31 Mart’ta yapılan Mahalli İdareler Seçimlerinde açık ara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ayşe Ünlüce, seçim öncesi verdiği sözlerini tek tek yerine getiriyor…

Ayşe Ünlüce, iki aylık seçim propaganda çalışmaları sırasında birileri gibi seçmene gerçekleştirilemeyeceği vaatlerde bulunmadı. Yani hayal satmadı…

Eskişehir tarihine de “ilk kadın belediye başkanı” olarak geçti…

Birileri diyecek ki, “Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Güneş Akgün’ü yok mu sayıyorsun?”

Halkın oylarıyla seçilmiş bir belediye başkanını nasıl görmezden gelebilirim…

Ancak Mihalgazi Eskişehir’in en küçük ilçesi…

2023 sayımına göre Mihalgazi ilçesinin nüfusu 3 bin…

Eskişehir’in ise 900 bin…

700 bin seçmenin oy kullandığı Eskişehir’de 276 bine yakın oy alarak seçilmek kolay olmasa gerek…

Bu nedenle Ayşe Ünlüce, kent merkezinde ilk kadın belediye başkanı olarak seçim kazanması büyük zafer…

* * *

Gelelim yazımın başlığına…

Geçtiğimiz yıl sonbaharda Büyükşehir Belediyesi Seyitgazi İlçesinin Ayvalı Mahallesinin 5 kilometrelik yolu kırsal bölgelerde çıkılan sathi kaplama kapsamında ihaleye verdi…

Ancak müteahhit yolu tamamlayamadı. Yüklenici 1. Kat sathi kaplama çalışmasını yaptı fakat diğer kısımları tamamlayamadığından işi fesh oldu ve teminatı gelir kaydedildi…

1 kat sathi kaplama yapılmasından dolayı Ayvalı Mahallesinin yolu üzerinden bir kış geçmesiyle bozuldu. Yolda oyuklar oluştu…

Ayvalı Mahallesinde bahçem olması nedeniyle haftanın 3-4 günü gidip geliyorum. Bu durumu Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’ye bildirdim…

Acil olarak geçtiğimiz mayıs ayında yol üzerindeki çukurlar için yama şeklinde asfaltlandı…

Başkan Ünlüce, bana verdiği yanıtta, “sene içerisinde 1. Kat sathi yaparız dediğimiz yollar bittikten sonra, kalan bitüm miktarımıza göre bu yolun 2. Kat sathi kaplamasını yapıp yol ömrünü uzatır ve bu sorunları da çözeriz diye planlıyoruz” demişti…

Pazar günü Ayvalı Mahallesindeki bahçeme giderken sathi kaplama çalışmasına başlanmış. Yüzde 90’nı da tamamlanmış…

Doğrusu ben yolun bu kadar kısa sürede yeniden yapılacağını düşünmüyordum…

Bu çalışmadan Ayvalı Mahallesi sakinleri de duydukları memnuniyeti ve teşekkürlerini bana ileterek Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’ye benim aracımla iletmemi rica ettiler…

Verdiği sözü iki ay içerisinde yerine getiren Ayşe Başkana bende teşekkür ediyorum…

* * *

Ancak Ayvalı Mahallesi sakinleri aynı duyarlığı Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe’den de bekliyorlar…

Başkan Tepe’ye, geçen yıl eksik kalan sokaklara başlattığı kilit taşı çalışması sırasında en çok sorun yaşanan bir sokağa da kilit taşı döşenmesi konusunda talepleri oldu…

Sonbahar yağmurlarının başlamasıyla çalışma yapılmadı…

Ayvalılar, yarım kalan sokaklara da acilen kilit taş döşenmesini bekliyorlar…

Elçiye zeval olmaz derler…

Uğur Başkana hatırlatmak istedim…

* * *

TALAT YALAZ’DAN CHP’LİLERE ÖNEMLİ MESAJ

Siyasal partiler demokratik rejimlerde, seçme ve seçilme hakkının kuvveden fiile geçmesini sağlayan örgütlenmelerdir. Çalışmanın dayanağını oluşturan düşünce; demokratik işleyişin temel şartı olarak parti içi demokrasi anlayışının partilerdeki niteliğini belirlemek olup, parti içi demokrasi kavramına yüklenilen anlam çeşitliliğini ortaya koymak ve bu anlamı belirleyen sosyolojik faktörleri belirlemeye çalışmak amacını taşımaktadır…

Ülkemizde parti içi demokrasi, siyasi tartışmalar içinde, en çok üzerinde durulan konulardan biridir. Parti içi demokrasiyle ilgili hukuki bir yükümlülük ya da zorunluluğun olmaması, parti içi demokrasi uygulamalarının parti yönetiminin serbest inisiyatifine bırakılmış olması, siyasi kültürün parti liderliğini önemsemesi gibi faktörler parti içi demokrasinin siyasi partiler tarafından ya uygulanmamasına ya da çok az ve çoğu kez göstermelik ya da keyfi bir şekilde uygulanmasına yol açmaktadır.

Bu nedenle ülkemizde parti içi demokrasinin olmadığı ve sadece siyasi partilerin söylemlerinde olduğu görüşü kamuoyunca en çok paylaşılan bir görüştür…

Toplumun siyasal kültürü ile siyasi partilerin buna yönelik uygulamaları, siyasi partilerin programlarında da demokrasiden ziyade farklı uygulamalarla kitleleri etkilemeye çalışması parti içi demokrasi uygulamalarını güçleştirmektedir…

* * *

Geçtiğimiz hafta sonu CHP İl Başkanlığı tarafından düzenlenen İl Danışma Kurulu toplantısı yapıldı…

Geçmişte yapılan bu tür toplantılara ilgi fazla olmazdı. Belediye Başkanlarını pek görmezdik. Hatta milletvekillerini ve sski il başkanlarını da…

Cumartesi günkü İl Danışma Kurulu toplantısına Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı başkanları, milletvekilleri, eski Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile bazı ilçe başkanların da katılması dikkatimi çekti…

Herhalde 31 Mart seçimlerinde hem Eskişehir hem de Türkiye genelinde birinci parti çıkması CHP’de yavaş yavaş birlik-beraberliğin sağlandığının göstergesi olarak görüyorum…

* * *

Sosyal bir refah devleti olarak sosyal demokrasi, evrenselci, kolektif pazarlığı destekleyen ve refahın kamu sağlayıcılığına daha destekleyici olan özel bir refah devleti ve politika rejimi olarak tanımlanır…

CHP sosyal demokrat bir parti, demokrasiyi en çok önemsemesi gerekir olmasına rağmen yıllarca parti içi çekişmeler nedeniyle beklenen başarıya ulaşılamadı…

CHP’nin sorunu, özellikle kent varoşlarındaki geniş kitleleri kavrayabilecek sosyal demokrat bir vizyon ortaya koyamaması…

2011 seçimlerinde milletvekili seçilen çok sayıda CHP üyesinin sosyal demokrat düşünce ve pratikten uzak olduğu görülmüştür. Bu biçimiyle CHP, geniş seçmen kitlelerine ulaşmak, mutsuz ve umutsuz kitlelerin sözcüsü olmak, inandırıcı bir program geliştirmekten uzak kaldı. CHP’nin oylarını arttırması için en önemli hedeflerinden birisi büyük kentlerin varoşları olması gerekirken, geniş seçmen oranına sahip bu bölgelerde daha az oy almaktadır…

Geçmişte sosyal demokrat ve sol bir parti olarak bu seçmen kitlelerine ulaşamaması; CHP’nin devrimci, umut veren, değişimin sesi olabilecek bir noktaya gelemediğini de ortaya koydu…

31 Mart 2024 de yapılan Mahalli İdareler Seçimlerinde AK Parti’nin 22 yıllık iktidarları döneminde umduklarını bulamayanlar CHP’yi birinci parti yapması, CHP’yi gelecek seçimler öncesi umutlandırdı…

Erken seçim tartışmalarının yaşandığı bu günlerde CHP’liler gerçekten iktidar olmayı hedefliyorlarsa parti içi çekişmelerden kurtulmalı…

* * *

Cumartesi günkü İl Danışma Kurulu toplantısında CHP’nin genç İl Başkanı Talat Yalaz’da bu konuya dikkat çekti…

Yalaz’ın, parti içinde yaşanan kavgalar için verdiği mesajlar önemliydi..

“ENERJİMİZİ PARTİ İÇİ SİYASETE DEĞİL SEÇİME VERMELİYİZ”

İşte Yalaz’ın dikkat çeken o sözleri:

“Parti için siyasete enerjimizi çok daha fazla harcadığımızı kabul edelim. Bundan sonra Türkiye’nin sorunlarına çözüm olacağımıza insanları inandırmak için birlikte kenetlenerek iktidara yürümemiz gerekir, kendi içimizdeki sıkıntıları bir kenara bırakarak, gerekirse affederek iktidara güçlü bir şekilde hep birlikte çalışarak yürümeliyiz. Çünkü iktidara giden yolda CHPlilerin büyük bir enerjiye sahip olması lazım. Her an olabilecek bir erken seçim için enerjimizi iktidar yürüyüşüne, seçim çalışmalarına aktaralım.”

* * *

Talat Yalaz’ın bu sözlerine CHP üyesi olmama rağmen yüzde yüz katılıyorum…

Seçmen yukarıda da yazdım…

AK Parti’den desteğini çekti…

Son aylarda yapılan tüm anketlerde 2-3 ile CHP birinci parti çıkıyor…

Bunu en az 5-6 puan yapmak için CHP’liler geçmişte yaşanmışları unutarak olası erken seçimde TBMM’de en güçlü bir şekilde çoğunluğa sahip birinci parti yapmak için kenetlenmeliler…

Genç Genel Başkan Özgür Özel ile girdiği ilk seçimde birinci parti olmayı başaran, seçmenin umut olarak gördüğü CHP’de, “sen-ben” tartışması yerine “birlik-beraberlik” mesajı verilebilirse özlemi çektikleri “tek başına ülkeyi yönetme” hedefine ulaşabilirler…

* * *

KARARSIZLAR BİRİNCİ AK PARTİ 3’NCÜ

26 ilde 1824 katılımcıyla yapılan seçim anketine kararsızlar damga vurdu. Yüzde 25 ile kararsızların başı çektiği ankette; yüzde 21.6 ile CHP ikinci sırada yer aldı. AK Parti ise yüzde 21 ile üçüncü sırada kendine yer bulabildi…

Muhalefetin erken seçim baskısının arttığı şu günlerde İdea Politik Enstitü tarafından dikkat çeken bir araştırma yapıldı. 26 ili kapsayan araştırmada 1824 katılımcıyla "Yarın seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu yöneltildi. Anketten çıkan sonuca göre; şu an "Türkiye'nin en büyük partisi" kararsızlar olarak öne çıktı.

Araştırmaya göre bu pazar seçim olsa kararsızlar yüzde 25.5, boş oy kullanırım diyenler yüzde 6, fikir bildirmeyenler yüzde 5.6, oy kullanmayacağım diyenlerin oranı ise yüzde 0.5 oldu. Buna karşılık CHP yüzde 21.6 ile birinci parti konumunda yer alırken, AK Parti yüzde 21'lik oranla hemen arkasından geliyor…

KARARSIZLAR DAĞITILINCA

Kararsızlar, fikir belirtmeyenler ve oy kullanmayacaklarını söyleyenlerin oyu aritmetik dağıtıldığında ise CHP yüzde 35.2'lik oy oranına, AK Parti ise yüzde 34.3'e ulaşıyor. Üçüncü sırada yüzde 12.4 ile DEM Parti, dördüncü sırada yüzde 5.6 ile MHP, beşinci sırada yüzde 4.2 ile Yeniden Refah Partisi var. İYİ Parti ve Zafer Partisi ise sırasıyla yüzde 3.6 ve yüzde 3'lük oy oranıyla onları takip ediyor…

EN BÜYÜK SORUN EKONOMİ

Genel yaşam memnuniyeti anketinde ise katılımcıların Türkiye'de en çok ekonomik zorluklardan şikayetçi olduğu görüldü. Katılımcıların yüzde 66,7'si Türkiye'nin en büyük problemi olarak ekonomiyi gösterdi…