Yaklaşık 2 aydır süren seçim yarışı pazar günü tamamlandı. Aylardır siyasi partilerin liderleri meydanlarda konuştu. Seçmenleri kendi partilerine veya oluşturdukları ittifaka oy vermelerini istediler.
14 Mayıs günü liderler sustu seçmen sandıkta oyunu vererek tercihini yaptı. Yani son sözü seçmen söyledi.
Sandıktan çıkan sonuç ülkemize, milletimize hayırlı olsun.
ANKETLER YANILTTI
Seçim öncesi hemen hemen tüm anket şirketlerinin yaptıkları kamuoyu araştırmalarını takip ettim.
Birçok anket şirketi cumhurbaşkanlığı seçimin birinci turda biteceğini, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı seçileceğini yayınladı.
3 veya 4 ankette ise pazar günü sandıktan çıkan sonuca yakın anket yayınladılar.
Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı, TBMM'de ise 'millet ittifakının' birinci çıkacağını yayınlayan anket şirketlerinin taraflı oldukları ortaya çıktı.
CHP GENÇLERİN OYUNU ALAMADI
5 milyona yakın 18 yaşını dolduran genç seçmen 14 Mayıs seçimlerinde sandık başına giderek ilk kez oy kullandı.
İlk kez oy kullanan genç seçmenin büyük çoğunluğunun CHP'ye oy verecekleri iddia edilmişti.
Ancak CHP'nin veya 'Millet İttifakının' aldığı oylara baktığımda bu iddiaların doğru olmadığı ortaya çıktı.
Genç seçmen, 'Benim oyuma kimse ipotek koyamaz' dedi.
Gençler Kılıçdaroğlu'na oy vermediler. Muharrem İnce adaylıktan istifa etmeseydi gençlerin oyunu alabilirdi. Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesiyle gençlerin çoğunluğunun Sinan Oğan'a oy verdiğini düşünüyorum.
MHP'LİLER PARTİLERİNE SAHİP ÇIKTILAR
Seçim öncesi yapılan anketlerin pek çoğunda MHP'nin baraj altında kalacağı sonuçlar yayınladılar.
MHP'liler partilerine sahip çıktı. Yüze 10'un üzerinde oy alarak 50 milletvekili çıkarmayı başardı.
Geçtiğimiz cumartesi günkü yazımda, Eskişehir'de MHP ve Ülkücüler MHP'ye oy vermeyeceklerini yazmıştım.
Bu benim öngörüm değildi.
Köprübaşında bir kahvede arkadaşlarla sohbet ederken ellerinde CHP ve İYİ Parti bayraklarıyla gelen önceden tanıdığım MHP ve Ülkücülerin bizzat söylemleriydi.
Pazar günü yapılan seçimde özellikle Eskişehir'de MHP'ye çıkan oylara baktım.
2018 seçimlerine göre düşüş var. Eskişehir'den milletvekili çıkaramadı. Bu da MHP'lilerin partilerine oy vermediklerinin göstergesi.
SİNAN OĞAN VE MUHARREM İNCE
TARAFTARLARI 2. TURDA KİME OY VERECEK?
Cumhurbaşkanı adaylarından eski CHP'li Muharrem İnce seçime iki gün kala hakkında çıkartılan çirkin iddialar üzerine adaylıktan çekildi.
İnce'nin adaylıktan çekilmesinin CHP'ye yarayacağını düşünenler vardı.
Ancak sandıktan çıkan sonuca baktığımda öyle olmadığını gördüm.
'ATA İttifakının' adayı Sinan Oğan aldığı oylarla büyük sürpriz yaptı.
Yüzde 5'in üzerinde oy alan Sinan Oğan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda kilit isim oldu.
15 gün sonra yapılacak seçimlerde ikinci turda Sinan Oğan'a oy veren seçmenin kime oy verecek?
Cumhurbaşkanı ve 'Cumhur İttifakı' adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,50 oy aldı. Oğan'a destek veren seçmenin yüzde biri dahi Erdoğan'a oy verse seçimi kazanma ihtimali yüksek.
İkinci turda Oğan'a destek verenlerin yüzde 4'ü CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'ndan yana tercihini kullansa seçilmesine yetmiyor.
Seçim öncesi Sinan Oğan'a oy vereceklerini söyleyen seçmenlerin çoğu cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a destekleyeceğini söylemişti.
Oğan'a destek verenler oyu kıymete bindi.
CUMHUR İTTİFAKI PARLAMENTODA YİNE ÇOĞUNLUKTA
Parlamentoda Cumhur İttifakı kesin olmayan sonuçlara göre 266 milletvekili çıkararak yine çoğunluğu sağladı.
Millet İttifakı beklediği sonuca ulaşamadı.
169 milletvekili çıkararak azınlıkta kaldı.
Bu şunu gösteriyor Millet İttifakı'na katılan Demokrat, DEVA, Gelecek, Saadet Partilerin kazandıkları milletvekili sayısını düştüğümüzde CHP'nin vekil sayısı 2018'e göre düştü.
İTTİFAK CHP'Yİ KAZANDIRAMADI
Resmi olmayan verilere göre; Meclis'te çoğunluk Cumhur İttifakı'nda gözüküyor. Gelecek, Saadet, DEVA ve Demokrat Parti'nin CHP listelerinden girdiği seçimde ortaya çıkan tablo ise tam bir hayal kırıklığı oldu. 2018 seçimlerinde 22.6'lık oy oranına ulaşan CHP, bu seçimde 4 partinin desteğine rağmen 25.3 alabildi.
4 PARTİNİN KATKISI 3 PUAN OLDU
Seçim sonuçları CHP içinse tam bir hayal kırıklığı oldu. Yapılan anketlerde yüzde 28-29'lara kadar çıktığı görülen CHP, seçimlerde Gelecek, Saadet, DEVA ve Demokrat Parti'nin desteğine rağmen yüzde 25,3'lük kesimin desteğini alabildi. 2018 seçimlerinde CHP'nin oy oranı tek başına yüzde 22,6'ydı. Bu hesaba göre 4 partinin CHP'ye katkısı 3 puan oldu.
AYRILIRLARSA DURUM VAHİM
Resmi olmayan sonuçlara göre; CHP'nin 134 olan sandalye sayısını 169'a çıkardığı görülüyor. Ancak bu sayı içinde CHP listelerinden seçime giren SP, DEVA, Gelecek ve Demokrat Partili isimler de bulunuyor. Bu isimlerin CHP'den ayrılıp partilerine dönmeleri ya da birlikte grup kurmaları halinde CHP'nin sandalye sayısı azalacak.
ERDOĞAN'IN 'TERÖR' SÖYLEMİ ETKİLİ OLDU
Seçimler öncesi kiminle konuştuysam, 'Millet İttifakı cumhurbaşkanlığını kazanır TBMM'de yasa çıkaracak çoğunluğa ulaşırsa bebek katili Abdullah Öcalan ile Selahattin Demirtaş'ı serbest bırakacaklarmış' diye endişelerini dile getiriyorlardı.
Sanıyorum bu endişe sandığa da yansıdı. Çekimser seçmen tercihini Millet İttifakı'ndan yana kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın meydanlarda 'Bunlar terör örgütü ile kol kola' söylemleri etkili olduğunu düşünüyorum.
ESKİŞEHİR'DE TAHMİNLER TUTTU
Seçim öncesi konuştuğum pek çok eş, dost, arkadaşa, 'Eskişehir'de milletvekili dağılımı nasıl olur?' diye sorduğumda, '3 CHP, 2 AK Parti, 1 İYİ Parti' demişlerdi.
Eskişehirlilerin tahmini doğru çıktı.
ESKİŞEHİR'DE AK PARTİ 1 MİLLETVEKİLİ KAYBETTİ
CHP'den 3 milletvekili AK Parti'den 2 milletvekili ve İYİ Parti'den 1 milletvekili 28'inci dönemde Eskişehir'i parlamentoda temsil edecek. CHP milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllüyeniden seçilerek vekilliğe devam ederken partinin 3'üncü sıra adayı İbrahim Arslan da milletvekili seçildi. Böylece CHP'nin 2 olan milletvekili sayısı 3'e yükseldi. AK Parti'nin ise Eskişehir'de tam tersine 3 olan milletvekili sayısı 2'ye düştü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile eski bakan Ayşen Gürcan Eskişehir'in AK Parti milletvekilleri oldu. İYİ Parti ise mevcut 1 vekil sayısını korudu.
1'inci sıra adayı Nebi Hatipoğlu yeni dönemde parlamentoda Eskişehir'i temsil edecek.
İLÇELERDE AK PARTİ BİRİNCİ
CHP, Odunpazarı, Tepebaşı ve Han ilçelerinde en çok oy alan parti olurken, AK Parti İnönü, Sarıcakaya, Alpu, Sivrihisar, Çifteler, Mahmudiye, Mihalıççık,Seyitgazi, Beylikova,Günyüzü ve Mihalgazi ilçelerinde birinci parti oldu.
AK Parti Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçelerinde oyların yüzde 54'ünü, İnönü ve Alpu ilçelerinde yüzde 47'sini, Günyüzün'de yüzde 44'ünü, Mihallıçık'ta yüzde 41'ini, Seyitgazi'de yüzde 40'ını, Beylikova ve Çifteler'de yüzde 37'sini, Sivrihisar ve Mahmudiye'de yüzde 36'sını alarak birinci parti oldu.
CHP de Odunpazarı'nda oyların yüzde 36'sını, Tepebaşı'nda yüzde 34'ünü, Han ilçesinde de yüzde 34'ünü alarak birinci parti oldu.
Büyük Birlik Partisi Günyüzü'nde en çok oy toplayan ikinci parti oldu.
Bu arada Eskişehir Günyüzü'lü olan Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, aday olduğu İstanbul'da sandıktan çıkamadı.
BÜYÜKERŞEN ÇİFTİ 'KALP' İŞARETİ YAPTI
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile eşi Seyhan Büyükerşen, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oylarını kullandı.
Ahmet Kanatlı Anadolu Lisesi'nde oylarını kullanan Büyükerşen çifti, ellerini birleştirmek suretiyle kalp yaparak son dönemin popüler mesajını verdiler.
* * *
fıkra:
Sinekler
Kadın eve geldiğinde kocasını mutfakta sinek öldürürken görür ve sorar:
- Ne yapıyorsun hayatım?
- Sinek yakalıyorum.
- Öldürebildin mi bari?
- Evet, 3 erkek ve 2 tane dişi sinek öldürdüm!
Şaşkınlık içerisinde sordu kadın:
- Dişi sinekle erkek sineği nasıl ayırt edebildin?
- 3 tanesi bira şişesinin üstünde, 2 tanesi de telefonun üstündeydi.
* * *