Sevgili okurlar:
Muharrem ayının İslam tarihinde belli başlı üç önemli özelliği vardır. Birincisi oruç. İkincisi hicri takvimin başlangıcı olması diğeri de Hz. Hüseyin efendimizin ve evlatlarının Kerbela'da şehit edilmesidir.
Muharrem ayında orucun tarihi ise, peygamberimiz Medine'ye hicret ettikten sonra Medine'de yaşayan Yahudilerin oruçlu olduğunu gördü. O gün Muharrem ayının onuncu günü Aşure Günü'ydü. Bu ne orucu diye sordu. Yahudilerde; Bugün Allah'ın Musa'yı düşmanlarından kurtardığı firavunu boğdurduğu gündür. Hz. Musa bir şükür olarak bugün oruç tutmuştur dediler.
Hz. Muhammed A.s biz Musa'nın sünnetini yaşatmaya sizden daha çok yakınız ve hak sahibiyiz diyerek kendisi ve Müslümanlar o gün oruç tuttular. O zaman henüz oruç farz kılınmamıştı. Fakat ertesi sene Ramazan orucu farz kılınınca Müslümanların oruç ayı Ramazan oldu.
Aşure Günü orucu konusunda peygamberimiz herkesi serbest bıraktı. İsteyen tutar, isteyen tutmayabilir dedi. Böylece bu oruç müstehap olarak kaldı. Yahudilere benzememek için ise sadece Aşure Günü değil ondan bir gün evvel veya bir gün sonra da oruç tutmak gerektiğini İslam alimleri tavsiye ederler.
Peki, bu Aşure Günü'nde rivayetlere göre neler oldu? İşte o on fazilet bu özel günde yüce Allah on peygamberine 10 çeşit ikramda bulunmuştur ve kutsiyetini artırmıştır.
1- Allah Hz. Musa'ya Aşure günü'nde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.
2- Hz. Nuh gemisini Cüdi Dağı'nın üzerine Aşure Günü'nde demirlemiştir.
3- Hz. Yunus A.s balığın karnından Aşure Günü'nde kurtulmuştur.
4- Hz. Adem'in tövbesi Aşure Günü'nde kabul edilmiştir.
5- Hz. Yusuf kuyudan Aşure Günü çıkarılmıştır.
6- Hz. İsa o gün dünyaya gelmiş ve o gün göğe çıkarılmıştır.
7-Hz. Davud'un tövbesi o gün kabul edilmiştir.
8- Hz. İbrahim'in oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.
9- Hz. Yakup peygamberin Yusuf'un hasretinden kapanan gözü o gün görmeye başladı.
10- Hz. Eyüp A.s hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.
Tefsir alimlerinden rivayet edildiğine göre Aşure Günü'nü işaret eden ayet şöyledir;
'On geceye yemin olsun' Fecr suresi ikinci ayet
Bu özel günün adını Muharrem ayının onuncu gününe rastladığı için Arapça on anlamına gelen Aşr kelimesinden almıştır. Hz. Hüseyin efendimizin ve evlatlarının hunharca şehit edilmesiyle ilgili olarak da o şehitler mükafatını almışlar, en yüce mertebeye ulaşmışlar. Allah onların şefaatinden bizleri mahrum etmesin. Yüze Allah'ın da zalimlere hak ettikleri cezayı en adil bir şekilde vereceğinden şüphemiz yoktur. Kaderi hükme boyun eğen her mümin bu olaya üzülür ancak soğukkanlılığını kaybetmez çünkü meydana gelen tüm olaylar ezeli takdirin bir hükmüdür. Bunu kendine eziyet haline getirmek Müslüman'a yakışmaz. Bir dörtlükle Kerbela'yı noktalayalım.
Düştü Hüseyin atından
Sahrayı Kerbela'ya
Cibril var haber ver
Ol Muhammed Mustafa'ya