Sarıcakaya İlçesi Bilalhabeşi Mahallesi’ne Koza Altın İşletmeleri AŞ tarafından yapılması planlanan Altın ve Gümüş Madeni Açık Ocak İşletmesi projesine karşı açılan davada mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi
Eskişehir'in Sarıcakaya İlçesi Bilalhabeşi Mahallesi’ne Koza Altın İşletmeleri AŞ tarafından yapılması planlanan Altın ve Gümüş Madeni Açık Ocak İşletmesi projesine karşı açılan davada mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme, maden çalışmalarının hukuka aykırılığını ve uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararlar doğurabileceğini tespit ederek, itiraz yolu kapalı olmak üzere bu kritik kararı aldı.
İTİRAZ YOLU KAPALI
Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde yapılması planlanan altın-gümüş madeni projesi hakkında 22 Ekim’de ‘ÇED gerekli değildir kararı’ verildiğini hatırlatan TEMA Vakfı’nda metalik madencilik alanında çalışan Kıdemli Savunuculuk Koordinatörü Onur Küçük, “Bizler de TEMA Vakfı olarak bu kararın hukuka aykırılığını ve raporun eksikliklerini tespit ederek kararın iptali için dava açtık. Bugün çok sevindirici bir gelişme yaşandı. Eskişehir İdare Mahkemesi projenin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğabileceğini tespit ederek itiraz yolu kapalı olmak üzere proje hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi” diye konuştu.
BİLİRKİŞİ KEŞFİ YAPILACAK
“Mahkeme vermiş olduğu kararda Sarıcakaya’dan çıkartılacak olan cevherin nasıl işleneceği konusunda açık ve net bir tespitte bulunulmadığını ortaya koymakta, bu husus son derece önemli” diyen Küçük, “Çünkü proje tanıtım dosyasının bir bölümünde ‘cevherin dışarıya satılacağı’ bir bölümünde ise ‘Kaymaz’a nakliye edileceği’ ifade edilmekte. Bu hususlar da meydana gelecek etkinin boyutlarını değiştirecektir. Ve de ÇED Yönetmeliği’nde yer alan entegrelik hükmü burada önemli bir bağlayıcılık olmakta. Tabii henüz süreç bitmedi, bu dosyada bilirkişi keşfi yapılacak ve sonrasında nihai karar verilecek. Fakat bu yürütmeyi durdurma kararı sebebiyle şirket sahada şu aşamada bir çalışma yapamaz. Umuyoruz ki ivedi bir şekilde ‘ÇED gerekli değildir’ kararı da iptal edilir” ifadelerini kullandı.
HEPİMİZİN SORUMLULUĞU
Sakarya Vadisi’nde Cengiz Holding tarafından Alpagut ve Atalan’daki siyanür kullanılarak çıkarılacak olan altın gümüş madeni projesine de vurgu yapan Küçük, “Bölge için kritik öneme sahip bir diğer proje olan Alpagut-Atalan Altın Madeni projesini de yakından takip ediyoruz. Orta Sakarya Havzası mikroklima özelliği sebebiyle adeta bir vaha, bu bölgeyi yaşatmak hepimizin sorumluluğu. Vahşi madencilik faaliyetlerine bir karış toprağımızı dahi feda edemeyiz.”
MAHKEME RAPORDAKİ ÇELİŞKİLERİ GÖRDÜ!
Sarıcakaya’daki madene yönelik verilen yürütmeyi durdurma kararı hakkında konuşan Sol Parti İl Başkan, Avukat Mert Yedek, “Mahkemenin bu projedeki var olan çelişkileri şu aşamada dile getirmesi, bunu görmesi, bilirkişi raporundan önce bunun tespit edilmesi çok önemliydi” dedi.
Sol Parti İl Başkan, Avukat Mert Yedek, Sarıcakaya’daki maden projesi hakkında verilen yürütmeyi durduma kararını değerlendirdi. İtiraz yolu kapalı verilen kararın önemine vurgu yapan Yedek, “İkinci İdare Mahkemesi’nin 5 Aralık 2024 tarihli kararı bugün karafımıza tebliğ oldu. Kararda Sarıcakaya altın ve gümüş madenine ilişkin projenin proje tanıtım dosyasındaki eksiklikler dolayısıyla yürütmeyi durduma kararı verildi” dedi.
NET İFADELER YOK
Yedek, “Bunun içeriği de aslında ilk etapta bu projenin entegre bir proje olduğu bizim tarafımızdan her yerde dile getirilmişti. Bu işin Kaymaz ayağının hiçbir şekilde dile getirilmediği, bu projenin entegre bir proje olduğu, Sarıcakaya’da çıkarılacak cevherin Kaymaz’a götürüleceği ve Kaymaz’da tam olarak ne yapılacağı konusunda da projede çelişkiler olduğu mahkeme kanaatince de bu husus gözler önüne serilmiş oldu. Dolayısıyla var olan projenin Sarıcakaya’dan Kaymaz’a taşınacağı belliyken Kaymaz’da herhangi bir çevresel etki değerlendirmesinin yapılmadığı ve Kaymaz’da bu cevherin ne şekilde işleneceği veya işlenecek mi, veya satılacak mı veya başka bir atık barajına mı götürüleceği konusunda herhangi bir değerlendirmenin yapılmadığı bu hususta projenin çevresel etki değerlendirmesinin de zaten olmadığını belirtmiştik. Var olan projenin hukuka aykırı işlemin çevresel etkileri dolayısıyla da olumsuz yönde getireceği etkilerle projenin şu anki aşamada yürütmenin durdurulmasına karar verildi” diye konuştu.
KARARDA OY BİRLİĞİ
“Bu karar oy birliğiyle ve aynı zamanda itiraza açık olmayan bir şekilde kesin olarak verildi. Bu husus önemli” diyen Yedek, “Dolayısıyla bizim aslında mahkemenin bu projedeki var olan çelişkileri şu aşamada dile getirmesi, bunu görmesi, bilirkişi raporundan önce bunun tespit edilmesi çok önemliydi. Dediğim gibi burada iki tane husus var bir entegrelik, entegrelik meselesi projede hatalı olarak değerlendirilmiş. Aynı zamanda cevherin nereye taşınacağı konusunda bir çelişki yok ama cevherin ne yapılacağı konusunda projenin kendi içerisinde bir çelişki olduğuna da mahkeme kanaatince belli olduğundan kaynaklı, kararda da belirtmişler ‘hukuka aykırı’ olan bu porjenin yürütmenin durdurulmasına telafisi güç ve imkansız zararlar doğuracağı noktasında bir kanaatine ulaşılmış oldu” ifadelerini kullandı.