Millî Eğitim Bakanlığı, 2019-2020 eğitim öğretim yılından itibaren her iki dönemde “ara tatil” uygulamasını başlattı.

  Ara tatiller, öğrencilerin dinlenme fırsatı elde etmelerinin yanında, öğrendiklerini kontrol ederek olası öğrenme eksikliklerinin telafi edilebilmesi için planlandı. Uygulama başlarken ara tatillerde bir ana tema başlığı altında bilim, kültür, sanat, spor, gezi, fuar gibi etkinliklerin planlanacağı vurgulanmıştı. Bu açıklamalar sözde kaldığı gibi öğrencilerin öğrenme eksiklikleri konusunda okullarda da hiçbir planlama yapılmadı. Yani, ara tatiller bu biçimiyle, 8-10 gün okulların kapalı tutulmasından ve çocukların evlerine gönderilmelerinden başka görüntü vermiyor.

TARİHLER BELLİ OLDU…

    Milli Eğitim Bakanlığı 2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk ara tatilinin 11-17 Kasım 2024 tarihleri arasında olacağını açıkladı.

Bu tarihlere göre öğrenciler 8 Kasım 2024 Cuma akşamı tatile girecekler ve 18 Kasım 2024 Pazartesi günü tekrar okullarına dönecekler. MEB, bu yılın ara tatilini geçen seneye göre daha öne çekmiş. Ara tatil öne çekilince 10-16 Kasım tarihleri arasındaki Atatürk Haftası okulların tatil olduğu zaman dilimi içinde kalmış oldu. Anlaşılan bu haftanın varlığı çalışma takvimini hazırlayanların nedense gözünden kaçmış(!)..

TESADÜFÜN DE BU KADARI!..

   Bu yıl 10 Kasım 1938 günü yaşamını yitiren, Türkiye’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 86. yılındayız.

10 Kasım gününü de kapsayan Atatürk Haftası, Atatürk’ün okullarda ve yurt genelinde anıldığı, ilke ve devrimlerinin anlatıldığı, konuşmalarının kendi sesinden yayımlandığı, ilgili filmlerin gösterildiği bir haftadır.

   Atatürk Haftası’nın 10-16 Kasım tarihleri arasında olduğu herkes tarafından bilinirken, bu tarihlere denk getirilen ara tatil kararı yalnızca bir tesadüf olarak değerlendirilebilir mi?..

Başta eğitimciler ve yurttaşlar bu duruma oldukça tepkililer.

Eğitim İş; “Öğrencilerin ve öğretmenlerin Atatürk’ü anma törenlerine ve etkinliklerine katılmasını engelleyen bu karar, Cumhuriyet karşıtlığına hizmet eden bir tutumun göstergesidir” açıklamasını yaptı.

Eğitimciler “Bakanlığı uyarıyoruz; bu sorumluluğunuzdan kaçmayın ara tatil tarihinizi derhal gözden geçirerek, Atatürk Haftası’nın layık olduğu şekilde anılmasını sağlayın. Atatürk Haftası’nı gölgeleyen ara tatil kararı kabul edilemez” diyerek tepkilerini sürdürüyorlar.

GÜCÜNÜZ YETMEZ!..

    Mustafa Kemal Atatürk, halkıyla birlikte Ulusal Kurtuluş Mücadelesini kazanarak emperyalizme diz çöktürmüş, çağdaş uygarlık hedefi doğrultusunda Cumhuriyetimizi kurmuştur.

   Atatürk, ulusumuza yaptığı önderlik ve kazandırdıklarıyla birçok mazlum millete bağımsızlık için ilham vermiş, çağdaşlaşma bilinçlerine kaynak olmuştur. Atatürk bu özelliği ile evrensel bir güce ve etkiye sahip “gerçek” bir dünya lideridir.

    Hiçbir güç, doğrudan ya da dolaylı ayak oyunları ile 86 yıl önce sonsuzluğa uğurladığımız Atatürk’ü yüreklerimizden silemeyeceği gibi, O’na olan sevgi ve saygımızı, bağlılığımızı da asla ortadan kaldıramayacaktır.

Göreceksiniz; Halkımız, MEB’in ara tatil tarihlerine denk getirilen 10 Kasım gününde de Atatürk Haftası’nda da her zamankinden daha büyük bir coşku ve katılımla Atatürk’ü anacaktır