24 Eylül 2023 tarihinde yapılan Eskişehir İl Başkanlığı 38. Olağan Kongresi’nin üzerinden tam bir yıl geçti. Kongrede iki adaylı bir seçim yapılmıştı. O günleri hatırlayanlar iyi bilirler; Odunpazarı cenahının adayı olarak lanse edilen Figen KAHYA kongre salonuna adeta seçimi kazanmış bir aday gibi girmişti. Çünkü, karşı cenah son günlere kadar ikinci bir aday bulmakta hayli zorlanmıştı. Ancak, son anda Emirdağlı genç bir avukat olan Talat Yalaz, Figen Hanım’ın karşısına çıkabilmişti.

    Kongre salonunda seçimlere geçilmeden önce mevcut İl Başkanı Recep Taşel nihayet içini dökmüştü(!). Recep Bey’in konuşmasında “Cumhuriyet Halk Partililer Eskişehir’de 25 yıldır seçilme hakkını kullanamıyor. Kral çıplaktır.” sözleri ile aslında kendi döneminin çaresizliğini de vurguluyordu. Son derece hoşgörülü bir insan olan Recep Taşel, seçildiği günden beri “Odunpazarı İl Başkanı” gibi benzetmelerle adeta “kum torbasına” döndürülmüştü.

BİR YIL ÖNCE !..

    Adayların konuşmalarına geçildiğinde ilk önce konuşan Figen Hanım’ın salonda yeterli heyecanı sağlayamamasını hatta oldukça az alkış almasını kongreyi garanti kazanacağına bağlayanlar da olmuştu.

Daha sonra kürsüye gelen genç adam konuşmaya başlayınca salonda heyecan arttı, alkış sesleri kuvvetlendi. Hatta Talat YALAZ, konuşmasının sonlarına doğru “sol yumruğunu” havaya kaldırıp “Ben değişimin ta kendisiyim !..” dediğinde salonun büyük bir bölümünün de sol yumruklarını havaya kaldırarak ayağa kalktığını görmüştük….

Bu manzara sonrasında delege ağırlığının bilinen dağılımına rağmen seçimin sonucu aşağı yukarı belli olmuştu….

BİR YIL SONRA!..

    33 yaşında Türkiye’nin en genç il başkanlarından biri olan Talat Yalaz bugün, altı milletvekilliğinin üçünü kazanmış, yerel seçimlerde oldukça başarılı olmuş ve iktidara yürüyen CHP il örgütünün başıdır.

Talat Başkanın seçilmesinden sonraki bir yıllık süreci değerlendirebilmek için bir yıl önce hangi sözleri verdiğine bakmak lazım.

Kongreye giderken adeta dağılmış ve ayrışmış bir parti örgütü olmasına rağmen Talat Yalaz olanca samimiyeti ile söz verdiği gibi birleştirici ve kucaklayıcı olmaya çalışıyor. Bugün hiç kimse Talat Yalaz’a “Tepebaşı’nın İl Başkanı!..” diyemez. (Zaten, böylesine bir ifadeye en başta Özgür Özel karşı çıkar…)

Kırsal ilçelerle il örgütü arasında gözlenen kopukluklar oldukça azalmış görünüyor. Uzun zamandır yapılmayan Pazar toplantılarının yapılması üyelerin örgütle olan bağlantıları için oldukça önemli bir yer tutuyor.

İl yönetiminin CHP’nin kuruluş felsefesine uygun Atatürk ilke ve devrimlerinin aydınlık ışığında çalışmalarını sürdürdüğünden hiç kimsenin şüphesi yok.

İl başkanının, sosyal ve ekonomik sorunlara sol refleksleri geliştirerek verdiği tepkiler parti tabanı tarafından ilgiyle karşılanıyor.

SOL YUMRUK!..

    Elbette geçen bir yıl içinde başarılı çalışmaların yanı sıra bazı hatalar ve eksiklikler de olmadı değil….

Sayın Yalaz, yerel seçimler öncesinde belediye meclis üyesi adaylarını belirlemek için yapılan ön seçimlerde örgüt ağırlığını ve disiplinini daha fazla hissettirmeliydi.

Talat Bey, bu ön seçimlerde yaşanan her sıkıntının kendi sırtına yazıldığını unutmamalıdır.

İkinci husus ise; Talat Başkanın yerel seçim sürecinde CHP aleyhine çalıştıkları iddiasıyla ihraç edilmeleri konuşulan bazı isimleri bir gazeteciye açıklaması hiç doğru olmadı.

Pazar toplantılarında özellikle şahsına yapılan sert eleştirileri bile kızmadan tüm samimiyeti ile cevaplayan Talat Bey’in siyasi acemiliğini hızla üzerinden attığı artık her halinden belli oluyor.

     Bir yıl önce sol yumruğunu kaldırarak ve “Ben değişimin ta kendisiyim!..” diyerek il başkanlığını kazanan Talat Yalaz’a, en fazla iki yıl sonra yapılacak seçimlerde aynı sol yumruk Ankara yolunu da açarsa hiç kimse şaşırmasın…