Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan önce 7.7 ardından 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 10 ili etkiledi. Binlerce bina yıkıldı, 35 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti.
10 ili kapsayan deprem de konutları yıkılan barınacak yerleri olmadığından veya depremin yarattığı psikolojiden etkilenenler Türkiye'nin dört bir bölgesine göç ettiler.
80 bin 278 vatandaşımız ise enkazdan yaralı olarak kurtarıldı. 200 bini aşkın depremzede diğer illere tahliye edildi.
Kimileri otellere, kamu misafirhanelerine ve KYK yurtlarına yerleşti. Kimileri ise yardımsever vatandaşların temin veya tahsis ettikleri evlerde ikamet edecekler.
Kamuda çalışanlar hangi illerde ikamet etmek istiyorlarsa tayinleri oraya yapılacak.
Deprem bölgesinden aileleriyle birlikte farklı illere yerleşen öğrenciler var.
Bu öğrenciler 2022-2023 eğitim-öğretim yılını gittikleri şehirlerde mi tamamlayacaklar?
DEPREM BÖLGESİNDEN GÖÇ EDEN ÖĞRENCİLER NE YAPACAKLAR?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki tüm okullarda 2'nci dönemde devam şartı aranmayacağını söyledi. Peki bu öğrenciler devam ettikleri sınıfları 2023-2024 eğitim-öğretim yılında tekrar mı edecekler yoksa bir üst sınıfa mı geçecekler?
Bu konuda bir açıklama yapılmadı.
İkincisi deprem bölgesinden farklı illere göç eden ailelerin çocukları 20 Şubat'ta başlayacak okullara devam etmek isterlerse ne yapacaklar?
Örneğin Eskişehir'e gelen depremzede aileler ve çocukları otellere, hayırseverlerin açtıkları evlere, misafirhanelere, KYK yurtlarına yerleşti.
O öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için devlet ve özel okullar kontenjan ayırmalı.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer,depremlerin ardından 71 ilde, okul öncesinden liseye kadar tüm eğitim kademelerinde okulların 20 Şubat'ta açılacağını, 10 ilde ikinci dönem tüm sınıf ve kademelerde devam şartı aranmayacağını belirtti.
Bakan Özer, 'Çadır merkezleri, yurtlar, konteyner merkezleri gibi konaklama alanlarını, taşımalı eğitim kapsamına aldık. Buradaki öğrencileri, ücretsiz olarak okullarına taşıyıp geri konaklama alanlarına taşıyacağız. 10 ilde aileler isterlerse diğer illerdeki okullara çocuklarını nakledebilecekler. İlkokul ve ortaokullarda kapasite sorunumuz bulunmamakta. 10 ilde liselerde 1 milyon 29 bin öğrencimiz var. Bu öğrenciler için 71 ilde, 1 milyon 279 bin öğrenci kapasitesi oluşturduk. Şu ana kadar bu kapsamda 3 bin 681 öğrenci nakillerini diğer illere aldırdı' dedi.
DEPREMZEDELERİN HABERİ YOK
Milli Eğitim Bakanı Özer, depremzede öğrenciler için taşındaki illerdeki okullarda kontenjan ayırdıklarını söyledi.
Bundan depremzede ailelerinin haberleri yok.
Dün emekli bir öğretmen arkadaşım öğretmen evinde kalan depremzede aileler ile sohbet etmiş. Onlar çocuklarını eğitim-öğretimden geri kalmamaları için okula göndermek istediklerini ancak bunun nasıl olacağı konusunda bilgilerinin olmadığını söylemişler.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü deprem bölgesinden gelen ailelerin çocuklarının okula devam etmek istemeleri halinde ne yapacakları konusunda bilgilendirme yapmalı.
O çocukların okul kıyafetleri, ders kitapları, kırtasiye ihtiyaçları İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından karşılanmalı.
Bu sayede yaşadıkları deprem travmasını da atarlar.
Deprem bölgesinden gelen öğrenciler arasında özel okullarda eğitim-öğretim gören öğrenciler de olabilir. Valiler ve Milli Eğitim Müdürleri barındıkları illerde de özel okula gitmek isteyen öğrenciler için özel okullardan ücretsiz kontenjan talebinde bulunmalı.
Veya Özel Okulların sahipleri kendiliğinden kontenjan açmalı. Kontenjan üzerinde talep olması halinde kura çekilerek belirlenmeli. Bu öğrencilerin okula geliş gidiş yol masrafları valilik veya Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından karşılanmalı. Veya hayırsever vatandaşlara ricada da bulunabilinir.
DERSHANELERDE TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMALI
Özel okullar gibi dershanelerde elini taşın altına koymalı. Onlarda kapasitelerini çok fazla sıkıntıya sokmayacak depremzede öğrenciler için kontenjan ayırmalı. Dün bir haber sitesinde gördüm. Önder Dil Dershanesi kontenjan açmış. Diğer dershanelerde üçer-beşer deprem mağduru öğrencilere kapılarını açmalı.
Hani diyoruz ya;'bu bir seferberlik görevi. Birlik beraberlik içerisinde bu yaşanan deprem felaketin el birliği ile aşacağız' diye.
İşte özel okullar ve dershanelerde bu seferberliğe destek vermeli.
* * *
ALKIŞLAR SİZE ÇOCUKLAR
KYK yurtları Kahmaranmaraş merkezşli 10 ilde meydana gelen depremden sonra kaldıkları konutları yıkılan ve ciddi zarar gören depremzedelerin yerleşime açıldı. Üniversitelerin de 'uzaktan eğitime' geçmesiyle memleketlerine dönmek için KYK yurtlarındaki odalarını boşaltan üniversiteliler depremzedeler için masalarını dolu bıraktı.
Bazı üniversite öğrencileri, yurttaki odalarına yerleştirilecek depremzedeler için,'İlk duyduğumuzdan beri kalbimiz de dualarımız da sizinle ve hep sizinle olacak' gibi notlar ile birlikte masalarına temiz kıyafet, yiyecek ve temizlik ürünleri bırakarak dayanışma örneği gösterdiler.
Üniversite öğrencilerinden bazıları ise, yurttaki odalarına yerleştirilecek depremzedeler için;'Öncelikle hepinize çok geçmiş olsun. Umarım hepiniz iyisinizdir.İlk duyduğumuzdan beri kalbimiz de dualarımız da sizinle ve hep sizinle olacak.Biz işinize yarayacağını düşündüğümüz bazı şeyler bıraktık. Hiç açılmamış eşyaları sizin için aldık. Öteki çantada da kuru gıdalar var. Fındık ve cevizi Trabzon'da kendi ellerimle topladım. Öğrenci olduğumuz için ancak bu kadar yardımcı olabildik'gibi notlar bırakmışlar.
* * *
Bu notlar deprem bölgesinden gelerek öğrencilerin odalarına yerleşen depremzedeleri çok duygulandırmış.
Salı günü akşam saatlerinde bir arkadaşım telefon etti. Osmangazi Üniversitesi'nin yanındaki KYK yurdunda kalan yeğenini İzmir'de ikamet etmekte olan ailesinin yanına gönderecekmiş. 'Senin araban var. Evinde üniversiteye yakın. Üç tane bavulu var. Otogara bırakabilirmiyiz' dedi.
KYK yurdunun önünde buluştuk.
Kız öğrenci idi.
Otogara giderken sohbetb ettik.
'Ailem İzmir'den kıyafet alıp göndermişti. Onları bir kez bile giymek nasip olmadı. Benim kaldığım odaya yerleşecek ailenin benim yaşlarımda kızı vardı. Eğer kabul ederseniz bu giysilerimi sana bırakmak istiyorum dedim. Kız boynuma sarılarak ağlayarak teşekkür etti. Cebim de az miktarda para vardı. Onu da o kıyafetlerin arasına bıraktım' dedi.
* * *
Bu birlik-beraberlik duygusu bizde yok olmadığı sürece Türk milleti olarak biz bu tür felaketlerin yarasını çok çabuk sararız.
Allah bir daha bu tür felaketler yaşatmasın.
Ama sadece Allah'a dua etmek yetmiyor.
Konutlarımızı, okullarımızı, otellerimizi, kamu binalarımızı yaparken deprem yönetmeliğine uygun inşaa etmeliyiz.
Kahramanmaraş merkezli depremden sonra uzmanlar TV'lerde konuşuyor. Yaklaşan bir başka tehlike İstanbul merkezli depreme dikkat çekiyorlar.
Bunun da tarihinin giderek yaklaştığını söylüyorlar.
Eğer bugünden önlemi almaz, depreme dayanıksız konutları bir an evvel belirleyip boşaltmazsak 10 ilde yaşadığımız deprem felaketinden kat kat fazla bir felaketi tekrar yaşabiliriz.
1999 Marmara ve Düzce ve bu süreç içerisinde yaşadığımız depremlerden ders almadık. Bari yaşadığımız bu son depremden ders çıkaralım.
* * *
Yazımım başlığını 'alkışlar çocuklar' diye atarak kaldıkları yurtları boşaltırken odalarına yerleşecek depremzedelere temiz kıyafet, yiyecek ve temizlik ürünleri bırakan üniversite öğrencilerini kutlamıştım.
Eskişehir'de 10 ilde meydana gelen depremden sonra depremzedeler için harçlıklarını, kumbaralarını bağışlayan küçük yüreklerde olmuştu.
Onları köşemde yazmıştım.
Küçük yüreklerin bu tür yardımları devam ediyor.
Eskişehir'de öğrenim gören ilkokul öğrencileri Mihrimah Demir ve Eslem Kocayıldız, biriktirdiği 210 TL harçlığı depremzedelere göndermesi için Vali Ayyıldız'a teslim etti.
Günyüzülü kardeşlerden örnek davranış
Eskişehir'in Günyüzü ilçesinde ilköğretim 1'inci ve 7'nci sınıf öğrencileri Elise ve Mustafa Can Oruç isimli iki kardeş, kumbaralarında biriktirdikleri harçlıklarını deprem bölgesine gönderdi.
İki kardeşi makamında kabul eden İlçe Kaymakamı Gökhan Arslan, bu örnek davranışlarından dolayı teşekkür etti.
Oruç kardeşlerin beraberlerinde getirdikleri kumbaralarındaki harçlığın miktarının önemli olmadığını da belirten Kaymakam Arslan, 'Burada önemli olan çocuğundan yaşlısına herkesin seferberlik ruhuyla hareket etmesidir' dedi. Kaymakam Arslan daha sonra Elise ve Mustafa Can Oruç'un bağışlarını AFAD hesabına gönderilmek üzere bankaya yönlendirdi.
Iraklı genç kumbarasıNI depremzedelere bağışladı
Eskişehir'de yaşayan 15 yaşındaki Irak Türkmeni Bera Muyasser, kumbarasında biriktirdiği parayı gönüllü olarak depremzedelere bağış yaptı.
Eskişehir'de yaşayan Irak Türkmeni Bera Muyasser'de '15 yaşında Irak Türkmeniyim. Eskişehir'de 6 senedir yaşıyorum. Eskişehir Sarar İmam Hatip Lisesi'nde 9'uncu sınıfta okuyorum. Ben ve kardeşlerim, 'biz kardeşiz, biz biriz, yaramız birdir' diyoruz. Eskişehir Irak Türkleri Derneği'nin deprem bölgesine göndermek için yaptığı maddi bağışa katıldım. Kumbaramda biriktirdiğim parayı, seve seve depremzedelere bağışlamak bağışladım' dedi.
Depremzede çocuklara oyuncak kampanyası
Tepebaşı Belediyesi Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından başlattığı yardım kampanyasına devam ediyor. Tepebaşı Belediyesi Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından deprem bölgelerine ihtiyaç malzemesi ulaştırmaya devam ediyor. Bu çerçevede depremden hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkilenen çocukları da unutmayan Tepebaşı Belediyesi, 'Her Oyuncak Mutlu Bir Çocuk' sloganı ile depremzede çocuklar için oyuncak kampanyası başlattı. Kampanya çerçevesinde birinci el ya da kullanılabilir temiz durumdaki oyuncaklar, Çocuk Sanat ve Kültür Merkezleri ile Erken Çocukluk Eğitim Merkezlerine teslim edilebiliyor.
* * *