Bunu kabul eden insan sayısı o kadar az ki inanmakta da zorluk çeker herkes. Ülke olarak o kadar zorlandığımız bir alan ki her şeyin başlangıcı ve püf noktası olan matematik kanayan yaramız olmaya devam ediyor.Bu daha da devam edecek mi?
Ünlü İngiliz matematikçisi G.H.Hardy, 'Bir Matematikçinin Savunması' adlı kitabında matematiği 'yaratıcı bir sanat dalı' olarak tarif eder ve şöyle der: 'Matematik de müzik veya şiir gibi, estetik güzelliğe duyarlı bir kafa alışkanlığını geliştirip sürdürebilir, böylece de matematikçilerin, hatta diğer insanların mutluluğunu artırabilir.'
Bu durumda hayatımın en mutlu dönemlerinden birinin de üniversitede yüksek matematik eğitimi aldığım o dört yıl olması şaşırtıcı değil. Daha sonra müzikle, şiirle ve diğer sanat dallarıyla ilgili bambaşka (!) bir iş yaparken yaşadığım mutluluk da o dönemdekilerin aynısıdır. Velhasıl, Hardy çok haklıdır, matematik insanı mutlu eder.
Ne var ki hala öğrencilerin korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Öğrencilikten çıkmış, iş hayatına başlamış pek çok yetişkin için de bu böyle... Bunun altında yatanın matematiğe takılan 'anlaşılmazlık' yaftası olduğu sır değil. Bu yaftanın nedenleri başka bir yazının konusu. Sadece söyleyebileceğim, matematik için de 'Tanısanız seversiniz' cümlesinin kurulabileceği... Matematik zevklidir. Matematik heyecan verir. Matematik eğlendirir. Matematik dinlendirir. Hardy'nin dediği gibi estetiktir, sanattır...
Bütün bu tezleri savunacak şahane bir sergi var bugünlerde. Adı 'Imaginary Matematiğin Gözünden'... Aslında 'Imaginary', internette yer alan bir matematik iletişim platformunun adı. Oberwolfach Matematik Araştırma Enstitüsü kurmuş bu siteyi. Burası dünyanın farklı ülkelerinde gezici bir matematik sergisi düzenliyor, kendisiyle aynı adı taşıyan. Türk Matematik Derneği ve İstanbul Matematiksel Bilimler Merkezi girişimiyle Türkiye'de de gerçekleşti bu sergi. Önce İstanbul'da İş Sanat Kültür Merkezi'nde açıldı.
Görselleriyle, birbirinden ilginç programları ve oyunlarıyla, insanın ayağını yerden kesen, matematiğin mutlu ettiğini gösteren özenli bir sergi 'Imaginary'. Serginin en eğlenceli, en ilginç bölümlerinden biri SURFER adını taşıyor. Form ve formül, bir başka deyişle matematik ve sanat arasındaki ilişkiyi deneyimliyorsunuz SURFER ile. Dokunmatik bir ekran üzerinde bir takım şekiller görüyorsunuz, limon, çay bardağı vd. Bu üç boyutluların her birinin bir formülü var. O da ekranda yazılı. Bu formüller üzerinde dilediğiniz değişikliği yaptığınızda (x^2 yerine 3x^2 yazarak misal) formun nasıl değiştiğini görüyorsunuz. Ortaya birbirinden güzel, farklı formlar çıkıyor, değişikliklere paralel. Meyveler, tasarım nesneleri, doğa görüntüleri... Hazır bir formülle oynayarak hayalinizi resmediyorsunuz. Matematik bilmeniz gerekmiyor, sezginiz ve yaratıcılığınız size yardımcı oluyor. Daha sonra yarattığınız şeklin 3D çıktısını alabiliyorsunuz. Tamamen size ait bir form yaratmış sonra da onu elinize almış oluyorsunuz. Ne kadar heyecan verici bir deneyim olduğunu yazıyla ifade etmek zor, mutlaka denemek gerekiyor. Denemek ve sonra da büyülenmenize izin vermek.
Türk Matematik Derneği'nin hedefi 2018 yılında bu sergiyi en az 10 ile taşımak. 10 ildeki gençlerle buluşturmak. Dilerim, birileri destekler ve 81 ili de dolaşır, en kısa zamanda. Zira matematiği korkulu rüya olmaktan çıkarıp mutluluk kaynağı olarak algılatabilecek bir kudrette 'Imaginary'.