31 Mart seçimlerinde köyleriyle birlikte toplam nüfusu 20 bin olan Sivrihisar ilçesinden üç belediye başkan adayı çıkarken 100 bini aşkın Emirdağlının yaşadığı Eskişehir’de bir belediye başkan adayı bile yok…

31 Mart seçimlerinde Odunpazarı Belediye Başkan adaylığı için Hasan Hüseyin Köksal, Yılmaz Altın ve Metin Çekiç olmak üzere 3 Emirdağlı isim başvuru yaptı…

Tepebaşı Belediye Başkan aday adaylığı için de Ahmet Sivri dosya verdi…

Toplam 4 Emirdağlı aday adayından birisi dahi aday yapılmadı…

Bu da Emirdağlılara siyasi partilerin bakış açısını ortaya koydu…

Demek ki Emirdağlılar ya önemsenmiyor ya da lobi yapmasını beceremiyorlar!

Oysaki ilk kez Emirdağlılar 31 Mart seçimleri öncesi kenetlenmişlerdi…

En azından Odunpazarı veya Tepebaşı ilçelerine bir Emirdağlı aday adayının aday yapılacağından ümitlilerdi…

Hatta oluşturdukları Emirdağlılar Birlik ve Beraberlik Platformu dünde yazdım iki kez düzenlediği toplantılarda Eskişehir’de yaşayan Emirdağların ileri gelen iş adamlarını, STK başkanlarını, bürokratlarını, muhtarları bir araya getirebilme başarısını gösterdi…

Her iki toplantıya toplam bin 500 civarında Emirdağ’ın ileri gelen isimleri katıldı…

O toplantılara Emirdağlılar Birlik ve Beraberlik Platformu Başkanı Habib Umutoğlu ve Avrupa Platformu Başkanı Sebahattin Tetik “fahri Emirdağlı” ilan ederek beni de davet ettiler…

Yıllardır bir araya gelemeyen Eskişehir’de yaşayan Emirdağlılar arasında yapılan iki ayrı toplantı sonrasında birlik-beraberlik sağlanmıştı…

AHMET ATAÇ VE KAZIM KURT’TAN TALEPLERİ VAR

Dünkü yazımda da bahsetmiştim…

Eski dost ve kardeşimin bürosundaki 10 Emirdağlı dostların toplantısından dünkü yazımda bahsetmiştim.

O toplantıda içlerinden birisi, “2019’daki seçimde bir adaya destek verdik. Bizim desteğimiz ile kazandı. Ancak o seçim öncesi bugünkü kadar organize olmamıştık. Bugün Emirdağlılar Birlik ve Beraberlik Platformu sayesinde hemşehrilerimizle ilk kez birlikte hareket etme kararı aldık. Arkamızda çok ciddi bir güç var. Bu nedenle belediye başkan adayları ile tek tek görüşelim. Madem Emirdağlı bir belediye başkan adayı yok. O zaman adaylar ile yapacağımız görüşme de taleplerimizi iletelim. Bu taleplerimize sıcak bakan ve söz veren adayın arkasında duralım” demişti.

İşte o toplantıda, “Belediye Başkan adayları görüşelim, taleplerimizi kendilerine iletelim” görüşü üzerine ilk davetlerini CHP’nin Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye Başkan adaylarına yaptılar.

Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ayşe Ünlüce, aynı saatte TV programı olması nedeniyle katılmadı…

Kazım Kurt ve Ahmet Ataç’ın katıldığı toplantıda gerek Emirdağlıların ağabeylerinden eğitimci yazar Ahmet Urfalı ile Emirdağlılar Birlik ve Beraberlik Platformu Başkanı Habib Umutoğlu, kendilerinden şu talep de bulundular:

*Başta CHP ve AK Parti olmak üzere diğer partilerde bir tek Emirdağlı ismi belediye başkan adayı göstermediler.

*Merkezdeki üç belediye de bir Emirdağlı isim yönetim kadrosunda görevli değil. Büyükşehir Belediyesinde en az 3 daire başkanı ile bir genel sekreter yardımcılığı.

Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerinde bir başkan yardımcılığı ile 3 daire müdürü talep ediyoruz.

*Bu taleplerimize AK Parti veya CHP hangisi olumlu yanıt verirse Emirdağlılar olarak destek vereceğiz. Artık belediyelerde yönetim kadrolarında hemşehrilerimizin de olmasını istiyoruz.

* * *

Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye Başkanları Emirdağlıların bu taleplerine olumlu veya olumsuz yanıt vermediler.

Ama notlarını da aldılar.

* * *

Daha seçime 52 gün var…

Herhalde bu süreçte onlarda Emirdağlıların kendilerine ne getireceğini masaya yatıracaklardır…

Ona göre de yanıtlarını verecekler…

* * *

Toplantının sonunda Emirdağlılar Birlik ve Beraberlik Platformu Başkanı Habib Umutoğlu ile Avrupa Platformu Başkanı Sebahattin Tetik ve istişare komisyonu tekrar bir araya geldi.

“Taleplerimizi olumlu karşılamayan belediye başkan adaylarına destek yok” kararı aldı.

AK Partinin belediye başkan adaylarıyla da yapılacak görüşmeyi bekliyorlar…

AK Parti ve CHP’li belediye başkan adaylarından talepleriyle ilgili olumsuz yanıt gelmesi halinde ona göre yol haritası belirleyecekler…

* * *

“Belediye başkanları yatay mimari için direndiler”

1999 Marmara depreminden sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile Odunpazarı Belediye Başkanı İsmail Haşim Ateş ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, yüksek katlı bina yapımına izin vermeme kararı aldılar…

Nedeni ise şehrin belli mahallelerinde zemin yapısının alüvyonlu olması idi…

Bunda da direndiler…

Haklılardı…

Çünkü 1999 depreminde zemin yapısı kötü arsalar üzerine inşa edilen yüksek katlı binalar ya yıkıldı ya da çok ciddi hasar aldı…

Bazı müteahhitler buna itiraz etti…

Kimileri ise yargıya başvurdu…

Buna rağmen yüksek katlı binalar yapılmasına izin vermediler…

* * *

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ayşe Ünlüce ile Odunpazarı Belediye Başkanı ve başkan adayı Kazım önceki gün Alayurtlu vatandaşlar ile bir araya geldi…

Ziyaretin soru-cevap kısmında Alanyurtlu vatandaşlar, Ayşe Ünlüce'ye Eskişehir'de kentsel dönüşümü ve depreme dirençli kent oluşumunu nasıl sağlayacaklarını sordular.

Ünlüce şu şekilde cevap verdi: "Geçtiğimiz yıl 6 Şubat'a gece saat 4'te deprem oldu ve bir acıyla uyandık. Deprem 11 il gibi çok büyük bir coğrafyayı kapsadı. Artık hiçbir siyasetçi bu konuları halının altına atamaz. Eskişehir'in belediye başkanları çok uzun süredir yatay mimari için direndiler. O yüzden diyorum ki, bu şehri korumalıyız. Zemini sağlam, maliyeti daha az yerleri belirlememiz lazım. Zaten biliyorsunuz, üç belediye başkanımız ve inşaat mühendisleriyle bir protokol imzaladık. Belediyeler bu konuda tek görevli değil; biz şehirdeki tüm paydaşlarla beraber çalışıp, bu konuda çözüm üreteceğiz”.

* * *

Eskişehir “Deprem Riskli” iller arasında ikinci bölgede…

Bu nedenle artık çok katlı binalar inşa etme yerine yatay mimariye izin veriliyor…

Doğrusu da bu…

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan binalara baktığımızda hemen hemen yüzde 90’ı çok katlı binalar…

Bu binalar kötü zemin üzerine inşa edilmiş…

Bugün 7 şiddetinde Eskişehir’de de bir deprem meydana gelse 1999 Marmara depreminden önce zemin yapısı bozuk arsaların üzerine yapılan çok katlı binaların da yıkılması söz konusu…

Önceki gün Emirdağlılar Birlik ve Beraberlik Platformunun toplantısına katılan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ile kısa bir sohbet yaptım….

Her iki başkanda artık kendi ilçelerinde dikey mimarı yerine yatay mimari yapıların yapılmasına izin verdiklerini söylediler…

“Bu seçim, yoksullarla zenginlerin seçimi”    

Alanyurtlu vatandaşların davetine katılan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 31 Mart seçiminin önemine dikkat çekti.

Kurt şöyle konuştu:

“Biz Alanyurt’u çok iyi bilen ve burada çalışan insanlarız. Bu bölge, partiyi Eskişehir'de birinci yapar. Alanyurtlu hemşerilerimizin desteğini arkamızda hissettik. 31 Mart seçimi her seçim gibi önemli, ama farklı özellikleri olduğunu unutmamak lazım. Bu seçim, genel seçim havasında bir yerel seçim. Ekonomi çok kötü yönetiliyor ve insanlarımız ekonomik sıkıntılar içinde. Bunun suçlusu da Cumhurbaşkanıdır. Türkiye'deki sosyal demokrat belediyeler olarak, Halk Ekmekle ekmek fiyatlarını dengede tutmaya çalışıyoruz. İşte o yüzden Ayşe Ünlüce başkan olmalı. Bu seçim, yoksullarla zenginlerin seçimi. Belediyecilikten zaten anladıkları yoktu. Eğer belediyemizde çalışan işçilere Tayyip Erdoğan hükümetinin öngördüğü enflasyon oranında yüzde 38 zam yapsaydık, belediye işçimiz geçinemeyecekti. Biz yüzde 65 yaptık, işçimiz geçinebilsin diye. İşte sosyal belediyecilik budur”.

* * *

Alanyurtlular 31 Mart’ta hangi partinin belediye başkan adayına oy verir bilemem…

Ancak son yılların ekonomik olarak en zor günlerini yaşıyoruz…

Her sabah uyandığımızda yeni bir zam haberini duyuyoruz…

Hafta da iki hatta üç gün çarşı, pazar ve marketlerde etiketler değişiyor…

Herhalde yaşadıkları ekonomik sıkıntıları değerlendirerek ona göre karar vereceklerdir.

* * *