2023 LGS (Liselere Giriş Sistemi) Merkezi Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından başlayan tercih ve yerleştirme işlemleri MEB'in kendi yarattığı nitelikli/niteliksiz okul ayrımcılığı ve tercih dayatmaları ile sürüyor.
1 milyon 30 bin 195 öğrencinin girdiği 2023 LGS merkezi sınavına katılım oranı yüzde 82 oldu. Sınava katılan öğrenci sayısının önceki yıllara göre düşüş göstermesi, çocuklarımızın giderek bu sınavdan umudunu kestiğini gösteriyor.
NİTELİKLİ OKUL(!) KONTENJANLARI!..
2022'de MSP (Merkezi Sınav Puanı) ile öğrenci alan 2 bin 323 liseye 192 bin 962 öğrenci alınmıştı.
Bu yıl, 2 bin 492 liseye, MSP ile 206 bin 414 öğrenci alınacak.
Bu kontenjanların okul türlerine göre dağılımı aşağıdaki gibi belirlendi;
Anadolu Liseleri; 71 bin 22
A. İmam Hatip Liseleri; 42 bin 356 bin
Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri; 41 bin 826
Fen Liseleri; 40 bin 470
Sosyal Bilimler Liseleri; 10 bin 740
İMAM HATİPLER FEN LİSELERİNİ GEÇTİ…
'Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu'na göre; imam hatiplerin
'nitelikli okul' kontenjanı fen liselerini geride bıraktı.
Geçen yıl fen liselerinde 38 bin 850 olan kontenjan, yüzde 4,2'lik artış ile 40 bin 470'e çıkarıldı. Sosyal bilimler liselerinin kontenjanı ise yalnızca 360 adet yükseltildi.
2022'de 65 bin 866 olan Anadolu lisesi kontenjanları bu yıl 71 bin 22 olarak açıklandı. İmam hatip liselerine 2023 için 2 bin 680 ek kontenjan daha verildi.
YEREL YERLEŞTİRMEDE TERCİH DAYATMASI…
'Nitelikli okullara' giremeyen 1 milyondan fazla 8. sınıf öğrencisi yerel yerleştirme ile liselere kayıt olmaya çalışacak. Ancak öğrenciler tercihlerinde bu kez de okul türü kısıtlaması ile karşılaşacaklar ve zorunlu olarak istemedikleri okulları tercih etmek zorunda kalacaklar.
Yerel yerleştirmelerde öğrencilerin beş tercihinden en az ikisinin imam hatip ya da meslek lisesi olmasını zorunlu kılan düzenlemeden vazgeçilmedi.
Yerel yerleştirmede okullar, 'Kayıt Alanı, Komşu Kayıt Alanı' ve 'Diğer' olmak üzere üç gruba ayrılıyor.
Öğrenciler, yerel yerleştirme tercihlerinde; ilk üç okulu kendi kayıt alanından seçme zorunluluğu, en fazla 5 tercih yapabilme ve aynı okul türünden en fazla 3 okul seçebilme koşulları gibi dayatmalarla karşılaşıyor. Böylece, İlk üç tercihini Anadolu lisesinden yana kullanan öğrenciler, dördüncü ve beşinci tercihlerine imam hatip ya da meslek lisesi yazmak zorunda bırakılıyor.
GELELİM ESKİŞEHİR'E!..
Eskişehir'de bu yıl 127 okulda bulunan 10 bin 384 öğrenciden 9 bin 800'ü merkezi sınava girdi.
Eskişehir'de Merkezi Sınav Puanı ile kayıt yapan okul sayısı 21, öğrenci kontenjanı ise 2040 olarak belirlenmiş. Depremzedeler için 136 kişilik zorunlu ek kontenjan oluşturulmuş.
Eskişehir'de sınavla öğrenci alan okul kontenjanlarında geçen seneye oranla önemli bir değişiklik görülmüyor. (Adı, Milli Eğitim Bakanlığı'nda 'Genel Müdürlük' düzeyinde bir görev için geçen Milli Eğitim Müdürü Pervin TÖRE anlaşılan 'aklı yükseklerde olduğu için' bu işe fazla kafa yormamış ...)
Eskişehir'de MSP (Merkezi Sınav Puanı) ile kayıt alan okulların kontenjanları aşağıdaki gibi dağıtılmış;
Meslek Lisesi : 600 (8 okul)
Fen Lisesi : 570 (5 okul)
Anadolu Lisesi : 450 (3 okul)
A.İmam Hatip L. : 180 (3 okul)
Sosyal Bil. L. : 240 (2 okul)
Bazı kişi ve kurumların yaptırdığı fen liselerinin varlığı Eskişehir'i diğer illere göre daha avantajlı kılıyor. Ancak, öğrencilerin yoğun olarak tercih ettiği okul türü olan Anadolu liseleri okul sayısının ve kontenjanlarının artırılmaması öğrenci ve veliler tarafından tepki ile karşılanıyor.
Eskişehir'de 'nitelikli(!) okullara' giremeyen 8 bine yakın öğrenci yerel yerleştirme ile okul tercihinde bulunacak.
'AYRIŞTIRICI VE ADALETSİZ'!..
Nitelikli okullara girme şansı zaten çok zayıf olan 1 milyondan fazla öğrenci, MEB tarafından 'niteliksiz' olarak tanımlanan okullara 'zorunlu tercih dayatmalı' yerel yerleştirme ile kayıt yaptıracak. İmam hatiplere ya da meslek liselerine gitmek istemeyenler ise 'açık lise, çıraklık eğitim merkezi veya özel okul' arasında sıkışıp kalacak…
Sözün kısası; 'Sınav kalkacak!' diye boşuna havalandırılan; ayrıştırıcı, örtük hedefli ve adaletsiz sınav sistemlerinde eşit olmayan koşullarda yarıştırılan çocukların önemli bir bölümü oyunu (!) daha başlamadan kaybedecek….