Türkiye’de pek çok öğrenci, artan ev kiraları ve özel yurt ücretlerinin yanı sıra, öğrenci sayısına göre yetersiz kalan devlet yurtları sebebiyle barınma problemi yaşıyor…

Üniversite eğitimine başlamak için şehir değiştiren öğrencilerin hayatlarının en özel ve önemli dönemlerinde karşılarına çıkan barınma sorunu, daha yolun en başında can sıkıcı bir mücadeleye sebep oluyor…

Türkiye genelinde devlet tarafından finanse edilen Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtları, öğrencilere uygun ücrete barınma imkânı sunmasıyla biliniyor. Ancak, her yıl birçok öğrenci KYK yurdunun çıkmaması nedeniyle büyük bir barınma sorununun varlığı ile tanışıyor…

Barınma sorunu öğrencileri etkilerken, gün geçtikçe artan ekonomik kriz, pandemi sonrasında özel yurt fiyatları ile ev kiralarının fahiş fiyatlara çıkmasına neden oldu…

Devlet destekli KYK yurt başvuruları onaylanmayan öğrenciler ise özel sektör yurtlarına ya da kiralık evlere yöneliyor…

ÖZEL YURT FİYATLARI 14-15 BİN TL

Eskişehir'de apart ve yurtların fiyatları özelliklerine, konumuna, binalarının ve eşyalarının yeni olmasına göre farklılıklar gösterebiliyor. Bu fiyatları belirlerken en önemli kriterlerden biri de seçeceğiniz odanın kaç kişilik olacağı. Ortalama fiyatları düşünürsek; tek kişilik odalar 14-15 bin TL. Çift kişilik odalar 10 ile 12 bin TL aralıklarında. Bunların dışında, banyosu, mutfağı içerisinde tek kişilik süit daire olarak da düşünebilirsiniz ki o zaman aylık ücretler 25-30 bin TL'ye kadar çıkabiliyor…

Eskişehir'de eve çıkmanın maliyeti

Evet, öğrenci olunca yapılmak istenen belki de ilk şeylerden biri olan eve çıkmak, kendilerini tanıma imkânı sunarken biraz tuzlu olabiliyor. 2024 yılı için rakamlara bakacak olursak, Eskişehir’de ortalama ev kiraları 10.000 TL - 15.000 TL civarlarında…

Eve ilk çıktıkları zaman ise 1 veya 2 aylık kira bedeli veya depozito da ödemeleri gerekebiliyor. Ödemeleri gereken başka bir ücret de ortalama 3 bin TL + KDV olan doğalgaz açtırma ücreti…

Öğrenci olarak eve çıkmak bireysel özgürlük alanı sunarken ev işleri, faturalar, temizlik, mutfak gibi birçok sorumluluğu da beraberinde getiriyor. Ev ve mutfak eşya masrafları ile eve çıkmak için ilk başta iyi bir bütçe ayırmaları gerekebiliyor…

Eskişehir’de kış soğuk geçiyor. Eve çıkmak sonbahar ve kış aylarında doğalgaz faturaları, elektrik; internet ve aidat ödemeleri ile öğrencilerin bütçelerini zorlayabiliyor…

* * *

Özellikle dar gelirli aileler yaşadıkları il dışında üniversite kazanan çocuklarının masraflarını karşılamakta çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. Yiyeceğinden, giyeceğinden, yakıtından kısarak çocuğunun eğitim masraflarını karşılamaya çalışıyor…

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Tepebaşı Belediyesi Melih Savaş Yaşam Köyü’nde hazırlanan ve 2023-2024 eğitim öğretim yılında hizmete açılan Muazzez İlmiye Çığ Kız Öğrenci Misafirhanesi ile kız öğrencilerin barınma sorununa katkı sağlamaya çalışıyor…

Üniversiteli kız öğrenciler için anlamlı bir desteğe imza atan Tepebaşı Belediyesi, üniversite öğrencilerinin en temel sorunlarından biri olan barınma meselesine, Muazzez İlmiye Çığ Kız Öğrenci Misafirhanesi ile çözüm oluyor…

AYLIK ÜCRET 4 İLE 5 BİN 800 TL

Aşağı Söğütönü Mahallesi Melih Savaş Yaşam Köyü’nde yer alan ve deprem yönetmeliğine uygun olarak 2 katlı inşa edilen misafirhaneden 33 kişi faydalanabilecek. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeğinin de olduğu ve 2 ile 3 kişilik odaların yer aldığı misafirhanede öğrencilerin rahatlıkla ders çalışabilecekleri etüt odası, kütüphane, beraber vakit geçirebilecekleri salon, ücretsiz internetin yanı sıra çamaşır makineleri, kurutma makineleri ve ütü gibi gereçler de yer alıyor. Ayrıca misafirhanenin çevresinde bulunan kamera sistemi ile öğrencilerin 7/24 güvenliği sağlanıyor…

Misafirhaneden oda + kahvaltıdan faydalanmak isteyenler 4 bin 071, oda + kahvaltı + akşam yemeğinden faydalanmak isteyenler ise 5 bin 816 lira ücret ödüyor…

Bugün Adalar’da bir sabah kahvaltısının bedelinin en düşüğü 150-200 TL…

Tepebaşı Belediyesi’nin Muazzez İlmiye Çığ Kız Öğrenci Misafirhanesinde kalacak öğrenciler yatma ve sosyal hizmetler, sabah kahvaltısı-akşam yemeği dahil bir günlük ücreti dışarıda yaptıkları bir sabah kahvaltısı kadar…

ŞEHİT-GAZİ YAKINI, ENGELLİ ÖĞRENCİLER ÖNCELİKLİ

Şehit ile gazi yakını, yüzde 40 ve üzeri engeli olan öğrenciler ile lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında tamamlayan veya devlet koruması altında olan öğrenciler öncelikli olarak kayıt yaptırabiliyor…

* * *

Keşke Odunpazarı ve Büyükşehir Belediyelerinin de kız veya erkek öğrencilerinin yararlanabilecekleri misafirhaneleri olsa da daha çok sayıda bu imkândan yararlanabilse…

Öğrenci dostu, her zaman öğrencilerin yanında ve destekçisi olan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ı, böylesine önemli desteğinden dolayı kutluyorum…

* * *

 

KURT, KIZILİNLER PROJESİNİ SORDU

Eskişehir’e yapılacak en önemli projelerden birisi olan Kızılinler Termal Turizm projesi yıllar geçmesine rağmen bir türlü gündeme getirilmiyor…

Hâlbuki burada devletin yapacağı bir yatırım yok…

Yani devlet kasasından beş kuruş dahi harcamayacak…

Proje hayata geçirilmeyince kaybeden de Eskişehir oluyor...

Komşu illerimiz olan Kütahya, Afyon kaplıca turizminde, ciddi mesafe aldı…

Her yıl önemli sayıda pansiyon ve otel yapılmasına rağmen, taleplere cevap verilemiyor. Bu illerdeki kaplıcaların, büyük çoğunluğunda yer bulmak mümkün değil…

Sıcak sularından çok büyük para kazanıyorlar…     

Eskişehir ise bundan mahrum…

Sıcak suyumuz var ama iktidar adeta “değerlendiremezsiniz” diyor…      

* * *

Kızılinler Mahallesi (Köy) 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile termal turizm merkezi olarak ilan edildi. Eskişehir’e 13 km uzaklıkta. Kızılinler’de yapılan çalışmalarda alanda yer alan 3 kuyudaki sondajlarda 2 adet 38 derece ve 1 adet 50 derece olmak üzere, her biri 30 lt/sn verimliliğinde sıcak su tespit edildi. Üç kuyunun toplamdaki debisi ise 90 lt/sn…

38 ile 50 derece sıcaklığa sahip su mide, böbrek, bağırsak, romatizma, kadın hastalıkları ve cilt hastalıkları tedavisinde yararlı. Kızılinler Köyü ve çevresi, bir rekreasyon alanı olarak değerlendirilmeye son derece uygundur; ayrıca yeni araştırmalarla suyun debi ve kalitesinin artırılması söz konusu…

Tepebaşı Belediyesi’nin yaptığı imar planı projesine göre Kızılinler Termal Turizm Merkezine 11 bin hektarlık alanda 12 bin yataklı tesis yapılacak, kür merkeziyle sıcak suyun tedavi amaçlı kullanılacağı, su sporları ve doğa turizmi gibi konuları da kapsıyordu…

Eskişehir, termal kaynakları ve şifalı sular açısından tam bir cennet. Önemli bir jeotermal kuşağın üzerinde olan Eskişehir de, bu alandaki avantajına rağmen, doğal kaynakları, verimli olarak değerlendirildiğini söylemek mümkün değil…

T epebaşı Belediyesi tarafından, gündeme getirilen,  “ESKİŞEHİR KIZILİNLER TERMAL İLERİ YAŞAM MERKEZİ PROJESİ" hem Eskişehir, hem de ülke ekonomisine ciddi katkıda bulunacaktı…

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, dünyada termal turizmin, çok önemli bir sektör haline geldiğini belirterek, dünyada ’bacasız sanayi’ olarak nitelendirildiğini söylemişti…

Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri, 2009 yılının temmuz ayında, bu bölgenin 1/1000 ve 1/5000’lik planlarını yapmak üzere, bakanlıktan yetki aldı. Kızılinler bölgesi için, 2009 yılının temmuz ayında, Kültür ve Turizm Bakanlığından izin alarak, başlanılan imar planı çalışmaları yaklaşık 2,5 yıllık çalışmaların ardından tamamlandı…

Tepebaşı Belediyesinin “Kızılinler Termal İleri Yaşam Merkezi” projesinde tesis/tesislerde, fizik tedavi ve iyileştirme tedavi birimleri, yaşlılık bakım ve ileri yoğun bakım birimleri, bakım personeli eğitimi, alzheimer, parkinson ile yaşama adaptasyon eğitimleri, yapılacaktı…

Kızılinler bölgesinde bulunan ve yaklaşık 11 Bin hektar büyüklüğünde olan alanın önce “Termal Bölge” olarak ilan edilmesi, ardından da iki belediyemiz tarafından bu bölge için hazırlanan planları onaylanmasına sevinmiştik…

Kızılinler Termal Bölgesi ile ilgili Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerinin ayrı ayrı yaptıkları projeler Eskişehir’in geleceği açısından önemli idi…

Odunpazarı ve Tepebaşı belediyelerinin, ayrı ayrı hazırladıkları projeler bir hayli gündem olmuştu. Ancak Eskişehir için, büyük önem taşıyan, Kızılinler Termal Projeleri bir daha çözülmemek için “derin dondurucuya” kondu! Hiçbir gelişme yok…

Bugüne dek, var olan potansiyele rağmen bir türlü hayata geçirilemeyen termal turizmi konusundaki eksiklik ve kaybedilen zamanın başta Eskişehir olmak üzere ülkeye kaybettirdiği zararın bir an evvel projelerin hayata geçirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı gerekli izinleri vererek telafi edilmeli…

Başta AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak ile AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Eskişehir’i çok seviyorlarsa, Eskişehir’in turizminin daha da canlanmasını istiyorlarsa Kızılinler Projesi’nin hayata geçirilmesi için gereken girişimlerde bulunmalılar…

“AKP Eskişehir'e yararlı hiçbir işi yapmaz yaptırmaz”

Bir grup gazeteci arkadaşlar Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’u ziyaret ederek şehir gündemi ile sorular sormuşlar…

Kurt’un verdiği yanıtların hepsine yer vermek mümkün değil…

Ancak yıllardır gündemde olmasına rağmen bir türlü Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığının isteği üzerine hazırlanan “Kızılinler Termal Turizm Bölgesi” projesi hakkında yaptığı eleştiriye katılmamak mümkün değil…

Kazım Kurt’un Kızılinler Termal Turizm projesi ile ilgili sözleri şöyle:

“Kızılinler Projesi ne oldu? Kızılinler Projesi Kadir Çalışıcı valinin döneminde suları bulunan yani 25 yılı geçkin bir süre içerisinde başlayan bir proje. Devletin projesi şu an da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın denetiminde bir proje ve bu 25 yılın 22 yılında AKP iktidar olduğu halde böyle. Üstelik Eskişehirli bir milletvekili Kültür ve Turizm Bakanı oldu ama Kızılinler projesi hala yok. Adım dahi atılamadı. Bu AKP Eskişehir'e yararlı hiçbir işi yapmaz yaptırmaz.”

* * *

Afyon, Kütahya şifalı sıcak suyundan yıllardır çok ciddi para kazanırken Eskişehir ise tuvaletlerde “taharet” camilerde “abdest” almak için kullanmaya devam ediyoruz…

Yani “sıcak su” akıyor Eskişehirliler olarak seyrediyoruz…

* * *