Eskişehir’in en büyük sorunlarının başında “Kentsel Dönüşüm” geliyor…

Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerinin başkanları CHP’li…

Bu nedenle AK Parti iktidarının bakanları “Kentsel Dönüşüm” uygulanacak bölgelerdeki yetkiyi bakanlıklara aldılar…

Böylece belediyelerin elini kolunu bağladılar…

Ondan sonra da çıkıp, “Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 25 yılda 24 konutun kentsel dönüştüremediler. Tehlikenin farkında olalım, birey olarak sevdiklerimiz için her an bir afet olacakmışçasına hazırlık yapalım” diye eleştiriyorlar…

Hadi belediyeler beceremedi diyelim…

Türkiye'de kentsel dönüşüm projelerinin yürütülmesi ve denetlenmesi sorumluluğu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na ait…

Belediyelerin elinden “dönüşüm” yetkisini alan bakanlık Gündoğdu ve Küçük Sanayi Sitesi için uygulanacak dönüşüm için neyi bekliyor?

* * *

Küçük Sanayi Sitesinin etrafı konutlarla çevrildi…

Mahalle arasında kaldı…

Mahalle sakinleri Küçük Sanayi Sitesi’nin biran evvel kaldırılmasını istiyor…

Sanayi Sitesi esnafı ve hak sahipleri Odunpazarı Belediyesi ile anlaştılar…

Belediye esnafın ve arsa sahiplerinin de görüşleri doğrultusunda çok büyük hak kaybı yaşanmadan proje hazırladı…

AK Partili meclis üyelerinin bir takım bahanelerle karşı çıkmasıyla Gündoğdu ve Küçük Sanayi Çarşısındaki “Kentsel Dönüşüm” projeleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bir daha açılmamak üzere derin dondurucuya atıldı…

Özellikle “Küçük Sanayi Projesi” bir daha gündeme gelir mi?

Gelir gelmesine de Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye Başkanlıklarını AK Parti’nin adaylarının kazanması gerekir…

O da mümkün gibi görünmüyor…

OLAN VATANDAŞA OLUYOR

Evet, tehlikenin farkında olalım…

Eskişehir 3. Derece deprem bölgesindeydi. Yenilenen fay haritasında ikinci bölge riskli iller arasında yer aldı…

Deprem uzmanları Eskişehir merkezli depremin olma olasılığı tarihine giderek yaklaşıldığı uyarısı yapıyorlar…

O zaman yapılması gereken Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerinin projelerini hazırladıkları “Kentsel Dönüşüm” için bakanlık tarafından gereken onayın verilmesi…

Eğer projelerde gerçekten yapılması gereken tadilatlar varsa bunu bakanlık yetkilileri ile belediyeler bir araya gelerek uzlaşılmalı…

Daha fazla beklemeye Eskişehirliler olarak sabrımız kalmadı…

Deprem olduğunda, binalar yıkılıp insanlar enkaz altında kaldığında “biz belediyeleri uyardık. Ancak hazırlanan projeler üzerinde istenilen tadilatları yapmadılar” diye suçlamanın, faturayı belediyelere kesmek sorumluluktan kaçmak olmaz mı?

“AK Parti’nin gündemi hiçbir

zaman “kentsel dönüşüm” olmadı”

CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak’ın kentsel dönüşümle ilgili sosyal medyada yaptığı “25 senede 24 daire yapıldı” açıklamalarına şöyle yanıt verdi.

“Bugüne kadar Belediyemizce gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda; Gündoğdu mahallesinde 639 hak sahibi ile uzlaşılmıştır. 800 konutluk Gündoğdu-1 proje alanında %94 uzlaşma sağlanıp, kalan % 6’lık kesimdeki vatandaşlarımız uzlaşmaya olumlu bakmış ancak maalesef tapuları üzerinden ipotek, haciz gibi sınırlamaları kaldıramamıştır. Uzlaşmama tutanağı imzalanan vatandaşımız bulunmamaktadır. Gündoğdu-2 Kentsel Dönüşüm alanında ise hak sahiplerinin %100’ü ile uzlaşılmıştır.

Bir zamanlar şehrimizin göz bebeği olan, ancak günümüzde hemşehrilerimizin geçmeye çekindikleri eski Otogar ve çevresinde Porsuk-1 ve Porsuk-2 kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak ilan edilmiş olup ve plan/proje çalışmalarını 2021 yılı içerisinde tamamlanmıştır. Buradaki hak sahiplerinin görüşlerini ve isteklerini dikkate alarak kendilerinin inşaat çalışmalarını yürütebileceği bir proje hazırlanmıştır. Bakanlıkça 2013 yılında ilan edilen 27 hektar büyüklüğündeki Gündoğdu Riskli Alanı ile 2017 yılında ilan edilen 63 hektar büyüklüğündeki Küçük Sanayi Sitesi Riskli Alanında proje dahi hazırlanmamıştır. Ankara’dan verilen bu kararlar sadece Eskişehir’i ve Eskişehirliyi kaybetmeye mahkûm etmiş, belediyelerimizi ise bütün bu zorluklarla tek başına mücadele etmeye mecbur bırakmıştır. Ancak, kentimiz tamamen kendi çabası ile ülkemize bugün de örnek olmaya devam etmektedir. Özetle, yaşanan deprem felaketlerine ve toplumca yaşadığımız acılara rağmen AKP Hükümetinin gündemi hiçbir zaman ‘kentsel dönüşüm’ olmamış; bugüne kadar atılan tüm adımlar ve yapılan düzenlemeler ile dönüşüme ihtiyaç duyan alanlar yerine yalnızca yüksek rant potansiyeline sahip alanlar yenilenebilmiştir.”

* * *

Talat Yalaz haklı…

AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak ile AK Parti Eskişehir Milletvekillerinin derdi gerçekten “Eskişehir’de yaşanacak depremde insanların enkaz altında kalmaması” ise o zaman Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlattığı “Kentsel Dönüşüm” projelerinin onanarak bir an evvel hayata geçirilmesi için devreye girmeliler…

* * *