Siyasi partilerin yerel seçim çalışmaları sahadan önce örgüt/teşkilatlardaki hareketlenmeyle başlıyor. Seçim tarihinin belli olmasıyla belediye başkan adayı ve meclis üyesi adayı olmak isteyen parti üyelerinden istifaları isteniyor.
Bu süreci ilk başlatan İYİ Parti oldu…
İYİ Parti kendi içinde 'huzur' bulabilmiş bir parti değil henüz. Özellikle de yakından takip ettiğimiz Eskişehir il teşkilatındaki kaos hiç bitmiyor.
Emine Edizgil'in il başkanlığına atanmasıyla teşkilat nispeten dışarıya derli toplu bir görüntü verdi fakat, içeride sert rüzgarlar esmeye devam ediyor. Bunda parti tabanının tam olarak oturmamış olmasının etkisi olduğunu düşünüyorum.
Bir siyasi partide kaosun bitmesi beklenebilir mi? Elbette hayır… Benim tek beklentim siyasi nezaket sınırlarının aşılmaması... Tabi her siyasetçinin tarzı farklı, burada kimseye söz düşmüyor ne yazık ki!
*
İYİ Parti'deki seçim hareketliliğine bakalım..
Emine Edizgil partisinin Odunpazarı Belediye Başkan Adayı olabilmek için il başkanlığı görevinden istifa etti. Yerine İl Başkan Yardımcısı Serdar Ulucan atandı. Odunpazarı İlçe Başkanı Zafer Tuna da görevden alınarak yerine Gürol Yer; Tepebaşı İlçe Başkanı Nusret Kabasakal'ın yerine ise Görkem Yıldırım atandı.
Zafer Tuna, Hatipoğlu-Büyükerşen geriliminin ardından Hoca'yı makamında ziyaret etmiş ve sıcağı sıcağına bir poz paylaşmıştı. Hali hazırda teşkilat içinde gerilimlere neden olan Tuna'nın bu pozu elbette ki İYİ Partilileri kızdırdı. O yüzden bu el çektirilme Eskişehir'i pek şaşırtmadı…
Nusret Kabasakal'ın ise Tepebaşı Belediye Başkan Adayı olmak istediği biliniyor. Bu nedenle görevden alındığı konuşuluyor. Burada kuşku yaratan bir detay var.
Emine Edizgil istifa ederek ayrılırken neden Nusret Kabasakal'ın istifası istenmeden yerine yeni bir ilçe başkanı atanarak görevden alındı? 'İstifa et seni aday yapalım, görevden almak yanlış anlaşılabilir' diye düşünülmedi mi? Peki bu durum kendisini ve destekçilerini rahatsız etmedi mi?
Seçilmek ve atanmak, istifa etmek ile görevden almak çok farklı yönetim şekilleri… Demokratikliği tartışılır!
*
Yeni görevlendirmelerde ise dikkatimi çeken bir ortak özellik var! O da Serdar Ulucan, Gürol Yer ve Görkem Yıldırım'ın eski MHP'li olmaları.
Çok büyük bir detay mı? Değildir muhakkak…
Yerel seçimlerde AK Parti ile CHP'nin yanı sıra iddiasında direten bir İYİ Parti imajı yaratılırken Eskişehir'deki teşkilatları MHP geleneğinden gelen yeni başkanlarının yönetmesi gözlerden kaçmamalı.
Genel merkez ve taban uyumunun sık sık gündeme geldiği şu günlerde bu atamalardan İYİ Partililerin ders çıkarması gerek. İYİ Parti ile MHP arasındaki rekabet de, gerilim de kızışabilir!
İYİ Parti hem teşkilatlanma hem de parti içi uyum konusunda yeni bir sınavdan geçebilir.
Sınavı geçebilen de yerel seçimle birlikte açıklanır!