Toplumların beslenme konusunda bilinçlenmesine bağlı olarak besleyici etkisi yanında bir veya birden fazla bileşene dayalı, sağlığı koruyucu ve antioksidan içeriği yüksek içecekler önemli olmaya başlamıştır. Bu içeceklerin en önemlileri arasında yer alannane şerbetinintüketimi giderek azalmaya yüz tutmuş gibidir. Sofralardabaharat ve alternatif tıpta şifa amaçlı olarak kullanılan nane, daha çok sıcak bir nane-limon karışımı çayı şeklinde ve genellikle mide rahatsızlığına karşı rahatlatıcı olarak tüketilmektedir. Halbuki, nane soğuk şerbet yapılarak susuzluğu giderici, serinletici özellikleri ile yemek eşliğinde veya ferahlamak istendiğinde de tüketilmesi çok faydalı bir içecek türüdür.
Sağlığa oldukça yararlı ve hazırlanması kolay olanbu geleneksel şerbet iki türlü hazırlanabilmektedir. Birinci yöntemde, nane yaprakları ezilir veya suyu çıkarılır, bununla limon kabuğu ve/veya suyu karıştırılır, sonra içine su ve şeker ilave edilerek bir süre bekletildikten sonra kaynatılır ve soğutulur. Diğer yöntemde ise on bardak suya, sekiz yemek kaşığı tepeleme şeker konulur ve kaynatılır, sonra içine yıkanmış yarım demet nane bırakılıp beş dakika kadar daha kaynatıldıktan sonra üzeri kapatılarak bir saat kadar bekletilir. Daha sonra nanenin sap ve yaprakları çıkarılır ve kalan karışımınsoğuması beklenir.Sonra içine limon veya portakal kabuğu ve bir buçuk çay kaşığı limon tuzu konularak şerbet hazırlanmış olur. Nane şerbetinin ana maddesi nane ve şekerli sudur. Nane insanları tedavisinde kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerdendir.
Gerek kuru gerekse yaş naneden yapılan nane şerbeti sindirime yardımcı olur, mide zarını uyararak gıdanın midede geçirdiği süreyi azaltıp, mide kaslarını rahatlatır. Özellikleyağlı besinlerin sindirimine yardımcı olarak mideyi de rahatlatır ve safra kesesi şikayetinin azalmasına yardımcı olur. Nane şerbetinin kemoterapi hastalarında bulantının azaltılmasına yardımcı olduğu bildirilmiştir. Nane şerbeti, altıncı ayını doldurmuş bebeklerde safra taşını engellediği ve gaz sancısına karşı fayda sağladığı da belirtilmektedir. Nanenin mide koruyucu, mide asitliğini dengeleyici, gaz söktürücü, stres ve gerginliği azaltıcı, kas gevşetici özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Nane şerbeti içerdiği tüm bileşenlerle birlikte A ve C vitaminince zengin olup, potasyum, kalsiyum, magnezyum, B9 vitamini de (folik asit) içermektedir. Nane şerbeti nanenin içerdiği uçucu yağlardan mentolün doğal kaynağıdır. Kış mevsiminde sık sık yakalanılan nezle, grip ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarını azaltmada yararlı olmaktadır. Mentol,mukozayı inceltir, kuru balgamın ciğerden kolay çıkmasına yardımcı olur.
Midedeki helicobacterpylori, salmonella, E. coli gibi bakterileri engeller. Kan damarlarının genişlemesini sağlayarak baş ağrısı ve migrenin azaltmasına katkı yapar. Nane şerbeti yatmadan önce içilirse, kas gevşetici özelliği ile uyku kalitesini artırır. Bu şerbetin içinde bulunan rosmarik asit ile antioksidan kapasitesi artmaktadır, damar tıkanıklığı ve kanser riski azalmaktadır. Radyasyonun neden olduğu hücre bölünmesine karşı koruyup, pankreatit, meme, prostat ve karaciğer tümörlerinin büyümesine karşı korumaktadır. Bu şerbet şekerli olmasına rağmen ağız içinde oluşan zararlı bakterilerin üremesinin önüne geçerek ağız ve diş sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır. Nane şerbetini oluşturan nane, limon ve portakal kabuğu ve suyu ile A ve C vitamini içeriği ile artan antioksidan kapasitesi sayesindekötü beslenmeye, strese, çevre kirliliğinebağlı nedenlerle oluşan ve çeşitli hastalıklar yapan serbest radikalleri yok eder ve bağışıklığı güçlendirir.
Ayrıca kasları bir arada tutan bağ doku oluşumu, yaraların iyileşmesi, kemik oluşumu ve karaciğerin temizlenmesini sağlamaktadır.İçine konulan limon tuzu, portakal, limon kabuğu ve suyu tadı güzelleştirmesinin yanı sıra saklama süresini uzatmakta, böbrek ve safra taşınında düşürülmesine yardımcı olabilmektedir. Nane şerbeti insan sağlığına faydalı olan, ancak fazla tüketilmemesi gereken bir içecektir.
Hoş kokusu, aroması, güzel tadı ve rahatlatıcı etkisi olan bu içeceğin fazla kullanımı boğazda tahrişe neden olur, kadın ve erkeklik hormonunu azaltır, hamile kadınlarda kas gevşetici özelliği ile düşüğe neden olabilir.Mide ekşimesi, reflü, gastrit, safra kesesi sorunu yaşayanlar, karaciğer yetmezliği olanlar tüketmemelidir.