Sarıcakaya İlçesi’nin Bilalhabeşi Mahallesi’nde Koza Altın İşletmeleri AŞ tarafından yapılmak istenen altın gümüş madenine karşı mahkeme ‘oy birliği’ ile yürütmeyi durdurma kararı verdi.
TEMA’nın açtığı davada projenin hukuka aykırı olduğu vurgulanırken üzerinde durduğumuz önemli bir noktaya dikkat çekildi…
Mahkeme heyeti ‘uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabileceği’ni tespit ettiği proje için itiraz yolu kapalı karar aldı. Şimdi sırada ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptal edilmesi var.
*
Alpagut ve Atalan’da Cengiz Holding tarafından yapılmak istenen altın gümüş madeni projesinin ardından Sarıcakaya’da da benzer bir girişime kalkışılması Sakarya Vadisi’ndeki talan planlarının genişleyeceğinin sinyalini veriyor. Bölgede hali hazırda ruhsat alanları da bulunuyor…
Üst üste açıklanan kuş uçuşu 15 kilometre mesafedeki iki projenin ardından bölgeye sahip çıkan Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu da çalışmalarını hızlandırdı. TEMA ve platformun büyük çabasıyla Sarıcakaya’da alınan ‘yürütmeyi durdurma’ kararı raporu inceleyen, eksik ve hatalarla dolu olduğunu gören kimseyi şaşırtmadı. Fütursuzca madeni savunan kesimden henüz ses soluk yok…
Adalet bazen soluğumuzu keser!
*
Eskişehir talana karşı mücadelede ve bir araya gelme konusunda deneyimli olduğu için nerede nasıl reaksiyon alacağını biliyor. Alpu’da yapılması planlanan kömürlü termik santral projesine karşı da güçlü bir mücadele vermiştik.
Ülke genelinde ardı arkası kesilmeyen vahşi madencilik çalışmaları maalesef bizim kıymetli topraklarımızda da devam ediyor. Diğer yandan sermaye sahipleri ülkeyi delik deşik etme konusunda çok kararlı…
Alpu’daki mücadele ile kıyaslayınca bugünlerde Sakarya Vadisi için verilen mücadelenin sönük kaldığını düşünüyorum. Kamuoyu oluşması ve diri bir karşı duruş gösterilmesi konusunda önemli bir çaba olsa da belediyelerin ve siyasetçilerin bir adım geride durduğu bir gerçek…
AK Partililerin madene karşı çıkmasını elbette beklemiyorum ama muhalefet partilerinin bu konuda daha girişken olmasını dilerdim!
Belli ki siyasi hesap yapılıyor… Belli ki genel merkezler temkinli!
*
Herkesin bildiği gibi Sarıcakaya ve Mihalgazi AK Parti’nin resmen kentteki iki kalesi!
AK Parti Mihalgazi’de 2019 yerel seçimlerinde yüzde 53 oy alırken, 2024’te yüzde 52,5; Sarıcakaya ise 2019’da yüzde 65, 2024’te yüzde 40 oy oranına ulaşılmış. 2024 yerel seçimlerinde Sarıcakaya’da aday kargaşasını unutmadan değerlendirme yapalım.
Alpu’da ise CHP – AK Parti rekabeti daha belirgin. 2019 yerel seçimlerinde Alpu’da AK Parti yüzde 40 oy alırken CHP yüzde 58,5 ile seçimi kazanıyor. 2024 yılında ise Cumhur İttifakı’nın adayı yüzde 38’de kalırken CHP yüzde 41,5 ile ipi göğüslüyor.
Genel geçer baktığımız zaman her üç ilçede de ciddi bir değişim yok, sonuç siyasi partiler açısından aynı. Fakat süreçte yerel bazda yaşanan gelişmeleri doğru analiz etmekte fayda var.
CHP’nin Alpu’da verdiği kömürlü termik santral mücadelesi partiye yüzde 20 oranında oy kaybettirmiş gibi görünüyor ya da seçim sonucu bu şekilde değerlendiriliyor olabilir. Bu nedenle de Sakarya Vadisi’ndeki talan mücadelesinde keskin söylemlerden kaçınılıyor olabilir… Konuyu direkt olarak doğa mücadelesine bağlamanın doğru olmadığı kanısındayım.
*
Alpagut’taki Halkın Bilgilendirme Toplantısı’nda CHP’li siyasetçileri önde gördük, genel merkezden daha sonra Eskişehir’e gelen bir heyet il başkanlığında yaptığı toplantıda konuyu detaylıca görüştü. Fakat sahaya inip mücadele etme konusunda geride kaldı.
İdeolojik duruşu doğrultusunda topraklarını savunma konusunda tereddüt yaşayan bir parti önümüzdeki yerel seçimlerde ‘başarı’nın önüne bu mücadeleyi koyuyorsa Sakarya Vadisi’nde zafere giden yol daha da uzayacaktır…