Önceki gün Eskişehir’e gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Ben şu ana kadar kentsel dönüşümü kendisine iş edinen bir tane CHP'li belediye başkanı görmedim” dedi…

Ben gördüm…

Büyükşehir ve Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye Başkanları…

Büyükşehir Belediyesi’nin Porsuk: 1 ve Porsuk: 2 projeleri…

Büyükşehir Belediyesi 8 mahalleyi “Kentsel Dönüşüm” kapsamına almıştı. Daha sonra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının önerisi ile 8 mahalle bakanlar kurulu kararı ile “Afet riskli Alan” ilan edildi…

Odunpazarı Belediyesi Küçük Sanayi Çarşısı, Tepebaşı Belediyesi Baksan Sanayi Sitesi’nde dönüşümün gerçekleşmesi için yapılması gereken neyse yapmaya çalıştılar…

Ancak kendilerinin ifadeleriyle engellendiler…

* * *

8 Mahalle’de uygulanacak “Kentsel Dönüşüm” projesi ve daha sonra “Afet Riskli Bölge” uygulamasıyla ilgili o günlerde Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen şu açıklamayı yapmıştı: “Afet Riskli Bölge ilan edildikten sonra hemen çalışmalara başladık. İstanbul teknik Üniversitesi’nden hemen bir proje hazırlamalarını istedik. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra ortaya çıkan projeyi bakanlığa gönderdik. Birtakım değişiklikler yapmamızı istediler. İstedikleri değişiklikleri yapıp geri gönderdik. Bu arada da o bölgedeki insanlarla görüşmelerimiz sürüyor. Proje, bakanlıkla Belediyemiz arasında birkaç kere gidip geldi. Her seferinde yeni bir şey ortaya çıkarıyorlar, farklı değişiklikler talep ediyorlar. Eh, malumunuz üzere olduğu gibi, bu işler de uzun zaman aralıkları içinde gerçekleşiyor. Hatta ben kalkıp Ankara’ya gittim, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile bizzat görüştüm, durumu anlattım. Bürokratlarına benim yanımda talimat verdi. Çünkü bizim projeye başlayabilmemiz için bakanlığın olur vermesi gerekiyor. Neyse, o onay bir türlü gelmek bilmedi. Sonrasında ise, bir mülk sahibinin mahkemeye başvurması ve mahkemenin bu başvuruyu kabul etmesiyle, belediye gelen proje taleplerini, Bakanlığın tasdik işini uzatması nedeniyle yenisi yerine eski projelere göre onaylamak zorunda kaldı. Böylelikle de planın bütünlüğü bozuldu. Ayrıca vatandaşın açtığı dava nedeniyle Bakanlar Kurulunun Eskişehir’de Afet Riskli Plan yapılması kararı da ortadan kalktı. Bu örnek, bazen kentsel gelişim projelerinde yerel yönetimlerin elinden hiçbir şey gelmediğini gösteriyor...”

* * *

Çevre Şehircilik Bakanı Özhaseki, Eskişehir ziyaretinde konuşmasında; “TOKİ konut yapacak, dava açıyorlar. ‘Yahu yapmayın’ diyorsunuz. ‘Dava açmak benim anayasal hakkım’ diyor. Neredeyse senelerce süründürdüler. Sizin dava açma hakkı diyerek istismar ettiğiniz konu anayasal bir hak da şu insanları makul bir şekilde evlerinde oturmak hakları yok mu kardeşim? Binlerce emekli dışarıda mağdur vaziyette evinden dışında bu insanların yaşam hakkı yok mu? Depreme karşı güvenli evlerde oturma hakkı yok mu? Ne yazık ki bu belediyelerin böyle dava açıp engellemek için bir gayret içerisinde olduğunu görüyoruz” dedi…

* * *

Sayın Bakan, siz Eskişehir’de “evi olmayan emeklileri ev sahibi yapacağız” dediniz de Büyükşehir Belediyesi karşı mı çıktı?

Ya da engelledi mi?

Karapınar Mahallesinde uygulanan Kentsel Dönüşümle birlikte yapılması gereken sosyal donatılar, (kültür merkezi, cami, eğitim ve sağlık alanları) TOKİ tasarrufunda olmasına rağmen söz konusu alanlardaki projeler hayata geçirilmedi…

Odunpazarı Belediyesi en azından vatandaşların mağduriyetlerinin azaltılması amacıyla bölgeye mescit, büfe ve halk merkezi yaptı…

Sayın Özhaseki, “TOKİ mağdurları diye bir şey yok. TOKİ mağdurları falan diye bir platform oluşturup bir şeyler söyleyenler oluyor. Bunların da çok zorlama, muhalefetin tahrikleriyle kendi yandaşlarını ortaya dökerek seçim öncesinde mide bulandırmak için ortalığı biraz daha tozumana karıştırmak için yaptıkları bir numara olduğunu biz çok iyi görüyoruz. Kimleri nasıl çağırdıklarını, oraya getirdikleri insanlara neler teklif ettiklerini, neler söylediklerini çok çok iyi biliyoruz” diyor…

* * *

Bu konuda bakanı birileri yanıltıyor…

TOKİ mağdurlarının arkalarında herhangi bir siyasi parti falan yok…

İsim vermedi ama CHP’yi kastettiğini anlamamak için duyma ve görme özürlü olmak lazım…

Benimde mağdur iki arkadaşım var…

Onlarla konuştuğumda tamamen mağdur olan kişilerin bir araya gelerek oluşturdukları gurup oluştuğunu, içlerinde CHP, MHP, İYİ Parti hatta AK Parti’ye gönül vermiş insanların da olduğunu söyledi…

Sayın Bakan, KDV’nin yüzde bir olarak imzalanan sözleşmeye rağmen yüzde 10 çıkarılmasının mağduriyet oluşturmasının geri planda tutarak TOKİ mağdurlarını muhalefetin tahrikleriyle meydana çıktıklarını söyleyerek binlerce insanın yaşadığı gerçek mağduriyeti ikinci plana atmaya çalışıyor.

Oysa binlerce TOKİ mağduru, Bakan Özhaseki’nin bu söylemlerinin doğru olmadığını, imzaladıkları sözleşmedeki maddelerin uygulanmasını talep ettiklerini avazları çıktığı kadar haykırıyorlar. Ama bu sesi duyan yok!

* * *

31 Mart seçime 16 gün kala Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, TOKİ mağdurlarının yaptıkları hak arayışı eylemlerinin birileri tarafından organize edildiğini iddia ederek, TOKİ’nin yarattığı mağduriyetin faturasını belediyelere mi kesmeye çalışıyor?

* * *

Not: Yarın CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer ile Jale Nur Süllü’nün konuyla ilgili yaptıkları açıklamaları yazacağım…

* * *