Aralık ayının nerede ise yarsına geldik. Yavaş yavaş seçim ateşi de alevlenmeye başladı. Siyasi partiler er meydanına indiler.
Diğer taraftan da Eskişehir'de milletvekili aday adayları da kendilerini göstermeye başladı.
CHP'de aday adaylığını ilk açıklayan Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi Kadir Kodak oldu. Kodak, meclis üyeliğinden istifa etti.
2018 yılında CHP'nin 3. Sıra milletvekili adayı olan ancak çok az oy farkıyla kaybeden Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy da aday adaylığını açıkladı.
CHP'de farklı isimlerde konuşuluyor. Ancak henüz resmi olarak açıklama yapmadılar.
Mevcut milletvekilleri Utku Çakırözer ile Jale Nur Süllü de aday adayları arasında.
AKİF ÇİZMELİOĞLU DA AÇIKLADI
AK Parti'de ise pek çok isim dillerde dolaşıyor. Resmi açıklama yapan yok. İl Başkanı Zihni Çalışkan'ın adı çok yoğun bir şekilde gündemde idi. Ancak emin kaynaklardan aldığım bilgiye göre Çalışkan, milletvekili aday adayı olmak için istifa etmeyecek.
Genel Merkez, 'Sen dur. Bize yerel seçimde lazımsın' demiş.
Odunpazarı İlçe Başkanı Ali Acar'da milletvekili aday adayı olmayı düşünüyordu.
Ancak bu kararından vaz geçtiğini bana açıklamıştı. Ancak kafası karışık, genel merkezden yeşil ışık yakılırsa istifa edebilir.
AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Hakan Çizmelioğluda milletvekili aday adayı olmayı ciddi ciddi düşünüyor. Hatta istifa mektubunu cebinde taşıyor. O da genel merkezin yakacağı yeşil ışığı bekliyor.
AK Parti'nin kuruluş yıllarında Gençlik Kolları Başkanlığı yapan, bugün ise il yönetimde olan Ahmet Akpınar ve yine il yönetim kurulu üyesi Metin Tezişçi'nin isimleri de gündemde.
Mevcut milletvekilleri Nabi Avcı ile Emine Nur Günay 3 dönem kısıtlamasına takılıyorlar. Nabi Avcı eğer aday yapılmazsa seçimlerden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da yeniden seçilmesi halinde cumhurbaşkanlığı köşkünde kendisine görev vereceği konuşuluyor.
Harun Karacan ise TOBB'dan destekli. Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun en yakın çalışma arkadaşları arasında idi. Eskişehir'den sıkıntı olursa İstanbul'dan aday yapılacağı bilgisi ulaştı. Olursa da şaşırmam.
DÜNDAR ÜNLÜ 1 VEYA 2. SIRADA
AK Parti'nin sevilen isimlerinden olan, 2018'de genel merkezin izniyle il başkanlığından istifa ederek milletvekili aday adayı olan Dündar Ünlü 4'üncü sıraya yazılmıştı. Buna rağmen küsmedi, 2 aylık seçim çalışması süreci içerisinde birinci sıra adayı gibi çalıştı.
2018 de Nabi Avcı, Harun Karacan ve Emine Nur Günay gibi isimlerden dolayı 4'üncü sıraya yazılan Ünlü'nün yaptığı bu fedakarlığın karşılığı olarak 2023 seçimlerinde eğer kontenjan gelmezse birinci, en kötü ikinci sırada yer alacağı duyumları alıyorum.
Dündar Ünlü 2'inci sırada aday gösterilse şaşırmam. Eskişehir'de AK Parti teşkilatı içerisinde en çok milletvekilliğini hak eden isim dersem herhalde itiraz eden olmaz.
MHP'DE ÜÇ ADAY ADAYI VAR
MHP'de 1 Kasım'da başlayan İl ve İlçe Başkanları ve yöneticilerinin istifa ve aday adaylığı için başvuru süreci1 Aralık'ta sona erdi. MHP İl Başkanı İsmail Candemir, süreç içerisinde Eskişehir de milletvekili aday adaylığı için3 ismin netleştiğini söyledi.
İl Başkan Yardımcısı Leman Sivri ile Odunpazarı İlçe Başkan Yardımcısı Satılmış Yaşar Doğan milletvekili aday adayı olmak için görevlerinden istifa etti.
Uzun yıllar MHP çatısı altında mücadele eden teşkilatın yakından tanıdığı isim olan Soner Güncan da müracaatını yapmış.
METİN NURULLAH SAZAK DA ADAY ADAYI
Sazak ailesinden olan 2018 seçimlerinde Eskişehir'den seçilerek parlamentoya girmeyi başaran Metin Nurullah Sazak'ında için aday adayı olacağını biliyorum.
Her ne kadar kendisi tarafından dillendirilmese de kendisine çok yakın olan isimler söylediler.
Bu durumda Sazak'ın yeniden liste başı olacağını düşünüyorum.
İYİ PARTİ'DE MÜRACAATLAR KONGRELERDEN SONRA
İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) tüm Türkiye'de il ve ilçelerde olağanüstü kongre yapılması kararı almıştı. Kongreler başladı. 29 Ocak'a kadar da il kongrelerinin tamamlanması hedefleniyor. Şubat veya martta da büyükkurultayın yapılması planlanıyor.GİK toplantısında 'milletvekili adayı olacak ilçe ve il başkanlarının kongrelerde aday olmamaları' yönündeki tavsiye kararı alınmıştı.
Milletvekili aday adaylığı müracaatları şubat ayı başına kadar sürecek. Kurultayın hemen ardından adaylar belirlenecek.
Bu nedenle Eskişehir'de pek çok isim dolaşıyor ancak resmi olarak müracaat eden henüz yok.
Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, 2023 seçimlerinde tekrar aday adaylığı için müracaat edeceğini açıklamıştı.
* * *
İÇECEK SÜT, YİYECEK PEYNİRBULAMAYACAĞIZ
Hayvancılık sektörünün, üreticinin sırtındaki yük iyice ağırlaştı. Yem başta olmak üzere girdi fiyatlarının artmasıyla çaresiz kalan üretici damızlık ve süt hayvanlarını tek tek kesime gönderiyor.
Çare bulunamaz ve damızlık hayvanlar, süt ineklerinin kesimlerinin önüne geçilemezse cebimizde paramız da olsa içecek süt, yiyecek ne de peynir bulamayacağız.
Süt ve süt ürünlerinin üretimin de ciddi olarak gerileme var. Bunun bir an önce önüne geçilmesi lazım. Bunun için de çiftçinin ciddi olarak desteklenmesi lazım. Süt ve etin satış fiyatları giderek yükseliyor. Hem et hem de süt fiyatlarındaki bu yükselmesinin nedeni üretimin ne yazık ki gittikçe düşmesi. Üreticiler yeterince desteklenmediği ve maliyetler kurtarmadığı için damızlık ve sağmal hayvanların kesimi hızla devam ediyor. Ne yazık ki hayvansal varlığımız bu kadar hızlı bir şekilde azaldığı içinde verim devamlı düşüyor. O yüzden de hem ette hem de sütte fiyat artışları bu gidişle devam edecek. Özellikle üreticiye yönelik yapılması gereken desteklemelerin bir an önce düzeltilmesi gerekir.
AİLE TİPİ İŞLETMELER KORUNAMADI
Ne yazık ki aile tipi işletmeleri koruyan, evinde birkaç ineği olan kişileri koruyucu tedbirler alınmadı. Aile tipi işletmelerin çok önemli olduğunu dillendirilse de maalesef dikkate alınmadı. 3-4 ineği olan insanlar üretime ciddi katkı sağlıyorlardı. Bunları desteklemek çok önemliydi. Şu anda neredeyse aile tipi üretici kalmadı gibi bir şey. Hepsi bıraktılar.
Diğer daha büyük ölçekli üreticilerde aynı sıkıntıları çekiyorlar. Ve gittikçe bunun sonucu olarak da üretimde azalıyor. Bir an önce desteklemelerin yeterince yapılması, yem fiyatlarının düşürülmesi, süt desteğinin artırılması, üreticiye diğer konularda da destek verilmesi hayvancılığımızı kurtarma adına yapılmalı.
Ama ilk etapta ekonomi, yani bir an önce bu insanlar sütten para kazanmaya başlamalılar ki üretime devam etsinler. Hiçbir işletmeci maliyetini bile karşılayamadıkları bir sektörde durmak istemez.
ÜRETİCİNİN SABRI TAŞTI
Tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yetebilen bir ülke iken bugün her şeye dışarıdan ithal ediyoruz.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, 'Gerekeni yapıyoruz. Biraz beklerseniz bunların hepsinin üstesinden geleceğiz. Sabredin' şeklinde bir açıklama yaptı. Ama üreticiler ne kadar sabredebilsin? Nasıl bir iyileştirme olacak? Daha ne kadar bekleyebilir? Hayvanlar her gün yoğun bir şekilde kesiliyor. Verimli bir hayvanın kesilmesi, tekrar alttan yeni neslin gelip aynı verimli hale gelebilmesi belli bir süre geçecek. O yüzden bakanlığın yaptığı proje, düşündükleri çıkar yol neyse çok geç olmadan bir an önce faaliyete geçirmeli.
'MİLLETİN SIRTINDAN GEÇİNE GEÇİNE BU HALE GELDİK'
Yazımı yazarken besicilik yapan, ancak artan maliyetleri karşılayamadığı için hayvanlarının bazılarını satan bazılarını ise kesime gönderen bir arkadaşımEskişehir Süt Üreticileri Birlik Başkanı Yüksel Gedik'in açıklamasını gönderdi.
Açıklamayı okudum. Yukarıda benim yazdıklarıma benzer sözler söylemiş.
Gedik şöyle diyor:
'Son aylarda üst üste gelen zamlar, enflasyonun oranları, dövizin artması ile birlikte baş gösteren hayat pahalılığı vatandaşı zora soktu.Pazarda, markette ürünlerin her geçen gün zamlanması nedeniyle etiketler de günden güne değişir hale geldi.
Artan enflasyon süt ve süt ürünlerinin de fiyatını etkiledi.Son zamanlarda süte gelen zam sonrası peynir fiyatları uçuşa geçti.Peynir fiyatı ortalama 115-165 TL arasında iken dana kıyma dana kuşbaşı fiyatları ise 125-150 liradan satılıyor.
'iki sene sonra içecek süt, yiyecek peynir olmayacak'
Hayvanlar kesime gidiyor. Her geçen gün bu sayı artıyor. Türkiye'de 2 milyon inek kesildi, damızlık kalmadı artık. İki sene sonra içecek süt, yiyecek peynir olmayacak. Peynir 300-350 TL olacak. Sütü biz 9 liradan satıyoruz peynir, yoğurt marketlerde ateş pahası. Burada bir dengesizlik var bunların denetlenmesi gerekiyor. Eski fiyatları göremeyeceğiz artık.
ÜRETMEK ÇOK PAHALI
Hayvancılığın artık bir cazipliği kalmadı çünkü yem, elektrik, mazot pahalı. Üretmek çok pahalı artık bu yüzden insanlar hızla hayvancılıktan kaçıyor. Üretici kalmayınca da et, süt fiyatları yükseliyor. Yurtdışında da gıda krizi var, eskiden yurtdışından getiriyorlardı, dövizde uygundu iç piyasada çok fazla etki yapmıyordu. Ama şimdi dövizdeki en ufak bir dalgalanma iç piyasayı etkiliyor.'
* * *
2017 yılında adrese dayalı nüfus sayımında 80 milyonu aşan Türkiye'nin nüfusu 2023 yılında 87 milyon, 2040 yılında ise 100 milyonu aşması bekleniyor. Türkiye'nin et tüketimi de önümüzdeki dönemde nüfus artışıyla aynı doğrultuda artacak. Ancak önlem alınmaz ise et ve süt ile birlikte süt ürünleri bulmakta ya zorluk yaşayacağız ya da fiyatlarının aşırı artmasıyla alamayacak duruma geleceğiz.
* * *
FIKRA:
MENEMEM
İzmir'den trene binen yaşlı teyze, kondüktöre Ege şivesiyle,'Menemene gelence beni haber et yavrıım unutma' der.
Gecenin ilerleyen saatlerinde kondüktör Menemen'i geçer geçmez yaşlı teyzenin Menemen'de ineceği aklına gelir, hemen makiniste gidip haber verir.
Makinist de, 'gecenin bu saatinde teyzeyi buralarda indiremeyeceğimize göre geri geri gideceğiz, soran olursa tren makas değiştiriyor deriz' der.
Tren yarım saat geri geri giderek Menemen'e gelinir ve kondüktör gidip teyzeye 'Hadi teyze Menemen'e geldik' diye haber verir.
Teyzem 'Sağol yavrıııııııııım' der ve çantasını açıp ilacını içer.
* * *