Dün Türkiye genelindeki bir zincir marketten bulaşık süngeri aldım. Süngerin etiket fiyatı 9 lira 90 kuruş idi. Ödeme yaptıktan sonra kasa fişini kontrol ettim 12 lira 45 kuruş.
Kasiyere, 'almış olduğum ürünün raftaki etiketi üzerinde fiyatı 9 lira 90 kuruş. Siz benden fazla aldınız' diye itiraz ettim.
Kasiyer, 'beyefendi fiyatlar güncellendi. Ben kafama göre fiyat yazmıyorum. Almış olduğunuz ürünü barkot okutucuya okuttum 12 lira 45 kuruş okudu' dedi.
'Belki de siz başka bir ürünün fiyatıyla karıştırmış olabilirsiniz' diye itirazımı kabul etmedi.
Ben de, 'raftaki etiket fiyatını gelin birlikte kontrol edelim. Fiyat etikettin de aldığım süngerin markası da yazıyor' deyince, kasiyerlerle birlikte rafa giderek etiketin üzerindekirakamı birlikte kontrol ettik.
Kasiyer raftaki etiketi söküp alarak, 'beyefendi az önce de söyledim. Fiyatlar güncellendi. Kasa fişindeki fiyatı ödeyeceksiniz' diye ısrar edince market sorumlusunun kim olduğunusordum.
Marketteki bir başka görevli market sorumlusuna durumu anlatmış. Sorumlu geldi. Kendisine raftaki etiket fiyatı ile kasa fişindeki fiyatın farklı olduğunu, raftaki etiket fiyatını ödeyeceğimi söyledim.
'Beyefendi fiyatlar bugünden itibaren güncellendi. Kasa fişindeki rakamı ödeyeceksiniz' dedi.
'Belediye Zabıta Müdürlüğüne telefon ederek sizi şikayet edeceğim. Fahiş fiyatla ürün satıyorsunuz' deyince hemen özür diledi.
'Hata bizden kaynaklanıyor. Güncellenmiş etiketleri ürünlerin bulunduğu raflara yapıştırdık. Ancak sizin aldığınız ürünün etiketiniarkadaşlar değiştirmemiş.Gözümüzden kaçmış' dedi ve benden 9 lira 90 kuruş almak zorunda kaldılar.
* * *
Arada 2 lira 55 kuruş fark var.
Aynı üründen bir hafta önce de almıştım.
O günkü fiyatı da 9 lira 90 kuruş idi.
Bir hafta da 2 lira 55 kuruş fiyatı artmış.
Ne oldu da fiyatı arttı?
Akaryakıt düşüşe geçti.
Döviz kuruda bir haftadır aynı.
Ama zincir marketlerdeki fiyatlar 3-4 günde veya hafta bir güncelleniyor.
Hani zincir marketler denetleniyordu?
Herhalde marketlerde denetleme yapanlar 4-5 çeşit ürünün fiyatlarını kontrol ediyor. Diğerlerine bakılmıyor.
Marketlerde kafalarına göre hafta bir etiketleri değiştiriyor.
Olan özellikle dar gelirli vatandaşlara oluyor.
Aldıkları maaşlarla ay sonunu getiremeyen dar gelirli ve emekliler, ceplerinden üç-beş lira daha fazla çıkmaması için benim gibi raflardaki etiketlerdekirakamlarla kasa fişlerini kontrol ediyorlar.
Hatta market market gezerek ey uygun fiyat hangisinde ise oradan alış veriş yapıyorlar.
* * *
Bende kontrol etmiyordum.
Ama son aylarda gazetelerde ve televizyonlardaki haberlerde zincir marketlerdeki etiket fiyatları ile kasa fişlerinin farklı olduğu şeklinde çıkan haberlerden
sonra yerli veya diğer zincir marketlerden aldığım ürünlerin etiketlerindeki rakamları not ediyor daha sonra kasa fişleri ile karşılaştırıyorum.
* * *
NOT: Bu yazıyı 21 Mart 2022 tarihinde yazmıştım. O günlerde zincir marketlerin denetlendiğini görmedim. Kafalarına göre her gün veya gün aşırı etiket değiştiriyorlardı.
Paketli ürünlerin gramajıyla oynuyorlar. Sütte, yoğurtta, peynirde bu tip uygulamalar sürekli yapılıyor. Vatandaşa daha uygun fiyatı göstermek için ambalajlar sürekli küçültülüyor. Geçen döneme kadar piyasaya 700 gramlık kaşarlar hakimdi, artık 600 gram olmaya başladı.
Satılan ürünleri inceleyip bakın gerçekten durumu anlarsınız. Bir kilogram şeker paketi neden 935 gram, 250 gramlık tereyağı neden 220 gram? Bunun bir anlamı var mı? Tüketici kafasında hepsi 250, 500 ya da 1000 gram. Ancak küçük oyunlarla tüketici kandırılıyor. Bunlara bir standart getirilerek ve paketler net 250, 500, 1500, 2 bin ve 2 bin 500 gram gibi net, anlaşılır gramajlarla satılmalı.Ürünlere kesin olarak gramaj standardı getirilmeli.
FİYATLAR İNMEYE BAŞLADI
BİM CEO'su Galip Aykaç'ın özellikle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye verdiği cevapla MHP üyelerinin tepkisini çekti. BİM'e karşı başlatılan boykot kampanyasından sonra ürün fiyatları geriye çekilmeye başladı. Denetimlerin sıklaşmasının ardından indirimler de üst üste gelmeye başladı.Bir zincir market 89.50 TL'den sattığı 4'lü sabunu 54.90 TL'ye indirdi. İndirimin oranı yüzde 39 oldu.
Hani yüzde 4 karla satış yapıyordunuz?
Şimdi zararına mı satıyorsunuz?
Denetim sadece BİM'e değil diğer zincir marketlere de yapılmalı.
Biraz daha üzerlerine gidilirse bakın fiyatlar nasıl gerilemeye başlayacak.
* * *

GÜVENLİKÇİLERİN ISITICILARI ARIZALI
Cumartesi günü tramvayla üç semte gittim. 6 durakta inme-binme yaptım. Tramvay duraklarında görev yapan üç güvenlik görevlisi beni tanıdı.
'Siz gazetecisiniz değil mi?' diye sordular.
'Evet' deyince yaşadıkları sıkıntıları anlattılar.
'Biliyorsunuz tramvayın hizmete başladıktangüvenlik görevlileri için kabinler yapıldı. Yapıldığında içerisinde ısıtıcı yoktu. Sizler sık sık gündeme getirince ısıtıcı koydular. Üzerinden yıllar geçti. Çoğu eskidi. Kimisi arızalı. Yenilerini talep ettik henüz gelmedi. Alüminyumdan yapılan güvenlik görevlileri kabinleri soğuk geçiriyor. Hasta oluyoruz. Bu sorunumuzu yazarsanız sevap işlemiş olursunuz' dediler.
* * *
Hakikaten özel güvenlik görevlilerin kabinleri eskidi. İçerisine girip birkaç dakika oturdum. Soğuk geçiriyor. Yenilenebilir mi? Maliyeti nedir? Bilmiyorum.
Ama en azından yarısı 2023 de, yarısı da 2024 de tamamlanırsa güvenlik görevlilerinin sıkıntıları giderilebilir.
Birde yenilirken alüminyum yerine kabinler fiberglas malzemeden yapılır ve ısı yalıtımı dakullanılırsa en azından soğuk geçirmez.
Elçiye zeval olmaz derler. Ben de tramvay duraklarında görev yapan özel güvenlik görevlilerin sorunu gündeme getirdim.
* * *

Bu menü 5 lira
Yemekhanedeki menüleri sosyal medyada paylaşan öğrenciler yemeklerin sadece 5 lira olmasından çok memnun olduklarını ifade ediyor.
Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi öğrencileri sosyal medyada üniversite yemekhanesinde yedikleri yemekleri paylaşmaya başladı.
Anadolu Üniversitesi'nin bu yıl başlattığı uygulama ile yemekhane hizmetlerinde artık menülere öğrenciler karar vermeye başlamıştı.
yemek bursu da verdiğini duyurmuştu
Anadolu Üniversitesi geçtiğimiz günlerde yemek bursu için başlattığı başvurularının da sonuçlandığını duyurmuştu. Online başvuru ile tüm öğrencilere açık olan yemek bursu başvuruları, öğrencilerin gelir ve başarı durumuna ilişkin sunduğu resmî belgeler esas alınarak objektif bir şekilde belirlendi. Bursla tam 500 öğrenciye üç öğün ücretsiz yemek bursu verilecek.
* * *

KISSADAN HİSSE:

Vefasız Ev
Bir adam kulübesinde oturuyordu. Kulübesi eski olduğu için, kulübenin duvarlarından sık sık parçalar dökülüyordu. Adam her düşen parçanın yerine bir avuç çamur alıp, dökülen yere yapıştırıyordu. Sonunda ev çamur yığını haline geldi ve çöktü.
Adam,'Ne vefasız evmiş, yıllardır içinde oturdum da çökeceğini haber bile vermedi' diye söylendi.
Bunun üzerine ev dile gelerek şöyle dedi:
'Aslında haber vermek istedim. Ama ne zaman haber vermek için ağzımı açtıysam, ağzımı bir avuç çamurla tıkadın, konuşmama izin vermedin.' Benzeri bir yaklaşımla, ömür binamızın her gün harap olmaya doğru gittiğini söyleyebiliriz.
Aslında ağaran saçlar, dökülen dişler, bükülen beller… Bedenin yıkılmak üzere olduğunun habercisidir. Ama bu sessiz mesajları değerlendiremeyen biri için bunların hiçbiri mana ifade etmez, farkına varmadan ömrünü tüketir, gider.
Dostoyevski, levha yapılıp asılacak kalitede şu muhteşem vecizeyi söyler:
'YENİDEN DÜNYAYA GELSEYDİM, SANİYELERİN NABZINI TUTARDIM'
* * *

FIKRA:

Futbolu Öğrenmiş
Küçük Mert'le babası güç bela tribüne girdiler. Maç başladı. Mert'in boyu yetişmediğinden dolayı sahayı göremiyordu. Babası, ensesine oturttu.
Mert zaman zaman 'penaltı, korner, faul' diye bağırıyor, gol olunca
yerinde duramıyordu.
İkinci golden sonra babası ensesinden indirdi, birkaç tokat attı.
Yanlarında oturan adam:
-'Ne vuruyorsun ahbap? Futbolu iyi öğrenmiş çocuk.'
- 'Futbolu öğrenmiş de, çişim geldi demesini öğrenememiş!'.
* * *