Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş, Eskişehir Tepebaşı İlçesinin Atalan Mahallesi ve Mihalgazi İlçesinin Alpagut Mahallelerini kapsayan alanda Altın-Gümüş Maden Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi projesini hayata geçirmek istiyor.

Şu anda Eskişehir’deki en büyük ve hala büyümekte olan tehlike ‘siyanür’ de kullanılarak topraklarımızda maden arama kalkışması…

Erzincan’daki İliç faciasının yıkıcı etkisi geçmemişken Kemal Kılıçdaroğlu’nun literatürümüze kattığı ‘Beşli Çete’nin başka bir üyesi gözünü Eskişehir’in en verimli topraklarına çevirdi.

Neden?

Çünkü sermaye her zaman daha fazlasına açtır!

Bu kez karnını Mihalgazi’de doyurmak istiyor…

*

Doğup büyüdüğüm toprakların altın gösterilerek zehirlenmesine elbette göz yumacak değilim…

Ben de memleketini seven her bir yurttaş, toprağına sahip çıkan bir köylü ve vefalı bir insan olarak maden çalışmasını duyduğumdan beri huzursuzluk içinde yaşıyorum…

Bölgenin eşsizliğini ve verimini anlatmak için her basın açıklamasında yer alan ansiklopedik bilgilerin canlı tanığıyım… Tarımda veli nimet olan mikroklima iklim bizim için doğal… 28 endemik bitki türü ve 128 kuş türünün hepsiyle tanıştım mı, karşılaştım mı bilmiyorum ama hepsine benliğimde yer açtım…

Eşsiz ve çetin bir vadi olduğunu biliyorum. İkliminin, yolunun ve insanının zorlu olduğunu biliyorum…

Fakat sarp dağların arasında inişli çıkışlı yolları aştıktan sonra neden maden aranır orasını bilemiyorum! Belki sermayedar olmadığım sıradan bir köylü olduğum içindir. Bu yüzden de o toprakların en verimli haliyle bakir kalmasını isteyenlerdenim.

*

Bölgede 716 futbol sahası büyüklüğündeki alanda 15 yıl talanla çıkarılacak yok denecek kadar az altın için açılan ölüm çukurları önce vadiyi, sonra burada yaşayan ve üreten halkı daha sonra da Sakarya Nehri vasıtasıyla 10 ili etkileyecek.

Bulunan gram gram toz altınlar ne bölgeyi,

Ne Eskişehir’imizi,

Ne de ülkemizi kalkındıracak.

Ekonomide değil, rantta ve talanda şahlandıracak bu yağma bizi… Yani altınla zehirleneceğiz! Halka asla dağıtılmayacak olan altın, emin olun ‘Beşli Çete’nin patronlarından birini de zenginleştirmeye yetmeyecek… Kimseye faydası dokunmayacak.

*

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) üyelerinin bölgede yaptığı bilgilendirme çalışmaları, Alpagut-Atalan’da Madene Hayır Platformu’nun kent merkezindeki eylemleriyle insanların dikkatini çeken doğa katliamına karşı Eskişehir’de kamuoyu oluşuyor...

Daha önce Alpu’da yapılmak istenen kömürlü termik santrale, Sivrihisar Kaymaz’da açılmaya çalışılan üçüncü siyanürlü atık barajına karşı nasıl mücadele ve hukuk direnişi verdiysek inanıyorum ki bugün Sakarı Vadisi için de aynı mücadelede birleşeceğiz.

Önce 15 Ağustos saat 9.30’da Alpagut’ta yapılacak olan halkın bilgilendirme toplantısında birleşip dik duracağız daha sonra yalana, talana ve sermayeye karşı gerçek zenginliği koruyacağız!