Geçtiğimiz Çarşamba günü köşemde; 'Eskişehir'de depreme dayanıksız okul var mı?'Diye yazmıştım.
Gerek Jeloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Can Ayday gerekse Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Muammer Tün peş peşe yaptıkları açıklamalarında Eskişehir'de 6.4 büyüklüğünde deprem olma takvimin giderek yaklaştığına dikkat çekmişlerdi.
Ben de o yazımda, İstanbul'da depreme dayanıksız olduğu belirlenen 93 okulun boşaltığını,'Eskişehir'de de depreme dayanıksız okul olup olmadığı konusunda araştırma, inceleme yapıldı mı?' Diye sormuştum.
Yazıma valilikten veya İl Milli Eğitim Müdürlüğünden yanıt gelmedi.
* * *
Yazımın yayınladığı tarihden bir gün sonra İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Dr. Arslan Kabukcuoğlu ve Eğitim İş Şube Başkanı Hüseyin Yurtman'da açıklama yaparak 'Eskişehir'de depreme dayanıksız okul var mı?' diye bir kezde onlar sordu.
Kabukcuoğlu, 3 yıl önce 20 Şubat 2020 tarihinde dönemin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yanıtlaması için soru önergesi vererek Eskişehir'de bulunan 610 okuldan kaçının deprem performansı değerlendirmesinden geçtiğini, bu değerlendirmelerde güçlendirilmesi, tahliye edilmesi ve yıkılma kararı alınan okulların sayısının kamuoyu ile paylaşılmasını istemişti.
Kabukcuoğlu'na, dönemin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 15 Nisan'da cevap vermiş:
'Eskişehir'de 64 okul binasının inceleme kapsamına alındı. 31'i için yıkım, 14'ü için güçlendirme kararı alındı. 2 okul sağlam çıktı, 17 okulun ise hala tetkik çalışmalarıdevam ediyor.'
İYİ Parti Milletvekili'nin soru önergesinin üzerinden üç yıl geçti. Eski Bakan Selçuk'un yapılan incemeler sonucu 31'i için yıkım, 14'ü için güçlendirme kararı alındığı, 2 okulun sağlam çıktığı, 17 okulun ise hala tetkik çalışmalarının devam ettiği açıklamasının üzerinden de üç yıl geçti.
Bu süreçte yıkılması gereken okullar yıkıldı mı? Teknik çalışmaları devam ettiği belirtilen okulların durumu nedir?
Bu konuda valilikten veya İl Milli Eğitim Müdüründen yanıt bekliyorum.
İYİ Parti Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu da, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konuda vakit kaybetmeden Eskişehirlilerinaydınlatmasınıistedi.
'Eskişehir'de risk taşıyan okullar var'
Eğitim-İş Eskişehir Şube Başkanı Hüseyin Yurtman da, Eskişehir'in 2'nci derece deprem bölgesinde olduğunu hatırlatarak şu önerilerde bulundu:
'Deprem riski taşıyan, güçlendirmeye ihtiyaç duyulan okullarımız mevcut. Bir an önce bu çalışmalar yapılmalı ve tamamlanmalı. Eskişehir'de bazı okullar yıkılarak yeniden yapıldı. Bazıları yapılmaya çalışılıyor ve güçlendirme yapılan okulları da biliyoruz. Ancak şunu da bilelim ki deprem riski taşıyan, güçlendirmeye ihtiyaç duyulan okullarımız da mevcut. Bir an önce bu çalışmalar yapılmalı ve tamamlanması gerek'.
* * *
Geçtiğimiz günlerde Eğitim-Sen Şube Başkanı Faik Alkan'da Eskişehir'de depreme dayanıksız okullar olup olmadığını sormuştu.
Amacım velileri ve öğrencileri korkutmak değil.
Bilakis depreme dayanıksız okullar var ise bir evvel boşaltılıp öğrencilerin can güvenliklerinin sağlanması konusunda önlemlerin alınması konusunda ilgilileri harekete geçirmek.
* * *

Malatyalı iş insanları prefabrikev yaptırıyorlar
Eskişehir'de yaşayan Malatyalı iş adamları 6 Şubat'ta yaşanan büyük deprem felaketinden sonra konutları yıkılan veya zarar gören depremzedelerin barınma ihtiyaçlarını karşılamak için deprem bölgesine prefabrik evler oluşturuyorlar.
Eskişehirli üç iş insanın yaptırmaya başladıkları prefabrik evleri gerek Orhan Aydın gerekse Eyyüp Yılmaz'ın sosyal medyadaki paylaşımlarından görünce çok gururlandım.
Malatlayalı olan MHP Tepebaşı Belediyesi Meclis Üyesi ve Ufuklar Mobilya sahibi çok eskiden beri tanıdığım kardeşim Eyyüp Yılmaz'a telefon ettim. Malatya'da depremin yaşandığı Yeşilyurt'ta olduğunu söyledi. Yaptırdıkları prefabrik evler hakkında bilgi aldım.
Yılmaz, AYD Yapı Şirketi Kurucusu Orhan Aydın, Has Otomotiv İşletme sahibi Süreyya Öngel ile birlikte Eskişehirli diğer yardım sever iş adamlarınında katkılarıyla tuvaleti de içerisinde olan 50 adet Malatya Yeşilyurt, 50 adet Kahramanmaraş Elbistan'a 50 adet de depremden zarar görenlere prefabrik evler kurmaya başladıklarını söyledi. Bir farklı ildeki bölgeye de 50 adet prefabrik ev kuracaklarının da altını çizdi. Depremin yaşandığı bölgedeki barınma ihtiyacı olan depremzedeler için oluşturulmaya başlandıklarıprefabrilk evlerin bir haftaya kadar tamamlanacağını da söyledi.
Depremin yaralarını millet ve devletle el ele vererek sarmaya çalıştıklarınıda belirten Eyyüp Yılmaz, vatandaşların ayni ve nakdi olarak deprem bölgelerine destek için seferber olduklarını gördüğünü de belirterek, 'Bu süreçte en önemli ihtiyaçlardan birisinin barınma sorunu. Rabbim bizlerin dirliğini, birliğini daim etsin. İnanıyoruz ki bu zor günleri el birliği ile atlatacağız. Eskişehirli yardımsever iş insanlarının da, depremin ardından deprem bölgesi için açılan yardım kampanyalarına maddi yardım yapıyorlar. Ancak Malatya'da yetişmiş atalarımızın, aile büyüklerimizin mezarları bulunan Eskişehir'de yaşayan iş adamları bunun yeterli olmayacağını düşünerek prefabrik evler kurmaya karar verdik. Hemen kurulumlarına başladık' dedi.
Yılmaz, kendilerinin ellerinden geleni yaptıklarını, bu gayretlerini gören Eskişehirli diğer iş insanlarının kimisinin kereste verdiğini, kimisinin kapı pencere yaptığını, ne yapabiliyorlarsa seferber olduklarını da vurgulayarak, 'Bu dayanışmalarından dolayı kendilerine çok teşekkür ediyoruz, insanlarımızın kenetlenmesi gerçekten çok müthiş, duygulanmamak elde değil' diyerek toplamda 150 adet prefabrik evler inşa ettiklerini, ancak çok daha fazla konut ihtiyacı olduğunun da altını çizdi.
Kendilerine yaptıkları bu hayırdan dolayı teşekkür ettim.
* * *

Deprem hakkında bilimsel gerçekler!
Dün yazmıştım. İnsanlar bilim insanların söylemleri yerine özellikle Astrolokların söylemlerine inanıyorlar.
Dünkü yazımı okuyan eski dost ve ağabeyim sevgili Osman Cemoğlu ise internette gördüğü benim yazımı da destekleyen bu yazıyı göndermiş.
İlgisinden dolayı kendisine teşekkür ederim.
Deprem hakkında bilimsel gerçekler!
Dünyanın en saygın jeoloji kurumlarından olan ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS), depremle ilgili en çok sorulan sorulara yanıt verdi. İnsanların müdahalesiyle deprem üretilir mi? Hayvanlar depremi hissedebilir mi? Depremin haberci havası var mı? İşte detaylar.
DEPREMLER TAHMİN EDİLEBİLİR Mİ?
Hayır. Ne USGS ne de diğer bilim adamları büyük bir depremi tahmin edebildi. Bilim insanları, yalnızca belirli bir alanda belirli bir yıl içinde önemli bir deprem meydana gelme olasılığını hesaplayabilirler. Bir deprem tahmini 3 unsuru tanımlamalıdır: Tarih ve saat, yer ve büyüklük.
İNSANLARIN MÜDAHALESİYLE DEPREM ÜRETİLİR Mİ?
Bazı uzmanlara göre nükleer bombalarla üretilen sarsıntılar ya da derin madencilik faaliyetleri fay hatları üzerinde belirli etki yaratabilir. Ancak bunun yüksek sismik hareketlere dönüştüğü yönünde bugüne kadar kanıtlanmış bir bilgi yoktur.
DEPREMİN HABERCİSİ VAR MI?
Büyük fırtına sistemleriyle (tayfunlar, kasırgalar, vb.) ilişkili çok büyük alçak basınç değişikliklerinin fay kayması olaylarını tetiklediği bilinmektedir. Ancak meteorolojik olaylar ile deprem arasında bilimsel kesin kanıta ulaşılamamıştır.
GÜNEŞ PATLAMALARI DEPREME YOL AÇAR MI?
Güneş patlamaları ve manyetik fırtınalar, toplu olarak 'uzay havası' olarak bilinen bir dizi fenomene aittir. Modern uygarlığın teknolojik sistemleri ve faaliyetleri değişen uzayhava koşullarından etkilenebilmektedir. Ancak, uzay havası ile depremler arasında nedensel bir ilişki olduğu hiçbir zaman kanıtlanamamıştır.
* * *

TAKVİYE EDİLMİŞ ESKİŞEHİRSPOR BU MU?
Ligin 21. HaftasındaHacettepe 1945 Spor maçı öncesi Trabzonspor Kulübüne olan borcun kapatılmasının ardından transfer tahtasını açan Eskişehirspor Kulübü yönetimi 17 futbolcu transfer etti.
Transfer edilen futbolcuların çoğunun geldikleri kulüplerde 18 kişilik kadroda yedek bekleyen veya kadroya bile girmeyen fubolcular oldukları yorumları yapıldı.
Şahsen ben bu yorumlara çok fazla takılmayarak transfer edilen futbolcuların oynanan hazırlık maçları öncesinde Eskişehirspor Kulübüne ciddi katkılar yapacaklarını düşünüyordum.
6 Şubat sabahı Kahramanmaraş merkezli 10 ilde meydana gelen büyük deprem felaketi nedeniyle TFF ligleri 3 Mart 2023 tarihine kadar erteledi.
Bu ertelemenin transfer edilen futbolcuların, yeni teknik direktörün eskilerle kaynaşması, uyum sağlaması açısından bir fırsat olacağını düşünüyorduk.
Başkan Erkan Koca ve yönetim bu arayı değerlendirmek adına takımı Antalya'ya kampa götürdü.
Kamp öncesi iki hazırlık maçı yapılması plandı. Daha sonra üçe çıktı.
Eskişehirspor Antalya kampının ilk hazırlık maçında Gürcistan 1. Ligi rezerv takımlarından Saburtalo II ile karşılaştı. Maç 1-1'lik beraberlikle bitti.
Hadi dedik Azarbeycan takımı bizden daha iyi. Beraberlik normal yorumu yaptık. İkinci hazırlık maçında Bölgesel Amatör Lig ekiplerinden Kumluca Belediyespor ile karşılaştı. Bu maçı 2-1 kaybedince doğrusu kafamızda soru işareti oluştu.
2 ve 3. Ligde forma giyen tecrübeli dediğimiz futbolcularında yer aldığı bu maçın kaybedilmesi gelecek adına kafamızdaki soru işaretlerini daha da artırdı.
Kamptaki son maçta 3. Lig ekiplerinden Kepez Belediyespor ile karşı karşıya gelen Eskişehirspor 4-2 mağlup olunca önümüzdeki hafta başlayacak olan lig için hiçte iyi bir sinyal vermedi.
'TAKIM HAZIR DEĞİL'
Eskişehirspor'un Antalya'daki kampına giden ES Grup'tan Ahmet Deniz Canoruç ile Aytaç Ersoy'un Kepez Belediyespor maçından sonra ES TV'de yaptıkları yorumlarını dinledim. Siyah-Kırmızılı takımın savunmada ciddi hatalar yaptığını, takım hazır bir görüntü vermediğini, yorgun göründüğünü söylediler.
4 günde üç hazırlık maçı, 2 mağlubiyet bir beraberlik. Eğer yeni futbolcuların performansı hazırlık maçlarında göründüğü gibiyse 17 futbolcu transfer eden Eskişehirspor'un lige tutunabilmesi zor.
Siyah Kırmızılılar hafta sonu ligin 3'üncü sırasında bulunan ve play-off için mücadele eden Karbel Karaköprü Belediyespor ile karşılacak. Rakip güçlü. Eğer takviyeli Eskişehirspor bu maçı kazanamaz ise ligde kalması da zora girer.
* * *
Şimdi birileri çıkıp, 'Canım bunlar hazırlık maçı. Yensen de yenilsen de önemi yok' diyebilir.
Bölgesel Amatör Lig ekiplerinden Kumluca Belediyespor'a yenilmeyi içinize sindirebiliyorsanız onu bilemem. Ben sindiremedim.
* * *