Kurban Bayramı'nın ikinci günü, Seyitgazi Ayvalı Mahallesi'ndeki köy kahvelerinde çiftçilerle sohbet ettim. Üreticiler, buğday ve arpa taban fiyatlarından memnun değiller.

Kurban Bayramı’nın 2’inci günü Seyitgazi Ayvalı Mahallesindeki (Köy) bahçeme gittim…
Mahallenin meydanında iki kahve var…
Üç yıldan beri Ayvalı’ya gide gele mahallenin nerede ise yarısı ile tanıştık…
Bayramlaşmak için iki kahveye de girdim…
Kurban telaşını bitirenler kahvede buluşmuşlar…
Yaklaşık 30 kişi sohbet ediyorlardı…
Konu “Buğdaya ve arpaya” verilen taban fiyat…
Kimse memnun değil…
* * *
2023 yılında ton başına ekmeklik buğday alım fiyatı 8 bin 250 TL, makarnalık buğday 9 bin TL ve arpa 7 bin TL olarak açıklanmıştı…
Hububat alım fiyatları bu yıl Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yazılı olarak sessiz sedasız açıklandı...
Ekmeklik Buğday için ton başına 9 bin 250 TL ve makarnalık buğday için 10 bin TL fiyat belirleyen TMO, arpa fiyatını ton başına 7 bin 250 TL olarak açıkladı... 
Prim hariç ekmeklik buğdayda yüzde 12.1, makarnalık buğdayda yüzde 11.1 ve arpada ise yüzde 3.6 oranında artış yapıldı. Hububatta destekleme primi ise buğday için ton başına 1.750 TL ve arpa için 750 TL olarak duyuruldu, destekleme primi sonrası ekmeklik buğday 11.000 TL, makarnalık buğday 11.750 TL ve arpa 8.000 TL oldu…
Prim dahil ekmeklik buğdayda yüzde 18.9, makarnalık buğdayda yüzde 17.5 ve arpada ise yüzde 6.7 oranında artış oldu. Geçen yıl TMO’ya ürününü teslim eden üretici parasını 30 gün içerisinde alırken bu yıl süre 45 güne çıkarıldı. Ayrıca 750 TL ile sınırlı olan ve ton başına verilen 25 TL’lik nakliye desteğinde herhangi bir artışa gidilmedi…
* * *
En son açıklanan mayıs ayı tüketici fiyat endeksi yüzde 75.4, üretici fiyatları endeksi yüzde 57.6 iken, çiftçinin en önemli girdisi olan mazot gecen yılın aynı dönemine göre yüzde 90, zirai ilaçlar yüzde 100 arttı…
Çiftçimize reva görülen 2024 yılı hububat alım fiyatları kabul edilebilir rakamlarda değil. Türkiye Ziraat Odaları Birliği kuru şartlarda üretimi yapılan 1 kilo buğdayın ortalama maliyetini geçen yıla göre yüzde 62 artışla, 10 lira 87 kuruş olarak duyurdu... 
Sonuç olarak TMO tarafından açıklanan rakamlar maliyeti bile karşılayamamakta. Anadolu’nun bereketli toprakları üzerinde yaşayan ve üreten çiftçilerimiz, ne yazık ki emeğinin karşılığını alamamakta...
* * *
Buğdayın maliyeti yüzde 62 artmış olmasına rağmen verilen taban fiyat ton başına 8 bin 250 TL. Ton başına artış 2 bin 620 TL…
Girdiler nerede ise yüzde yüz arttı, ama verilen taban fiyat maliyetin altında…
Kahvelerde sohbet ettiğim üreticiler Ziraat Odaları Birliği tarafından hesaplanan maliyetin 2,5 lira altında kaldığını, hiç olmazsa bu rakamın verilmesini istiyorlar…
Eğer taban fiyatta iyileştirme olmazsa, mağduriyetleri giderilmezse gelecek yıl hububat ekmeyeceklerini de üzerine basa basa söylediler…

“15 LİRANIN ALTINDA BUĞDAY FİYATINI KABUL ETMİYORUZ”

Bayramın üçüncü günü CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, bayramımı kutlamak için telefon etti…
10 dakikaya yakın sohbet ettik…

Kendisine üreticilerle yaptığım sohbette taban fiyattan yakındıklarını anlattım…
Çakırözer, Eskişehirli çiftçilerin hakkını savunmak için Tekirdağ’da yapılan mitinge katılarak destek verdiğini, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde hububat fiyatlarının düşük açıklanmasına tepki göstermek için 'Buğday Mitingi' düzenlediğini hatırlattı…
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer özetle şunları söyledi:
“Çiftçi ile dalga geçer gibi fiyat açıkladılar. Trakya’da, Anadolu’da tüm zorluklara rağmen üreten çiftçimiz hakkını alamadı. Hububat için açıklanan fiyat maliyetlerin çok altında. Cumhuriyet Halk Partisi olarak çiftçilerimizin sesini duyuyor, duyuruyoruz. Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in liderliğinde Hayrabolu’da ‘üretirken battık!’ diyen çiftçilerimizin sesi olduk. Toprak boşta, çiftçi borçta kalmasın diyoruz, üreten hakkını alsın diyoruz. Buğday için 15 lira altında açıklanan fiyatı kabul etmiyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak buğdayımıza, emeğimize, çiftçimize sahip çıkacağız. Çok çalışacağız, iktidarımızda köylümüzü, çiftçimizi yeniden milletin efendisi yapacağız…”
* * *
Görünen köy kılavuz istemez... Eğer buğday ve arpa’nın taban fiyatında iyileştirme olmazsa üretici yalnızca üretimden son yıllarda genel seçimlerde oyları ile büyük destek verdikleri değil AK Parti’den de vaz geçecek…
* * *

SON SEÇİM ANKETİNDE ÇARPICI SONUÇ! 

CHP'nin yüzde 37.7 ile birinci parti çıktığı 31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden 3.5 ay geçti…
Erken seçim iddialarının gündeme geldiği şu günlerde yapılan bir anketin sonuçları ise son derece dikkat çekici... 
Katılımcılara "Bu pazar seçim olsa kime oy verirdiniz?" sorusunun yöneltildiği ORC'nin son anketinden yüzde 33,2 ile CHP birinci çıkarken onu yüzde 30,6 ile AK Parti takip etti. Anketten 3'üncü çıkan parti ise yüzde 10,9 ile MHP oldu…
31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden 3.5 ay geçmesine rağmen erken seçim iddiaları gündemdeki yerini koruyor. CHP'nin yüzde 37.7 ile birinci parti çıktığı seçimlerin ardından yapılacak bir anketten çıkacak sonuçlar merak konusu olurken, ORC anket katılımcılarına "Bu pazar seçim olsa kime oy verirdiniz?" sorusunu yöneltti…
ANKETE 6 BİNE YAKIN KİŞİ KATILDI
10-14 Haziran tarihinde 5 bin 620 kişi ile yüz yüze yapılan anketten yüzde 33,2 ile CHP birinci çıkarken, AK Parti'nin yüzde 30,6 ile 2. sırada yer aldığı görüldü…


İYİ PARTİ 6. SIRADA YER ALDI

Cumhur İttifakı'nın paydaşlarından MHP ise ankette yüzde 10.9 ile 3. sırada yer aldı. DEM Parti'nin yüzde 9,7 ile 4. parti çıktığı ankette İYİ Parti'nin ise yüzde 4,2 ile 6. parti olduğu görüldü…
* * *

Screenshot 2-1