AHHH AHHHH……

 Şu MEB’in bi türlü hala yola giremeyen yönetici atama sistemiyle ilgili bakalım daha kaç yazı yazacağım :)

Bu sene eğitim kurumlarına yönetici atama işlemleri başlamadan hemen önce 1 Mart 2024’te resmi gazetede apar topar yeni bir yönetmelik çıkartıldı.

Konuyla ilgisi olanlar bilir ki eski halinden kat be kat kötü olan yeni düzenleme üzerine ben de yeni bir yazı yazmıştım (sayfamda birkaç yazı aşağıda görebilirsiniz)

Daha önce de defalarca dillendirdiğim yazının sonunda da “ nasıl olsa yazacak daha çokkkkk mesele var, sonra devam ederim” diye bitirmiştim bu konu üzerine yazdığım son yazıyı…

Evet daha çokkkk su götürür bu Eğitim Kurumlarına Yönetici Yerleştirme meselesi…

Martta yeni çıkan yönetmeliği inceleyip, sonrasında takvim yayınlanınca olabilecek mağduriyetleri hissetmiştim ki ön görüm çok daha önceden ortaya çıktı. Mart ayında süreç başlayıp takvim yayınlanınca, hem yeniden ataması yapılanlar hem de ilk defa eğitim kurumları yöneticiliğine başvuranların, eski çalıştıkları kurumlarından ilişik kesilme işlemlerinin aynı tarihe verilmesi, ilk defa yönetici olacaklar için norm açılmayacağının belirtisiydi zaten...

Nedenine gelince üçüncü atamaya yani Yöneticilikten Ayrılanların Yeniden Görevlendirilmesi diye sokulan hüküm gereği eskilere yer açmaktı.  Daha önce bir biçimde görevden alınmış, istifa etmiş, o ya da bu nedenle görevine son verilmiş, yani ayrılmış olanlara yer açmak olduğu gayet açıktı bu takvime göre…

Bu takvim ilk defa yönetici olacak yani EKYS sınavına girip başarılı olanlar için bom boş bir hayal ve üzerine hayal kırıklığından başka bir şey olmadı… 

Dün geceden beri öyleeeeee Eskişehir MEM sayfasına bakıyorum. Nasıl yapılır bu diye anlamaya çalışıyorum, yönetmeliği tekrar inceliyorum, tekrar bakıyorum, yine bakıyorum, yine inceliyorum, öyle mal mal anlamaya çalışıyorum şu kıt aklımla

Bir tek mantıklı açıklaması olmadığı gibi yasal dayanağını da bulamıyorum üstelik.

Konuyu en baştan sürecin içinde birisi olarak tüm süreci yazayım ki belki birilerinin dikkatini çeker diye tekrar başlıyorum, cümlelerimin yarısını eleyerek yazmaya.

Hiç umudu yok ama olsun…

Ortada göz göre göre yapılan çok ciddi bir usulsüzlük var ve bu nasıl yapılıyor anlam veremiyorum.

Şimdi konu şu:

Eğitim Kurumlarına Yönetici Ataması 21.06.2018 resmi gazetede yayımlanan yönetmeliğe (ki daha önceliklere hiç girmiyorum son 20 yılı defalarca incelememe rağmen, bu arada 2000 yılından bu yana yönetmelik ve yönetmeliklerde yapılan değişiklikler olmak üzere toplamda 26 defa değişiklik yapıldığınn altını çizmek gerek sanırım) göre sınavla atama yapılıyor malum.

2018 den sonra, 5 Şubat 2021 tarihinde bazı hükümler üzerinde değişiklik yapılarak -ki gayet makul ve iyileştirici değişikliklerdi- güncel haliyle sınav+mülakat+Ek puanlarla yerleştirme yapılması kararlaştırılmıştı. Sınav yapılıyor yani o tarihten bu yana…

Öncelikle kaç kişi yerleşti sınav süreciyle bu değişiklikten beri o da ayrı bir sorgu ama neyse…

Çünkü ondan önce 6 yıl boyunca sadece mülakatla bakın sadece mülakatla eğitim kurumlarına yönetici ataması yapılıp tüm kadrolar doldurulup, sonrasında da 4+4 le bu kişiler sürekli yer değiştirilerek görevlerine devam ettirildiği için il merkezlerindeki kadrolarda neredeyse hiç boşalma olamıyor zaten. Özellikle merkezde hasbelkader yöneticiliği bırakanlar, emekli ve tayin olanlar dışında her hangi bir normun boşalması söz konusu olmuyor.

EKYS ile yönetici olmaya çalışanlar için zaten normlar boşalmıyordu, bir de son değişiklikle daha önceden yöneticiliği bırakanlara tekrar yöneticiliğe dönme diye bir şey çıkartıp, ilk atama takvimini de öne çekip, boşalacak normları göstermeyip, hatta yeni açılarak kurucu müdür ataması yapılmış okulları bile açmayıp, sonraya bırakarak gayet planlı programlı bir işe imza atılmış oldu.

Hiç şaşırtıcı değil…

Artık bu yönetmelik ve bu takvimle merkez okullara EKYS sınavı ile yönetici ataması asla ama asla mümkün değil…

MEB bu sınavı kaldırmalı…

Yazıktır yaaaa..

Bi ton sınav parası veriyoruz bi de…

Şimdi olayı Eskişehir üzerinden detaylandırıp, somutlaştırayım.

(Diğer illerdeki durumu bilemiyorum ama onu da araştırıyorum).

1 Martta yeni yönetmelikle birlikte Eğitim Kurumlarına Yönetici Atama süreci resmi olarak başladı. 5-6 Martta halen görevde olan okul yöneticilerinin, Yeniden Atama başvuruları alınıp, Ek belgeler toparlanıp, puan üstünlükleri vs tercihler yapılarak 15 Nisanda sonuçlar açıklandı.  Yani 4 veya 8 yılını dolduranlar; halen yöneticiliğe devam edenlerin ya kendi okullarında veya puanlarına ve alanlarına göre tercih ettikleri farklı okullarda görev yapacak olanlar belirlendi. O tarihte yer değişikliği belli olan müdür ve müdür yardımcılarının eğitim öğretim yılı sonuna kadar – ki olması gereken de bu- hatta iş ve işlemlerini bitirip 12 Temmuz da ilişik kesecekleri takvimde açıklandı. Yani henüz ilişik kesmiş değiller ki bu en önemli nokta..

Buraya kadar takvimde sıkıntı yok.

Bundan sonrası yani EKYS ye girip, sınavdan yeterli puan almış müdür ve müdür yardımcısı adayları için İLK DEFA YÖNETİCİ ATAMA süreci 18 Nisan da başladı. (Daha önceki yıllarda temmuz-ağustosta yapılıyordu bu işlemler) Başvurular alındı, mülakatlar yapıldı, ek puanlar toplantı, atamaya esas puan sıralaması yapıldı ama sonrası tam bir hayal kırıklığı. Çünkü merkezde kurucu müdür ataması yapılmış okullar dâhil hiçbir okul açılmadı. Öyle böyle alınan başvurularla ilk atama süreci de 14 Haziran Cuma günü okulların kapandığı gün yani sonuçları açıklandı. İl merkezinde hiç okul olmadığı için 12 kişi farklı ilçelerdeki okullara müdür olarak atandı. 24’ü il merkezi olmak üzere toplamda 49 müdür yardımcısının da ataması yapıldı.

Neyse 24-25 Haziran da ihtiyacı karşılanamayan okulların listesi yani boş normlar tekrar açılacak diye beklerken maalesef yine merkezde hiçbir okul müdürlük ve md. yardımcılığı için açılmadı.  Yani EKYS ile merkezde yönetici ataması müdürlük için hiç yapılamadı.

24 Haziranda müdür ve md. yardımcılığı için ihtiyacı karşılamayan ilçelerdeki okullardan toplamda 89 kadro açılarak ( müdür ve md.yrd için merkezde hiç yok bu arada) Alpu ve Mihalgazi de sadece iki md.yardımcısı yerleştirmesi yapıldı. Ve EKYS ile İlk Defa Yönetici Atama işlemleri de 26 Haziranda bitirilmiş oldu.

Gelelim ve asıl 1 Temmuzda başlayan sürece..

Yani Görevden Ayrılanların Yeniden Yönetici Olmalarının önünü açan asıl sürprize

24 Haziranda açılmayan normlar nasıl olduysa 1 Temmuzda açılıverdi Merkezde 6 okul müdürlük için, 10 okulda müdür yardımcılığı için açıldı.

Ne ilginç…

Peki bu nasıl oldu.

24 Haziranda 89 yönetici boş normları yayınlanmışken 1 Temmuzda nasıl 115 oldu????

Bir bilinmez ki çok bilinmeyenli denklem hesabı…

Yahu bu kadrolar bir hafta önce boş gösterilemiyordu, hani görevden ayrılan, emekli olan, tayin olanlar vs ayrılma işlemlerini resmi olarak tamamlamadığı için norm boşalamıyordu ya,

nasıl oldu da boşaldı

Ya da Sabiha-Fahrettin Demir Anaokuluna il içi isteğe bağlı dönemde öğretmen ataması bile yapılmışken EKYS ile ilk defa yönetici başvurusuna açılmadı da şimdi nasıl açıldı.

Bu kimin inisiyatifinde, kim karar veriyor bu normların boş veya dolu gösterilmesine ???

Nasıl bir iştir ki bu görevden bir biçimde ayrılmış olanlara hangi sebepten bu lütuf sunuluyor…

24 Haziran- 1 Temmuz arasında bir haftada ne değişti???

24 Haziran da merkezde açılmayan müdürlük ve md. yardımcılığı normları 1 Temmuzda hangi gerekçe veya yasal dayanak ile açıldığını gerçekten öğrenmek istiyorum.

Bu ETİK dışı uygulamanın bir mantıklı açıklamasını gerçekten merak ediyorum…

Ve bir de bu kadar çok sendikanın bu yeni yönetmeliğe ve bu takvime hiç itiraz etmeyip bu kadar tepkisiz ve sessiz kalmasına hiç ama hiç anlam veremiyorum…

Selametle…