Miting;  her çeşit toplantı, buluşma veya siyasi amaçlı toplantı da diyebiliriz.

Türkiye geçtiğimiz hafta önemli emekli mitinglerine sahne oldu.

İlk önce Tüm Emeklilerin Sendikası, İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Eskişehir, Tarsus, Burhaniye ve Fatsa’da bölgesel emekliler mitingleri düzenlendi.

Mitinglerin ana teması “Açlığa ve Sefalete Hayır” idi.

İkinci miting ise, CHP’si tarafından “Onurlu Yaşam, Hakça Paylaşım!” teması ile Ankara Tandoğan alanında düzenlendi.

Her iki mitingi sırasıyla ele alırsak;

Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir, “Bu Maaşlarla Yaşanmaz” Bölgesel Yürüyüşü.

Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Merkezi 25 Mayıs ta 8 bölgede yürüyüş ve mitingler düzenlenmesi konusunda kararını, CHP’si genel merkezini de bilgilendirerek,  CHP Anakara Emekli mitingi duyurulmadan çok önceden almış ve bütün şube ve temsilciliklerinde çalışmalar başlamıştı. Genel merkezlerin görüşmesi neticesinde, 25 Mayısta Tüm Emeklilerin Sendikası ve 26 Mayısta CHP Ankara mitinginin yapılması konusunda hem fikir olunmuştu.

Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir Şubesi ve CHP Eskişehir İl Başkanlığı her iki miting için, “güç birliği ve işbirliği” içinde olacağını, Tv programları, basın toplantıları, sosyal medya aracılığı ile kamuoyuna duyurmuştu. Sendika ayrıca, imza stantları ve sokak ve pazarlarda bildiri dağıtımı ile her iki miting için de çağrı yapmıştı.

Eskişehir emekli yürüyüşüne, Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü, İbrahim Aslan, CHP İl Başkanı Talat Yalaz, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar, CHP Tepebaşı ilçe Başkanı Elif Zümrüt Çerçi, katıldı. (Eskişehir milletvekili Utku Çakırözer yurt dışında olduğu için katılamadı)

Yürüyüşe,  sendikası üyesi olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Av.Ayşe Ünlüce’nin sendika önlüğüne giyerek katılması çok anlamlı idi ve büyük memnuniyetle ve alkışlarla karılandı.

Eskişehir’e yürüyüş için, Ankara, Zonguldak, Devrek, Bozüyük biber otobüs insan ile katılım sağlasa da enerji ile yürüyüşe büyük destek oldular.

Yürüyüş saat 13,15 de yaklaşık 1500 kişiyle Adalar’dan başlayıp, Hamam yolu üzerinden Yediler Parkı’na ulaşıncaya kadar, halkın özellikle hamam yolundan katılımları ile yaklaşık 3500 kişiye kadar ulaştı.

Yürüyüş boyunca emekliler “İnsanca Yaşamak İstiyoruz”, “Dilenci Değil, Emekliyiz”, “Emekliyiz, Haklıyız, Kazanacağı” sloganları ile yürüdüler.

Yediler Parkı’nda Tüm Emeklilerin Sendikası MYK üyesi Mukaddes Tunca konuşmasında emeklilerin tüm sorunlarına uzun uzun değindi. (Bu değerlendirmelere ve emeklilerin taleplerine ileriki haftalarda değineceğiz).

Daha sonra CHP İl Başkanı Talat Yalaz, da “emeklilerin haklı talepleri karşısında hiçbir gücün duramayacağını” dile getirerek, 26 Mayıs “CHP Ankara Büyük Emekli Mitingi” için çağrısını yineleyerek konuşmasını alkışlarla tamamladı.

Daha sonra, bağlama sanatçılarının canlı müzik performansı ve halaylar eşliğinde, Eskişehir emekli yürüyüş programı tamamlanmış oldu.

CHP Ankara Büyük Emekli Mitingi, “Onurlu Yaşam, Hakça Paylaşım!”

Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir üyelerinin daha çok işi vardı. Ertesi günü yapılacak CHP emekli mitingi için çalışmalarına devam etmek durumundaydılar. Onun için hemen sendikada toplanıp programın detaylarını değerlendiler.

Mitinge katılacakların listesi, otobüs sorumluları, mesajlar vs. işleri tamamladıktan sonra,  26 Mayıs sabahı saat 8,30 toplantı alanında buluştular, CHP İl Başkanlığı ile koordineli bir şekilde, emeklileri otobüslerine yerleştirilip, CHP İl Başkanı ve İlçe başkanlarınında ile içinde bulunduğu otobüslerle Ankara yolculuğuna başlandı.

Ankara Tandoğan meydanına vardığımızda miting alanı dolmuştu. Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir Şubesi üyeleri derli toplu ve bir disiplin içinde miting alanına girdiğinde, diğer illerden gelen sendika üyeleri ile aynı noktada buluşma imkânı bulamadı, çünkü alanda ilerlemek mümkün olmadı, eğer biraz daha erken alana girebilmiş olsaydı mitinge sloganlarıyla damga vurmaları kaçınılmazdı.

Tüm Türkiye’den, Tüm Emeklilerin Sendikası yaklaşık 5 bine yakın üyesiyle oradaydı.

Eskişehir den toplam katılımın kendi araçları ile gidenler dâhil yaklaşık 600 kişi olduğu, Tüm Emeklilerin Sendikasından ise 250 kişinin katıldığını görüyoruz.

Özgür Özel’in mitingde çok başarılı hatipliği ve değindiği emekli sorunları ile ilgili olarak tam not aldığını söyleyebiliriz. 7 Mayısta Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen ve Özgür Özel görüşmesinde, Özgür Özel’e sunulan rapordaki birçok konuyu, alanda Özgür Özel’in tekrar gündeme getirmesi olumlu görülse de, eksik kalan konuların olduğu gözden kaçmadı.(Bu konuyu önümüzdeki haftalarda daha detaylı olarak ele alacağım)

Ayrıca, Türkiye genelinde, bir gün önce ve aynı günde 8 bölge mitingi yapabilen, 43 ilde örgütlü, 36 şubesi ve 80 temsilciliği ile on binlerce üyesi olan, sürekli sokaklarda ve alanlarda olan, Ankara mitingine yaklaşık 5 bin üyesiyle katılan bir genel başkan ile, sokaklarda mücadele kabiliyeti olmayan ve alanlarda hiç görülmeyen, emekliler ile ilgili hiçbir mücadelesi olmayan genel başkanlara aynı sürelerde konuşma verilmesi “politik hata” olarak akıllarda kalacak.

Sonuçta, Eskişehir yürüyüşü ve Ankara mitingiyle ilgili olarak, Eskişehir;  belediye başkanlarıyla, CHP il Başkanı ve Merkez İlçe başkanlarıyla, Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir Şubesi, işbirliği ve güç birliği içinde, Tüm Türkiye’ye örnek olacak bir işbirliğini ortaya koyarak,  Ankara ve birçok ilin takdirini kazanmıştır. Darısı onların başına diyelim. Daha iyisini birlikte bizler her zaman yapabiliriz.

“Kurtuluş Yok Tek Başına, Ya Hep Beraber, ya hiç birimiz!”