Geçtiğimiz hafta salı günü geçirdiğim göz ameliyatımdan sonra ilk kez çarşıya indim…
Hamamyolundan Köprübaşına giderken bir grup partililerle birlikte Saadet Partisi Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fesih Bingöl ile karşı karşıya geldik…
Seçim çalışmasından dönüp parti binasına gidiyorlarmış…
Kendisine, 31 Mart seçimlerinde başarılar diledim.
Ayaküstü 10 dakikaya yakın sohbet ettik…
Geçtiğimiz yıllarda yapılan seçimlerde gerek Büyükşehir Belediye Başkanı gerekse milletvekili adayı olduğunda özellikle Kentsel Dönüşüm hakkında o zaman kendisinin gündeme getirdiği “Kentsel Dönüşüm” konusunu bugün Cumhur İttifakı Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı AK Partili Nebi Hatipoğlu’nun söylemleri arasında yer aldığını belirtti…
Konuşma uzayacak…
Kendisine mail atmasını rica ettim.
“depreme karşı dirençli Eskişehir bizim sloganımız”
SP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fesih Bingöl’ün kentsel dönüşüm ve deprem konusunda şunu söylüyor:
“Ben Eskişehir’i çok iyi bilen bir kişiyim. Daha önce de yaptığım çalışmalar var. Eskişehir’de şu an 300 bin konut var. Yüzde 1,5- 2 arasında “1999 öncesi yapılan binaların depreme karşı dayanıklı olmadığını çok net biliyorum. Bizim 31 Mart seçimleri ile ilgili sloganımız var. “Depreme karşı dirençli Eskişehir” diyoruz. Özellikle ben bunu mahalle bazında ifade etmek istemiyorum. Eskişehir’de 5 bin bina çok ciddi şekilde risk ihtiva ediyor. Bu binaların mutlaka zaman kaybetmeden dönüşüme tabi tutulması gerekiyor. Yaklaşık 15 bin insanı ilgilendiriyor. Bu ciddi bir rakam.
“BELEDİYELER VE HÜKÜMET
KOLEKTİF ÇALIŞMA YÜRÜTMELİ”
Buna yönelik binaların merkezi hükümetin bir araya gelerek bu konuda çalışma başlatması lazım. Sadece yerel yönetimlerin değil merkezi hükümetin kolektif bir çalışmayla bugüne kadar halletmesi gerekiyordu. Gündoğdu mahallesine 295 dönüm bir alan, orada 700 bina ve Bin 200 konutu ilgilendiriyor. Mamuca’da 695 dönüm burada riskli alan ilan edildi. Eskişehir’de sıvılaşma riski olan zeminleri var. Depremsellik açısından riskli alanlar. Bizler bunu biliyoruz, İnşaat Mühendisleri Odası, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve belediyeler bunu biliyor. Yönetenlerin bu konuda kolektif çalışma ortaya koyup çözüme kavuşturmalı.”
* * *
31 Mart’ta Büyükşehir Belediye Başkanı kim seçilirse, mazbatasını alıp göreve başladığında bir masa etrafında İMO ve Mimarlar Odasındaki uzman kişilerle birlikte oturup olası depreme karşı en riskli mahalle, sokakları belirleyerek öncelikli olarak kentsel dönüşüme oralardan başlanmalı…
Adaylık süreci içerisinde verilen sözler unutulmamalı…
31 Mart’ta Büyükşehir Belediye Başkanı kim seçilirse seçilsin, İMO, Mimarlar Odası ve Fesih Bingöl’ün de içerisinde olacağı uzmanları bir araya getirerek Eskişehir’de acil dönüşmesi gereken mahallelerdeki binaların yenilenmesine başlanmalı…
Diyelim Nebi Hatipoğlu seçilemedi…
Kendisi her söylemlerinde “Ben Eskişehir çocuğuyum. Eskişehir’e hizmet borcum var” diyor…
O zaman Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, “Sayın Cumhurbaşkanım. Seçim döneminde ben Eskişehir halkına vaatlerde bulundum. Ancak seçmen takdir hakkını benden yana kullanmadı. Saygı duyuyorum. Ancak bu vaatleri özellikle de Kentsel Dönüşüm konusunda yerine getirmek için sizden yardım istiyorum” demeli…
“Beni seçseydiniz bunlar olacaktı. Seçmediniz o zaman başınızın çaresine bakın” derse olası depremde can kayıpları yaşanırsa bundan kendisi de sorumlu olur…
Adaylık süreci içerisinde verilen sözler unutulmamalı…
* * *
EMİRDAĞLILAR NEREDE?
Eskişehir’de başlarında Emirdağlı başkanların olduğu üç ciddi Sivil Toplum Örgütü var…
Hatta adlarının başında “Emirdağ ve Emirdağlılar” diye bulunan dernekleri de eklersek sayı 6’yı buluyor…
Hadi derneklerdeki üye sayısı az diyelim…
Emirdağlılar Vakfı, Emirdağlılar Birlik ve Beraberlik Platformu, adı her ne kadar Avrupa Türkleri Kültür ve Dayanışma Platformu da olsa başında Emirdağlı başkan olduğu ve genelde yurt dışında çalışan Emirdağlıların sorunlarıyla ilgileniyor…
Bu STK’ların üçü bir araya gelse Eskişehir’de yer yerinden oynar…
Çok ciddi bir güç oluştururlar…
Ama maalesef bu üç güçlü STK’nın yöneticileri dün olduğu gibi bugünde bir araya gelmiyorlar…
Nedeni belli…
Burada yazmayacağım…
Ama hangi Emirdağlıya sorsanız yanıtını verir…
* * *
Emirdağlılar Birlik ve Beraberlik Platformu ile Avrupa Türkleri Kültür ve Dayanışma Platformu, belediye başkan ve belediye meclis üye adayları belirlenmeden önce 4 toplantılar yaptılar…
Bu toplantılarda, “Emirdağlıları görmezden gelen partileri 31 Mayıs Mahalli İdareler Seçimlerinde bizde görmezden geleceğiz” diye gövde gösterisi yaparak ses yükselttiler…
Belediye Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi adaylarının listeleri 20 Ocak’ta İlçe Seçim Kurullarına verildi…
AK Parti ve CHP’den 6 belediye başkanı, 10 civarında belediye meclis üyesi Emirdağlı aday adayları vardı
Listelere göz attığımda doğrusu hayal kırıklığı yaşadım!
Gövde gösterisi yapan ve ilk kez ses yükselten Emirdağlılar geçmiş seçimlerde olduğu gibi yine başaramadılar…
Ben il merkezinde üç belediyeden birisine AK Parti’den bir Emirdağlı ismin aday gösterilir beklentisi içerisindeydim…
Emirdağlılar Vakfı, Emirdağlılar Platformu ve Avrupa Türkleri Kültür ve Dayanışma Platformu birlikte hareket edemeyince Eskişehir’de yaşayan Emirdağlılar yine görmezden gelindi…
31 Mart seçimleri Emirdağlılar için son bir şanstı…
O şansı da kullanmayı beceremediler…
LİSTELERDE 3 EMİRDAĞLI VAR
37 kişilik listede Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi adayı olarak sadece 2 kişi var…
Birisi iki dönemdir AK Parti’den meclis üyeliği yapan Teksan Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Karamanlı diğeri ise CHP’den Avrupa Türkleri Kültür ve Turizm Platformu Başkanı Sebahattin Tetik…
Keza Tepebaşı Belediye Meclis Üyeleri aday listesine baktığımda da Emirdağlı bir isim var…
AK Parti’den Tepebaşı Belediye Başkan aday adayı olan Ahmet Sivri…
Eskişehir’de yaşayan 100 bin Emirdağlının gücü sadece üç belediye meclis üyesi adayı çıkarmaya yetti…
“Nerede hata yaptık?” diye şapkalarını önlerine koyup düşünsünler…
Yoksa 5 yıl sonraki seçimlerde bugün üç olan belediye meclis üyesi aday sayısını da göremeyebilirler…
* * *