Pay it forward' filmini çok severim. 'Pay ItForward' filmi, CatherineRyanHyde'un aynı adlı romanından uyarlanmış bir dram filmidir. Filmde öğretmen, ilkokul öğrencilerine ödev olarak 'dünyayı değiştirecek bir öneriyle gelin' der. Sınıftaki öğrencilerden biri olan Trevor, ona 'Bizden bunu istiyorsun ama dünyayı değiştirmek için sen ne yaptın?' diye sorar. Öğretmen şöyle cevap verir: 'Bu fikri size sattım'. Trevor, ödev için insanların hayatlarını daha iyi hale getirecek bir şeyler yapması gerektiğini öğrenir ve bunun için 'pay it forward' adlı bir plan yapar. Bu plana göre, Trevor, üç kişiye iyilik yapacak ve iyilik yaptığı her kişiden üç yeni kişiye iyilik yaparak bu hareketi devam ettirmelerini isteyecektir. Bu sayede, Trevor'uniyilik hareketi yayılacak ve dünya daha güzel bir yer haline daha gelecektir. Filmin temel mesajı oldukça güçlü ve etkileyici: küçük bir eylemin büyük bir etkisi olabilir ve iyilik yapmak, toplu bir hareket başlatarak toplumu daha iyi bir yere dönüştürebilir.
…………………………
Son yıllarda, orman yangınları dünya genelinde artmakta ve yangınların artışı büyük ölçüde iklim değişikliklerine bağlanmakta. İklim değişiklikleri, yüksek sıcaklık ve kuraklık gibi faktörlerle birleştiğinde, orman yangınlarının daha sık ve daha şiddetli olmasına neden oluyor. Bu yangınların insanlığa ve gezegenimize olumsuz etkileri oldukça büyük. Orman yangınları ile iklim değişikliği arasında karşılıklı bir ilişki var. Ormanların yok olmasıyla hem karbon yutaklarımız yok olmakta hem de ormanlar yanarken çıkan karbon küresel iklim değişikliğini artırmakta. Ayrıca orman yangınları, toprak, su, hava kalitesi, biyolojik çeşitlilik ve insan sağlığı gibi pek çok unsuru da olumsuz etkilemekte. Yangınlar, ayrıca evleri, iş yerlerini ve tarım arazilerini yok etmekte.Oluşan hava kirliliği insanların sağlık sorunları yaşamasına da sebep oluyor. Orman yangınları, canlı ve cansız örtünün yok olmasıyla erozyonu artırmakta, toprak verimliliğini azaltmakta, su rejimini bozmakta ve sel-taşkın gibi doğal afetlerin sayısında ve hızında artışa neden olmakta. Bunların dışında; turizm sektörü üzerindeki olumsuz etkiler, gelir ve istihdam kaybı ve diğer sosyo-ekonomik sorunlar da orman yangınlarının neden olduğu sorunlar arasında sayılabilmekte.
Özetle, iklim değişikliklerinin etkisiyle artan orman yangınları, insanlığa ve gezegenimize büyük zararlar vermekte. Bu nedenle, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve orman yangınlarını önlemek için acil eylemler alınması son derece önemli.Orman yangınlarını önlemek ve azaltmak için iklim değişikliğiyle mücadele etmek gerekiyor. Bunun için sera gazı emisyonlarını azaltmak, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak, enerji verimliliğini artırmak, ağaçlandırma ve ormancılık faaliyetlerini desteklemek gibi stratejiler uygulanabilir. Ayrıca orman yangınlarının erken tespiti, izlenmesi, müdahalesi ve yanan alanların rehabilitasyonu için uzaktan algılama teknolojileri, coğrafi bilgi sistemleri ve yapay zeka yöntemleri kullanılabilir. Orman yangınlarının çıkış nedenlerini belirlemek, yangınların önlenmesi ve müdahale için çok önemlidir. Yangınların çıkış nedenlerine göre farklı stratejiler uygulanabilir. Örneğin, ihmal ve dikkatsizlikten kaynaklanan yangınları önlemek için halkı bilinçlendirmek, eğitim vermek, cezai yaptırımlar uygulamak gibi yöntemler kullanılabilir. Kasıtlı yangınları önlemek için ise güvenlik tedbirleri almak, orman muhafızlarının sayısını artırmak, istihbarat çalışmaları yapmak gibi yöntemler daha etkili şekilde devreye alınabilir.
Ülkemiz de iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden, özellikle kuraklıktan, fazla etkilenen bir bölgede yer aldığı için son yıllarda hem orman yangını sayısında hem de orman yangınlarının etkilediği alanda çok büyük bir artış oldu.Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünün verilerine göre 2015-2020 yılları arasında Türkiye'de toplamda 16003 yangın çıkmış, 62315 hektarlık alan alevlere teslim olmuş.2020 yılında ise toplam 3399 adet yangın çıkmış. Yangınların en çok Muğla ve Antalya illerinde görüldüğü, 2020 yılındaki yangınların çıkış nedenleri arasında sigara izmariti, çoban ateşi, kundaklama, avcılık ve piknik gibi faktörler yer aldığı belirtiliyor. Ayrıca nedeni bilinmeyen 1859 yangın yaşandığı bilgisi de dikkat çekici.28 Temmuz 2021'de Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan ve Türkiye'nin birçok şehrine yayılan orman yangınları sonucunda 8 kişi hayatını kaybetmesi, 150 binden hektardan fazla orman alanı ve yerleşim yerinin küle dönmüş olması ise son derece üzücü.Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük orman yangınları olarak nitelendirilen 2021 yangınları sonrasında birçok tartışma yaşandığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Hava Kurumu yangınlara müdahale etmekte geç ve yavaş kaldığı gerekçesiyle muhalefet ve kamuoyu tarafından eleştirildiği hepimizce hatırlanan olaylar.
Yaklaşan yazla beraber orman yangınları riskleri yine artmakta. Yanan ormanlar ve tehdit altındaki geleceğimiz; artık akıllarda daha fazla yer etmeli veorman yangınlarının önlenmesi konusunda herkesin elinden geleni yapması gerektiği anlaşılmalı. Bir kişinin yapacağı küçük bir şey bile büyük bir fark yaratabilir.
Pay it Forward filminde olduğu gibi, iyiliği yaymak ve başkalarına yardım etmek çok önemli. Hayatımızın anlamı, birbirimize yardım ederek ve birlikte çalışarak dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek. Bir arada çalışarak orman yangınlarını önleyebiliriz ve yaşadığımız gezegeni koruyabiliriz.
Herkese iyi haftalar diliyorum.