden satışa çıkacak. Dar gelirliler için yapılan konutlar bu kez zenginlerin eline geçecek…

Bu gidişle ne asgari ücretli ne emekli ne de dar gelirli memurun TOKİ’den bile ev sahibi olması artık hayal gibi...

* * *

HATİPOĞLU SÖZÜNÜ TUTTU

14 Mayıs’ta yapılan milletvekili genel seçimleri öncesi AK Parti Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu, milletvekili seçilmesi halinde Eskişehir’de birisi Odunpazarı diğeri de Tepebaşı ilçelerinde olmak üzere iki “Aş Evi” açacağının sözünü vermişti…

Milletvekili seçilen Hatipoğlu, sözünü yerine getirdi.

İdris Nebi Hatipoğlu'nun kurucusu olduğu Eskişehir Eğitim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğince Odunpazarı ilçesi Emek Mahallesi'nde hayata geçirilen aşevi, günde 300 ihtiyaç sahibine hizmet verecek…

Hatipoğlu, ikinci “Aş Evini” de yakında Tepebaşı ilçesi Çamlıca Mahallesinde açılacağının hem de bugün 300 kişinin yararlandırıldığını, önümüzdeki aylarda bu sayının artırılacağının sözünü verdi…

MİLLETVEKİLİ MAAŞINI

AŞ EVİNE BAĞIŞLADI

“İyi de bu aş evlerinde pişirilecek yemeklerin bir maliyeti var. Bunu kim nasıl karşılayacak?” diye aklınıza soru takılabilir…

Nebi Hatipoğlu, milletvekili maaşının tamamını Eskişehir Eğitim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine bağışladığını, eş ve dost ve hayırseverlerin de yapacakları bağışlar ve destekler ile yemek maliyetinin karşılanacağını söyledi…

* * *

Tabii ki arzumuz hiçbir vatandaşın aç susuz kalmaması…

Her evin ocağında tencere kaynaması…

Ancak bugünkü ekonomik şartlarda ne asgari ücret alan ne de eline 7 bin 500 TL emekli maaşı geçen bir de işsiz vatandaşların bazılarının ocağında tencere kaynamadığı için aş evlerine muhtaç hale geldiler…

Eğer “bugün” dersek çokta doğru olmaz…

Eskişehir’de ilk “Aşevini” rahmetli Büyükşehir Belediye Başkanı Aydın Arat ya 1985 ya da 1986 yılında açmıştı…

O yıllarda Büyükşehir Belediyesi Aşevi’nden yüzlerce ihtiyaç sahibi yararlanıyordu…

Bugün ise bu rakam bini aştı.

Bu sosyal proje…

Aşevleri sayesinde evinde bir öğün bile olsa yemek pişmeyen ailelerin çoluk çocukları yatağa aç girmiyor…

* * *

AYŞE ÜNLÜCE MECLİS ÜYELİĞİNE ADAY

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce Büyükşehir Meclis üyeliğine başvurmak için genel sekreterlik görevinden istifa etti.

2018 yılından beri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterlik görevini yapan Ünlüce’nin bu istifası farklı farklı yorumlandı…

* * *

Büyükşehir Belediyelerinde Genel Sekreterler başkandan sonra gelirler…

Başkan kadar da yetkileri var…

Bu yetkiye sahip Ayşe Ünlüce’nin belediye meclis üyeliği için istifa etmesinin arkasında farklı düşünce olduğu iddia ediliyor…

O da şu:

Ayşe Ünlüce, bir veya ikinci sırada Tepebaşı Belediyesi meclis üyesi adayı olarak listeye girecek…

Seçilme şansı yüzde bin beş yüz…

Birinci senaryo:

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’de belediye başkanı adayı olacak…

31 Mart’ta tekrar belediye başkanı seçilmesi halinde Ayşe Ünlüce, aynı zamanda Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi olacağından vekaleti kendisine bırakacak…

İkinci senaryo ise şöyle:

Yılmaz Büyükerşen 6. Kez seçimi kazandı.

Büyükşehir Belediye Meclisinde çoğunluk CHP’de ise 5-6 ay sonra görevinden istifa edecek…

Yeni Büyükşehir Belediyesi Başkanı belediye meclis üyeleri arasından yapılacak seçimle belirlenecek…

Yılmaz Hoca, meclis üyelerinden Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’a destek isteyecek…

Ataç, meclis üyeleri arasından Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesiyle Tepebaşı Belediye Başkanlık makamı da boşalmış olacak…

Tepebaşı Belediye meclisinde eğer bugünkü gibi yine CHP çoğunlukta olması halinde Ahmet Ataç ve Yılmaz Büyükerşen CHP’li meclis üyelerinden Ayşe Ünlüce’ye destek isteyecek…

Büyükerşen ve Ataç’ı kıramayan CHP’li meclis üyelerinin oylarıyla da Ünlüce, Tepebaşı Belediye Başkanlığı koltuğuna oturmuş olacak…

* * *

Tabi bunlar şimdilik bir senaryodan ibaret…

Bakalım bu senaryo 31 Mart 2024’de yapılacak yerel seçimin ardından sahnelenecek mi?

Bekleyip göreceğiz…

* * *

Kıssadan Hisse:

 

Boş Kayık

Zen ustalarının en büyüklerinden olan Lin Chi, gençlik yıllarında yaşadığı anısını ne güzel dile getirmiş.

Bir gün kayığıyla göle açıldığı gecelerden birinde meditasyon yapıyormuş. Birden kayığına bir şeyin çarpmasıyla kendine gelir ve gözlerini açar. Açar açmaz gördüğü manzara bir kayıktır. Çok öfkelenir. Tam içindeki adama bağırıp öfkelenecekken, birden kayığın boş olduğunu far keder. Eee şimdi o öfkeyi nereye gönderecek. Kimse yok ki. Akıntının sebep olduğu bu olayda kime kızsın.

” Öfkemi boş bir kayığa yansıtamazdım. Öfke hala orada duruyordu. Gözlerimi kapatıp derin derin nefesler alıp öfkemi geri çağırdım. O boş kayık benim ustamdı artık. Benim derin farkındalığım olmuştu” der ve ekler.

* * *

Ne zaman biri beni öfkelendirecek olsa aklıma o boş kayık gelir ve BU KAYIK TA BOŞ derim…

(OSHO)

* * *

 

FIKRA:

 

Kayıp İlanı

Fadime'yle Temel'in kurbanlık inekleri kaybolur.

Fadime “Gazeteye ilan verelim” der.

Temel der ki;

- “Saçmalama Fadime. Okumasi, yazmasi mi var hayvanin...”

* * *