Yardımseverlik zor durumda olan insanlara maddi ve manevi yönden destek olmaktır. Bizler Türk Milleti olarak yardımsever bir millet olarak biliniriz . Yardımsever insan olmak erdemlilik gerektiren bir özelliktir.
Yardımsever insanlar her zaman sevgi saygı ile anılır. Yardımseverlik sadece zengin olan insanlara ait bir özellik değildir. Ayrıca her zenginde yardımseverdir diye bir
nitelendirme yapamayız. İnsan fakir olabilir ama elindeki az bir yiyeceği diğer fakir komşusu ile paylaşabilir. Yani bu merhamet duygusu ile alakalıdır. Kişinin içindeki sevgi ve merhamet duygusu yardımseverliği ortaya çıkarır. Çünkü insan empati duygusunu kazanırsa yardımsever biri olur.
Yardım ettiğimiz insanlara yardımı onları rencide etmeden sağlamalıyız . Yardımsever insanın gönlü boldur. Çünkü yardımseverlik asilliktir. Asil insanında gönlü boldur.
* * *
Toplumun her kesiminin Kahramanmaraş merkezli 10 ilde meydana gelen depreminin arkada bıraktığı felaketzedelerin yardımına koştuğu muhakkak. Toplum açılan yardım kampanyalarına ayni-nakdi yardımda bulunmak için gerçekten seferber oldu ve olmaya devam ediyor.
Daha 4-5 yaşlarındaki çocuklar bile kumbaralarında biriktirdiği paralarını, depremde en kaz altında en sevdiği oyuncakları kalan çocuklara oyuncaklarını göndermesi, şehit oğlundan kalan şehit maaşını depremzedelerle paylaşması bunun en duygusal örnekleri.
Bu toplumsal dayanışma örneği ile ilk kez karşılaşıyor değiliz. Sadece deprem felaketlerinde bile bugüne kadar benzer dayanışma örnekleriyle çok, her zaman karşılaştık. 1999 Gölcük Depremi'nde seferber olanları hatırlayın. Bu çok yıkıcı, can alıcı deprem ülkede 'sivil toplum' olarak anılan ağın sırasında neler yapabileceğinin ilk ve en iyi örneğini koydu ortaya. 'Sivil toplum' ağının bu felaketten sonra bambaşka bir yön kazandığını da söyleyebiliriz.
* * *
Son yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli deprem bir kez daha göstermiştir, Türk milleti büyük bir millettir. Doğusuyla, batısıyla, kuzeyiyle, güneyiyle, Sünnisiyle, Alevisiyle, Kürdiyle kardeştir, birdir, beraberdir. İşte bu kardeşlik bu depremde doruğa çıkmıştır. Ümit ederim ki bu bazılarına önemli bir mesaj olmuştur.
Son olarak Elazığ ilinin de alınmasıyla Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde etkilenen vatandaşlara Türkiye'nin dört bir köşesinden yardım yağıyor.
Yardımseverlik-fedakarlık erdeminin yani gerçeği yansıtan bir işlem de değildir. Dünyanın dört köşesinde yaşanan felaketleri ve bütün 'dünya vatandaşları'nın bu bölgelerde yaşayan insanların yardımına nasıl koştuklarını hatırlayın.
Bizim yeni farkına vardığımız (TV ekranında yardım kampanyası) çok uzun zaman önceden başka ülkelerde 'yardım' çerçevesinde ne kadar önemli yer tuttuğunu hatırlayın.
* * *
Yaşanılan doğan afetlerden sonra Türk Milleti bir araya gelerek, kenetlerek el birliği ile yaraları sarmaya adeta bir birleriyle yarış edercesine yapılan yardım seferberliği depremzedelerin eski 10 derecede üşüyen yüreklerini bir parça da olsa ısıttı.
Bu yardımlarda bir karınca boyu kadar da olsa payı olan tüm insanlardan Allah razı olsun.
* * *
Şurası bir gerçek. Sadece Türkiye'de değil dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile bugün yaşadığımız deprem felaketi yaşanmış olsa da o ülkelerin devletleri de çok kısa süre içerisinde yardım elini uzatması mümkün değil.
İşte Sivil Toplum örgütlerinin önemi burada ortaya çıkıyor.
Devletin insani yardımları daha deprem bölgesine ulaşmamışken ilk önce STK'lar seferber oldu.
Allah bu birlik ve beraberliğimizi bozmasın.
* * *
ESO'DAN REKOR YARDIM
Yaşadığımız afetlerde insanı yardım açısından hemen bir araya geldiğimizin göstergesini son Kahramanmaraş merkezli depremde bir kez daha gördük.
Tıpkı 17 Ağustos Marmara ve 12 Kasım Düzce depremlerinde ki gibi.
Bir taraftan devlet bir taraftan sivil toplum kuruluşları deprem felaketinin yaşandığı ilk günden itibaren depremzedelerin yaralarını sarmak adına seferber oldu. Olmaya da devam ediyorlar.
* * *
Eskişehir'deki Sivil Toplum Ötgütleri, kamu kurum ve kuruluşları da deprem bölgelerine ihtiyaçlar doğrultusunda yardımlarını gönderiyor.
Sanayi Odası 51 tır 30 milyon lirayı bulan yardımda bulan gıda, barınma, ısınma, kıyafet gibi ürünleri depremzedelere ulaştırdı.
Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, 'Bölgede en çok ihtiyaç olan tuvalet konusunda girişimci genç kardeşlerimizin tasarladığı outdoor tuvaletleri geliştirerek bölgeye göndereceğiz' dedi.
Kesikbaş'ın açıklaması şöyle:
'Eskişehir Sanayi Odası'nın da destekleriyle ciddi bir fon oluşturduk. Bugüne kadar yaklaşık olarak 50'nin üzerinde tır çıkışı neredeyse günlük ortalama 10 tırla denk geliyor. Aynı zamanda sadece tırı olarak düşünmemek lazım, hava kuvvetlerimizle de istişarede bulunduk. Çok acil olan bölgelere Hava Kuvvetlerimizin uçaklarıyla da yardım gönderdik. Bunun yanında lokal satın almalar da gerçekleştirdik. Lokal satın almaları o bölgeden direkt olarak yardımzedelere ve afetzedelere gerçekleştirdik. Bunları yaparken de hep nokta atışı yaptık. Ciddi bir potansiyel oluşturduk. Eskişehir'den oraya gitmiş olan çalışmaya afetzedelere yardım, destek için gitmiş arkadaşlarımızla iletişimde bulunduk. Milli Eğitim ve Valiliğimiz ve AFAD ile ciddi bir yardım ve desteği o bölgeye ulaştırdık. Bunları yaparken de mutlaka o bölgeden anlık ihtiyaçları tespit ederek gönderdik. Eskişehir Sanayi Odası'nda sanayicilerimizden ciddi şekilde yardımlar da gerçekleşti sadece para olarak değil. Bugüne kadar 15 milyon TL civarında bir rakam. Eskişehir Sanayi Odası olarak satın alma gücümüzü kullandık. Neredeyse maliyetinin de altında satın almalar gerçekleştirdik. Şöyle bir kabaca bir hesap ettiğimizde 30 milyon civarında bir malzemeyi bugünkü satın alma maliyetlerinden, biz neredeyse 15 milyon TL civarında bir rakama göndermiş olduk. Çünkü sanayicilerimiz bu anlamda da maliyetlerinin altında bize bu ürünleri gönderdi. Faturalarını bu şekilde yansıttı. Bunun haricinde yüzde 20 yüzde 25 gibi hibeler yapıldı ve ciddi bir ekosistem oluşturduk.'
Büyükşehirden afet bölgesine 30 ton yem desteği
Yaşanan deprem felaketinde sadece insanlar, yaşadıkları binalar zarar görmedi. Özellikle köylerdeki ahırlarda zarar gördü. Onlarda yıkıldı. İnsanların hayvanları da açıkta ve aç kaldı.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi hem üreticilerin bu yaralarını sarmak hem de sokakta yaşayan can dostlarımızı unutmayarak kuru mama gönderdi.
Deprem sonrası büyük sıkıntı yaşayan üreticilere yönelik dağıtımla 52 üreticiye yaklaşık 30 ton yem desteği sağlandı.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi afet bölgesinde hayvan üreticilerine destek amacıyla başlattığı çalışmayla Kahramanmaraş'ın ilçe ve mahallelerindeki 52 üreticiye 30 ton yem desteği sağladı.
Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkıma neden olan deprem sonrası destek çalışmalarına aralıksız devam eden Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, afet bölgesinde zor durumda olan hayvan üreticilerine de destek vermeye devam ediyor.
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesi ve Pazarcık Narlı beldesindeki 12 mahallede üreticilere destek amacıyla yem dağıttı.
Deprem sonrası büyük sıkıntı yaşayan üreticilere yönelik dağıtımla 52 üreticiye yaklaşık 30 ton yem desteği sağlandı.
250 kilogram köpek maması dağıtarak deprem sonrası yiyecek bulmakta zorlanan can dostlarımıza da destek oldular.
İNÖNÜ BELEDİYESİ BİR KAMYON SOBA İLE ODUN GÖNDERDİ
İnönü ilçe Belediyesi de deprem bölgesindeki insanların en çok ihtiyaç duydukları ısınma sorununa merhem olmak üzere bir kamyon soba ile bir kamyon odun gönderdi.
ODUNPAZARI BELEDİYESİNE TEŞEKKÜR
Hatay'ın Antakya ilçesinde yıkılan Fuat Koku sitesinin enkazında kalan 17 yaşındaki Eylül Canpolat, depremden 38 saat sonra Odunpazarı Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (OBAK) tarafından enkazdan çıkarılmıştı. Enkazın başında kızından iyi bir haber almak için bekleyen Eylül'ün babası Erkan Canpolat'ın kızına sarılarak ağlaması, duygu dolu anlar yaşanmasına neden olmuştu. Erkan Canpolat, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'u telefonla arayarak teşekkür etti.
AÜ VE ESOGÜ öğrencilerinden depremzedelere destek
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Gastronomi Kulübü ve Anadolu Üniversitesi Gastronomi Kulübü öğrencileri, Hatay'ın Belen ilçesinde açtıkları sahra mutfağı ile depremden etkilenen vatandaşlarımıza 24 saat sıcak yemek sunuyor.
Kahramanmaraş'ın Elbistan ve Pazarcık ilçeleri merkezli gerçekleşen deprem felaketinin ardından depremzede vatandaşlarımıza destek olmak amacıyla bölgeye giden Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Gastronomi Kulübü ve Anadolu Üniversitesi Gastronomi Kulübü öğrencileri, Hatay'ın Belen ilçesinde açtıkları sahra mutfağı ile depremden etkilenen vatandaşlarımıza 24 saat sıcak yemek sunuyor. Depremin ilk günlerinde bölgeye intikal eden 40 kişilik ilk grup ile nöbet değişimi yapmak üzere diğer 40 kişilik grup Hatay'a hareket ederken, ESOGÜ Gastronomi Kulübü'nden yapılan açıklamada gıda üretimine devam edildiği ve bölge halkı ile diğer gönüllüler, kolluk kuvvetleri ve tüm çalışanların Şehit Mahmut Açıl Caddesi No: 25, Sarımazı, Belen-Hatay adresinde yer alan yemek dağıtım noktasına beklendiği bildirildi.
Bulgaristan Türklerinden Kızılay'a Anlamlı Yardım
Belçika'da Yaşayan Bulgaristan Türklerinden Eskişehir Kızılay'a anlamlı yardım.
6 Şubat günü yaşadığımız bu büyük deprem felaketinde ülkemizdeki insanların tek yürek olmalarının yanı sıra Belçika' da yaşayan Bulgaristan Türklerinden de anlamlı bir yardım Kızılay Eskişehir Şubesi'ne yapıldı.
Belçika'da yaşayan vatandaşlarımız Nurhan Rafet ve PetrovEvgeniİrenov, güzel bir kampanya ile Belçika'da yaşayan Bulgaristan Türkü soydaşlarımızı organize edip nakdi yardım topladılar. Toplam 15.540 Euro nakit yardım toplayan soydaşlarımız Belçika' dan Eskişehir'e gelerek Türk Kızılay İl Merkezi Başkanı Egemen Temizsoy'a yardımı bizzat kendileri ilettiler.
Seyyar fırın ile pide ve ayran dağıttı
Eskişehir'den seyyar fırın ile yola çıkan Ayvalı Köylüleri Kültür Dayanışma Derneği üyeleri Adıyaman'a giderek 15 bin adet kıymalı pide dağıttı.
Ayvalı Köylüleri Kültür Dayanışma Derneği üyeleri de tıra yükledikleri seyyar fırın ile Adıyaman'a giden dernek üyeleri, depremzedeler ile AFAD, polis, itfaiye, jandarma ve sağlık ekiplerine toplamda 15 bin adet kıymalı pide ve ayran dağıttı.
* * *