Geçtiğimiz haftalarda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ve Eskişehir Sanayi Odası iş birliğinde kurulan ESO Model Fabrika’nın, “Öğren-Dönüş Programı Kazanımları Lansman Toplantısı” gerçekleştirilmişti.

Bu toplantıda Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, ESO Model Fabrika’nın ortaya koyduğu başarı karnesini anlatmış ve kentimizin sahip olduğu yüksek sanayi ve üretim potansiyelini katılımcılara doğrudan anlatma fırsatı bulmuştu.

Bizimi de her fırsatta dile getirdiğimiz üzere Başkan Kesikbaş’ın da toplantıda altını çizdiği şekilde; Eskişehir orta-yüksek ve ileri teknolojili ürünleri imal ve ihraç etme potansiyelinin yüksek olduğu bir sanayi şehridir. Demiryolları ile başlayan, sonrasında beyaz eşya, otomotiv, savunma ve havacılıkla devam eden teknolojik üretim kabiliyeti, şehrimizin DNA’sına kodlanmıştır. Nitekim bugün Eskişehir sanayisi 9 milyar dolar ciro ve 4,5 milyar dolar ihracat seviyesini yakalamıştır. Gerçekleştirdiği ihracatın yüzde 30’u orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerden oluşmaktadır. Türkiye ortalamasının yüzde 4’ün altında olduğu bu gösterge, Eskişehir’in sahip olduğu üretim kapasitesini açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

İşte ESO, Model Fabrika ile birlikte yalın üretim tekniklerini kullanarak iş süreçlerimizi daha verimli hale getirmeyi, kaynaklarımızı etkin bir şekilde yöneterek israfı en aza indirmeyi hedefliyor.

Model Fabrika ile ne gibi kazanımlar elde edilmiş derseniz size bazı istatistikler vereceğim. Ancak bu istatistiklerin birer sayı olduğunu düşüyorsanız feci şekilde yanılıyorsunuz demektir. Önce bu istatistiklere bakalım;

•                    Ortalama Verimlilik Artışı: Yüzde 80

•                    Üretim Adedindeki Ortalama Artış: Yüzde 90

•                    Üretim Akış Sürecindeki Ortalama İyileşme: Yüzde 70

•                    Ortalama Yatırımı Geri Kazanma Süresi: 3 Hafta

•                    Karbon Emisyonlarındaki Ortalama Azalma: Yüzde 40

Gelelim bu istatistiklerin hangi anlama geldiğine;

Eskişehir Model Fabrika ülkemizdeki diğer Model Fabrikalardan farklı olarak, elde ettiği kazanımları karbon cinsinden de ölçmekte ve raporluyor. Bu ek çalışma, firmalarımızın Avrupa Yeşil Mutabakatı’na hazırlanması konusunda son derece kritik bir öneme sahip. Neden? Çünkü yukarıda da yazdığım gibi emisyonlarda yüzde 40’lık azalma kazanımı oluyor. Bu toplamda yaklaşık 100.000 ton karbondioksite eşdeğer. Bu rakam bir başka deyişle;

•                    Yaklaşık 20.000 binek aracın bir yılda trafikte yarattığı karbon emisyonuna,

•                    Ya da yaklaşık 13.000 hanenin bir yıllık elektrik tüketimi sonucunda ürettiği karbon emisyonuna

•                    Ya da yaklaşık 100.000 ağacın ömür boyu emeceği karbon miktarına eşittir.

Elde edilen bu kazanımlar sosyal, çevresel ve ekonomik olarak firmalarımıza çok ciddi avantajlar sağlamaktadır.

Yani ESO Model Fabrikanın elde ettiği kazanımlar ile çevreye müthiş bir katkı sağlanmış oluyor. Sadece çevresel katkı mı? Hayır, hem sosyal hem de ekonomik olarak topluma da büyük bir katkı sunuluyor.

Eskişehir Model Fabrika, faaliyetlerine başladığı son 1 yıl içerisinde 50’den fazla firmaya eğitim vermiş, 13 firmamızı da doğrudan Öğren-Dönüş Programına almış. Dileğimiz bu sayıların daha da artması.

Hep söylüyoruz ya sanayi ve üretim sadece ekonomik rakamlardan, verilerden, istatistiklerden ibaret değildir. Topluma dönük büyük bir doğuş ve var oluş sürecidir. Konuya bu pencereden bakılarak ESO Model Fabrika’nın hangi anlama geldiğini her platformda, her ortamda, her koşulda anlatmamız gerektiğine inanıyorum.

En büyük kazanım bu olur.