Harman döneminin başlamasıyla çiftçinin gözü kulağı devletin açıklayacağı hububat alım fiyatlarındaydı.
Ton başına makarnalık buğdayda 10 bin lira, ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira ve arpada 7 bin 250 lira belirlendi.
Çiftçinin beklentisi ise 15 liraydı… Beklenti ve açıklama arasındaki yarı yarıya fark hüsrana uğrattı.
İlk hüsran fiyatta oldu… Tarlada, sokakta sesini duyurmaya çalışan üretici de ziraat odaları da her harmanda olduğu gibi yok sayıldı.
*
Sadece ülkemizde değil dünya genelinde koronavirüs pandemisinin ardından kıymetini anladığımız tarım, ilk fırsatta ekonomik krizin pençelerine atıldı.
Yanlış tarım politikaları sonucunda üreticinin pes ettiği, gençlerin gözünü boyayan kentleşme nedeniyle köylerin boşaldığı, kırsaldaki toprakların varlıklı insanlara yatırım olarak paylaşılması köylüyü köyden çıkarmayı başardı bu ülkede… Hepsinin üzerine günden güne büyüyen ekonomik kriz kentte işsiz, köyde çaresiz üretici yarattı.
Topraklarında kalmayı tercih eden sağlar ise üretim yapmaya çalışıyor… Bu sene de öyle oldu; ama üretmek yetmez! Bir de ürettiğini satmak gerek. İşte kıyamet burada kopuyor. Pahalıya üreten çiftçi ürünü zorla bedavaya sattırılıyor.
*
Borç batağından kurtulup önümüzdeki seneye çıkmanın hesabını yapan üreticiye bir darbeyi de Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) vurdu…
Eskişehir’de de hasadın arkasından gelen krizler başladı. Açıklanan yetersiz fiyatlarla ekinini satmak için TMO’nun yolunu tutan çiftçi randevu alamıyor. Geçen sene büyük krizlerin yaşanmasına neden olan TMO henüz hasat döneminin başında hububat alımı yapmıyor.
“Randevu yok, telefonu açan yok bu ürünleri nereye satacağız” diyen üretici tüccarın eline kalmaktan korkuyor. Nasıl korkmasın? Tüccar buğdayı 8, arpayı ise 4 liradan alıyor. Çiftçiden aldığı hububatı TMO’ya satsa üretmeden kazanabilir tüccar…
*
Daha önce yaşadığımız senaryoları yeniden yaşamadan TMO’daki randevu ve depolama krizinin çözülmesi gerek. Büyüyen ekonomik krizin karşısında devlet önce üreten köylünün hakkını vermeli. Nihayetinde sonu gelmeyen yoksulluktan kurtulmanın tek yolu üretmek!
Ekmeğin fiyatını, emeğin değerini belirleyen buğdaya sahip çıkmazsak ülkeye sahip çıkamayız!