Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından açıklanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024-YKS) verilerinde, derslere göre doğru yanıt ortalamalarının düşüklüğü endişe yarattı.

 12. sınıf mezunu öğrencilerin Temel Yeterlilik Testi (TYT)  matematik ortalamaları 40 soruda 7,9, fen bilimlerinde 20 soruda 3,4 oldu.

Alan Yeterlilik Testi (AYT) sonuçları ise çok daha düşük.

Matematik 40 soruda 5,5, fizik 14 soruda 2,2, kimya 13 soruda 1,4,edebiyat 24 soruda 5,9.

SIFIR ÇEKTİLER!..

    Milli Eğitim Bakanlığı LGS testlerini ve YKS test sonuçlarını net ortalamaları ile değil doğru ortalamaları ile yayımlıyor.

Yanlışların doğruları götürmesi sonucu bulunan net ortalamalarına bakıldığında ortaya çıkan rakamlar eğitimde çöküşün gerçek boyutlarını gösteriyor.

ÖSYM verilerine göre, sınava başvuran 300 bin aday sınava girmedi.

63 bin 798 öğrenci sıfır çekerken, 0,5 net yapamayan on binlerce aday bulunuyor.

2024 YKS sonuçlarına göre sıfır çeken öğrenci sayısının fazlalığı, hem eğitim camiası hem de veliler tarafından büyük bir endişeyle karşılandı.

Bu sayı, öğrencilerin temel derslerde bile yeterli başarıyı gösteremediklerini ve sınavda geçer not alamadıklarını ortaya koyuyor.

Bu durum, öğrencilerin derslerine yeterince hazırlanamadıklarını göstermesinin yanı sıra sınav sisteminin öğrencilerin bilgi ve becerilerini ölçme konusunda yetersiz kaldığına işaret ediyor.

HORMONLU NOT ENDİŞESİ!

    2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) 9 şampiyonu var.

Bu öğrenciler sınavda gösterdikleri performansa göre 500 tam puan alıyorlar. Ancak, okul notları eklendiğinde şampiyonların sayısı da katlanıyor. 510 puan ve üzerinde olanların sayısı 21 bin 685 kişi oluyor.

Temel Yeterlilik Testi’nde bir şampiyon varken, okul notlarının eklendiği yerleştirme puanına göre 510 ve üzerinde puana sahip olan aday sayısı bu kez 12 bin 996’ya ulaşıyor.

Okul notları yerleştirme puanlarına en düşük 30, en yüksek 60 puan olarak ekleniyor. Sınav sonuçlarına okul notları eklendikten sonra adayların tercih yapacakları yerleştirme puanları ve başarı sıraları hesaplanıyor.

Adaylar da bu başarı sıralarıyla tercih yapıyor. İşte tartışma tam burada başlıyor. Bazı okulların bol keseden not verdiği iddiaları yani hormonlu notlar dağıtılması adaylar arasında adaletsizliğe neden oluyor. Bazı adaylar okul notuyla sınav puanları eşit bile olmadıkları binlerce adayın önüne geçebiliyor.

HALK ÇOCUKLARININ TEK UMUDU…

   Eğitim halkın çocukları için, gelecek yaşantılarını değiştirmek için tek umut. Açıklanan YKS sonuçları, laik, bilimsel ve kamusal öncelikli eğitim karşıtı politikalar sonucunda eğitimin çöküşünün ve umutların nasıl karartıldığının en açık göstergesi oldu.

    Eğitimde yapılacak bilimsel yapısal reformlar ve öğrenci destek programları ile bu sorunun üstesinden gelinmesi, akademik başarının artırılması ve sıfır çeken öğrenci sayısının azaltılması mümkün olabilir.

Gençlerin, kaliteli bir eğitimle donatılarak topluma kazandırılması, toplumun kalkınması ve refahı için büyük önem taşıyor.

    Bu süreçte, öğretmenler, veliler, öğrenciler ve eğitim politikası yapıcıları arasındaki iş birliği büyük önem taşıyor. 

Ancak mevcut RTE/AKP/MHP iktidarının en son icraatları(!) olarak dayatılan yeni müfredat ve ceza kanuna benzeyen Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağı ile eğitim sistemindeki çöküşün durdurulması mümkün görünmüyor…