TMO, 2024 hububat alım fiyatlarını açıkladı. TMO makarnalık buğday için ton başına 10 bin, ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 ve arpa için ton başına 7 bin 250 lira ödeme yapacak…
Ayrıca, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilere buğday için ton başına bin 750 TL, arpa için ise ton başına 750 TL'ye kadar fark ödemesi desteği verileceği belirtildi…
Üretimin devam edebilmesi için üretim maliyetlerinin üstünde bir alım fiyatı ile kar ederek gelecek yıllarda da önünü görerek üretim yapması bir zorunluluk…
Bu yıl buğday, arpa fiyatları geç açıklandı. Mazot, tohum, gübre, sulu tarım alanlarında sulamada kullanılan elektrik dahil girdilerin yüzde 50 civarında arttığı bir ortamda üreticinin maliyet hesabı 11 liraydı…
Çiftçi kârı yüzde 20 artı refah kârı ile beklentisi 15 liraydı. Ancak açıklanan fiyatlar tamamen maliyetin altında…
Eğer açıklanan hububat taban fiyatlarına iyileştirme yapılmaz ise önümüzdeki yıllarda zaten üretim alanlarındaki azalış ve çiftçinin artık ekmemesi sonucunda üretimde azalma yaşanacağı anlamına gelir…
* * *
Açıklanan buğday taban fiyatına çiftçiler tepki gösteriyorlar…
“Geçen sene tonu 8 bin 250 lira olan buğday fiyatı bu sene tonu 9 bin 250 lira. Gübre, mazot, ilaç fiyatları 3- 4 kat arttı. Devletin haberi yok mu bundan? En aşağı tonu 13 bin lira olması lazım ki çiftçiye bir emek payı kalsın. Zarar etti çiftçi. Çiftçi iflas eder tarlasını ekemez hale geldi zaten" diyorlar…
Bir boyutu da TMO'nun geçen yıl 11 milyon ton dışarıdan buğday alarak depolarının dolu olması, her ne kadar 'Hazırlıklıyız, ürünleri alacağız' denilse bile bu yıl yaşanabilecek sorunlar, çiftçinin buğdayının tümden alınamayacağı gerçeği ile karşı karşıyayız…
Bu aşamada da 45 gün sonra ödeme ile çiftçinin ürününün enflasyon karşısında bedelinin düşmesi anlamına gelir…
Buğday üreticilerinin beklentisi 14- 15 lira civarındaydı. Çünkü geçen yıl tonu 8 bin 250 lira olarak açıklanmıştı. Enflasyona göre bu yıl da 14- 15 lira olması beklentisindeydi. Maalesef ki bu yıl geçen seneye göre, yüzde 10 artışla 9 bin 250 lira açıklandı. Zaten buğdayın bize maliyeti 11 lira civarında. Bu şartlarda üreticinin para kazanma şansı sıfır. Böyle giderse dışa bağımlı hale geliriz. Kendi ülkemizde kendi çiftçimize bunu yaparsak üretim olmaz ve çiftçilik mesleği de giderek tarihin tozlu raflarında kalır…
* * *
Üretici Tarım Bakanına şunu soruyor:
1- 2024 yılı için açıklanan buğday ve arpa alım fiyatları nasıl belirlenmiştir ve bu fiyatların belirlenmesinde kullanılan kriterler nelerdir?
2- Bu yıl açıklanan fiyat artışlarının, çiftçilerin yüzde 62 oranında artan üretim maliyetlerini karşılamadığı dikkate alınmış mıdır?
3- TZOB’un belirlediği gibi, kuru şartlarda buğday üretiminin ortalama kilogram maliyetinin 10 bin 87 TL olduğu göz önüne alındığında, TMO’nun açıkladığı buğday ve arpa fiyatlarının çiftçilerin maliyetlerini karşılamadığı düşünüldüğünde, bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz ve çiftçilerin maliyetlerini karşılayacak fiyat düzenlemeleri yapmayı planlıyor musunuz?
4- TMO’nun açıkladığı fiyatlar, çiftçilerimizin beklentilerini karşılamadığı için tarımda üretimi teşvik etmeye yönelik hangi ek önlemler alınacaktır?
5- Buğday ve arpa üretim maliyetlerinin artışını göz önünde bulundurularak, açıklanan fiyatların çiftçilerin zarar etmesine neden olacağı düşünülmüş müdür?
6- TMO’nun açıkladığı fiyatların çiftçi maliyetleri ile uyumsuzluğu nedeniyle, fiyatların yeniden gözden geçirilmesi ve revize edilmesi düşünülmekte midir?
7- Buğday ve arpa alım fiyatlarının belirlenmesinde çiftçi temsilcilerinin ve tarım birliklerinin görüşleri alınmış mıdır? Alındıysa, bu görüşler ne derece dikkate alınmıştır?
8- Buğday ve arpa üretiminde sürdürülebilirliği sağlamak adına, çiftçilerimize yönelik hangi uzun vadeli destekleme politikaları planlanmaktadır?
9- Yurtiçinde üretilen buğdaydan üretilen katı un ihracatındaki yasağın kaldırılması ve buğday kırığının ihracatının serbest bırakılması kararları hangi ekonomik ve stratejik gerekçelere dayanmaktadır?
Gelecek yıl buğday ve arpa ekmeme tercihi ortaya çıkacak
TMO'nun açıkladığı buğday-arpa fiyatı üreticilerin beklentilerinin çok altında kaldı.
Türkiye’nin yılda en az 22 milyon ton buğdaya ihtiyacı var.
Üretici hasat yapacak ama düşük fiyatla satılacak. Gelecek yıl buğday ve arpa ekmeme tercihi ortaya çıkacak. Enflasyonun yüksek olduğu bir ortamda bu fiyatları vermek, gelecek yıl 'buğday ve arpa üretmeyin' demek. Bu da ülkenin kendine yeterliliğinin daha da azalarak yurt dışına bağımlılığın artması devam edecek…
1 kilogram buğday parası 1 ekmek etmiyor
Yeşil Sakarya Üreticiler Başkanı Süleyman Buluşan’da açıklanan arpa-buğday fiyatlarına tepki göstererek, “Ekmek bir yılda 3 defa zamlandı, üretici yılda bir defa ürettiği ürünü neden yeni fiyatını alamıyor" diye soruyor…
Eskişehir’de 200 gramlık ekmeğin fiyatı yeni zamla 10 lira oldu. Geçtiğimiz yıl buğdayın kilogram fiyatı ise yıl fiyatı 8 TL idi…
Geçen yıl taban fiyatların beklentinin altında kalınca üreticiler Arpa, Buğday ekiminden vaz geçti…
Ciddi de bir azalma var. Yani artık buğday ekiminden kaçıyor. “Niye kaçıyor?” derseniz girdilerin maliyeti 3-4 kat arttı. Geçen yıl arpa-buğdaya verilen taban fiyat maliyetlerin altında kaldı…
Enflasyon değerleri göz önüne alınarak bir fiyat çıkarılmış olsaydı çiftçide de mutlu olurdu…
* * *
Çiftçilerin üretim maliyetlerinin dikkate alınarak fiyatların revize edilmesi, tarımda sürdürülebilirliği sağlamak adına oldukça önemli…
* * *
VATANDAŞ İSTEDİ TEPEBAŞI YENİLİYOR
31 Mart’ta yapılan Mahalli İdareler Seçimlerinde Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç 5’inci kez sandıktan çıkmayı başardı…
Bu şunu gösteriyor Tepebaşı ilçesinde yaşayanlar Ahmet Ataç’ın hizmetlerinden memnun…
Biri aralıklı olmak üzere beş kez bir ilçeye belediye başkanı seçilmek Eskişehir’de ilk kez Ahmet Ataç’a nasip oldu…
Bu bir rekor…
Bu rekora ulaşmak başkalarına da nasip olur mu?
Bunu görebilmek için 25 yıl beklemek gerek…
2029’da yapılacak Mahalli İdareler Seçiminde Ataç tekrar aday olmazsa seçilecek belediye başkanı, onun rekorunu egale edebilmesi için üst üste 5 kez seçim kazanması gerekiyor…
Yaşları 60 ve 60’ın üzerinde olanların görmesi çok zor…
Ben ihtimal vermiyorum…
Ahmet Ataç’ın kişisel, daha doğru bir ifadeyle insancıl özellikleri bu başarısındaki en büyük kriter...
Yani parti, kadın-erkek, genç-yaşlı ayırımı yapmadan herkesi kucaklaması ve gönüllerine girmesi…
Tepebaşında yaşayanlar Ahmet Ataç’a sevdalanmışlar…
Bu nedenle gönüllerinden silip atamıyorlar…
MAHALLE SAKİNLERİ İSTEDİ YENİLENİYOR
Seçimlerden sonra Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Batıkent ve Çamlıca Mahallelerindeki 2 parkta mahalle sakinlerinden gelen talep üzerine incelemelerde bulundu…
Her iki mahallenin sakinleri de Ataç’tan parklarda çevre düzenlenmesi yapılmasını istediler…
Başkan Ataç’ta, parklarda yaptığı incelemelerden sonra, vatandaşlardan gelen taleplere öncelik vererek parklarda düzenleme çalışmalarının başlatılması talimatı verdi… Ataç, “Mahalle sakinlerimiz için parklarımız çok önemli. Bizlere ulaşan talepler doğrultusunda çevre düzenlemeleri yapacağız” dedi….
* * *
Batıkent ve Çamlıca Mahallelilerinde yaşayanlar, yeşil alanlara daha fazla piknik masası, bank ve yeşil alan düzenlemelerine ilişkin talepleri üzerine parkları yerinde inceleyen Başkan Ataç, mahalle sakinleri ile de görüş alışverişinde bulundu...
Batıkent Mahallesi Çandar Sokak’ta bulunan yeşil alan ile Çamlıca Mahallesi Buğra Sokak'taki parkta vatandaşlar ile buluşan Başkan Ataç, “Tepebaşı’nda halkımız için bir mola yeri, soluklanma noktası işlevi gören parklarımızı önemsiyoruz. Yeşil alan oranları ile zaten başarılı bir seviyede bulunan ilçemize yeni parklar yaparken, mevcut parklarımızı da yenilemeye devam ediyoruz. Vatandaşlarımız da ihtiyaçları doğrultusunda bizlere taleplerini iletiyor, imkanlarımız ölçüsünde bunları karşılıyoruz. Batıkent ve Çamlıca Mahallelerimizde hemşehrilerimizin taleplerini yerinde dinledik. Mahalle sakinlerimiz için parklarımız çok önemli” dedi…
Başkan Ataç’, iki parkta yaptığı incelemeler sırasında kendisine eşlik eden Başkan Yardımcısı Nuray Çayır ve Park Bahçeler Müdürlüğü yetkililerine parkların mahalle sakinlerinin istediği şekilde yeniden düzenlenmesi talimatı verdi…
AHMET ATAÇ ENCÜMEN ÜYESİ OLDU
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği (SKB) 41. Olağan Meclis Toplantısı, 45 belediye başkanı ve 200 meclis üyesinin katılımıyla Bursa'da gerçekleştirildi…
Yapılan seçim sonucunda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Birlik Başkanı, encümen üyeliklerine Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Cengiz, Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Fırat Görgel, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ve Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır seçildi…
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’ndeki yeni dönemin Türkiye’ye ve birliğe hayırlı olmasını diledi…
ESKİŞEHİR’DEN 5 BAŞKAN KATILDI
İstanbul’da yapılan Sağlıklı Kentler Birliği Genel Kurulu’nda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mahsur Yavaş’ın başkan seçildiği toplantıya Eskişehir’den Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Encümen Üyesi Ayşe Ünlüce ile birlikte Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum, Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, Sivrihisar Belediye Başkanı Habil Dökmeci de katıldı.
* * *