Suriye sınırına duvar yapıyoruz.
Sınır Güvenlik Sistemi projesi kapsamında; Hatay'ın Reyhanlı, Gaziantep'in Karkamış, Kilis'in Elbeyli ilçelerindeki sınırlara güvenlik amacıyla 3 m yüksekliğinde, 2 m genişliğinde, her biri 7 ton gelen beton bloklarla duvar örüyoruz. Halk arasında 'Mare Hattı' olarak bilinen bölgeye…
Bu sınırdan binlerce terörist elini kolunu sallayarak geçti.
Yaratılan birçok zorluğa rağmen milyonun üzerinde sığınmacı geçti.
Bu yörede sınır kaçakçılığı iş kolu oldu. Onlarca yıl kaçakçılar geçti. 30-40 yıl öncesinde bu sınırlardan gelen, ülkenin her yerine dağılan kaçakçılık malları unutulmadı. Sigara, kumaş, giyecek, uyuşturucu, en çok da elektrikli eşya…
Askerlerimiz şehit oldu bu sınır boylarında.
Terörün arsız militanları, pis pis sırıtıp el-kol hareketi yaptılar askerlerimize.
Bazen de bu sınırlardan askerlerimizi kaçırdılar, tutsak olarak.
Türkiye-Suriye sınırı 911 km.
Tam 82 km olacak, sınır güvenlik duvarımız.
***
Tarihin, insan eliyle yapılan en uzun güvenlik duvarı Çin Seddi'dir. Yapımına MÖ 3. asırda başlandı, yüzlerce yıl sürdü. Genişliği 7-10 m, uzunluğu 6000 km. Çinliler; Hun, Tunguz, Moğol akınlarını durdurdular bu duvar önünde.
İngiltere'de kuzeyden, İskoçya'dan gelen akınlara karşı Roma İmparatorları tarafından yapılan üç güvenlik duvarı var: Gask Ridge, Hadrian, Antonine duvarları.
3145 km'lik ABD-Meksika sınırında 1080 km'lik beton bariyerler var. İnsan ve uyuşturucu kaçakçılığına karşı inşa edildi.
Kuzey İrlanda'da Katolik ve Protestan Hıristiyanları ayıran 21 km'lik bir duvar var. İngiltere yaptı, Protestanları korumak için.
İsrail, 2008 yılından beri Batı Şeria'da Filistinlilerle aralarına 760 km duvar ördü. Filistinlilerin yaşamını derinden etkileyen, İsrail'e göre intihar saldırılarını sıfırlayan duvar.
Güney Kore tarafından, Kuzey Kore sınırına silahsızlandırılmış bölgede bir duvar örüldü.
İnşasına 1980'lerde başlanan, İspanyollarca yapılan Fas ile Batı Sahra arasındaki çölde bir duvar var. İspanya'nın Afrika'daki topraklarında bulunan Cueta ve Melilla şehirleri güvenlik duvarıyla çevrili.
Sığınmacı akını sonrası Macaristan, Sırbistan sınırına 4 m yüksekliğinde 175 km uzunluğunda tel örgü yerleştirdi. Romanya sınırına da 443 km tel örgü döşemeyi düşünüyorlar. Saydam ve metal bir duvar gibi.
***
Eski Demokratik Almanya Cumhuriyeti, Batı Almanya'ya karşı 1961 yılında 160 km uzunluğundaki Berlin Duvarı'nı yaptı. İki Almanya'nın birleşmesinden sonra ortak bir iradeyle 'Berlin Duvarı' yıkıldı.
İnsanların arasındaki maddi ve manevi duvarların kalkacağı umudu vardı o yıllarda.
Olmadı! Ne yazık ki olmadı!
Yeni duvarlar yapılıyor, sayıları katbekat artarak. İnsanlar duvarlarla birbirinden ayrılıyor.
***
Duvarların insan ve uyuşturucu kaçakçılığını önlediği, ölümleri engellediği bir gerçek.
Yine de insanın içini burkuyor.
Barışın ve güvenliğin bu 'ayıp duvarları'yla sağlanmaya çalışılması üzücü.
***
Oysa duvarların yapılmasına siyasi ve ekonomik destek veren AB ülkeleri, Avrupa'yı 'sınırların kalktığı kıta' ilan etmişlerdi. Şimdi ise sınırlardan serbest geçişi sağlayan 'Schengen Anlaşması'nı sürekli ihlal ediyorlar. Sınırları bir açıyor, bir kapatıyorlar.
Çevresini duvarlarla çevirenler; bir kafeste, daha hafif söylemle bir havalandırma avlusunda yaşamlarını sürdürecektir.
Bu bir ikilem!
Güvenliği sağlayan ama özgürlüğü kısıtlayan duvarlar…
Kapitalizmin sömürü anlayışının ülkeler ve insanlar arasında oluşturduğu 'eşitsizlik, acımasızlık ve bölücülüğün görünür hali'dir bu duvarlar.
***
Duvarlar, AB başta olmak üzere birçok ülkede sorunlara günlük çözüm getirecektir. Ama savaştan ve yoksulluktan kaçan milyonlarca sığınmacıyı durdurmaya yetmeyecektir.
Gerçek çözüm, 'sınırlarda duvar yapmak yerine, asırlardır insanların beyninde inşa edilen duvarları yıkmaktır.'