Türk mutfağının sağlıklı ve dengeli beslenmeyi sağlayan kaynakları arasında olan, ikram sofralarının tercihlerinde de ön sıralarda yer alan zeytinyağlı biber dolma, sevilerek tüketilen bir yemektir.

Zeytinyağlı biber dolma sarı, yeşil, kırmızı renge sahip biberlerin içinin oyularak pirinç, bulgur, baharatlar, yeşillikler gibi malzemelerle doldurulması ile hazırlanır. Ana yemek olarak öncelik almadığı için, zeytinyağlı dolmalara halk arasında yalancı dolmalar da denmektedir. Buna karşılık yapılış biçimi biraz değiştirilip, yanında onu bütünleyen gıdalarla birlikte tüketilirse, ana yemek grubuna bile girebilecek bir yemektir. Zeytinyağlı biber dolma içi, yöresel farklılıklar göstermekte olup, çok çeşitli ve zengin bir reçeteye sahiptir. Temel maddeleri; oyulmuş farklı renklere sahip olan dolma biberler, pirinç, bulgur ve az olarak  baklagillerden yeşil (tercihe göre bazen  kırmızı) mercimektir. Bunlara soğan, maydanoz, nane, dereotu, domates (veya salçası ya da püresi), baharatlar ve sıvı yağ eklenmektedir. Biberlerin içinde genellikle pirinç, bulgur bazen de mercimek kullanıldığı için karbonhidrat içeriği bakımından; yeşillikler, domates, soğan ve baharat ilaveleri ile vitamin, mineral, lif, yağ içeriği yüksektir. İçinin hazırlanışı farklılıklar gösterse de, genellikle, soğan kavrulduktan sonra, domates veya domates salçası eklenip suyu çekinceye kadar pişirilir.  Pirinç veya bulgurdan birisi veya karışımı az miktarda su ile pişirildikten sonra, yeşillikler ve baharatlar eklenip biberlere doldurulur, su ve yağ karışımı (bazen az miktarda şeker ilavesiyle) içinde pişirilir. Zeytinyağlı biber dolma yapımında pirinç ve bulgurun şişme payı düşünülerek biberler üstten üçte biri boş kalacak şekilde doldurulmalıdır. İç harcın taşmaması için biber koçanı ve doğranmış domates ile kapatılmalı ve pişirilirken konulacak su tencerenin kenarından eklenmelidir. Biber ; vitamin, mineral ve lif bakımından zengin, ancak karbonhidrat ve proteince fakirdir. Dolma ; biberin içine konulan pirinç ve bulgur ile karbonhidrat ve  biberin kendisinde eksik olan vitaminlerce zenginleşirken, içine konulan mercimek ve yerken üzerine konulan yoğurtla prebiyotik ve probiyotik değeri ve hayvansal protein açığı kapanmaktadır. Dolma yapımında kullanılan  üç farklı renge (sarı, yeşil, kırmızı) sahip biberler ; A, B6, B9, C, K vitaminlerince, kalsiyum, fosfor, potasyum  minerallerince ve antioksidanlar (capsantin), renk veren maddeler lutein, zeaksantin, kuersetin (karotenoidler) yönünden zengindir. C vitamini ile ; bağışıklığı güçlendirip, bağdokunun (kollagen) sağlıklı gelişimini ve dolmada kullanılan diğer gıdalarda olan demir mineralinin alımını sağlamakta, cildi güzelleştirmekte, kılcal damarı güçlendirip kan akışını düzgün hale getirmektedir. Kırmızı kan hücrelerinin oluşması için önemli olan piridoksin (B6) ise vücuttaki kimyasal reaksiyon için enzimlerin hareketini desteklemekte ve içindeki yüksek orandaki folik asitle (B9) kan hücreleri oluşumuna katkıda bulunmaktadır. Dolmada yer alan bulgur, mercimek ile de folik asit miktarı artmaktadır. Folik asit homosisteini,  methionin ve sisteine dönüştürüp kanda pıhtı oluşumu ve damar sertliğini azaltıp kalp-damar sağlığı ve hamile kadınlarda bebeğin gelişimi üzerinde etkili olmaktadır. K1 (filokinon) kanın pıhtılaşmasını sağlar ve kemik sağlığı için önemlidir. Antioksidan olan kapsaisin biberde bol miktarda bulunmaktadır. Bu maddenin astım, hipertansiyon, baş ağrısı, romatizma ve kansere karşı koruyucu olduğu bildirilmektedir.  Çeşitli hastalıklara karşı koruyan ve sağlığın devamını sağlayan lutein, zeaksantin, likopen gibi karotenoidleri de bol miktarda içermektedir. İçinde bulunan fenolik asitler insülin direnci ve karaciğer yağlanmasına karşı korumada etkili olabilmektedir. İç malzeme olarak teker teker veya birlikte kullanılan bulgur ve pirinç, karbonhidratça zengin olup, karbonhidratın çoğu nişastadır ve bulgurdaki karbonhidratlar bağırsaklarımızdaki bakterileri beslerler.  Bu nedenle bir adet zeytinyağlı biber dolmasının kalori değeri yüksektir. Bu iki gıda, vücuda yakıt sağlamakta, beynin işleyişine yardımcı olmaktadır. Özellikle pirinç nişastaca zengin olduğu için, dolma içi yağla pişirildikten sonra buzdolabında bir gece bekletilip, ertesi gün doldurulup pişirilmesi tamamlanırsa veya dolma önceden pişirilip dolapta soğutulup sonra tüketilirse, kan şekerini hızla yükseltmesi engellenebilmektedir.  Pirinç ile birlikte bulgur kullanılması, bulgurun sert buğdaydan yapılması nedeniyle protein değerini artırmakta ve bol diyet lifli, kompleks karbonhidratlı olacağı için kan şekerini daha az yükseltmektedir. Bulgurlu yapılan yalancı dolmanın içine mercimek konulacaksa bir gece önceden sıcak suda bekletilip, ertesi sabah bu su döküldükten sonra diri kalacak şekilde pişirilip dolmaya konursa, bitkisel protein içeriğinin artması yanında biberle birlikte olduğu için bu proteinin vücuda yarayışlığı artmaktadır. Mercimek amino asit dengesini sağlamaktadır. Gluten hassasiyeti olan çölyak hastaları için bu dolma sadece pirinç ile yapılmalıdır. Zeytinyağlı biber dolmanın adeta vazgeçilmezi olan soğan, içerdiği vitaminler ve minerallerle dolmayı daha sağlıklı hale getirmektedir. Kükürt ve magnezyum ile kalp sağlığını, iyot ile de tiroid sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır. Soğanda ve dolmalık biberde olan kuersetin,  kansere karşı  histaminin bağışıklık hücrelerinden salınmasını engelleyerek bağışıklığı güçlendirmekte ve alerjik reaksiyonları azaltabilmektedir. İçine konulan domates püresi ve salçası likopen oranını ve pek çok mineral ve vitamini artırmaktadır. İçine veya piştikten sonra üzerine konulan zeytinyağı, Omega yağ asitlerince zengindir. Yeşillikler ve baharatlar sadece lezzet artırmakla kalmayıp, sağlığa katkısını da artırmaktadır. Zeytinyağlı biber dolması yanında ekmek yenmesi, iki adet zeytinyağlı dolmadan fazlasının tüketilmesi çok kalori alımına neden olabilmektedir. Üzerine limon sıkmak yerine sarımsaklı yoğurt ile tüketilirse, kendisinde eksik olan hayvansal protein ve B12 vitamini tamamlanabilmektedir. Hoşaf, limonata, ayran ile tüketilmesi daha sağlıklıdır.  Diyet yemeği olarak düşünüldüğünde mutlaka yağ kullanılması gerekmektedir.