1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı Eskişehir’de coşkuyla kutladık. Her sene Türkiye’de ve dünyada birlik, beraberlik ve mücadele günü olarak kutlanan 1 Mayıs’ta geçen sene olduğu gibi bu sene de emekçiler ellerinde pankartlar, dillerinde türkülerle Ulus Anıtı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.

Türk-İş ve DİSK’in önceki yıllarda anlaşamaması üzerine ayrı ayrı kutlanan 1 Mayıs sonraki yıllarda yine Sıhhiye Meydanı’nda işçileri buluşturmuştu. Geçen sene bu ayrılık fiziken yaşanmasa da dayanışmanın pamuk ipliğine bağlı olduğu bu yıl hissedildi…

*

DİSK ve Türk-iş, Hatboyu Caddesi’nin iki yolunda ‘sol’ ve ‘sağ’ diye bölündü, kortejler Cumhuriyet Meydanı’nda birleşti. Zaman zaman karşılıklı atılan sloganlar da dikkate değerdi.

Sıhhiye’de “Suskun sendika istemiyoruz” diyen Türk-İş üyeleri bu sene “Orhan Başkan nerede biz oradayız, İşte başkan işte sendika” sloganları attı. Başkan değişimi Türk-İş’e enerji vermiş, her ne kadar basın mensupları olarak emekçinin sesini duyurmak için aradığımızda asla ulaşamasak da belli ki işçiler kendisinden memnun!

DİSK üyeleri ise “İnadına sendika inadına DİSK” diyerek kırmızı yelekleri ve dövizleriyle doğal örgütlenmelerini bir kez daha gösterdi.

Ayrı yollarda ayrı sloganlar atılsa da ortak çizgi netti:

“Gelirde adalet, vergide adalet!”

*

Sendikalar, sivil toplum örgütleri, emekliler ve gençlerin yanı sıra 1 Mayıs’ı siyasi partiler de kutladı. Kortejde siyasi partilerin en başında CHP vardı. Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, İbrahim Arslan; Belediye Başkanları Ayşe Ünlüce, Kazım Kurt, Ahmet Ataç ve İl Başkanı Talat Yalaz’ı pankart taşırken gördük.

CHP örgütü her ne kadar kalabalık bir katılım sağlasa da alanlardaki ruhu yaşama ve yaşatma konusunda zayıf ve dağınık bir imaj sergiledi. İktidara yürüyen sol parti iddiasını güçlendirirken eylemlerdeki etkisini de artırması gerek… En azından Eskişehir gibi rahat siyaset yapabildiği, polis engeline takılmadığı, özgürce fikrini beyan edebildiği illerde. Çünkü destekçi seçmeni sahadaki özgürlüğe hasret!

CHP’nin yanı sıra DEM, Sosyalist Parti, Türkiye Komünist Partisi ve Sol Parti de eylemdeki yerini aldı…

*

Özgürlüğün, dayanışmanın, mücadelenin hep birlikte kazanılacağını sokakta tek yürek olarak kutlamaya çalıştığımız 1 Mayıs’ta emekliler, gençler gelecek ve geçim kaygısını; işçiler adaletsiz gelir dağılımını, siyasi partiler fikir özgürlüğünü haykırırken verilen mesaj netti. Bir olabilmek, birlikte olabilmek!

Ayrışmadan, ayrıştırmadan birlik ve beraberlik içinde nice 1 Mayıs’lara!